Inima Crestinismului
Autor: Pastor Ionut Gagiu
Album: fara album
Categorie: Diverse

 

Text: I Corinteni 15 :3-4 ” V-am învăţat înainte de toate, aşa cum am primit şi eu: că Hristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi; şi că el a fost îngropat şi că a înviat a treia zi după Scripturi că a fost îngropat şi a înviat a treia zi, după Scripturi;
Introducere: De ce multi crestini au fetele lungi? De ce nu mai participam in biserica asa cum ar trebui sa participam? De ce nu mai este implicare? De ce crestinii prefera ca duminica sa stea la un gratar, la munca sau la un meci acasa…?

 

-       Oare au uitat copiii lui Dumnezeu despre insemnatatea Evangheliei, au uitat de jertfa Mielului, de sangele varsat pentru nelegiuirea lor ? – pentru ca asa pare…

 

Multi dintre cei ce ne viziteaza au o alta crestere religioasa – sa zic asa -, sau poate nu s-au gandit foarte mult despre religie. Nu s-au gandit prea mult la Dumnezeu… Scopul meu în această dimineaţă este să vă expun centrul / inima creştinismului biblic. Mesajul central al credinţei creştine este numit Hristos  – “Evanghelia lui Hristos” În I Corinteni 15:1 spune apostolul, ” Vă fac cunoscut, fraţilor Evanghelia; Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. William Tyndale (1494-1536) marele reformator engleză şi traducător al Bibliei a spus „Evanghelia este un cuvânt grecesc, şi  inseamna vestea bună, veselie, fericire şi plinatatea bucuriei, şi care face inima unui om fericita, şi-l face sa cânte, să danseze, şi salte de veselie.” (William Tyndale).
Oare am uitat lucrurile astea? Sau mai bine zis, am experimentat puterea Evangheliei lui Isus in viata noastra?
Ce este Evanghelia?

 

  1. În primul rând, Evanghelia ne spune despre iubirea lui Dumnezeu pentru omul pacatos.

    În Grădina Edenului Adam a comis primul păcat – s-a ridicat împotriva lui Dumnezeu – rebeliunea. Când Adam a păcătuit s-a ascuns “de prezenţa Domnului ” (Geneza 3:8). Din acea zi toti oamenii, toţi urmaşii lui Adam, s-au ascuns de Dumnezeu într-un fel sau altul. Biblia spune, De aceea, după cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume, şi prin păcat a intrat moartea, şi astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, din pricină că toţi au păcătuit…” (Romani 5:12).

    Întreaga umanitate, de la Adam pana astazi este sub robia păcatului. De fapt, Biblia spune,
    Ce urmează atunci? Suntem noi mai buni decât ei? Nicidecum. Fiindcă am dovedit că toţi, fie Iudei, fie Greci, sunt sub păcat, 10după cum este scris: “Nu este nici un om neprihănit, nici unul măcar. 11Nu este nici unul care să aibă pricepere. Nu este nici unul care să caute cu tot dinadinsul pe Dumnezeu. 12Toţi s-au abătut, şi au ajuns nişte netrebnici. Nu este nici unul care să facă binele, nici unul măcar.”  (Romani 3:9-12).

    Omul a inventat multe religii pentru a se simti mai bine. El s-a ascuns de adevăratul Dumnezeu în întunericul religiei omului. Oamenii cred in evolutionism; da! Evolutionismul este o religie – nu o stiinta. Toate teoriile evolutiei sunt doar presupuneri si teorii nefondate. („acum miliarde de ani… bla, bla, bla.”) Oamenii cauta tot felul de religii si lucruri care sa le umple golul din inima dar nu reusesc.

 

Când tragedia şi moartea vin, evolutia si credinta lor in pietre si extraterestrii şi valorile lor nu mai sunt suficiente. Din cauza păcatului infrunta singurătate, confuzie şi suferinta. Atunci când un prieten sau o ruda moare ei să se întrebe dacă există vreun sens pentru viata aceasta. Presiunea teribila cu care se confruntă tinerii de azi este produsul păcatului.  Mulţi tineri sunt atât de tulburati de viaţa lor încât devin deprimati – şi un număr alarmant dintre ei se sinucid. (oamenii rad de „Emo” – de fapt ce inseamna „emo”? – copiii astia au probleme mari – nu trebuie sa rada cineva de ei! au nevoie de ajutor, de dragoste, de Dumnezeu!) Statisticile arată că sinuciderea este acum numarul doi la cauze de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între şaisprezece si douăzeci şi cinci de ani.
Tot în jurul nostru vedem că lucrurile nu merg prea bine.  Astăzi este mai greu de gasit un loc de muncă decât în orice moment, în memoria mea. Când termini o facultate, nu exista un loc de munca pentru tine. Când cauti un prieten bun… nu prea mai gasesti. Am auzit oameni care ziceau: „Viata asta e asa de grea si apoi murim. Care mai este rostul?”. Eh, in acest context urat si intunecat Evanghelia ne dă speranţă!  Aşa cum a spus Tyndale, vestea bună a Evangheliei “aduce fericire in inima unui om şi îl face să cânte si sa salte de bucurie.
II. În al doilea rând, Evanghelia ne spune că păcatele noastre pot fi iertate prin moartea lui Hristos pe Cruce.

