Dezvoltare unei prietenii cu Dumnezeu
Autor: Rick Warren
Album: fara album
Categorie: Diverse

DEZVOLTAREA UNEI PRIETENII CU DUMNEZEU

 

Rick Warren.

 

 

Domnul este prieten cu oamenii fara prihana. Proverbe 3:32

Apropiati-va de Dumnezeu,si El se va apropia de voi. Iacov 4:8 .

 

Tu esti atat de aproape de Dumnezeu cat alegi sa fii.

Ca si in cazul unei prietenii,tu trebuie sa lucrezi pentru a-ti dezvolta   prietenia cu Dumnezeu.Acest lucru nu se va intampla de la sine,ci necesita dorinta,timp si energie.Daca doresti o legatura mai profunda,mai intima cu Dumnezeu trebuie sa inveti sa-I impartasesti in mod cinstit simtamintele tale,sa te increzi in El cand iti cere sa faci ceva,sa inveeti sa ai grija de ceea ce El are grija si sa doresti prietenia cu El mai mult decat orice altceva.

Trebuie sa aleg sa fiu sincer cu Dumnezeu. Prima caramida a unei prietenii mai adanci cu Dumnezeu este o sinceritate totala-despre caderile si simtirile tale. Dumnezeu nu asteapta de la tine sa fii perfect,dar El pretinde sinceritate totala. Nici unul din prietenii lui Dumnezeu din Scriptura nu au fost perfecti. Daca perfectiunea ar fi o conditie de baza a prieteniei cu Dumnezeu, niciodata nu am putea fi prietenii Lui . Din fericire,datorita harului Lui Dumnezeu, Isus este inca ,, prietenul pacatosilor ".

In Biblie, prietenii lui Dumnezeu au fost sinceri in ceea ce priveste simtamintele lor,deseori plangandu-se, indoindu-se, acuzandu-L pe Creatorul lor si argumentand cu  El . Totusi Dumnezeu nu pare sa fi fost deranjat de aceasta sinceritate; de fapt a incurajat-o.

Dumnezeu i-a permis lui Avraam sa-I puna intrebari cu privire la distrugerea cetatii Sodoma si sa-I ceara s-o crute...  La fel, Dumnezeu a ascultat cu rabdare multe acuzatii de tradare, lipsa de certitudine si abandonare din partea lui David.

Dumnezeu nu l-a lovit pe Ieremia cand acesta I-a spus ca l-a inselat. Lui Iov i-a permis sa-si verse toata amaraciunea din suflet in timpul incercarii grele prin care a trecut, si la sfarsit Dumnezeu l-a aparat pe Iov pentru ca a fost sincer si i-a mustrat pe prietenii Lui Iov pentru lipsa lor de autenticitate. Dumnezeu le-a zis: ,, Voi n-ati fost sinceri nici cu Mine,nici cand ati vorbit despre Mine - cel putin nu atat de mult ca prietenul Meu Iov... Acum prietenul Meu Iov se va ruga pentru voi si Eu voi accepta rugaciunea lui " .

Poate Dumnezeu accepta o astfel de sinceritate si onestitate totala din partea ta? Cu siguranta! Prietenia adevarata se zideste pe destainuiri. Ceea ce poate parea drept indrazneala extrema Dumnezeu o considera drept autenticitate Dumnezeu asculta cuvintele pline de pasiune ale prietenilor Sai; El este plictisit de banalitati pioase si previzibile. Ca sa fii prietenul Lui Dumnezeu ,  trebuie sa fii sincer cu Dumnezeu, impartasindu-I adevaratele tale sentimente,nu ceea ce crezi ca ar trebui sa simti sau sa spui.

Este foarte probabil sa fie nevoie sa-ti marturisesti unele sentimente ascunse de manie si resentimente fata de Dumnezeu pentru anumite domenii din viata ta in care te-ai simtit inselat sau dezamagit. Pana cand ne maturizam suficient de mult ca sa intelegem ca Dumnezeu foloseste

totul  spre binele nostru,nutrim in noi resentimente fata de Dumnezeu in ceea ce priveste infatisarea noastra,mediul din care provenim,rugaciunile neascultate,ranile din trecut si alte lucruri pe care le-am schimba daca am fi Dumnezeu. ...

Amaraciunea este cea mai mare bariera in calea prieteniei tale cu Dumnezeu: De ce-as mai dori sa fiu prietenul lui Dumnezeu daca El a ingaduit sa mi se intample asta ? Antidotul, desigur este sa intelegi ca Dumnezeu actioneaza intotdeauna in interesul tau suprem chiar si atunci cand acest lucru este dureros si tu nu-l intelegi. Dar , renuntarea la resentimentele tale si destainuirea sentimentelor tale reprezinta primul pas spre vindecare. Fa si tu asa cum au facut multi oameni din Scriptura- spune-I lui Dumnezeu exact ceea ce simti.

Ca sa ne invete sa fim sinceri,Dumnezeu ne-a dat cartea Psalmilor - un manual de inchinare,plin de cuvinte tari,strigate, indoieli,temeri , resentimente, si pasiuni adanci combinate cu multumiri,laude si marturisiri de credinta.fiecare emotie posibila este cuprinsa in Psalmi . Cand citesti marturisirile pline de emotii ale lui David si ale altora,iti dai seama ca asa vrea dumnezeu sa I te inchini si tu - impartasindu-Itot ce simti..Te poti ruga si tu ca David: ,, Imi vars  plangerile mele inaintea Lui si Ii povestesc toate necazurile mele,pentru ca sunt coplesit."

