Revizia relatiilor
Autor: Florin Forgaci
Album: Intreg
Categorie: Cărțile bibliei

https://www.youtube.com/watch?v=jOY_Ln0NL2E& list=PL2WJA2nzuaqeQYPRMGYtWT5C3cFnjAqzl& index=6& ab_channel=BisericaVerticalCampulungMoldovenesc 

Periodic la anumite lucruri pe care le detinem avem nevoie de o revizie. Masina noastra are nevoie periodic de revizie, mai ales cand pleci la un drum mai lung, centrala cand vine toamna, cosul de fum are nevoie de revizie cand vine sezonul rece, starea noastra de sanatatea are nevoie de o revizie, acestea le numim analize. Dar la fel ca toate acestea…. Relatiile… au nevoie periodic de revizie, o analiza seriosa si o investigatie. -Suntem fiinte ralationale, omul nu poate trai fara relatii, este dovedit stiintific ca starea noastra de sanatate depinde de multe ori de starea relatiilor noastre. Prima relatie pe care o cunoastem este relatia cu mama, este o relatie profunda, care este inca studiata de specialisti, relatie dezvoltata inca din momentul in care erai in pantecele mamei tale, apoi dezvoltam relatia cu familia, tata, fratii etc. -Dar inca de la o varsta frageda dezvoltam relatii sociale, cu Biserica, cu vecinii, cu scoala, cu invatatoarea si profesorii. Crescand si intelegand Cuvantul lui Dumnezeu descoperim cea mai frumoasa, cea mai importanta si de durata relatie din viata noastra, relatia cu Dumnezeu, care incepe intodeuna cu relatia cu Cuvantul Sau-Biblia. Apoi dezvoltam si alte relatii, cu o persoana de care ne indragostim, care va deveni o relatie de casnicie, dar si relatia cu munca si responsabilitatile. Tot aici intervine o relatie pe care nici acum specialistii nu o pot explica, relatia soacra-nora, dar revenim la o nota serioasa o relatie speciala este la batranete aceea cu nepotii si acestia cu bunicii. Deci in concluzie in cateva fraze am spus o gramada de relatii, ele sunt mult mai multe si mai complexe.

 

 Azi suntem chemati sa facem revizie la relatii, cum sunt aceste realatii, cum ai descrie tu relatiile tale, azi ne uitam in aceasta epistola minunata. . Coloseni, in cap 3.18 si vom vedea doar 3 tipuri de relatii…esentiale. . foarte frecvente in viata noastra… hai sa ne adancim in text. . luam primul verset si vedem prima categorie de relatii care intra la verificat. .

 

-I. RELATIACONJUGALA. -Foarte interesant este ca apostolul Pavel cand are cerinte pentru sotii si soti. . atinge exact ceea ce trebuie. . unde doare. . unde este punctul sensibil, El este direct, taios, nu menajeaza pe nimeni, Cuvantul este ca un bisturiu sterilizat, taie dar este sanatos. . haidem sa vedem ce cere Cuvantul a. Sotiilor… -VS 18. Nevestelor, fiti supuse barbatilor vostri, cum se cuvine in Domnul. -Cum incepe Pavel? Cu Nevestelor…nu este politicos sa inceapa cu sotii… el niciodata nu este corect politic…de ce? Pentru ca atinge prima data ceea ce ardea…sa privim contextul vremii ca sa pricepem…ce erau sotiile? Sau ce erau femeile in vremea respectiva? ... -erau considerate de cei mai multi obiecte…cum era casa, turma sau orice alt obiect. . nu avea drept legal. In cultura elenista nevasta traia permanent in casa… nu mergea pe strada singura…nu participa la evenimentele barbatilor…dar totusi vedem in imagini femei. . acestea nu erau sotii ci dame de companie…un barbat care se respecta nu iesea cu nevasta ci o dama de comapanie, , care stia politica, cultura …iar pentru placerea fizica erau prostituatele care erau privite ca o necesitate pentru barbati.

