Procesul Istoriei. Dumnezeu judecat de om.
Autor: Marius Zarnescu
Album: fara album
Categorie: Diverse
La 25 decembrie 1989, se consuma cel mai mare proces din istoria contemporana a Romaniei, un proces ce s-a lasat cu democratie. Era procesul lui Nicolae si a Elenei Ceausescu. Inculpatii se aflau in acel moment, asa cum declara judecatorul acestui proces , in fata unui tribunal al poporului ce judeca dupa o noua lege adopata de catre Consiliul Frontului Salvarii Nationale.

Dupa un proces nedrept, dupa parerea raposatului, dupa o sentinta transanta, acestia au fost condusi impreuna spre moarte. La scurt timp dupa executie, pe postul national de televiziune, s-a citit un comunicat in care se aratau capetele de acuzare printre care se numarau genocidul savarsit de ei, peste 60.000 de victime; subminarea puterii de stat; distrugere de bunuri, avarierea unor cladiri, explozii in oras, incercarea de a fugi din tara etc.

Acesta este cel mai mare proces din istoria contemporana a Romaniei.



Cu alt prilej un manunchi de dantologi, eminenti juristi si istorici din Italia, Germania si Franţa - au redeschis, intr-un cadru solemn, in aprilie 1966, procesul lui Dante Aligheri, autorul capodoperei„Divina Comedie”. Acesta este un alt mare proces care a facut valva in epoca, dar care, dupa veacuri, inca crea stupoare.

Doua mii de persoane s-au adunat in 66 pentru a asculta cuvantul autorizat al dantologilor despre faptele pentru care fusese de doua ori condamnat la moarte cel mai de seama poet al Italiei.

Apararea afirma atunci ca n-au recunoscut in omul cu chipul supt si mersul garbocit, din multimea anonima a proscrisilor, pe Surghionitul fara vina, purtator de miraculoase mesaje perene. Dar istoria a validat gandirea sa si visul sau.

L-au condamnat ca rebel; si era un profet.

L-au izgonit din cetate;dar a avut ca patrie lumea.

Asupra capului sau in locul securii infame, a coborat in lumina timpurilor o coroana de glorie.

L-au achitat post-mortem in 1966 pe motiv ca geniul nu traieste numai in epoca sa, ci anticipeaza viitorul.

Acest proces a fost un unul care a rezistat secolelor fiind inca bine inradacinat in mintea multora.



Un alt proces celebru, foarte intiparit in constiinta unora, este procesul capitanului francez Alfred Dreyfus, acuzat de tradare in favoarea Germaniei. Un proces ce a starnit puternice controverse din secolul al 19-lea pana in secolul 20, si a avut un mare ecou, nu numai in Franta ci si in Europa. Acest proces a facut sa curga rauri de cerneala, iar lucrurile au fost lamurite dupa foarte mult timp, cand au fost publicare niste scrieri personale.



Un alt caz, transformat intr-un proces public al mass-mediei romanesti este cel al Elodiei si al lui Cioca.

Dintr-un banal caz de disparitie, s-a transformat intr-un amplu proces public. Un proces public, mediatizat, urmarit de o tara intreaga.



Dar, mai mult decat toate aceste procese care au starnit curiozitatea, care au fascinat si fascineaza minti luminate si mai putin luminate, exista un proces, un proces care nu numai ca a fost atat de dezbatut acum 2000 de ani dar si astazi vieti se topesc incercand sa stoarca cate ceva din ce s-a petrecut acolo. Nu este doar un proces, ci este Procesul Istoriei , un proces care, prin sentinta si executarea sentintei s-a lasat cu impartirea vremii in jumatare, inainte si dupa. Este procesul Istoriei, procesul in care Dumnezeu a fost judecat de om.

Procesul acesta al Istoriei, se caracterizeaza prin injustitia sa, prin Cel ce a fost judecat, prin inculpatul acestui proces, dar si prin impactul acestui proces, un impact care transcede istoria, merge pana dupa istorie.







I- Injustitia acestui proces este unica in istorie.



