In asteptarea mirelui!
Autor: Bera Ionut
Album: fara album
Categorie: Diverse
In asteptarea mirelui!




Matei 25:1-13;

Lumea este intr-o continua miscare si dezvoltare, asemenea unui musuroi de furnici fiecare individ isi are rolul sau si scopurile sale in viata. Problema este ca nimeni nu s-ar opri o clipa in loc sa vada ce se intampla defapt cu el si care este rolul sau pe acest pamant, ca exista un Dumnezeu care asteapta ceva de la om si ca exista cateva motive deosebite pentru care traieste.
Este ingrijorator faptul ca multi credinciosi care ar trebui sa vegheze la modul de traire si in special in vederea venirii Domnului, se vede de foarte multe ori lipsa acestei vegheri si caderea in pacat care are loc in mod repetat (din pacate), banii si goana dupa vant a ajuns sa atraga atentia omenirii intregi dar si a celor care trebuiau sa aiba cu totul alte obiective.
Legatura si intimitatea care ar trebui sa o aiba credinciosul cu Dumnezeu a devenit si devine din ce in ce mai slaba datorita neglijerii rugaciunii ( rugaciuni scurte, spuse mecanic(invatate pederost), si cu toate acestea tot mai rar, in general cand intervine o problema), Biblia advertizeaza \"nu stingeti Duhul\", dar nu se da foarte mare importanta.
Asa cum vedem cu totii lumea se apropie de un final (un final dureros) din pricina nevegherii, mai ales crestinii din lumea intreaga ar tebui sa constientizeze ca venirea Domnului este foarte aproape. Intrebarea este, cum te va prinde acea zi mareata pe tine?
Domnul Isus dadea aceasta pilda a fecioarelor prin care explica oamenilor de atunci si prin care ne explica si noua azi ca venirea sa va fi asemenea venirii unui hot, pe neasteptate, exact asa cum s-a intamplat in vremea lui Noe, cand fiecare isi vedea de treaba lui, si nimeni nu a bagat in seama ceea ce li se spunea. Astazi discutile despre venirea Domnului reprezinta un subiect greu de digerat, pentru multi insemnand doar o poveste si nimic mai mult, dar noi, copiii Dumnezeului celui viu, cetateni ai cerului, pecetluiti cu Duhul Sfant ce parere ar trebui sa avem?
Vegherea ar trebui sa fie vizibila in vietile noastre, si acum poate o sa spuneti \" pai da dar scrie ca la un moment dat au atipit si ba mai mult au adormit toate\", versetul acesta arata ca si cele intelepte si cele nechibzuite au fost luate prin surprindere si in ziua venirii Domnului atat cei ce vegheaza cat si cei ce sunt nepasatori vor fi luati prin surprindere.
Cat despre neveghere si dormit Apostolul Pavel spune clar in prima epistola catre Tesaloniceni in capitolul 5, versetele 4,5 si 6, \"Dar voi, fratilor, nu sunteti in intuneric, pentru ca ziua aceea sa va prinda ca un hot. Voi toti sunteti fii ai luminii si fii ai zilei. Noi nu suntem ai noptii, nici ai intunericului. De aceea sa nu dormim ca ceilalti, ci sa veghem si sa fim treji.\", de asemenea Apostolul Petru spune in prima sa epistola capitolul 1, versetul 13, \"De aceea, incingeti-va coapsele mintii voastre, fiti treji, si puneti-va toata nadejdea in harul, care va va fi adus, la aratarea lui Isus Hristos.\"
Fiecare credincios ar trebui in primul rand sa-si priveasca starea spirituala in vederea venirii lui Hristos si daca este nevoie chiar sa se reabiliteze.
Apoi trebuie sa vedem cateva lucruri care le deosebeste pe cele intelepte de cele nechibzuite si acestea sunt:
- in primul rand neacceptarea celor nechibzuite ca Domnul va reveni intr-un moment neasteptat.
-apoi vedem nevegherea celor nechibzuite si vegherea celor intelepte;
-cele nechibzuite sunt caracterizate de : -pasivitate;
-aroganta ;
-lipsa de interes pentru lucrare;
-lipsa dragostei fata de mire;
-insa daca le privim pe cele intelepte vedem opusul acestor caracteristici si credinciosia si devotamentul lor fata de mire, dar mai ales dragostea;
Vasul din pilda reprezinta interiorul nostru, regele David in psalmul 119 vs 105 asociaza aceasta candela cu mult iubitul cuvant a Lui Dumnezeu , Apostolul Ioan vorbeste in evanghelia sa in primul verset despre acest cuvant minunat ca fiind Domnul Isus, iar Apostolul Pavel spunea \"...trupurile voastre sunt temple ale Duhului Sfant\".
