Biserica lui Isus-Biserica Cinzecimii
Autor: Samariteanul
Album: fara album
Categorie: Diverse

Biserica lui Isus-Biserica Cinzecimii
Iubiti frati si surori:Este un timp favorabil adincirii privirii ,si mintii noastre mai adinc in cuvintul scripturii,exista multe lucruri commune confesiunilor religiei crestine,exista unele lucruri care le separa ca si doctrina.
De cele mai multe ori doctrina confesionala poate fi nociva pentru multi crediciosi,deoarece ea ii priveaza de unele adevaruri fundamentale ,pentru a putea contracara aceste deficiente ,provoc crestinii sa sudieze Biblia ,fara ginduri preconcepute in ce priveste doctrina confesionala si vor descoperii lucruri inedite pentru ei .
-viata crestina va fi mult imbogatita spiritual.
-frumusetea lucrarii lui D-zeu Ii va marca considerabil.
-orizontul spiritual format le va da posibilitatea sa inteleaga mai bine planul lui D-zeu cu fiecare credincios in parte.
Imi aduc aminte ,eram copil si auzeam la Biserica vorbinduse de Trinitate ,de Botezul cu Duhul Sfint,tatal meu care era pastor in acea vreme nu mi-a vorbit special despre aceste lucruri,desi copilaria mea a fost binecuvintata ,parintii mi-au cultivat in memorie invataturi frumoase din Cuvintul ScripturIi,mi-au dat posibilitatea sa invat Cuvintul Domnului.
Cuvintul TRINTATE ,nu apare scris in Biblie,dar acesta se descopera din cuprinsul ei,temenul Trinitate,Treime a fost utilizat in Biserica inca din primele secole crestine,Tertulian in sec II care era un aparator al crestinilor in fata paginismului ,introduce pentru prima data acest termen,dupa aceasta la sinodul de la Alexandrie din anul 317 si la Conciliul de la Niceea din anul 325, se formuleaza doctrina acestui termen.
Termenul ebraic ELOHIM [Dumnezeu] ,la plural [Gen 1;26 -3;23-11;7-20;13-Isaia 6;8] arata faptul ca inca de la inceput D-zeu are o personalitate Triunica ,adica trei personae de esenta cosubstantiala,coegala,si coeterna.Ex:
-prezenta la botezul Domnului Isus [Mat 3;16]
-porunca cu privire la botez [Mat 29;19
-mentiunea ap Petru[ I Petru 1;2]
Exemplele biblice pot continua,despre Dumnezeu Tatal [Romani 1;7] [Deci, vouă tuturor, care sunteţi preaiubiţi ai lui Dumnezeu în Roma, chemaţi să fiţi sfinţi: Har şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, şi de la Domnul Isus Hristos!] In Efeseni cap 1 vedem ca Dumnezeirea se decopera in trei Pesoane,cu personalitati distincte,[D-zeu Tatal care ne-a ales,ne-a rinduit,Fiul care ne ofera ,rascumpararea,prin single Lui ,iertarea pacatelor,]unirea in Isus a tuturor lucrurilor din cer ,si de pe pamint,Duhul Sfint care devine o peceta prin credinta in Isus Hristos,si care este o fagaduinta,o arvuna a mostenirii noastre,pentru rascumpararea celor castigati de Dumnezeu,de fapt aici vedem plinatatea Dumnezeiri.Dumnezeu Fiul il vedem bine decoperit in Epistoala catre Evrei cap 1;2..[la sfârşitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul, pe care L-a pus moştenitor al tuturor lucrurilor, şi prin care a făcut şi veacurile.] Si in vesetul 3- [ El, care este oglindirea slavei Lui şi întipărirea Fiinţei Lui, şi care ţine toate lucrurile cu Cuvântul puterii Lui, a făcut curăţirea păcatelor, şi a şezut la dreapta Măririi în locurile prea înalte.] Dumnezeu Duhul Sfint iL gasim descoperita si in 1 Cor 2;9,10 [Dar, după cum este scris:
\"Lucruri, pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit, şi la inima omului nu s-au suit, aşa sunt lucrurile, pe care le-a pregătit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc.\" Nouă însă Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Său. Căci Duhul cercetează totul, chiar şi lucrurile adânci ale lui Dumnezeu.] Observam ca:Cele trei personae ale D-zeirii sunt distincte ,dar fiecare aparte,si impreuna,constiente pe deplin una fata de celelalte,cooperind in acelasi gind si scop .Biserica Domnului Isus este chemata sa-si infaptuiasca dezideratul,acesta nu poate fi infaptuit daca lucrarea D-zeirii nu se manifesta din plin peste Biserica.Odata cu plecarea Domnului Isus la cer,ca sa locuiasca la dreapta lui Dzeu,cu atributiile ce le observam in cuvint,sa facut permisiva venirea Duhului Sfint pe pamint,aceasta fiind o noua dispensatie in planul Lui D-zeu,care nu putea avea loc decit dupa proslavirea Domnului Isus, Spunea cuvintele acestea despre Duhul, pe care aveau să-L primească cei ce vor crede în El. Căci Duhul Sfânt încă nu fusese dat, fiindcă Isus nu fusese încă proslăvit. Coborirea Duhului Sfint in ziua de Cinzecime a marcat:
-Inceputul acestei mari dispensatii ,dispensatia Duhului Sfint.
-Actul de infintare a Bisericii Domnului Isus
-Umplerea celor mintuiti cu puterea Duhului Sfint,care nu este doar FORTA ACTIVA ,asa cum uni cred , Duhul Sfint este asa cum am aratat din cuvint o persoana din D-zeu.