1) Pentru ca cei ce judecau, trebuiau sa fie judecati.

Cel care avea sa judece natiunile sta sa fie judecat de altii. Cel care este numit viata asteapta sentinta la moarte. Cel ce este numit Cuvantul tace. Israelitii din primul secol erau unii care sa calauzeau dupa litera Legii , dupa Cuvantul scris, dupa pagina Scripturii si aveau proceduri stricte in judecata. Misna inregistreaza cateva din traditiile orale ale evreilor, transmise din generatie in generatie. Diferite legi ale Sanhedrinului, nucleul de preoti, farisei, saduchei, scribi. In cazurile capitale sunt stipulate cate ceva:

*Nici un proces nu trebuia facut noaptea. Si totusi, Isus a fost luat la Ana, apoi Caiafa, apoi inaintea Sanhedrinului noaptea.

*Nici nu proces nu trebuia sa aiba loc in ajunul Sabatului sau in timpul sarbatorilor. A avut acest proces in ajunul sabatului sau in ajunul unei sarbatori mari…? Da, sigur ca da. A fost infaptuit cu o noapte inainte de Sarbatoarea Pastelui, si au calcat tocmai regula lor.

*Toate procesele trebuiau sa fie publice, erau interzise cele facute in ascuns, secrete. Isus a fost dus inaintea Sanhedrinului noaptea pentru interogatoriu, si a fost declarat vinovat.Numai sentinta oficiala a fost data ziua.

* Toate procesele trebuiau sa fie tinute in Sala de judecata din zona templului. Isus a fost dus la Ana apoi la Caiafa.

*Cazurile capitale trebuiau decretate de cel putin 23 de judecatori. Nu stim cati au fost.

* O persona acuzata, inculpatul nu putea sa depuna marturie impotriva lui insusi. Sanhedrinul l-a condamnat pe Isus dupa marturia sa, fara martori..”Ca s-a facut pe sine Dumnezeu, si ca ii oprea sa plateasca bir cezarului.”

*Cineva trebuia sa vorbeasca din partea acuzatului. Chiar si Ceausescu a avut avocat. Nimeni nu a vorbit in apararea Domnului Isus, si cand a inceput sa spuna...Eu am vb lumii pe fata..a fost lovit peste fata. Asa raspunzi tu marelui preot..?

S-a retras in imperiul acesta al tacerii, in imparatia fara fara grai, in imparatia muta si n-a scos o vorba. Tacea , si chiar suflarea Lui , totul ii condamnau pe acestia. Tacerea e cel mai bun raspuns pe care L-a putut da.

*Acuzarea cuiva trebuia facuta pe marturia a doi sau trei martori, care sa nu se contrazica. Au fost martori, niste oameni de nimic, care au vorbit contrar. Pedeapasa pentru marturie falsa era moartea.

*Acuzarea trebuia sa cerceteze in amanut fiecare detaliu. Dar, ei vorbesc nu pentru a scoate adevarul, ci pentr a-l condamna.

*Trebuia sa fie o ordine, sa ia cuvantul cei care acuzau, apoi argumente, apararea. Aici are loc o harababura in procedura.

*Judecatorii discutau cu privire la achitarea condamnatului, nu cu privire la acuzarea sa. Toti l-au vrut condamnat.

* Marele preot nu punea intrebari. Insa Ana, cat si Caiafa, intr-un mod direct au pus intrebari pentru a-l incrimina.

* Votul pentru condamnare intr-un caz capital tebuia facut individual, de la cel mai mic pana la cel mai mare, pentru a nu fi inluentati. Aici, au votat simultan, pe fata, partinitor, dezordonat.

Din acuzatori, din judecatori prin tot ce au facut trebuiau sa fie judecati chiar de legea lor.

Nici un cuvant, nu s-a scurs din gura Sa. Pilat s-a mirat..

