Naşterea Domnului Isus
Autor: Doryn
Album: fara album
Categorie: Nașterea Mântuitorului

NAȘTEREA DOMNULUI ISUS
IUBIȚI CREDINCIOȘI , noaptea neuitată a nașterii Mîntuitorului în Betlemul din Iudeia cu peste două mii de ani în urmă ,aduce de fiecare dată cu sine inaltatoare bucurii,trairi sufletesti de mari dimensiuni pentru orice crestin practic care poate sa isi manifeste inca o data bucuria despre felul cum Suveranul D-zeu aranjeaza circumstantele pentru asi inplini maretele planuri pe scena umanitatii. Tatal Cersc pune totul in miscare ,pentru a realiza miracolul intrupari.
-Ingerul Gabriel se pogoara din cer pentru citeva misiuni speciale.
-Cezar August da porunca pentru inscriere ,in baza careia Maria si Iosif pornesc la drum spre Betlem.
-Ingerii coboara deasupra Betleemului ,cu multa fericire cintind mesajul bucuriei .
-Pastorii din jurul Betlemului care pazeau turmele noaptea in cimp ,sunt uimiti de minunatele fapturi ceresti si de instintarea adusa,cit si de oda bucuriei care a rasunat pe cimpiile Betleemului.
-Astrele ceresti ies din orbite ,prin grai tainic cheama Magii sa urmeze steaua Rasaritului.
Doar citeva din intimplarile care au miscat lumea din acea vreme,unii insa nu au fost preocupati sa vada ce se intimpla ,preocuparile zilnice ,interesul imediat ,egocentrismul,automultumirea ,pasivitatea, religia,si cite alte surogate care stapinul lumii de jos le-a pus pe piata.
IUBITI FRATI SI SURORI: D-zeu vorbeste lumii ,Bisericii si prin evenimente ,dar cine sa mai ia seama ,asemenea Betleemului din acea vreme ,cu forfota inscrierilor cine sa mai isi aduca aminte de cuvintele scripturii: Iata, fecioara va fi insarcinata ,va naste un fiu si-i vor pune numele Emanuel,care talmacit inseamna :Dumnezeu este cu noi. Cate semne avem si astazi ,nici o data in istoria umanitatii ,Dumnezeu nu a vorbit oamenilor cu atitea semene,dar cine sa ia seama?,stapinul lumii de jos ,arunca pe piata oferta moderna a zilelor din urma ,aceiasi forfota ,stateam zilele acestea si priveam ,la multimea de oameni care alearga parca besmetica ,pentru un singur interes,bautura si mincare . De aceasta febra ,este cuprinsa in mare parte si Biserica D-lui,
PREGATIREA VENIRII IN LUME A LUI ISUS.!
Venirea in lume a Fiului lui Dumnezeu ,Domnul Isus Cristos ,a fost pregatita de Dumnezeu cu multa vreme inainte,pentru ca se incadra intr-un plan a lui Dumnezeu ,ca saminta femeii din Genesa 3;15 . .. .Aceasta îţi va zdrobi capul.., si nu putea sa vina nici mai devreme nici mai tirziu decit la ,, la implinirea vremii\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" Gal 4;4. Pregatind planul Sau de mintuire a neamului omenesc,Dumnezeu a pregatit aparitia pe pamint a Fiului Sau ca sa evanghelizeze lumea.
UN POPOR ALES
Pregatirea si formarea poporului Evreu ,ca popor Mesianic a avut rolul sau in venirea Domnului Isus pe pamint;
-Primirea credintei intr-un sigur Dumnezeu adevarat ,in mijlocul popoarelor idolatre care traiau in mare confuzie spirituala.
-Poporul Evreu trebuia sa dea lumii cuvintul scris a lui Dumnezeu,Biblia.
