Testul Credintei
Autor: Bera Ionut
Album: fara album
Categorie: Diverse

                                                    Testul Credintei

 

     Odata cu evenimetele care au urmat dupa cina pe care Isus a luat-o cu ucenicii a avut loc un mare test al credintei celor care L-au urmat, a celor 12 ucenici.

      Teama ucenicilor si incercarea de a scapa de acuzare cu orice pret dovedeste cat de slab poate fi un om in fata testarii credintei sale. Putem arata cu degetul catre un om care a gresit dar ar fi mai intelept sa ne gandim cum am rezista noi daca in clipa urmatoare primejdia, necazul ar bate la usa ta. Cand simti ca pulsul incepe sa creasca, emotia si poate chiar panica ar cuprinde fiinta ta…. Ce faci?

      Ucenicii au fost in aceasta situatie, chiar daca nu si-au inchipuit ca va fi asa, spaima care i-a cuprins si pentru ca nu intelegeau ce se intampla…evident au cedat cu totii.

      In primul rand testul credintei nu are ca scop dovedirea slabiciunilor noastre chiar daca in prima faza asta se vede ci modul in care tu ca persoana sti sa apelezi la cel care are putere sa rezolve orice problema.

      Rand pe rand, dupa imprastierea lor asa cum le spusese Domnul, ucenicii s-au regrupat, dintre ei lipsind doar Iuda. Domnul ii vroia uniti, avea nevoie de unitatea aceasta pentru a putea lucra.

      In al doilea rand, asa cum am observant deja, testul credintei nu are ca scop dezarmarea si prabusirea noastra ci dimpotriva, are ca scop intarirea noastra in fata ispitei. Niciodata ucenicii nu au mai cedat in fata incercarii ci au mers cu credinta pana la martirajul de care au avut parte majoritatea dintre ei, dar si prin multele suferinte de care au avut parte cu totii din partea celui rau, incercarea prin care trecusera ia otelit pentru ce urma sa li se intample, un factor foarte important aici este si umplerea lor cu Duh Sfant la Rusalii.

      As dori sa privim putin si la Apostolul Toma care a pus o conditie pentru credinta lui, “Daca nu voi vedea in mainile Lui semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede.” (Ioan 20:25;). Astfel, testul credintei sale a dovedit defapt ca nu-l crezuse pe Domnul cand vorbea despre invierea Sa, pentru ca nu intelesese ce vroia sa spuna.

      Ce vom spune acum, ca Toma a fost mai necredincios decat ceilalti? Nicidecum.Pentru ca nici unul nu a crezut pana nu a vazut pe Domnul, sa nu uitam ca ceilalti Il vazusera pe Domnul, de aceea vorbeau acum cu atata convingere pentru ca ei stiau ceea ce au vazut dar Toma nu a fost cu ei cand li s-a aratat. Era tocmai contrarul la ceea ce isi dorea Domnul de la ei, dar fiindca ii cunostea si le cunostea limitele a avut mila de ei.

     Vedem asadar ca in testarea credintei noastre Dumnezeu isi arata indurarea, fiind independenti de El oricat de buni ne-am tine. Va amintiti de indrazneala si convingerea lui Petru? Cand a insistat in fata Domnului ca nu se va lepada? Ei bine acum intelegea poate cel mai bine ce inseamna indurarea Domnului in timpul incercarii.

      In al patrulea rand, testarea credintei dovedeste rabdarea. Dovedeste cat de rabdatori suntem ca Domnul sa-si poata desavarsi lucrarea. Va amintiti de cei doi ucenici care au plecat spre Emaus? Ei nu au avut rabdare in acest test si au ales sa plece. Nu-ti pierde niciodata speranta, Domnul era chiar la usa, era gata sa li se arate cand ei au decis sa plece si Domnul a mers cu ei predicandu-le si descoperinduli-se intr-un mod deosebit. Poate ca Domnul e chiar la usa ta atunci cand vrei sa renunti…si sa pierzi.Nu descuraja niciodata, Domnul vine.

       Am vazut asadar in cateva cuvinte ca:

1.     Testarea credintei nu are ca scop dovedirea slabiciunilor noastre ci modul in care apelam la El.

2.     Testarea credintei nu are ca scop prabusirea si dezarmarea noastra ci intarirea in fata ispitelor.

3.     In testarea credintei noastre Domnul isi arata indurarea.

4.     Testarea credintei ne evidentiaza rabdarea posedata.


Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/56825/testul-credintei