De ce taci….? N-auzi ce zic…n-auzi ce fac..nu vezi care-i treaba .-Pai cum sa nu aud..Eu care am creat urechea..cum sa nu aud…Eu ar trebui sa te intreb pe tine. Pilate…cum e viata ta?…de ce iti place mai mult sa fii aplaudat?…n-auzi ce iti spune inima Pilat?…n-auzi ca inima iti spune…constiinta iti spune…..totul iti spune …ca Eu sunt ceea ce pretind ca sunt. Un Imparat. De ce mai intrebi,…cand stii..

Injustitia acestui proces este unica in istorie…



2)Pentru ca cei ce trebuiau sa apere drepturile omului, erau inumani.

Talmudul stipuleaza….Sanhedrinul este pentru a salva viata nu pentru a distruge viata”

Insa Domnul a fost zdrobit. L-au luat din gradina ca pe un criminal odios de rand, nu era deajuns ca toti l-au parasit. Au venit dupa El cu sabii si ciomegi, cu bate si L-au tarat ca pe o carpa. L-au legat si in ura lor, funia zdrobea mainile trudite de tamplar.Nici nu le pasa ca si el era om ca si ei. Nu, l-au legat si dupa ce L-au legat veneau pe rand si-L scuipau.

Ai fost vreodata scuipat in fata de cineva. Umilirea..josnicia..care poate fi in momentul acela. Dar sa vina multi si fara nici o jena sa scuipe pe chipul dupa care au fost creati.

Ai luat vreodata bataie desi nu ai facut nimic rau..? Cum te-ai simtit…? Sa-ti dea unii palme fara sa meriti, fara sa fii vinovat. Sa fii legat la ochi, sa nu le pese ca esti om. Sa fii luat la misto de niste ticalosi. Hristoase, prooroceste, cine te-a lovit?

Sa te bata cu nuiele, sa ia biciul greu, in mai multe corzi, bine inmanunchiate, legate la capat cu bucatele de oase ori metal pentru a fi mai eficient. Sa dea si sa traga asa incat bucatele de carne sa se desprinda. Teribil. Terminat, istovit. deabea isi mai tragea rasuflarea intre lovituri, Domnul Isus era dat din mana-n mana de la unii la altii. Aprozii l-au primit in palme. L-au dezbracat de hainele Lui si l-au imbracat in batjocura.. Sa-ti puna o cununa de spini pe cap, o trestie in mana, sa ia trestia din mana ta si sa-ti dea cu ea in cap zicand plecaciune imparatul iudeilor.

Rau si ura, Daca nu sunt, nu este istorie afirma poetul nostru Eminescu. Si s-a facut istorie..prin rautatea si ura lor dusa pana la extrem.

MacArthur preciza si el ca, au ajuns la un soi de dementa, care i-au facut sa-si piarda orice ratiune, mila si sentiment omenesc.

Perla justitiei este gasita in inima milei , mila te umanizeaza. Dar ei nu au aratat nici un pic de mila, nimic.

Justitia pentru a fi justitie trebuie sa fie mai mult decat justitie. Dragostea este legea conditiei noastre, fara de care cineva nu poate judeca. Fara dragoste, un om e asemenea celui ce doreste sa mearga drept, sa paseasca drept in intuneric. Erau in intuneric. Cei care trebuiau sa apere drepturile omului, erau inumani….



3) Pentru ca cei care invinovateau pe un nevinovat, erau vinovati.

Pilat nu si-a inceput bine guvernarea in Israel. In prima sa vizita in Ierusalim el a venit cu toti soldatii, cu stindardele si steagurile, cu mare pompa. In varful stindardelor romane se afla o imagine sculptata a imparatului. Imparatul este zeul, deci in realitate zeul lor era pe stindarde lor. O ofensa pentru evrei si el nu le-a inlaturat. Ce credeti ca s-a intamplat? Unii mai curajosi s-au dus, sa-l implore sa le dea jos, dar nimic. Cand a plecat de la Ierusalim la Cezareea, caci acolo era fortareata si garnizoana principala o multime de evrei l-au urmat. S-a infuriat. Soldatii i-au inconjurat si le-a spus ca daca nu inceteaza ii va ucide pe toti dar ei si-au dezgolit grumazul si au spus. Da-i inainte..omoara-ne pe toti. Lucrul acesta l-a dezorietat. Nu putea incepe stapanirea sa printr-un masacru si a inlaturat stindardele de pe statuete.Si-a inceput domnia prin infrangere.

