PERICOLUL IGNORARII VOII LUI DUMNEZEU
Autor: Pastor NITA CONSTANTIN
Album: fara album
Categorie: Diverse
PERICOLUL IGNORARII VOII LUI DUMNEZEU


Iona 1. 3-17

A face lucrarea Lui Dumnezeu , a fi folosit de El este unul din cele mai mari privilegii , pe care i-l acorda Dumnezeu unui om.
Fie ca esti trimis sa predici Evanghelia intr-un loc indepartat , intr-o tara musulmana , fie ca esti chemat sa slujesti in familia ta in care este greu sa traiesti , este o slujire la fel de importanta in ochii Lui Dumnezeu si pe care El ne cheama sa o facem cu toata daruirea si devotamentul nostru .
Nu exista un loc mai incantator si mai plin de bucurie decat acela de a fi acolo unde Dumnezeu te vrea , nu exista o stare mai inalta ,decat aceea cand esti in locul si in momentul in care Dumnezeu vrea , sa fii in centrul voii Lui.
Dar trebuie sa recunoastem ca nu intodeauna voia Lui Dumnezeu este prioritara in viata si activitatile noastre , deseori planul Lui Dumnezeu implica misiuni care nu ne plac si de la care vrem sa ne sustragem .
Cartea Iona vorbeste despre un om care a ignorat voia Lui Dumnezeu , un mesager care s-a sustras de la indeplinirea sarcinii pe care Domnul i-a dat-o , iar acest lucru i-a adus numai necazuri si probleme .
In urma dezertarii , fugarul Iona a trecut printr-o serie de intamplari deosebit de grele , in viata lui s-au succedat o serie de incidente care i-au produs numai amaraciune , tristete si suparare.
Care sunt pătaniile prin care a trecut acest om ? Ce s-a intimplat cu el ?
Ce se petrece in viata acelora care ignora voia Lui Dumnezeu si care se sustrag de la misiunea incredintata ?
SUNT O MULTIME DE PROBLEME CARE APAR CIND IGNORAM VOIA LUI DUMNEZEU

Cind ignori voia Lui Dumnezeu ai parte de:

I. IMPOTRIVIRE (piedici , dificultati , obstacole)
-abia urca pe corabie , pentru a se indrepta spre o alta destinatie si imediat incep problemele v4 ,,dar Domnul a facut sa sufle...un vint naprasnic \'\'
-scriitorul accentueaza faptul ca furtuna venea de la Domnul , iar aceasta avea un rol bine definit.
-Domnul aduce furtuni in viata noastra , nu de dragul de a ne chinui , nu pentru a Se uita la noi cu placere cum suferim , ci in vederea infaptuirii scopurilor Lui .

1. Deoarece El vrea sa ne constientizeze , ca nu suntem in voia Sa
-scopul acestei furtuni era de a-i atrage atentia si a-l face constient pe Iona ca a iesit din voia lui Dumnezeu
-El trimite necazurile nu pentru a ne distruge ci pentru a ne salva de la dezastrul spre care ne indreptam deseori , fara sa ne dam seama.
-cel mai rau lucru pe care ar putea sa-l ingaduie Dumnezeu este sa ne lase sa urmam propria noastra cale.
- dar pentru a ne face constienti ca starea in care suntem nu este buna , El intervine folosind anumite obstacole pentru a ne impiedica sa ne distrugem datorita indaratniciei noastre .
-Sa-i multumim Lui Dumnezeu pentru problemele care incep atunci cind ne indepartam de El , intrucit ele nu sunt impotriva ci sunt in favoarea noastra.

2. Deoarece El ne iubeste cu o dragoste nemarginita
-atunci cand Iona s-a retras de la responsabilitatea care i-a fost incredintata , acel gest putea fi sfirsitul misiunii sale , in acel moment cariera sa de profet a-L Domnului ,s-ar fi putut incheia pentru totdeauna
-atunci cand nu am ascultat , cand am incercat sa facem ceea ce El a spus sa nu facem , cand dorintele noastre erau in dezacord cu voia Sa , ar fi putut fi sfirsitul misiunii noastre , totusi in ciuda gafelor noastre care se repeta , in ciuda impotrivirilor si dezertarilor, El continua sa lucreze cu noi.
-Ce mare e harul Lui Dumnezeu ! El nu ne lasa sa orbecaim in caile noastre rele ci ne urmareste pas cu pas , aducind furtuni care sa ne corecteze , iar acest lucru il face datorita indurarii si dragostei Lui imense Evrei 12.5-10
Ce s-ar intimpla , daca Dumnezeu te-ar abandona la prima greseala ?
-toate ,,furtunile\'\' care vin in viata noastra , trebuiesc intelese ca pe niste interventii ale Lui Dumnezeu prin care suntem impiedicati sa fugim , toate acestea sunt actiuni prin care suntem constrinsi sa ne intoarcem de pe caile noastre rele .
-Cat de mare ar trebui sa fie furtuna ca sa intelegi ca Domnul vrea sa ramii in voia Lui ? Cat de multe ar trebui sa fie actiunile si interventiile Lui Dumnezeu pentru a te constientiza ca nu esti asa cum te vrea El , ca nu esti acolo unde asteapta El sa fii ?