-Revarsarea darurilor Duhului Sfint peste credinciosi ,asa cum se observa inca din ziua de Cinzecime ,apoi in activitatea Bisericii primare aratata in cartea Fap Ap ,descoperita in Epistoalele Apostolilor,date pentru plinatatea Bisericii Lui Isus. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora. ; De pildă, unuia îi este dat, prin Duhul, să vorbească despre înţelepciune; altuia, să vorbească despre cunoştinţă, datorită aceluiaşi Duh; altuia credinţa, prin acelaşi Duh; altuia, darul tămăduirilor, prin acelaşi Duh; altuia, puterea să facă minuni; altuia, prorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; şi altuia, tălmăcirea limbilor. Dar toate aceste lucruri le face unul şi acelaşi Duh, care dă fiecăruia în parte, cum voieşte. [1Cor 12;7,8,9,10].Se naste de aici o intrebare,de ce trebuie sa fie mutilate multe Biserici ?Poate Biserica sa-si indeplineasca toate facultatile,daca lucrarea Duhului Sfint este,oprimata ,ciuntita?pot credinciosii sa fie hraniti la cartela ?De ce ne este teama?Ca sunt proroci mincinosi cum spunea cineva ? Dar si Domnul Isus spune aceasta ,dar acest lucru ce inseamna ? sa nu mai avem darurile Duhului ,ca cineva le falsifica ? sa nu mai folosim bani ,ca exista si bani falsi ?sa nu mai luptam ca exista si Satana? cine aduce duhul fricii in crediciosi,ce slujba fac acestia ?in folosul cui lucreaza? Nu doresc altceva in aceasta predica decit sa te provoc si sa te intreb:
-cind ai primit pe Domnul Isus ca Mintuitor ,ai primit si o evanghelie deplina ?
- Lucreaza Domnul Isus prin puterea Duhului Sfint in viata ta ?
-roada Duhului ,darurile Duhului iti sunt binecuvintari in viata ta?
Biserica este a lui Isus,El foloseste pentru prima data temenul BISERICA ,Mat 16;18 Şi Eu îţi spun: tu eşti Petru (Greceşte: Petros.), şi pe această piatră (Greceşte: petra.) voi zidi Biserica Mea, şi porţile Locuinţei morţilor nu o vor birui.
Lucrul acesta scoate in evidenta ca Biserica este o institutie,care avea sa ia fiinta, dupace va fi adusa jertfa pentru pacatul lumii prin Domnul Isus si dupace El va fi proslavit la tronul Tatalui.In ziua Cinzecimii odata cu revarsarea Duhului Sfint ia fiinta Biserica Domnului Isus,ea fiind unica ne avind alta denumire,dar se definea prin faptul ca aplica legile imparatiei lui D-zeu.Etimologic vorbind,cuvintul Biserica este imprumutat limbii romine,din limba Latina. Basilica era edificiul public unde romanii aveau judecati si unde rezolvau probleme administrative,acest termen este imprumutat limbii latine din grecescul EKKLESIA, si care definea in antichitate adunarea poporului din Atena ,avind notiunea de a chema deoparte.Biserica Domnului Isus nu este doar o stringere de credinciosi,ci este un organism spiritual ,viu.este Trupul lui Cristos.Cuvintul folosit de Domnul Isus este Biserica la singular,pentru ca ea este una,si ea arata unitatea , Mulţimea celor ce crezuseră, era o inimă şi un suflet. Nici unul nu zicea că averile lui sunt ale lui, ci aveau toate de obşte[Fap 4;32] Iubiti fratii si surori observam ca Biserica Domnului Isus a fost si este in plinatatea Duhului Sfint,Darurile Duhului Sfint au fost si sunt in Biserica Domnului,fiecare credincios trebuie sa fie umplut cu Duhul Sfint,te provoc sa te rogi insistent inaintea Domnului si sa-ti adincesti mai mult privirele in cuvintul Domnului sa primesti lumina in aceasta directie. Biserica Domnului Isus NU este exlusivista,ci din contra ea are instinctul de turma,asa cum nu o singura data Domnul Isus foloseste asemanarea celor din poporul Lui ,cu o turma de oi,nimeni nu are dreptul sa spuna unui frate ,eu sunt in Bisrica lui Isus ,tu nu esti,Biserica este unitate,si trebuie sa traiasca in unitate.Trasatura catolica [universala] este o constanta a Bisericii lui Isus .Biserica Domnului Isus este Biserica Cinzecimii ,a primilor veniti ,si a tuturor celor care sunt strinsi laolata,avind ca scop principal,ducerea Evagnheliei Mintuirii la cit mai multi oameni. Apoi le-a zis: \"Duceţi-vă în toată lumea, şi propovăduiţi Evanghelia la orice făptură. Cine va crede şi se va boteza, va fi mântuit; dar cine nu va crede, va fi osândit. Iată semnele care vor însoţi pe cei ce vor crede: în Numele Meu vor scoate draci; vor vorbi în limbi noi; vor lua în mână şerpi; dacă vor bea ceva de moarte, nu-i va vătăma; îşi vor pune mâinile peste bolnavi, şi bolnavii se vor însănătoşa.\" Marcu16;15,16,17,18.Bucurate ca esti un imputernicit ,un martor a lui Isus, ca esti in Biserica Lui,lasa ca partasia ta cu Dumnezeu sa fie o experenta personala ,lucru care il vedem in cuvintul Domnul ca sa intimplat si cu cei care au primit pe Domnul,sa te poti inchina lui D-zeu in Duh si adevar,permite Duhului Sfint sa te inunde cu puterea Lui ,sa poti duce sfintirea si mintuirea pina la capat,lasa ca din inima ta sa curga riuri de apa vie.
Domnul Isus sa va binecuvinteze
Doryn

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/40302/biserica-lui-isus-biserica-cinzecimii