Biruinta in lupta 1 Cronici 13:1:-14
Autor: Simion Ioanas
Album: fara album
Categorie: Consolidare spirituală

Biruinta in lupta 1 Cronici 13:1:-14

Oamenii lui Dumnezeu dintotdeauna au fost chemati de Dumnezeu la lupta si razboaiele din Vechiul Testament contin un adevar spiritual pe care sa-l invatam noi, Biserica lui Isus Hristos.

Avem astazi trei dusmani importanti, pe care trebuie sa-i invingem in lupta ce o avem de dus pana in momnentul cand vom trece in vesnicii:

a) diavolul si agentii lui

Efeseni 6:12 Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui, ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti.

Romani 16:20 Dumnezeul pacii va zdrobi in curand pe Satana sub picioarele voastre. Harul Domnului nostru Isus Hristos sa fie cu voi! Amin.

1 Cronici 21:1-2 Satana s-a sculat împotriva lui Israel şi a aţâţat pe David să facă numărătoarea lui Israel. Şi David a zis lui Ioab şi căpeteniilor poporului: "Duceţi-vă de faceţi numărătoarea lui Israel, de la Beer-Şeba până la Dan, şi spuneţi-mi, ca să ştiu la cât se ridică numărul poporului."

b) pacatul

Geneza 4:7 Nu-i asa? Daca faci bine, vei fi bine primit; dar daca faci rau, pacatul pandeste la usa; dorinta lui se tine dupa tine, dar tu sa-l stapanesti."

Evrei 12:1 Si noi, dar, fiindca suntem inconjurati cu un nor asa de mare de martori, sa dam la o parte orice piedica si pacatul care ne infasoara asa de lesne si sa alergam cu staruinta in alergarea care ne sta inainte.

2 Samuel 12:13 David a zis lui Natan: "Am pacatuit impotriva Domnului!" Si Natan a zis lui David: "Domnul iti iarta pacatul, nu vei muri.

c) firea pamanteasca sau eu insumi

Romani 7:18 Stiu, in adevar, ca nimic bun nu locuieste in mine, adica in firea mea pamanteasca, pentru ca, ce-i drept, am vointa sa fac binele, dar n-am puterea sa-l fac.

Coloseni 3:5 De aceea, omorati madularele voastre care sunt pe pamant: curvia, necuratia, patima, pofta rea si lacomia, care este o inchinare la idoli.

2Samuel 11:1-4 In anul urmator, pe vremea cand porneau imparatii la razboi, David a trimis pe Ioab, cu slujitorii lui si tot Israelul, sa pustiasca tara lui Amon si sa impresoare Raba. Dar David a ramas la Ierusalim. Intr-o dupa amiaza spre seara, David s-a sculat de pe pat; si pe cand se plimba pe acoperisul casei imparatesti, a zarit de acolo o femeie care se scalda si care era foarte frumoasa la chip.David a intrebat cine este femeia aceasta, si i-au spus: "Este Bat-Seba, fata lui Eliam, nevasta lui Urie, hetitul." Si David a trimis niste oameni s-o aduca. Ea a venit la el, si el s-a culcat cu ea. Dupa ce s-a curatat de necuratia ei, ea s-a intors acasa.

Doresc sa privim impreuna la David si sa invatam cateva adevaruri cu privire la biruinta in lupta:

  1. Biruinta in lupta o avem doar cu Domnul

2 Samuel 2:1 Dupa aceea, David a intrebat pe Domnul: "Sa ma sui in vreuna din cetatile lui Iuda?" Domnul i-a raspuns: "Suie-te." David a zis: "Unde sa ma sui?" Si Domnul a raspuns: "La Hebron."

1 Cronici 14:10 David a întrebat pe Dumnezeu zicând: "Să mă sui împotriva filistenilor, şi îi vei da în mâinile mele?" Şi Domnul i-a zis: "Suie-te, şi-i voi da în mâinile tale."

Ioan 15:5 Eu sunt Vita, voi sunteti mladitele. Cine ramane in Mine si in cine raman Eu aduce mult rod; caci despartiti de Mine nu puteti face nimic.

Romani 8:37 Totusi, in toate aceste lucruri, noi suntem mai mult decat biruitori, prin Acela care ne-a iubit.

2 Imparati 6:15-17 Slujitorul omului lui Dumnezeu s-a sculat dis-de-dimineata si a iesit. Si iata ca o oaste inconjura cetatea, cu cai si care. Si slujitorul a zis omului lui Dumnezeu: "Ah! domnul meu, cum vom face?" El a raspuns: "Nu te teme, caci mai multi sunt cei cu noi decat cei cu ei." Elisei s-a rugat si a zis: "Doamne, deschide-i ochii sa vada." Si Domnul a deschis ochii slujitorului, care a vazut muntele plin de cai si de care de foc imprejurul lui Elisei.

  1. Biruinta in lupta o avem printr-o strategie sub calauzirea lui Dumnezeu

1 Cronici 14:13-16 Filistenii s-au raspandit din nou in vale. David a intrebat iarasi pe Dumnezeu. Si Dumnezeu i-a zis: "Sa nu te sui dupa ei; intoarce-te de la ei si mergi asupra lor prin fata duzilor. Cand vei auzi un vuiet de pasi in varfurile duzilor, atunci sa iesi la lupta, caci Dumnezeu merge inaintea ta, ca sa bata oastea filistenilor." David a facut cum ii poruncise Dumnezeu, si oastea filistenilor a fost batuta de la Gabaon pana la Ghezer.