Cand ignori voia Lui Dumnezeu devii :

II. INDIFERENT (nepasator , insensibil , pasiv)
-cand ignori voia Lui Dumnezeu , ajungi sa traiesti intr-o stare de nepasare , nu te mai intereseaza cei de linga tine , devii insensibil , indiferent fata de tot ceea ce se petrece in jurul tau.
-uitati-va la Iona cit de nepasator este ! pasivitatea pe care o manifesta intrece orice asteptare , in situatia creata, el da dovada de un tembelism grosolan , este total dezinteresat , nu manifesta nicio preocupare fata de ceea ce se petrece in jur.

1. Chiar daca cei din jur sunt in primejdie
-atit el cit si cei de pe vas erau intr-un mare pericol , furtuna era atit de puternica incit acestia erau pericol sa-si piarda viata.
-intr-o asemenea situatie orice om cu ratiune , cauta o solutie pentru a-si scapa viata lui si in acelas timp e preocupat in a-i ajuta si pe altii sa fie la adapost ,
-ce face Iona in acele momente critice ? care-i preocuparea sa ? el este absent , nu-l preocupa nimic din ceea ce se petrece in jurul sau , Iona doarme fara nicio problema .
-omenirea intreaga este in pericol , pacatul atrage judecata Lui Dumnezeu , iar cei care navigheaza pe marea vietii alaturi de noi , sunt intr-o mare primejdie : pericolul de a pieri in osanda vesnica
-intrebarea este : Ce face biserica Lui Hristos ? Ce fac membrii ei ? se lupta intre ei , iar cind este vorba de grija pentru cei din afara , sunt nepasatori ?
-una din cele mai grave boli de care sufera societatea noastra moderna , este indiferenta , indolenta si ceea ce este mai trist este ca aceste stari au afectat serios si crestinatatea. Amos 6.1

2. Chiar daca cei din jur sunt preocupati
-este ciudat sa-i vezi pe marinarii de pe vas luptand pentru vietile lor , toti sunt ingrijorati si preocupati pentru a gasi o solutie la problema spinoasa care a aparut , iar pasagerul care s-a imbarcat la Iafo doarme dus , e complet detasat de tot ce se intimpla , e indiferent , nepasator fata de situatia creata chiar din cauza sa .
-este trist sa vezi oameni care nu-l cunosc pe Dumnezeu cu adevarat , ca sunt mult mai preocupati de starea lor , ca se roaga si striga la Dumnezeu asa cum stiu ei , in timp ce unii care il cunosc pe Dumnezeu , sunt indiferenti , dorm somnul nepasarii.
-am intilnit oameni care n-au ajuns la o cunoastere reala a lui Dumnezeu , nu au ajuns sa cunoasca Scriptura profund , totusi sunt mai devotati , mai sinceri si mai sarguinciosi decit cei care spun ca au o credinta adevarata
-nu uita , ca atunci cind te indepartezi de Dumnezeu , cind ignori voia Lui cu buna stiinta , devii insensibil , nepasator fata de cei din jur .
-cand altii vor fi in primejdie , tu vei fi preocupat cu alte lucruri , cand trebuie sa te rogi , vei dormi , cand va trebui sa strigi , te vei multumi sa taci , cand va fi nevoie sa dai dovada de sensibilitate vei fi indiferent , apatic.
-o astfel de stare nu trebuie sa-i caracterizeze pe adevaratii copii a Lui Dumnezeu ( Iac.2.14-16 ) oamenii din lume vad o astfel de stare ca fiind anormala v6 ,,de ce dormi \'\'
-din experienta lui Iona vedem ca atunci cand pacatosii se confrunta cu situatii dificile ei apeleaza la noi , cand problemele si incercarile bat la usa lor ,vor cauta raspuns la problemele si intrebarile lor apeland la noi v 8 De ce s-a intimplat ? Care-i cauza acestei nenorociri ?
-insa un crestin care fuge de responsabilitati , care ignora voia Lui Dumnezeu va fi nepasator , nu-l va interesa acest lucru
-Ce lectie extraordinara pentru crestini ! Cuvantul Domnului ne cheama sa ne trezim din starea de apatie , de indiferenta in care suntem si sa venim in ajutorul celor ce sunt in primejdie.