In alta ocazie a luat bani din tezaurul templului pentru a construi apeducte. A urmat o revolta. Soldatii sai au intrat in multime imbracati ca populatia si au omorat in bataie multi oameni si astfel revolta s-a spart. Alta greseala.

Un al treilea incident. Si-a facut el o locuinta in Ierusalim, insa pe pereti a atarnat niste scuturi cu numele imparatului Tiberius. Evreii s-au plans, au trimis vorba la imparat caci aveau acest drept prin pax romana. Tiberius apoi a zis sa dea jos scuturile. Din nou batut. Pilat era la mana evreilor. Putea sa-si piarda slujba oricand.

Ce s-a petrecut acolo, la proces se numeste santaj, smecherie, tertip. In clipa cand preotii, toti au venit inaintea lui, Pilatel era la mana lor, era al lor. Decizia pentru el era, Isus sau slujba, Isus sau cariera , Isus sau painea lui.

Pilat intreaba Ce ai facut? Judecatorul nu avea nici un drept sa puna aceasta intrebare. Era ilegal. Isus nici nu raspunde. de ce..?pentru ca este ilegala…a reactionat asa si la intrebarile lui Ana si Caiafa. Din start i-a invinovatit.

Sotia il avetizeaza…Am visat Pilate..am visat…Sa n-ai de-aface cu acel neprihanit, acel nevinovat. Pilat mai stia ca in dimineata cand Iulius Cezar a murit, sotia sa visase acest lucru. Daca Pilat credea in vise si semne, prevestiri ca mai toti romanii, amintirea acelui vis trebuia sa fie considerat de el ca si un mesaj divin, si sa-l faca sa creada ca ceea ce banuise despre Isus era adevarat. Si totusi, la intrebarea milenara….Isus sau grade…a raspuns ca mai degraba merg gradele.

Multimea cerea sa fie omorat.. Pilat intreaba de ce sa fie omorat, ce rau a facut? Insa ei nu pot raspunde….

El era de la Dumnezeu, -ei au tras concluzia ca era de la satan. Prietenul pacatosilor era incatusat de ura pacatosilor. Judecatorul tuturor oamenilor de pe pamant era dat in judecata in mana unui fiu cazut al lui Adam. Domnul gloriei era tratat ca un criminal odios. Cel sfant era condamnat ca un blasfemiator. Niste mincinosi depusesera marturie falsa impotriva adevarului viu. Si cel ce era invierea si viata era ucis de mainile unor oameni.

Era nevinovat…sotia sa, toti stiau, el stia asta…se spala pe maini…Eu sunt nevinovat de sangele neprihanitului acestuia.Treaba voastra! Oare asa sa fie. Sa ai puterea si nu faci nimic. Sa lupti impotriva constiintei tale. Esti oare nevinovat cand procedezi astfel????

In Ioan ni se spune ca Si n-au intrat in odaia de judecata, ca sa nu se spurce si sa poata manca Pastele.

Erau ipocriti. Atat de vinovati. Nu erau gata sa intre in odaia de judecata ca sa nu se pangareasca, totusi in acelasi timp erau gata sa-L execute pe Mesia.

Iuda vanzatorul a recunoscut. Am pacatuit caci am vandut sange nevinovat.

Pilat n-a gasit vre-o vina in El dar nici Irod...caci zice Biblia….Nici Irod nu i-a gasit nici o vina, caci l-a trimis inapoi…

„El n-a facut pacat, si in gura Lui nu s-a gasit viclesug” 1 Petru 2:22





II- Inculpatul acestui proces este unic in istorie.



1) Intrucat este Imparatul Iudeilor.