-Sa pregateasca instrumentul intruparii,o fecioara curat a. Raspindirea pe pamint a adevarului ,cu privire la un singur Dumnezeu sa facut prin Poporul Evreu,care a raspindit si vestea ca Dumnezeul Unic va timite pe cineva de la El pe pamint,Trimisul [Mesia ebr ,Hristos corespondentul ebraic al cuvintului Mesia in greaca] a fost nazuinta multora in acea vreme,sentimentul religios inascut in om,a inceput sa prinda mari sperante.Dumnezeu a stiut ca daca oamenii nu-l vor cunoaste pe El,setea lor launtrica nu va fi satisfacuta,oamenii se vor inchina la zei sau chiar la oameni.Incercarea filozofilor vremii de a aduce putina lumina in sufletele oamenilor esuase,filozofi ca Socrate,Platon,Aristotel, au recunoscut zadarnicia omului de al cunoaste pe Dumnezeu,spunind:daca Dumnezeu nu se va face cunoscut,oamenii nul vor cunoaste niciodata. Singurul popor care cunostea adevarul despre Dumnezeu ,era poporul Evreu,care trecind prin cele doua mari imprastieri[diaspore] ale sale a inlesnit drumul cunoasterii despre Dumnezeu,a popoarelor lumii. Prin diaspore poporul Evreu a influientat lumea de atunci despre adevaratul Dumnezeu si au indus ideia despre venirea lui Mesia.Poetul Virgilius care a trait in prejma anilor nasterii Domnului ,pe vremea domniei lui Octavian August,scrie intr-un poem al sau: . .
Iata c-a venit si virsta cea din urma ,
profetita de Sibila de la Cumae
Indelungul sir de veacuri isi incepe renoirea. Si se-n toarce iar Fecioara.
Si curind o sa se-ntoarca si domnua lui Saturnus.
Pe langa aceste pregatiri a venirii Fiului Lui Dumezeu in lume,Dumnezeu mai pregateste si alte instrumente ale venirii Domnului Isus:
FORMAREA UNEI LUMBI DE LAGA CIRCULATIE . Adevarul trebuia sa se vesteasca peste tot,una din mijloacele cu,care sa poti face aceasta este nevoie sa fie o limba care sa o vorbeasca cit mai multe popoare,incepind cu cuceririle lui Alexandru cel Mare,incepe si epoca elenistica,limba greaca a fost cunoscuta pretutindeni,ea a fost limba filozofilor ,a negustorilor,a navigatorilor,era si limba cea mai exacta. Ptolomeu al II-lea,regele Egiptului care a trait intre anii 283-246 .in Hr,a dorit sa aiba pentru biblioteca lui o traducere a Bibliei in limba greaca,72 de invatati evrei au tradus Vechiul Testament in limba greaca ,versiune numita Septuaginta,versiune ce sa folosit ulterior la traducerea ei in alte limbi. Tot in limba greaca se vor scrie majoritatea cartilor Noului Testament. PACIFICAREA LUMII
Lumea din acea vreme era divizata ,prin imperiul Romnan ,legiunile lui care erau raspindite peste tot in lume,sa reusit pacificarea ei ,asfel ca la 30 ianuarie in anul 30 in Hr Imparatul roman Augustus inaugeaza la Roma pe cimpul lui Marte ,,Altarul Pacii\'\',proclamind \'\'Pax romana\'\' -pacea romana ,in lumea cuprinsa in hotarele imperiului. Acest lucru a pemis cunstruirea unor drumuri,care sa usureze calatoria dintro parte in alta,granitele au disparut,,acestea si alte benificii aduse de pacea romana au pemis Evangheliei sa se raspandeasca peste tot. INTRUPAREA FIULUI LUI DUMNEZEU
In aceasta lum care era in asteptarea unor evenimente marete ,care sa dea speranta oamenilor,Dumnezeu a pregatit totul.Intruparea Fiului Sau,la patru mii de ani de la creatie ,Dumnezeu vorbeste lumii inntr-un mod cu totul diferit.Primele mesaje a lui Dumezeu sunt trimise prin ingerii Sai,care primesc misiunii specifice in cele cinci comunicari ale lor. 1.Mesajul catre Zaharia :Luca 1;11,22
2.Mesajul catre Mariea:Luca 120;38
3.Mesajul catre Iosif :Matei 1;20,23
4.Mesajul pastorilor:Luca 2;10,11
5.Mesajul magilor :Matei 2;12 Din sfera Divinitatii sunt trimise aceste finte ceresti,spirituale cu inteligenţă, emoţii şi voinţă,ne avind trup omenesc,cea ce nu lea afectat personalitatea individuala,ca sa anunte acest eveniment important care urma sa se implineasca Ingerii sunt finte create si au un nivel limitat de cunoastere in raport cu Divinitatea,din cuvintul Domnului se vede ca nivelul lor de cunoastere este mai mare ca al oamenilor. Deasemenea mesajul profetic a avut un rol insemnat in ce priveste intruparea Fiului Lui Dumnezeu asa cum vorbeste Cuvanul Evangheliei prin urmatoarele :
Mesaje Profetice
- Elisabeta -Luca 1;42,45, Ea a strigat cu glas tare: \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Binecuvântată eşti tu între femei, şi binecuvântat este rodul pântecelui tău. Cum mi-a fost dat mie să vină la mine maica Domnului meu? Fiindcă iată, cum mi-a ajuns la urechi glasul urării tale, mi-a săltat pruncul în pântece de bucurie. Ferice de aceea care a crezut; pentru că lucrurile, care i-au fost spuse din partea Domnului..