Cand ignori voia Lui Dumnezeu vei avea parte de:

III. INSUCCES (esec, faliment , ruina)
-intentia lui Iona a fost sa ajunga la Tars , dar acest plan a esuat , deoarece in loc sa ajunga unde si-a propus , Iona se trezeste in adincul marii , in abis.v15
-aceasta expierenta , ne conduce la o alta concluzie si anume : ca atunci cand ignoram voia Lui Dumnezeu vom avea parte de experiente dureroase , vom experimenta insuccesul si nereusita .

1. Insuccesul e o dovada ca nu omul detine controlul absolut
-Iona avea impresia ca detine controlul lucrurilor , ca poate sa faca orice si-a propus , dar cu durere trebuie sa constate ca e Altul care detine puterea absoluta , si ca se intimpla doar ceea ce El decide.
- marinarii care erau pagini recunosc aceasta v14.b ,,Caci Tu Doamne, faci ce vrei\"
-Nu tu detii controlul ! aceasta este una din lectiile pe care trebuie sa le invatam , inainte de a lua decizia de a ignora voia Lui Dumnezeu
-observati ironia acestei intimplari , Iona nu vrea sa mearga sa depuna marturie in fata celor din Ninive , dar este adus in situatia in care este constrins sa marturiseasca despre Domnul fara sa vrea v 9
-marinarii au aflat de puterea Domnului fara ca Iona sa-si fi dorit lucrul acesta , fara ca acesta sa le tina o predica despre atotputernicia lui Dumnezeu
-Indiferent de atitudinea noastra , Dumnezeu isi duce la indeplinire planurile Sale , noi doar putem schimba planul Lui in ce priveste binele , fericirea noastra .

2. Insuccesul e un indiciu care ne obliga sa reflectam la atitudinea noastra
-Iona trece printr-o serie de evenimente care demonstreaza clar, ca Dumnezeu este impotriva acestui tip de comportament ,
-datoria lui in astfel de imprejurari era aceea de a reflecta si a trage concluzii cu privire la comportamentul sau , dar cu toate acestea el nu vrea sa invete si nici nu vrea sa fie invatat .
-indaratnicia lui face ca fiecare lectie sa fie mai dura decat precedenta , iar datorita incapatinarii de a-si schimba atitudinea , Domnul il lasa sa-si urmeze propriul drum , care il duce in cele din urma in adincul marii.
-sa nu fim surprinsi atunci cand Dumnezeu foloseste lucruri neplacute pentru a ne disciplina Evr.12.5 .,,Fiule nu dispretui...si nu-ti pierde inima,cind esti mustrat de El \'\'
-nu trebuie sa ne miram cind in urma neascultarii noastre am ajuns la ,, troaca de porci \'\', Dumnezeu permite acest lucru pentru a ne face constienti de starea rea in care suntem .
-trebuie sa -i multumim Lui Dumnezeu ca ne trateaza cu atentie , ca se poarta cu noi asemenea unui tata , cand acest lucru se intimpla inseamna ca Lui inca ii pasa de tine , iar prin acest mod , El vrea sa ne trezeasca la realitate Iov 33.14 ; Ps.141.5
-Ferice de acela care are ochii deschisi sa vada mina intinsa a Lui Dumnezeu.

INCHEIERE
-Ne nastem in lumea aceasta , o lume care este campul de batalie intre Dumnezeu si diavol , o lume in care fiecare credincios este pus in fata unor alegeri decisive : sa aleaga voia lui Dumnezeu si sa o urmeze din toata inima sau sa aleaga voia sa , pentru ca apoi sa suporte consecintele .
-Exemplul lui Iona ne invata ca cea mai buna decizie pe care o putem lua este decizia de a face voia Domnului , sa-l lasam pe El sa-si faca lucrarea Sa in noi si prin noi.
-A urma propiul tau drum inseamna a te razvrati impotriva voii Sale , si apoi a suporta consecintele acestei alegeri.
-Tu decizi de cine sa asculti ! Daca Iona ar fi pus sa decida inca o data , probabil ar alege sa faca voia Lui Dumnezeu cu toata puterea sa .
Alege voia Lui si nu vei regreta niciodata !



\"Isuse aleg deplin cărarea ta
Din miile de căi din lume,
Şi vreau să merg pe ea cât m-ar costa
Dă-mi Duhul Tău să mă îndrume.\"

Nita Constantin adresa de email:[email protected]
Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/40066/pericolul-ignorarii-voii-lui-dumnezeu