L-au dat in mainile lui Pilat intocmai ca un anarhist, ca se impotriveste Cezarului si ca s-a facut pe sine Fiul lui Dumnezeu. Ar fi dorit ei evreii sa fie zeloti, sa-i ia in suturi pana-n inima Romei, dar privilegiile??? privilegiile.. S-au coborat la cele mai josnice afirmatii care se puteau face….

N-avem alt imparat decat pe Cezarul., spun ei. Dar unde e Iehova????.Gata, aveti alt imparat? Unde e Dumnezeul vostru..? Cum nu aveti imparat??? Cand au zis ca e alt imparat cu alte cuvinte au zis, „Nu Dumnezeu ne-a scos din tara Egiptului, Dumnezeul promisiunilor. Dumnezeul acela pentru noi nu exista. Dumnezeul acela nu ne intereseaza. Noi nu avem decat pe Cezarul ca Imparat, Il dispretuiau pe Isus care Era Imparatu pentru ca ei de fapt aveau alt Imparat si erau din alta imparatie.

Erau niste morminte varuite, albi si frumosi pe dinafara, varuiti ca pomii primavara dar fara viata, fiindca nu erau in Dumnezeu.

Pavel ii scrie lui Timotei, „te indemn, inaintea lui Dumnezeu, care da viata tuturor lucrurilor, si inaintea lui Hristos Isus, care a facut acea frumoasa marturisire inaintea lui Pilat din Pont, sa pazesti porunca, fara prihana si fara vina pana la aratarea Domnului nostru Isus Hristos,care va fi facuta la vremea ei de fericitul si singurul Stapanitor, Imparatul Imparatilor si Domnul domnilor” .1 Timotei 6:13-15

Ce marturisire frumoasa a facut Isus inaintea lui Pilat din Pont? Marturisirea ca El este Imparatul, ca El este Domnul.

Oamenii vroiau sa-L puna imparat, caci stiau ca e ceva in El, ii invata cu autoritate, avea autoritate.

Oamenii asteptau un rege cu o cununa pe cap. Ce a incoronat insa capul Sau a fost un manunchi de spini care apasau greu.

Oamenii asteptau un rege care sa domneasca de pe un tron sclipitor, impunator. Tronul sau, care l-a ridicat peste supusii sai a fost o cruce pe care a fost zdrobit.

Oamenii au alte idealuri despre cum ar trebui sa fie un imparat. Imparatii de obicei conduc de pe tron. El s-a coborat de pe tron, a renuntat la glorie.

Imparatii conduc prin mana tare. El a condus prin slabiciune. Imparatii nu ies la lupta, trimit generali. El a intrat in mijlocul luptei. Aparent a fost infrant, dar El a infrant puterea celui rau, a intrat in batalie cu Satan si l-a infrant.



Un inculpat unic in istorie…

2) Intrucat este Omul Desavarsit.

Ioan 19:5 „Iată omul!” le-a zis Pilat

Iata omul, omul care e amenintare pentru imperiu, omul care amentinta maretul Imperiu Roman. Iata omul, care nu e prieten cu cezarul. Iata omul care arunca samanta dezbinarii in tara. Si totusi in omul acesta nu casesc nici o vina.

II cercetasera viata si n-au gasit nimic., nu aveau nici o acuzatie. Singura acuzatie era blasfemia dar romanii nu executau pe cineva pe motiv ca sustinea ca e Dumnezeu- nu apare nici in dreptul roman.

A fost ispitit ca si noi dar fara pacat.Evrei 4:15 Isus n-a pacatuit niciodata. Si cand a murit n-a murit pentru propriul pacat, ci pentru al nostru.

Intreaga dumnezeire sa se inghesuie intr-un om?!?!?! sa se imbrace in om?!?!?!?…devenind un om perfect. Dumnezeu si om. Daca nu vezi asta in Isus e ca si cum te-ai uita la cer intr-o zi intunecoasa fara sa vezi soarele, si ai zice, nu exista Soarele pentru ca nu-l vad.