Maria- Luca 1;46,55 - Şi Maria a zis: \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Sufletul meu măreşte pe Domnul, şi mi se bucură duhul în Dumnezeu, Mântuitorul meu, pentru că a privit spre starea smerită a roabei Sale. Căci iată că de acum încolo, toate neamurile îmi vor zice fericită, pentru că Cel Atotputernic a făcut lucruri mari pentru mine. Numele Lui este sfânt, şi îndurarea Lui se întinde din neam în neam peste cei ce se tem de El. El a arătat putere cu braţul Lui; a risipit gândurile, pe care le aveau cei mândri în inima lor. A răsturnat pe cei puternici de pe scaunele lor de domnie, şi a înălţat pe cei smeriţi. Pe cei flămânzi i-a săturat de bunătăţi, şi pe cei bogaţi i-a scos afară cu mâinile goale. A venit în ajutorul robului său Israel, căci Şi-a adus aminte de îndurarea Sa,
-Zaharia Luca 1 ;68,69 - \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Binecuvântat este Domnul, Dumnezeul lui Israel, pentru că a cercetat şi a răscumpărat pe poporul Său. Şi ne-a ridicat o mântuire puternică (Greceşte: un corn de mântuire.) în casa robului Său David,
- Simeon Luca 2;29,35 \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" Acum, slobozeşte în pace pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău. Căci au văzut ochii mei mântuirea Ta, pe care ai pregătit-o să fie, înaintea tuturor popoarelor, lumina care să lumineze neamurile, şi slava poporului Tău Israel.\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" Tatăl şi mama Lui se mirau de lucrurile care se spuneau despre El. Simeon i-a binecuvântat, şi a zis Mariei, mama Lui: \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Iată, Copilul acesta este rânduit spre prăbuşirea şi ridicarea multora în Israel, şi să fie un semn, care va stârni împotrivire. Chiar sufletul tău va fi străpuns de o sabie, ca să se descopere gândurile multor inimi.
-Ana , Luca 2;38, A venit şi ea în acelaşi ceas, şi a început să laude pe Dumnezeu, şi să vorbească despre Isus tuturor celor ce aşteptau mântuirea Ierusalimului.