 

Pricepeti cam care era imaginea nevestelor…in cultura greaca toate privilegiile apartineau barbatilor iar toate sarcinile femeilor…nevestele aveau datoria sa administreze casa, sa produca urmasi. . de preferat baieti si sa-i creasca…Dragi sotii care ascultati azi predica aceasta…nu-i asa ca nu va asamanati catuși de puțin de cele din primul veac. . deaceea este bine sa cunoastem contextul…Pavel incepe cu ele, deoarece acolo era durerea. . erau familii crestine acum. . ele s-au intors la Domnul. . unele nu aveau inca soti credinciosi. . nemultumirile…murmure erau multe in Biserica din partea acestora. . Pavel se adreseaza lor ca raspuns… noi ce facem acum? Cum se schimba viata noastra. . observati ca Pavel vorbeste cu nevestele nu cu iubitele. . cu concubinele. . cu partenerele. . cu iepuraș sau alte diminutive prin care oamenii uneori acopera relatiile gresite…in ochii Domnului. . doar sotii si sotiile pot sa exite. . alte forme nu sunt binecuvantate de El…este pacat. . si duce la consecinte…alegi sa păcătuiești. . alegi să suferi. -. . fiti…. prezent continuu…o trăire zilnică…nu vedem conditonalitate pana aici…ci simplu fiți. . Biblia nu ne prea da multa invățătură cu gasirea unui partener potrivit ci cu a fi un ajutor potrivit. . ințelegeți nuanța? Nu e greu de gasit …e greu de a fi. . zinic, consecvent, in zile bune. . dar mai ales in zilele rele… -. . supuse bărbaților voștrii… aici pune Pavel degetul pe rana deschisa. . așa de tare doare. . Dar Pavele nu ai găsit alt sfat…de ce tocmai de supunere ne vorbești? Supus---hupo (sub) tasso(ordine)…era in greaca veche un termen militar…in armata supunerea sub autoritate nu are de a face cu abilitatea comandantului…indiferent cat de capabil este acesta. . te supui fără discuție… Nevestelor acordati respectul sotului vostru cum este oridinea stabilita de Domnul într-o traducere pe înțelesul nostru contemporan…

 

Supunerea din acest text nu este sclavie, opresare si este o chestiune voluntară…ca în armată. . te-ai înrolat. . armată nu poate funcționa decât prin supunere. . dar nu oricărui bărbat trebuie să-i fie supusă femeia…ci doar bărbatului ei…deseori am auzit…tu taci că ești femeie. . nu trebuie să te bagi că ești femeie. . da. . la locul de muncă este pe baza relatiei sef-angajat…la Biserica supunerea în slujire…dar datoria de supunere cerută aici are de-a face doar cu sotul… pentru că greutatea textului vine în finalul lui. . cum se cuvine în Domnul… --adică cum este potrivit…cum este ordinea normală lăsată de Dumnezeu… Pavel ar fi lăsat un mare gol dacă nu ar fi scris aceste cuvinte…ar fi creat abuz si de o parte si de alta…așa vedem că supunerea are responsabilitate dar are si limite. -Responsabilitate—ma supun cand ne vine bine la amandoi, ma supun cand imi face placere, ma supun cand ia decizii bune…nu. . ci cum se cuvine. . In Domnul este ordine, este o autoritate…supunerea sotiei trebuie sa fie asemenator cum este supunerea Fiului fata de Tatal. . nu uitati ei una sunt. . dar Fiul este supus Tatalui…Fiul face voia Tatalui intr-u totul…a făcut voia Lui până la Cruce. . așa se cuvine…dar acest Cum se cuvine implică si cea de a doua parte a monezii. -Limite… cum se cuvine in Domnul înseamnă că ceea ce cere soțul trebuie să fie în voia Lui…Dacă un soț cere depărtarea de Dumnezeu. . liniștit nu te supui…dacă cere separarea de trupul Bisericii. . liniștit nu te supui…dacă îți cere să păcătuiești. . liniștit poți să nu te supui…acest cum se cuvine este protectie la abuz, violența și lucruri păcătoase. . Deaceea o soție abuzată, batută, batjocorită poate să nu se mai supună pentru că ceea ce face soțul nu se mai cuprinde în acel …se cuvine… pricepeți? …Pavel și Duhul Sfânt nu cere femeilor să fie victime ale bărbaților ci ele trebuie să respecte ordinea de autoritate lăsată de Dumnezeu…când această autoritate se termină? .