1 Cronici 13:1-4 David a ţinut sfat cu căpeteniile peste mii şi peste sute, cu toţi mai marii.

Şi David a zis întregii adunări a lui Israel: "Dacă găsiţi cu cale şi dacă lucrul acesta vine de la Domnul Dumnezeul nostru, să trimitem în toate părţile la fraţii noştri care au rămas în toate ţinuturile lui Israel şi la preoţi şi leviţi, în cetăţile şi împrejurimile lor, ca să se strângă la noi,şi să aducem la noi chivotul Dumnezeului nostru, căci nu ne-am mai îngrijit de el de pe vremea lui Saul."Toată adunarea a hotărât facă aşa, căci lucrul acesta a părut bun întregului popor.

Strategia este calea pe care o parcurgem pentru a realiza un anumit scop.

Exemplu biblic a unei strategii:

Matei 28:18-20 Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei şi le-a zis: "Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ. Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Şi învăţaţi-i păzească tot ce v-am poruncit. Şi iatăcă Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului." Amin.

Viziune:”ucenici din toate neamurile”

MAT 28:19 Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezindu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfintului Duh.

Cunostinte:”tot ce v'am poruncit”

,,Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamint”

Motivatie: “Isus S'a apropiat de ei, a vorbit cu ei”.

Dumnezeu a dat pe singurul sau Fiu pentru ca cat mai multi sa vina la mantuire, ca Evanghelia sa fie vestita pana la marginile pamantului.

Resurse:” si iata ca Eu sint cu voi in toate zilele, pina la sfirsitul veacului.”

“Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamint.” Mangaietorul promis care este Duhul Sfant.

Plan de actiune: Duceti-va, faceti ucenici,botezati,invatatii ectc

  1. Biruinta in lupta o avem printr-o disciplina dupa voia lui Dumnezeu

1 Corinteni 13:9-11 Cand au ajuns la aria lui Chidon, Uza a intins mana sa apuce chivotul, pentru ca boii erau sa-l rastoarne. Domnul s-a aprins de manie impotriva lui Uza si Domnul l-a lovit, pentru ca intinsese mana pe chivot. Uza a murit acolo inaintea lui Dumnezeu. David s-a maniat ca Domnul facuse o spartura, lovind pe Uza cu o asemenea pedeapsa. De aceea locul acesta a fost numit pana in ziua de azi Peret-Uza.

1 Corinteni 15:1-3 David si-a zidit case in cetatea lui David; a pregatit un loc chivotului lui Dumnezeu si a ridicat un Cort pentru el. Atunci David a zis: "Chivotul lui Dumnezeu nu trebuie purtat decat de leviti, caci pe ei i-a ales Domnul sa duca chivotul lui Dumnezeu si sa-I slujeasca pe vecie." Si David a strans tot Israelul la Ierusalim, ca sa suie chivotul Domnului la locul pe care i-l pregatise.

Evrei 9:4 El avea un altar de aur pentru tămâie, şi chivotul legământului, ferecat peste tot cu aur. În chivot era un vas de aur cu mană, toiagul lui Aaron care înfrunzise şi tablele legământului.

Vas de aur cu mana – Curatia in cuvant

Toiagul lui Aron - preotia universala- lucrarea fiecaruia pentru Imparatia lui Dumnezeu dupa darul dat prin Duhul

Tablele legamantului – legamantul cel nou facut in Sangele Domnului Isus

  1. Biruinta in lupta o avem prin armele puse la dispozitie de Dumnezeu

1 Samuel 17:38-39 Saul a imbracat pe David cu hainele lui, i-a pus pe cap un coif de arama si l-a imbracat cu o platosa.David a incins sabia lui Saul peste hainele lui si a vrut sa mearga, caci nu incercase inca sa mearga cu ele. Apoi a zis lui Saul: "Nu pot sa merg cu armatura aceasta, caci nu sunt obisnuit cu ea." Si s-a dezbracat de ea.

1 Samuel 17:46-50 Astazi Domnul te va da in mainile mele, te voi dobori si-ti voi taia capul; astazi voi da starvurile taberei filistenilor pasarilor cerului si fiarelor pamantului. Si tot pamantul va sti ca Israel are un Dumnezeu.Si toata multimea aceasta va sti ca Domnul nu mantuieste nici prin sabie, nici prin sulita. Caci biruinta este a Domnului. Si El va da in mainile noastre." Indata ce filisteanul a pornit sa mearga inaintea lui David, David a alergat pe campul de bataie inaintea filisteanului.Si-a varat mana in traista, a luat o piatra si a aruncat-o cu prastia; a lovit pe filistean in frunte, si piatra a intrat in fruntea filisteanului, care a cazut cu fata la pamant. Astfel, cu o prastie si cu o piatra, David a fost mai tare decat filisteanul; l-a trantit la pamant si l-a omorat, fara sa aiba sabie in mana.

Efeseni 6:13-18 De aceea, luati toata armura lui Dumnezeu, ca sa va puteti impotrivi in ziua cea rea si sa ramaneti in picioare, dupa ce veti fi biruit totul. Stati gata, dar, avand mijlocul incins cu adevarul, imbracati cu platosa neprihanirii,avand picioarele incaltate cu ravna Evangheliei pacii. Pe deasupra tuturor acestora, luati scutul credintei, cu care veti putea stinge toate sagetile arzatoare ale celui rau. Luati si coiful mantuirii si sabia Duhului, care este Cuvantul lui Dumnezeu. Faceti in toata vremea, prin Duhul, tot felul de rugaciuni si cereri. Vegheati la aceasta, cu toata staruinta, si rugaciune pentru toti sfintii

Acasa

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/91759/biruinta-in-lupta-1-cronici-131-14