El este Fiul Omului, aratandu-ne cum ar trebui sa fie omul, omul ar fi trebuit sa fie ca El.

Dar daca nu se nastea om, om desavarsit, noi astazi n-am fi fost nascuti din Dumnezeu.

Ceea ce spune El e ca a venit in lumea noastra ca om.

Ioan 18:37 Eu pentru aceasta M-am născut şi am venit în lume. El s-a nascut, a fost un moment cand intr-un mod voluntar, de buna voie, a venit in lumea noastra.

Nici un om nu poate spune sa el pentru asta s-a nascut si a venit in lume, pentru ca a vrut asta. Domnul Isus insa, chiar si momentul l-a ales,..si-a ales parintii. Nimeni nu se naste…ca vrea. Te nasti ca altii au vrut! Isus s-a nascut ca a vrut sa se nasca, sa fie om. Cu un Scop a a venit. El s-a facut partas carnii si sangelui, a fost deopotriva partas la ele, pentru ca, prin moarte, sa nimiceasca pe cel ce are puterea mortii, adica pe diavolul. Evrei 2:14

Caci daca moartea a venit prin om, tot prin om a venit si invierea morţilor. 1 Cor. 15:21

Inculpatul acestui proces este unic in istorie…



3) Intrucat este Fiul lui Dumnezeu.

Iudeii i-au raspuns: „Noi avem o Lege, si dupa Legea aceasta, El trebuie sa moara, pentru ca S-a facut pe Sine Fiul lui Dumnezeu.” Ioan 19:7

Pentru evrei era pedeapsa cu moartea caci hulise. S-a facut pe sine Fiul lui Dumnezeu. „ Cand a auzit Pilat aceste cuvinte, i-a fost si mai mare frica.

Pentru Pilat o mare frica, pentru noi adevarul absolut…

„De unde ma cunosti?” I-a zis Natanael. Drept raspuns Isus i-a zis: „Te-am vazut mai inainte ca sa te chieme Filip, cand erai sub smochin.” Natanael I-a raspuns: „Rabi, Tu esti Fiul lui Dumnezeu, Tu eati Imparatul lui Israel!” Ioan 1:48, 49

„Dar voi” le-a zis El „cine ziceţi ca Sunt?” Matei 16:15,16 Poate e cea mai mareata intrebare pusa vreodata. Cine este Isus. Unii zis, un profet, Ioan Botezatorul, vre-un rabin, guru, reformator, revolutionar. Noi spunem ca e Imparatul iudeilor, un imparat pe care nu l-au recunoscut. Simon Petru l-a recunoscut. Drept răspuns, I-a zis: „Tu eşti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu!”

Este tocmai dupa marturia acelui om, care intr-o vizita pe care o facuse, persoana vizitata ii spuse transant ca e Domnul Isus, si ca I s-a descoperit ca el este apostolul Pavel. Spunea el, „..vroiam sa scap de un asemenea om, catalogandu-l nebun de legat. Dar totusi aveam ceva mustrari, daca era Isus, si eu il alung. Pana la urma asa a aparut si Isus in timpul lucrarii sale pentru cei necredinciosi, un nebun de legat, maniac, spunand ca e Fiul lui Dumnezeu, si imputernicit sa vorbeasca ca din partea lui Dumnezeu. Daca am fi trait pe vremea Lui, ma tem ca multi l-am considera tot asa.

Cunosc omul, spunea Napoleon, in exil pe insula Sf. Elena unui general de-al sau. Cunosc omul, si iti spun ca Isus nu a fost doar un om! Si incearca de aici o intreaga pledoarie ca Isus nu a fost doar un om. La care se intoarce cu fata catre generalul sau, si-i spune : Daca nu intelegi ca Isus Hristos a fost Dumnezeu, am gresit numindu-te general.

Eu şi Tatăl una Suntem.” Ioan 10:30 Tatăl este în Mine şi Eu Sunt în Tatăl.” Ioan 10:38

Chiar si marturia acestui process…este pentru ca noi sa intelegem ca El este Fiul lui DUmnezeu. Dar lucrurile acestea au fost scrise, pentru ca voi sa credeti ca Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu .Ioan 20:31





III- Impactul acestui proces are efecte dincolo de istorie.