 

 

 în moment când intră în conflict cu o altă autoritate mai mare…întodeauna. . vei avea o autoritate mai mare peste tine…Pentru sotii. . cum se cuvine este motivatia supunerii, pentru barbati este limita supunerii. . să explic. . Când ceea ce cere soțul se contrazice cu Voia lui Dumnezeu prezentată în Scriptură autoritatea lui încetează peste tine…cât ceea ce cere este în Voia Lui prezentată în Scriptură datoria ta ca sotie este să te supui…Recent. . un cuplu din California a serbat 80 de ani de casnicie. . el 104 ani, ea 96 ani…ei au povestit ca nu au avut acea perioada de intalniri, nu au avut acei fluturi in stomac de indragostire, ea avea 16 ani si casatoria le-a fost aranjata…au crescut 5 copii in perioada marii crize economice. . reporterii contrariati. . cum ati reusit cand jumatate din casnicii au ajuns la divort. . El a raspuns. . am trait dupa principii…dar care? Ea. . a raspuns. . cele din Coloseni 3... . vedeti respectarea Cuvantului duce la mare binecuvantare…dar nu vorbim doar de soții. . sa vedem ce datorii au și b. Soții…. - vs 19-Bărbaților, iubiti-va nevestele și nu țineți necaz pe ele. -sotilor cu alte cuvinte, atentie…urechile mari acum partea masculina din Biserică… iubiți-vă nevestele…am putea spune. . normal. . că de asta m-am căsătorit cu ea. . ce lucru deosebit ne spune Pavel? Nu uitati contextul lor, casatoriile erau aranjate, de la aproximativ 16 ani deveneau neveste, deobicei nu mai aveau contacte sociale, scopul lor era sa asigure un urmas sau mai multi, si sa administreze casa. Barbatul nu avea restrictii, in societate putea sa aiba alte companii si nimeni nu il condamna, cam aceasta era relatia in vremea aceea. Romeo si Julieta nu existau, in general cam asa au fost casniciile pana aproape de vremea noastra. Ei cuplurile aceastea l-au primit pe Cristos, …Pavele…acum ce facem?

 

Apostolul pune degetul pe rana, cred că avea și sare pe deget. . întelegeți de ce acum se vorbește de supunere în cazul nevestelor si iubire în cazul soților, pentru că nu era. Bărabaților. . faceți ceva nou acum. . învățați să iubiti…Pavel scrie cuvântul agapei…nu scrie eros și nici măcar fileo-dragostea pritenească ci agapei…. sacrificiu. . dar cum? Vedeți că Pavel repetă asta si în alte scrieri… înseamnă că aceasta era problema vremii din familii. Pavel nu schimbă ordinea socială. . nu uitati că în vremea respectivă unii bărbați aveau mai multe neveste… de unde stiu. . din Timotei unde se cere ca prezbiterul să fie bărbatul unei singure neveste. . asta înseamnă că era de unde alege…erau bărbați cu mai multe neveste. Pavel nu scrie despre asta, nu reglementează ordinea socială ci cere agapei. . dragoste. -Da. . bărbaților. . trebuie să fie învățată. . nu este fiorul care trece prin stomac. . nici impulsul sexual. . ci este o alegere. . o chestiune ratională. . o chestiune învățabilă… ni ține de sentimente ci ține de voință…în Efeseni le spune apostolul cum a iubit Hristos Biserica…cum? Murind pentru ea. . sacrificiu…dar acolo a fost Petru care s-a lepădat, ceilalți au fugit. . erau fără de credință. . Isus a murit pentru ei chiar dacă nu erau perfecți. . -Tu nu ai o nevasta perfectă. . sunt convins de asta. . zilnic mai descoperi slăbiciuni. . dar trebuie să înveți să o iubești. . viața de căsnicie este o scoală. . a descoperirii celuilalt si o învățare a dragostei. . Poate te întrebi de ce pentru nevastă nu este cerința să iubească…nici nu trebuie dragul meu bărbat. . femeia este reflexia bărbatului…dacă nu o vei iubi ea nu va putea face altceva. . va iubi de la sine…dar textul continuă…nu ține-ți necaz pe ele. .

