PAPA SI BAPTISTII
Autor: Anonim
Album: fara album
Categorie: Diverse
- Papa Benedict al XVI-lea le-a spus reprezentanţilor baptişti şi catolici că a sperat că discuţiile între cele două confesiuni "vor avea un rezultat rodnic pentru progresul dialogului şi creşterea înţelegerii şi cooperării."

Papa s-a întâlnit în particular la Vatican, pe 6 decembrie, cu peste 20 de delegaţi care se aflau la Roma pentru o întâlnire a reunirii comisiei internaţionale sponsorizată de Baptist World Alliance (Alianţa Mondială Baptistă) şi de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine.

Papa Benedict a spus că reconcilierea şi înfrăţirea dintre baptişti şi catolici ar putea realiza anumite chestiuni \"care trebuie înfruntate împreună, în spiritul deschiderii, al respectului reciproc şi loialităţii\" faţă de Evanghelie.

El a mai spus că unele dintre \"controversatele probleme istorice\", care au necesitat discuţii detaliate privind \"relaţia dintre Scriptură şi tradiţie, înţelegerea botezului şi sacramente, locul Mariei în comuniunea bisericească şi locul privirii de ansamblu şi al primatului în structura ministerială a bisericii.\"

A mai declarat că focalizarea comisiei pe cuvântul lui Dumnezeu în cadrul vieţii bisericeşti a oferit \"un context promiţător\" pentru discutarea diferenţelor dintre catolicism şi baptism, vizând apropierea în credinţă.

Catolicii au accentuat rolul sacramentelor, cu o însemnătate deosebită acordată prezenţei lui Hristos în Euharistie. Baptiştii recunosc rolul botezului şi a Cinei de taină a Domnului, dar se referă la ele ca fiind \"rezoluţii\" biblice, îndeplinite prin supunerea la poruncile Domnului, aşa cum apar ele în Scriptură.

Baptiştii o cinstesc pe Maria ca mamă a lui Isus Hristos, dar nu adresează rugăciuni Mariei şi sfinţilor, pentru că Isus este singurul mediator dintre oameni şi Dumnezeu.

Şi catolicii, şi baptiştii sunt de acord că sursa primară de cunoaştere a lui Dumnezeu este Scriptura, iar ei împărtăşesc credinţa în Treime, dumnezeirea şi omenescul lui Isus şi existenţa raiului şi iadului. Mai au în comun şi aceleaşi griji privind multe probleme sociale şi morale, cum ar fi avortul, pornografia şi violenţa.

Pe timpul audierii din 6 decembrie, un reprezentant baptist din Regatul Unit i-a mulţumit papei pentru conducerea sa creştină.

Papa a spus că discuţiile comisiei reunite despre \"sacramentele botezului şi Cina de taină a Domnului, în relaţia lor cu cuvântul lui Dumnezeu din viaţa bisericească\" au arătat \"multă convergenţă, aşa cum gândim despre căile lui Dumnezeu că folosesc aceste elemente ale creaţiei pentru a ne atrage mai profund în comuniunea cu Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.\"

Reprezentantul baptist al A U.S. i-a spus papei că slujba sa pontificală \"ne încurajează în încercarea de a descoperi cum suntem uniţi întru Domnul\" şi cum cele două confesiuni pot aduce \"mărturii comune pentru valoarea şi sfinţenia vieţii umane, a dreptăţii şi păcii.\"

Cardinalul Walter Kasper, preşedintele Consiliului Unităţii Creştine, a declarat pentru ziareul din Vatican L\'Osservatore Romano că dialogul dintre catolici şi baptişti a fost \"foarte fructuos\" şi că a fost mulţumit de \"atmosfera prietenească care s-a dezvoltat.\"

\"În trecut, cine ar fi crezut că (reprezentanţii baptişti) vor fi dornici să vină la Roma pentru a dialoga cu noi?\" a declarat el pentru ediţia din 5 decembrie a ziarului.

Cardinalul a spus că dacă încă mai sunt dezacorduri în privinţa sacramentelor, catolicii şi baptiştii au consimţit \"pe temeiul credinţei: hristologia, Învierea\" şi probleme etice.
Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/40383/papa-si-baptistii