1) Chiar si pentru acuzatori.

Cand a vazut Pilat ca n-ajunge la nimic, ci ca se face mai multa zarva, a luat apa, si-a spalat mainile inaintea norodului si a zis: „Eu Sunt nevinovat de sangele neprihanitului acestuia. Treaba voastra!” Si tot norodul a raspuns: „Sangele Lui sa fie asupra noastra si asupra copiilor nostri.” Matei 27:24, 25

Si a fost, nu este asa? Efectele se vad pana dincolo de istorie. Privim astazi in istoria acestui popor si nu putem decat sa-i compatimim.

Numai acum cateva zeci de ani Germania nazista si colaboratorii ei, in timpul celui de-al doilea razboi mondial , au nimicit o mare parte a populatiei evreiesti europene.

Holocaustul, acest cuvant are o etimologie greaca: din holo (intreg) si kaustos (ars), desemnand o ardere, “ardere de tot”. Holocaustul a fost unul dintre cele mai groaznice genociduri din istorie. Cea mai mare ardere de tot. Evreii au fost adusi ca o ardere de tot, pe altarul istoriei.

Acuzatorii Sai, vor vedea consecintele eterne ale faptelor lor pentru ca faptele lor merg pana dupa istorie, in vesnicie, pana dupa dupa clipa aceea cand ochiul fiecaruia care L-a strapuns il va vedea pe norii cerului. Merge pana dupa istorie, cand cei care nu sunt pentru Isus, si sunt impotriva Lui, vor mosteni moartea. Dar pana la discutia cine l-a rastignit pe Domnul Isus, care sunt acuzatorii, vinovatii, ca-s romanii, evreii, ca-i Pilat sau numai preotii si norodul eu stiu in inima mea ca eu sunt vinovat si ca si pacatul meu l-a dus la moarte…

Pentru ca si eu si tu am fost printre ei, acolo… in multimea batjocoritoare. Are efecte …



2) Chiar si pentru Acuzat.

Da, pentru acuzat, caci procesul l-a dus la cruce, crucea a dus la moarte si apoi viata s-a infiripat.

La cruce Si-a dat viata pentru noi. Nimeni nu i-a luat viata, El si-a dat-o

A murit in cel mai rusinos mod in care cineva putea sa moara. Sa fii pus in categoria acelor criminali de cea mai joasa speta. Cea mai mare insulta pe care un roman putea sa i-o aduca altuia era sa-l numeasca „purtator de cruce”

O experienta agonizanta. Carnea zdrelita si ranile infectate, muschii intinsi si tesutul tumefiat, pozitia nefireasca a corpului, caldura soarelui si frigul noptii, intepaturile insectelor ai atacurile animalelor salbatice se imbinau conturau un scena infioratoare. Si toate acestea El le-a suferit de buna voie.

Si Crucea este puterea Domnului Isus pentru mantuirea fiecaruia care crede..intai a iudeului, apoi al grecului….

Domnul Isus a infruntat Moartea in toata complexitatea si hidosenia ei. Biruinta Lui de la cruce, ne-a adus noua Viata.

„Si pe muntele acesta, ….nimiceste moartea pe vecie” Isaia 25:7, 8. Acolo, la cruce, la crucea lui Isus.

Crucea este sanatate, crucea este viata, crucea este protectie, crucea este dulceata cereasca, crucea este putere, crucea este bucurie, crucea este sfintenie. Nu este sanatate pentru suflet, nici speranta pentru viata vesnica decat in cruce.

Ce este crucea???? Crucea este un minus..transformat in plus!!!

„Moartea a fost înghitita de biruinta. Unde iti este biruinta moarte? Unde iti este boldul moarte? Boldul mortii este pacatul… Dar multumiri fie aduse lui Dumnezeu, care ne da biruinta prin Domnul nostru Isus Cristos!”1 Corinteni 15:54-55.