 

Oare ce o fi și asta? – vedeti Corniliescu a tradus Biblia în anii 20, limba evoluează, înțelesul cuvintelor poate să se schimbe în timp, lingvistii pot confirma acest aspect, sensul acestui necaz. . să fiți duri, să nu fiți asprii…revenim la context. . bărbații vremii erau duri. . duritatea era o caracteristică a vremii. . lumea era dură. . nu supraviețuiai altefel. . bărbații care se machiază si își fac sprâncele ca azi nu ar fi rezistat. Bărbaților nu fiți aspri…iubițile…Tu cum ești? -Nu iți pune doar problema prin prisma ta…cum pot sa stau cu barbatul acesta sau cum sa traiesc cu femeie a aceasta…ci gandest-te tu. . ai trai cu tine? Se poate conviețui cu tine? Ce faci ca sotia ta sa poata sa-ți fie supusă…îi faci o greutate din asta? Dar si tu sotie intreba—tu ce faci tu ca sotul tau sa te iubeasca, da. . el are obligatia sa o faca dar tu il ajuti prin atitudinea ta. . sau zilnic are o provocare in asta? Este un cuvânt azi pentru tine soție și este cuvânt pentru tine soțule… dar contiunam la alt tip de relație… -

 

 

 

II. RELAȚIA PARENTALĂ. . -VS 20. Copii, acultați de părinții voștri în toate lucrurile, căci lucrul acesta place Domnului. . -a. Copii…despre ce copii vorbește aici. . despre bebelași. . sau cei foarte mici? . . nu cred. . ei nu realizează aceste lucruri. . ascultarea lor vine în urma educației, pedepsei câteodată si exemplului…dar despre ce copii este vorba aici? Sunt acei copii care au discernamant in deciziile și alegerilor lor… -Nu stabilim varste…pentru că unii copii sunt foarte perspicace iar alții puțin mai lenti…dar până când…până când trăiesc și depind de autoriatea părinților… da. . diferă ascultarea unei fetite de 9 ani de un bărbat de 25 ani care încă este cu părinții…clar că diferă. . aici avem versetul 21 care reglementează cum trebuie să fie părinții…

 