Este o incurajare sa stim ca toti prietenii apropiati ai Lui Dumnezeu - Moise, David, Avraam, Iov si altii - au trecut prin perioade in viata cand s-au luptat cu indoiala. Dar in loc sa-si mascheze indoielile cu banalitati pioase,ei si le-au exprimat cu voce tare,deschis in public.Uneori exprimarea indoielii este primul pas spre urmatorul nivel al intimitatii cu Dumnezeu.

 

Trebuie sa aleg sa ascult de Dumnezeu prin credinta.

De fiecare data cand te increzi in intelepcinea Lui Dumnezeu si faci ce spune El,chiar si atunci can nu intelegi,iti adancesti prietenia cu Dumnezeu.

Noi ascultam de Dumnezeu, nu din datorie,ori de frica sau din obligatie,ci pentru ca Il iubim si credem ca el stie ce este cel mai bine pentru noi. Noi vrem sa-L urmam pe Hristos din recunostinta pentru ceea ce a facut El pentru noi,si cu cat Il urmam mai indeaproape,prietenia noastra devine tot mai adanca.

Noi Il ascultam din dragoste,pentru ca am fost iertati si eliberati - si ascultarea noastra aduce cu sine o mare bucurie!  Ioan 15:9-11.

Adevarata prietenie nu este pasiva; aceasta actioneaza. Cand Isus ne cere sa-i uibim pe altii,sa-i ajutam pe cei in nevoi,sa dam la altii din din ce avem, sa ne pastram curati, sa oferim iertare,si sa-i aducem pe altii la El, dragostea ne motiveaza sa ascultam imediat.

Adesea suntem provocati sa facem ,, lucruri mari " pentru Dumnezeu.In realitate Lui Dumnezeu Ii place mai mult cand facem lucruri mici pentru El,ascultandu-L din dragoste. S-ar putea ca lucrurile pe care le facem sa nu fie observate de altii,dar Dumnezeu le observa si le considera acte de inchinare.

Marile oportunitati pot sa apara o data in viata,dar micile oportunitati ne inconjoara in fiecare zi .Chiar prin actiuni simple cum ar fi: prezentarea adevarului, o atitudine amabila si incurajarea altora noi Ii facem bucurie lui Dumnezeu. El pretuieste actele simple de ascultare mai mult decat rugaciunile,laudele sau darurile noastre de bunavoie.

Biblia ne spune:" Ii plac domnului mai mult arderile de tot si jertfele decat ascultarea de glasul Domnului? Ascultarea face mai mult decat jertfele" 1 Samuel 15: 22.

Trebuie sa aleg sa pretuiesc ce pretuieste Dumnezeu.

Asa procedeaza prietenii - sunt interesati de ceea ce este important pentru cealalta persoana.Cu cat devii un prieten mai apropiat al lui Dumnezeu,cu atat iti va pasa mai mult de lucrurile care Il intereseaza pe El, te vor mahni mai mult lucrurile care Il mahnesc pe El si te vei bucura mai mult de lucrurile care Ii fac lui placere.

Ce Il intereseaza pe Dumnezeu cel mai mult? Rascumpararea poporului Sau! el vrea sa fie gasiti toti copii Lui pierduti !

Acesta este singurul motiv pentru care Isus a venit pe pamant. Pentru Dumnezeu valoarea cea mai mare o are  moartea Fiului Sau.Al doilea lucru de valoare este impartasirea Evangheliei, a Vestii bune , altora. Pentru a fi prieten al lui Dumnezeu tie trebuie sa-ti pese de toti oamenii din jurul tau de care Ii pasa Lui.

Prietenii lui Dumnezeu spun prietenilor lor despre Dumnezeu.

Trebuie sa doresc prietenia cu Dumnezeu mai mult decat orice altceva.

Psalmii sunt plini cu dorinte de acest fel.

David a dorit cu pasiune sa-L cunoasca pe Dumnezeu mai mult decat orice;el a folosit cuvinte ca: tanjire, dor, sete, foame. Il dorea cu infocare pe Dumnezeu.  ....

 

Durerea este combustibilul pasiunii - ne energizeaza cu o putere de schimbare pe care nu o  avem in mod normal.

Incepe sa-L rogi pe Dumnezeu sa-ti dea pasiune si roagate pana o vei avea. Fa urmatoarea rugaciune in tot timpul zilei:" Doamne Isuse, vreau mai mult decat orice sa Te cunosc in mod intim".

Dumnezeu a spus captivilor din Babilon:,, Cand Ma veti cauta cu toata seriozitatea si ve-ti dori sa Ma gasiti mai mult decat orice,voi avea grija sa nu fiti dezamagiti" Ieremia 29:13.

 

CEA MAI IMPORTANTA ALEGERE A TA

 

Nu este nimic - absolut nimic - mai important ca dezvoltarea unei prietenii cu Dumnezeu . Aceasta este o relatie care va tine toata vesnicia.

tu poti face ceva in legatura cu aceasta chiar acum.

Aminteste-ti ca aceasta este alegerea ta. Esti atat de aproape de Dumnezeu cat alegi  sa fii.

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/devotionale/60829/dezvoltare-unei-prietenii-cu-dumnezeu