„Caci Dumnezeu a vrut ca toata plinatatea sa locuiasca in El si sa impace totul cu Sine prin El, atat ce este pe pamant cat si ce este in ceruri, facand pace, prin sangele crucii Lui” (Coloseni 1:19, 20).

Neascultarea lui Adam in gradina Edenului a adus oamenilor Moartea si a facut necesara jertfirea lui Cristos in locul nostru pentru a ne impaca cu Tatal, si pentru a ne aduce Viata

Nici o floare nu poate inflori in Paradis daca nu e mutata din Ghetimani. Nimeni nu poate gusta din fructele pomului vietii daca mai intai nu a gustat din fructele pomului Calvarului. Cununa este dupa cruce. Si floarea, ce aparent s-a ofilit in Ghetsimani, si a fost zdrobita la cruce, s-a transformat intr-o mai frumoasa floare. Dar, aceste efecte sunt..



3) Chiar si pentru tine.

Impactul acestui proces are un impact care merge dincolo de istorie chiar si pentru tine. Caci chiar daca ai facut parte din tagma acuzatorilor, chiar daca n-ai fost de partea lui Isus, prin cruce ai viata….

Eminescu spunea ca „Toti se nasc spre a muri si mor spre a se naste…”

Aici e diferit insa. Daca mori impreuna cu Hristos in moartea Lui, te nasti pentru vesnicie in Imparatia lui Dumnezeu.

Dar lucrurile acestea au fost scrise, pentru ca voi sa credeti ca Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu; si crezand, sa aveti viata in Numele Lui. Ioan 20:31

Mai exista si azi iertare pentru tot ce ai facut. Puterea crucii inca poate sa te schimbe, sa schimbe cursul istoriei vietii tale. Iar daca esti crestin, nu poti sa spui ca, totul e gata. Natura umana, in lupta si bajbaiala nu e in stare sa infasoare schita, sa o puna pe un raft si sa spuna Slava Domnului, existenta mea pamanteasca este tot ceea ce Dumnezeu a dorit sa fie! Ultimul perete a fost inaltat, cupola finala e gata, acoperisul este fara nici un defect. Este o locuinta ce poate fi consderata perfecta! Nu…istoria inca se scrie….

Dumnezeu ne da noua crucea, si apoi crucea ni-L da noua pe Dumnezeu, si asta in toata splendoarea.

In El avem viata si viata din belsug.

Ieri am atarnat pe cruce impreuna cu Hristos; azi sunt glorificat cu El. Ieri muream impreuna cu El, azi am fost adus la viata impreuna cu EL. Ieri am fost ingropat impreuna cu El, azi am inviat impreuna cu El. Sa devenim ca Hristos, pentru ca Hristos a devenit ca noi. (Grigore de Nisa. 335-394)

Cristos a inviat din morti,

Cu Moartea pe Moarte calcand.

Si celor din morminte.

Viata daruindu-le.”



Cel mai de pret lucru este sa te daruiesti lui Isus; vei fi un naufragin care vei purta in pieptul tau un dor nestins; vei tinde mereu sa mergi acasa; cetatenia ta va fi una dumnezeiasca. Imparatul Insusi iti va pune o cununa, si singura Lui dorinta e sa Ii devii fiu. Trecutul tau ti se va parea continutul unui buildungsroman, si te vei uita la el, il vei citi si vei intelege totul, ca totul a fost pregatit de dinainte, pentru ca tu sa crezi si crezand sa ai viata vesnica.

Poti sa faci istorie, sa fii parte nu numai din acest proces istoric dar numele tau poate sa fie trecut in cartea de istorie..a Domnului.

Eu trebuia sa fiu judecat, eu trebuia sa fiu condamnat, eu trebuia sa iau pedeapsa pentru pacatele mele, dar a fost El judecat in locul meu, si acest proces schimband istoria, a schimbat si istoria vietii mele si ma rog sa o schimbe si pe a ta.
Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/41071/procesul-istoriei-dumnezeu-judecat-de-om