V-am învăţat înainte de toate, aşa cum am primit şi eu: că Hristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi; ” (I Corinteni 15:3).

Hristos a murit pentru păcatele noastre.” Acesta este primul punct al Evangheliei.
Ţineţi minte că Hristos nu a fost un om obişnuit. Nici un om obişnuit nu ar putea spune lucrurile pe care le-a spus Hristos despre Sine. Hristos a spus, “M-am pogorât din cer” (Ioan 6:38). Hristos a spus, “Cel ce crede în Mine are viaţă veşnică” (Ioan 06:47). Hristos a spus, “Eu sunt lumina lumii” (Ioan 8:12). Hristos a spus, „Eu sunt Uşa. Dacă intră cineva prin Mine, va fi mântuit” (Ioan 10:9). Hristos a spus, “Eu şi Tatăl una suntem” (Ioan 10:30). Hristos a spus, “Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în mine … nu va muri niciodată” (Ioan 11:25, 26). Hristos a spus, “Am venit … pentru a salva lumea” (Ioan 12:47). Hristos a spus, “Eu sunt calea, adevărul şi viaţa: nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine” (Ioan 14:6). Hristos a spus, “Cine M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl Meu” (Ioan 14:9).
Hristos nu a fost un om obişnuit. Nici un om obişnuit  nu ar putea spune astfel de lucruri despre Sine. Dr. CS Lewis profesor la Universitatea Oxford si scriitorul meu preferat a spus, “Fie acest om a fost, şi este, Fiul lui Dumnezeu: ori un nebun sau ceva mai rău. Puteţi scuipa pe El şi să-l ucideti ca pe un demon, sau puteti să cadeti la picioarele Lui şi sa-L numiti Domn şi Mantuitor.”  Păcatele noastre pot fi iertate prin moartea lui Hristos pe Cruce, deoarece El a fost şi este Dumnezeu Fiul. Hristos, Fiul fără păcat al lui Dumnezeu, a venit din cer ca să plătească pedeapsa deplină pentru păcatele noastre pe Cruce. Biblia spune, “ Hristos, după ce S-a adus jertfă o singură dată, ca să poarte păcatele multora” (Evrei 9:28). ”El a purtat păcatele noastre în trupul Său, pe lemn” (I Petru 2:24).
El a murit pe Cruce pentru a plăti pedeapsa pentru păcatele noastre. Dar El, de asemenea, si-a vărsat sîngele pentru ca păcatele noastre sa poata fi spălate. Biblia spune, “sângele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curăţă de orice păcat. ” (I Ioan 1:7). Ambele lucruri se întâmplă atunci când vii la Hristos prin  credinţă. Păcatele tale sunt iertate şi curăţate.

Da, Evanghelia ne spune că păcatele noastre pot fi iertate prin moartea lui Hristos pe Cruce – şi complet spălate prin sângele Său preţios!

Când vii la Hristos, vei şti de ce Tyndale a spus că Evanghelia “Umple inima unui om de fericire şi-l face sa cânte, să danseze, şi sălte de bucurie”!
III. În al treilea rând, Evanghelia ne spune că Hristos a înviat din morţi ca să ne dea viaţa veşnică.

a fost îngropat şi a înviat a treia zi, după Scripturi” (I Corinteni 15:4).

Hristos a înviat literalmente – fizic – din morţi!
Dar Dumnezeu L-a înviat, dezlegându-I legăturile morţii, pentru că nu era cu putinţă să fie ţinut de ea”  (Faptele Apostolilor 2:24).

Hristos a înviat din morţi şi, “După patima Lui, li S-a înfăţişat viu, prin multe dovezi, arătându-li-Se deseori timp de patruzeci de zile” (Faptele Apostolilor 1:3). Apoi, după patruzeci de zile Hristos S-a înălţat înapoi în Rai.
Domnul Isus, după ce a vorbit cu ei, S-a înălţat la cer, şi a şezut la dreapta lui Dumnezeu.” (Marcu 16:19).

El poate sa salveze pe cei care vin la El – o data pentru totdeauna, “De aceea şi poate să mântuiască în chip desăvârşit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentru că trăieşte pururea ca să mijlocească pentru ei. ” (Evrei 7:25).

Concluzie: Aceasta este inima creştinismului! Aceasta este Evanghelia lui Hristos Cel Inviat ! Cum Il asteptam sa revina?! Cum asteptam sa mergem la El? Accepti aceasta veste buna sau o respingi? Daca stii Evanghelia, daca esti mantuit… de ce traiesti ca si cum Isus e mort?… De ce? De ce? De ce?…  Copilul lui Dumnezeu… uita-te la viata ta si pune-L pe Hristos acolo unde trebuie sa fie. Tu trebuie sa spui cum spunea Tyndale, “[Evanghelia] inseamna vestea bună, veselie, fericre şi bucurie, şi care umple inima unui om de bucurie, şi care-l face sa cânte, să danseze, şi salte de veselie”!

 

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/64801/inima-crestinismului