Dumnezeu da lui Moise alfabetul Sau
Autor: Gavriil STIHARUL
Album: fara album
Categorie: Diverse

SLOVELE DUMNEZEIESTI
„27. Si a mai zis Domnul catre Moise: "Scrie-ti cuvintele acestea, caci pe cuvintele acestea inchei Eu legamant cu tine si cu Israel!"
28. Moise a stat acolo la Domnul patruzeci de zile si patruzeci de nopti; si nici paine n-a mancat, nici apa n-a baut. Si a scris Moise pe table cuvintele legamantului: cele zece porunci."
Moise a scris aceste cuvinte ,dar altfel decat cum invatase in Egipt.A scris cu litere,cu grafeme care reproduceau un singur sunet,si nu cu hieroglifele idolesti ale egiptenilor.
Acolo si atunci se nastea pentru prima data in lume alfabetul bazat pe sunete,bazat pe foneme.Cele zece porunci au fost scrise asadar cu cu grafeme, care reproduceau un fonem,un singur sunet si nu hieroglife sau pictograme,asa cum se scria in Egipt si de altfel in intreaga lume.Aceste semne, de care s-a folosit Moise, au fost preluate apoi de catre fenicieni.De la fenicieni le-au imprumutat grecii,iar de la greci, romanii,care le-au raspandit in intreaga lume.Grecii au preluat fonetica,denumirea,caracterele de litera, precum si ordinea literelor.DUMNEZEU insusi este autorul scrieirii alfabetice.El i-a condus mana lui Moise sa scrie cu litere,caci Moise nu invatase in Egipt decat sa scrie cu hieroglife.Pentru prima data in istoria omenirii,acolo si atunci ,Moise dadea oamenilor un alfabet bazat pe un sistem care se referea strict la insemnarea unui singur cuvant.Scrierea Sinaitica este o scriere care reproduce sunete,bazandu-se pe FONOGRAME.
Moise i-a dat fiecarui grafem un nume:
Prima litera a denumit-o ALEF (vita).Era vorba despre vita ce se aducea ca jerfa lui Dumnezeu.Semana cu un cap de vita.,avand doua coarne.Grecii au preluat atat caracterul de litera,pe care insa l-au rasturnat,cat si denumirea si ordinea.Atat in alfabetul din Sinai,cat si in cel grecesc ALEF si ALFA sunt primele litere. In alfabetul grecesc devine, asadar ,ALFA.In alfabetul latin a devenit pur si simplu A.Daca-l rasturnam deci ii conferim pozitia lui de origine, recunoastem usor capul de vita cu cele doua coarne.
A doua litera a denumit-o BEIT(casa) si are conturul unei case.Se referea si la casa(familia) lui Avraam.In alfabetul grecesc se numeste BETA, iar in cel latin a devenit B.
A treia,a fost denumita GHIMEL (camila).Se referea poate la camilele cu care a fost adusa Rebeca din Mezopotamia de catre Eliazar.In alfabetul grecesc se numeste GAMMA. In cel latin ,rasucit lateral,a devenit CAMA si apoi C.
A patra litera,Moise a- denumit-o DELET(usa si peste).Sugereaza un cap de peste de forma triunghiulara. In alfabetul grecesc a devenit DELTA,pastrandu-si forma triunghiulara.In cel latin,a devenit D,pierzand asadar caracterul de litera originar.
A cincea litera a denumit-o HEI (sanctuar)
A sasea litera a denumit-o WAF (cui).In alfabetul grecesc a devenit FI.In cel latin F.
A saptea litera a fost denumita ZAYIN(arc).In alfabetul grecesc a devenit ZETA.In cel latin Z.
A opta litera ,Moise a denumit-o CHET(spaima).
A noua litera a fost denumita THET(cos),deoarece semnana cu un cos.In alfabetul grecesc devine THETA.Romanii nu o imprumuta.
A zecea litera este denumita IOD(mana).In alfabetul grecesc este denumit IOTA.In alfabetul latin devine I.