Candela ma poate fi numita \"pahar\" asa cum o numea David \"Paharul meu e plin de da peste el\" sau cu un \"vas\"de care Dumnezeu vrea sa se folosesca.
Untdelemnul reprezinta, credinta absoluta, neprihanirea si prezenta permanenta a Duhului Sfant.
Poate va intrebati daca sunt totusi cateva semne ale primei veniri a Domnului, ele sunt, si o sa va spun cateva semne date de Pavel in 2Tesaloniceni cap.2 :
- de-a lungul intregii vieti a Bisericii \"o taina a faradelegii\" asa cum o numeste Pavel este la lucru (raul devine in mod progresiv mai rau);
-Apostazia va atinge in Biserica dimensiuni majore;
-omul faradelegii va fi descoperit (Anticrist);
-Apostazia va atinge un punct culminant impotriva lui Dumnezeu si impotriva Cuvantului Sau;
Si aici as dori sa avem in vedere cateva lucruri contemporane, vedeti prigoana care are loc in lume si ce se pregateste (vedeti si acctiunile din Anglia), vedem criza prin care trece pamantul, semne care nu pot fi trecute cu vederea, apoi vedem ceea ce spunea Domnul Isus, \"veti auzi vesti de razboaie, de cutremure, foamete\" si toate astea le vedem. Acestea ar trebuie sa fie mari semnale de alarma pentru intreaga omenire.
Si totusi, pilda Domnului ne arata un adevar profund, si anume ca o mare parte din biserica nu va fi gata la venirea sa, si in consecinta nu vor avea parte de rapire. Ce trist!
Rugaciuni putine si scurte, cum spuneam mai sus, frecventa redusa in biserici, tineri momiti si atrasi de modernism, si de placerile de-o clipa, oameni care se complac in pacate murdare... , toate acestea ne arata ca nu este departe vremea in care se va intampla ceea ce spune in Evrei 10:37,38 \"Inca putina, foarte putina vreme si Cel ce vine va veni, si nu va zabovi. Si cel neprihanit va trai prin credinta: dar daca da inapoi, sufletul Meu nu gaseste placere in el\"
Intrebare este: Il astepti tu pe Isus? Esti tu pregatit sa il intampini cand va veni pe nori cu mare Slava?
Daca nu, impacate cu El chiar acum, dupa cum ai observat si tu, nu mai este mult timp, El asteapta sa te intorci cu fata si inima ta spre El , \"Cand iti intorci privirile spre El te luminezi de bucurie\". Nu vrei sa ai si tu aceasta bucurie, de a te impaca cu Dumnezeu si de a fi gata in clipa venirii Sale?
El iti face azi urmatoare promisiune tie si tuturor celor impacati cu Dumnezeu care au profitat de dreptul maret de a deveni copii ai lui Dumnezeu: \"Iata Eu vin curand, si rasplata Mea este cu mine, ca sa dau fiecaruia dupa fapta lui. Eu sunt Alfa si Omega, Cel dintai si cel de pe urma, Inceputul si Sfarsitul. Ferice de cei ce isi spala hainele, ca sa aiba drept la pomul vietii si sa intre pe porti in cetate.\"
Iar celor care sunteti impacati cu Dumnezeu si aveti o relatie cu El va rog sa priviti acest ultim verset din pilda si sa-l urmati \"Vegheati dar, caci nu stiti ziua, nici ceasul in care va veni Fiul omului\" vs13.
Daca vom muri inainte de venirea Sa, in ceasul acela vom invia cu totii, iar daca nu, vom fi transformati, si vom fi cu El. Ce mare Har! \"Multi din cei ce dorm in tarana pamantului se vor scula: unii pentru viata vesnica, si altii pentru ocara si rusine vesnica. Cei intelepti vor straluci ca stralucirea cerului, si cei ce vor invata pe multi sa umble in neprihanire vor straluci ca stelele, in veac si in veci de veci.\" Daniel 12:2,3;
Multumiri fie aduse totdeauna lui Dumnezeu pentru dragostea mareata care ne-a fost aratata prin Fiul Sau, care va sa vina dupa noi, si alaturi de care vom fi in vesnicii in locul pregatit de El.
Pana atunci noi trebuie sa ne facem datoria ce copii ai sai. Si ce am spus, mai spun \"Vegheati\".

Toata Slava, toata Gloria si toata Cinstea sa fie aduse lui Dumnezeu Tatal, Fiul si Duhul Sfant, acum si in veci de veci, Amin!
Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/40550/in-asteptarea-mirelui