Unul dintre ucenicii Domnului care vede cel mai bine divinitatea Domnului Isus,chiar daca pentru cei mai multi ea era mascata de haina trupeasca a Domnului Isus,a fos Ioan,care in cei mai inalti termeni filozofici si teologici spune despre intruparea Logosului[cuvintul viu].Logosul era in vremea aceia o materie de studiu pentru toti filozofii timpului,intruna din zile filozoful Platon,elevul lui Socrate care a trait in veacul de aur al Atenei,adresindu-se ascultatorilor,le-a spus :Poate va veni o zi in care Dumnezeu va trimite un cuvint[Logosul]care va descoperii toate tainele si va lamurii toate lucrurile. Ioan proclama venirea logosului spunind in cap 1;1,5 : 1La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu. El era la început cu Dumnezeu. Toate lucrurile au fost făcute prin El; şi nimic din ce a fost făcut, n-a fost făcut fără El. În El era viaţa, şi viaţa era lumina oamenilor. Lumina luminează în întuneric, şi întunericul n-a biruit-o. Termenu Logos se refera la persoana Domnului Isus ,toata opera creationista, universul,pastrarea lui,scoaterea lumii din haos,cit si mintuirea ei ,Ioan proclamind logosul,proclama unitatea ,si vesnicia Dumnezeirii,Proclama relatia lui Isus cu Tatal,fiind de la inceput cu El,si relatia lui cu Sfinta Treime ,fiind Dumnezeu deplin si adevarat. Dupa intrupare ,Isus a fost din punct de vedere uman fiul Mariei si a lui Iosif,juridic era urmasul lui David atat prin Iosif cat si prin Maria,deoarece Iosif tinea locul de Tata aparent,cit si din punct de vedre al originii lui dupa mama lui ,are toate drepturile sa fie urmasul lui David Vorbind despre timpul intruparii,parerile sunt impartite,si sau facut multe speculatii pe tema aceasta ,oricum 25 decembrie nu putea fi ziua nasterii Domnului Isus ,am mai spus si in alte predici acest lucru,cea ce se cunoaste este ca :Dionysie cel Mic care a trait la Roma in anul 532 a stabilit era crestina,fixand nasterea Domnului la anul 753 de la fondarea Romei,Astronomul Kepler a incercat sa stabileasca data nasterii Domnului pe baza conjuctiei intre astrii Jupiter ,Venus si Saturn,ajungand la concluziua ca data nasterii Mintuitorului a fost cu citiva ani inainte de data stabilita de Dionisie cel Mic.Irod Cel Mare a murit in anul 4 in Hr,Quirinius a fost prima data procurator a Siriei in anul 6 in Hr,recesamintul din vreamea nasterii Domnului a fost intre ani 9-6 in Hr,nasterea Domnului a fost cu cel putin 6 ani inainte de data caledaristica. Nastrea Domnului ca sarbatoare a fost fixata in anul 354 d Hr, iar 25 decembrie este data din documete ,oficial ca sarbatoare ziua nasterii Domnului apare in timpul imparatului roman Justinian 527-565,zi ce coincidea cu ultima zi din sarbatorile Romane Saturnalia [,numita Dies Natalis Invieti] ,ziua nasterii neinvinsului.
NASTREA DIN FECIOARA
Atit Matei cit si Luca,afirma cu tarie ca Isus Hristos a fost zamislit de la Duhul Sfint: Iar naşterea lui Isus Hristos a fost aşa: Maria, mama Lui, era logodită cu Iosif; şi înainte ca să locuiască ei împreună, ea s-a aflat însărcinată de la Duhul Sfânt. Mat 1;1835 Ingerul i-a răspuns: \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine, şi puterea Celui Prea Înalt te va umbri. De aceea Sfântul care Se va naşte din tine, va fi chemat Fiul lui Dumnezeu Luca 1;35 Isus nascindu-se dint-ro mama fecioara ,fara a avea un tata omenesc,Prorocul Isaia anunta nasterea din fecioara a unui copil care va fi numit Emanuel un cuvint ebraic care inseamna \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" Dumnezeiu este cu noi \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Isaia 7;14 , prorocie facuta cu 700 de ani inainte de intruparea Domnului .In textul din Matei 1;23 ,cuvintul \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"fecioara \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" reprezinta traducerea corecta a grecescului \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" parthenos\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" ,care apare in Septuaginta, Isaia 7;1, in ebraica \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"almah\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\". Nasterea Domnului Isus,a fost un eveniment Divin ,prin implicarea supranaturalului,a avut efect major asupra omenirii,prin filonul crestin atinge milioane de oameni,de si nu este poruncita ca sarbatoare in Sfinta Scriptura,manifestarea sarbatorii este un bun prilej de a ne aduce aminte de venire in lumea noatra a Fiului lui Dumnezeu. Daca sarbatoarea Nasterii Domnului Isus ,nu are evlavia unei sarbatori duhovnicesti ,ci imbraca forma lumeasca a unei manifestari ca toate celelalte, atunci sarbatoritul nu este acolo.Sa lasam ca in vietile noastre sa se vada Hristosul care sa intrupat pentru ca menirea noastra sa fie schimbata ,sa apartinem prin viata noua ce am primit-o prin Isus ,Divinitatii. Pastor Teo M

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/40532/nasterea-domnului-isus