A unsprezecea litera este denumita KAF(ceasca).In alfabetul grecesc este denumita KAPPA.In alfabetul latin este K deoarece exista deja un C ce venea de la CAMA.
A douasprezecea litera LEMED(a invata sau val)Este vorba probabil de valul purtat de Sarra,sotia lui Avraam.In alfabetul grecesc devine LAMBDA.In cel latin L...
Tot asa urmeaza MEM(apa),NUN(peste),PEH(gura),ROS(cap),SEMEH(proptea),TAV(semn de sfarsit),SIN(varf),care vor deveni in greceste MIU,NIU,PI,RO,CSI,SIGMA,TAU,
Respectiv M,N,P,R,X,T,S,T in alfabetul latin.
Mai trebuie sa spunem ca nu toate literele din alfabetul grecesc sau cel latin au un corespondent in Alfabetul din Sinai.De pilda litera HEI nu a fost preluata de catre greci.In schib,grecii au mai adaugat literele PHI,XI,PSI si OMEGA(O-ul lung).In alfabetul latin apare litera Q, ce nu exista nici in alfabetul grecesc si nici in scrierea sinaitica.
De ce Dumnezeu a folosit un alfabet total diferit de cel egiptean ?De ce nu a folosit hieroglifele cu care Moise era obisnuit inca din Egipt?Raspunsul are mai multe aspecta.Intai,nu putea folosi o scriere idolatra bazata pe simboluri,precum soimul lui Horus,soarecele lui Ammon,pasarea Ibis a zeului Thot, despre care se spunea ca a dat oamenilor hieroglifele..Apoi, pentru a arata ca Moise trebuia sa incepa sa scrie o CARTE,BIBLIA sau SFANTA SCRIPTURA iar aceasta carte trebuia scrisa cu litere care sa reproduca un singur sunet,un singur fonem,adaca cu semne care sa reprezinte SUNETE , sa reprezinte Cuvantul Viu si nu simboluri:"La inceput era CUVANTUL...",Spune Sfantul Ioan Evanghelistul.In greceste PHONEMA inseamna sunet si reprezinta cea mai mica unitate sonora a limbii,care are functia de a diferentia cuvintele intre ele,percum si formele gramaticale ale aceluiasi cuvant. In schimb PICTOGRAMA exprima ideile prin desene figurative cu valoare reala sau simbolica ,iar HIEROGLIFELE sunt semne din scrierea ideografica a vchilor egipteni.
SUNT SIGUR ca multi si-au pus intrebarea:De ce Avraam,care stia cu siguranta sa scrie, caci venea din Urul Caldeii,din sanul unui popor care cunostea scrierea,si anume pe cea cuneiforma nu nu a consemnat nimic in timpul vietii,ci invatatura despre Dumnezeu(ELOHIM) si-a transmis-o prin viu grai fiului sau Isaac,acesta ,la randul lui,fiului sau Iacov si asa mai departe,timp de mai multe generatii?
RASPUNSUL SE LAMURESTE ACUM:Scrierea sumeriana era idolatra,primele texte nu contin decat idograme si nu fac decat sa reproduca forma exterioara a obiectului spre a-i evoca numele.
Cu aceste ideograme nu putea fi scrisa o CARTE dictata de direct de DUMNEZEU,un DUMNEZEU fara chip,care interzicea reprezentarea.
Vedem, asadar, cat de sfinte, cat de Dumnezeiesti sunt scumpele noastre litere. Slova pe care copiii nosti o invata pe bancile scolii pentru a putea citi si a intra astfel in randul lumii este data de insasi mana Creatorului prin Moise, atunci, acolo pe Muntele Sinai. Mirarea lor in fata acestor semne inca necunoscute este insasi mirarea lui Moise atunci cand le-a scris pentru prima data in a lui Table ale Legii. Literele pe care le citesti acum sunt literele care s-au nascut pe Tablele Legii. Literele sunt darul lui Dumnezeu,sunt Dumnezeiesti. Sa nu scrii niciodata cuvinte urate sau de hula!

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/40295/dumnezeu-da-lui-moise-alfabetul-sau