ascultați de părinții voștri în toate lucrurile…. ascultați. . este unul din cuvintele foarte neplăcute pentru un copil și tânăr. . de fapt este neplăcut pentru o omenire întreagă…din Eden omului i s-a cerut ascultare. . iat el a oferit neascultare…dragi părinți nu fiți șocați de neascultarea copiilor voștri. . face parte dinADN-ul. . moștenit de la Adam și Eva…a asculta ce să ascult? În toate lucrurile…ce înseamnă acest toate lucrurile… La un băiețel de 8 ani înseamnă. . chiar tot. . mancare, imbrăcăminte, oră de culcare. . prieteni și prietenii. . etc. . La o tânără de 22 ani. . ascultarea va duce mult spre respect…întodeauna vei asculta ce opinie au părinții tăi despre un lucru. . asta nu înseamnă că tu nu poți avea propria ta opinie. . dar ascultarea va genera întodeauna respect. . chiar dacă ai o viziune diferită atât timp cât ești sub autoritatea lor le-o prezinți cu mare respect. Un alt lucru care ține de ascultare pentru un copil adult. . că pentru cei mici se înțelege de la sine. . este darea de socoteală față de părinți…de ce trebuie să facem asta? -. . căci lucrul acesta place Domnului…. de unde știi Pavele? Poate fi prin descoperirea Duhului. . dar aici nu-i cazul. . Pavel era un om care cunoștea Scriptura. . de fapt era un profesor al Scripturii. . în Lege avem o poruncă pe care și noi am predicat-o anul acesta. . Porunca a cincea…Dacă Dumnezeu a lăsat-o acolo…înseamnă că lucrul acesta place Lui. Dragul meu. . tânăr. . copil…adolescent. . azi ai aflat un lucru care SIGUR place lui Dumnezeu. . ascultarea de părinți…prin ascultarea de ei ești pe placul lor dar și pe placul Lui. Azi poți să vi în față să ne rugăm pentru tine. . ai nevoie de o schimbare…poate i-ai nesocotit, depașiti, că nu te înțeleg…dar ascultă. . nimeni cu exceptia lui Hristos nu te iubeste, nu te va iubi vreodată cum te iubesc ei…nici viitorul tău soț sau soție…da. . sună radical…tu ești din ei. . sunt primii din lumea asta gata să-și dea viața pentru tine… de ce îi nesocotești. . de ce îi sfidezi. . de ce îi minți. . de ce nu ești sincer cu ei…nu pe ei îi nesocotești ci pe Domnul…dar azi te poți pocăi…poți veni să mă rog pentru tine… REVIZIA RELAȚIILOR 8 Întreg c o l o s e n i 22 oct. Dar Cuvîntul nu este doar pentru copii…dragi b. părinți…ascultarea lor trebuie să fie într-o strânsă legătură cu responsabilitatea noatra -Vs 21. Părinților, nu întărâtați pe copiii voștri, ca să nu-și piardă nădejdea. --Părinților(pateres)…adică taților. . în mai toate traducerile avem taților…oare de ce Taților? ... Nu uitați contextul. . tații erau puterea decizională a vremii…soțiile nu prea erau luate în seamă…tații decideau, tații pedepseau. . tații făceau dreptatea. . tații împărețeau averea. . tații trebuiau să hotărască căsătoria…dar… Corniliescu nu a greșit când a pus Părinților…pentru noi…în contextul acutal nu numai tații au astfel de decizii ci și mamele. . ideal împreună. . prin urmare pentru noi este foarte potrivit Părinți… -. . nu întărâtați la mânie…. adică nu provocați. . nu exasperați copiii…cum… Superprotejare(tot timpul după el. . are mustață și îl așepți la scoală. . dă-i spațiu. . nu îl ajuți deloc protejându-l de fiecare dată), asprime( tot timpul ești nemulțumit de ceea ce face), scopuri nerealiste( îl forțezi unde nu-i place ci unde ție îți place, îl vrei doctor dar lui îi place instalația electrică…pripece că îl poți întărâta), lipsa de standarde( când ceri un lucru, când altceva, sau mai grav când ceea ce ceri nu faci tu), impunere de respect ( respectul se câștigă dragul meu părinte. . dacă tot îi repeți să te respecte nu faci nimic…tu trebuie să îl câștigi în fața lui. De ce trebui să fim atenți ca părinți la aceste aspecte? . . ca să nu-și piardă nădejdea. . speranța. . -Inima unui adolescent. . este PLINĂ de visare…mai multe vise ca realități…scopul tău ca părinte nu este să iei securea și să tai vise…dacă poți distruge un copil sau adolescent este să-i dărâmi visele. . da. . tu vezi că sunt irealizabile. . dar dacă le vei distruge vei face un mare rău. . vei distruge viitorul lui…dar cum? ##

 

Este sănătos ca un tânăr să fie plin de entuziasm. . față de viitoare soție( nu-i spune tot ce e rău în căsnicie). . față de viitoarea carieră(nu-i spune zilnic că nu va face față) față de slujire( nu Îi spune că tot timpul face rău și ideele lui sunt rele). . Un tânăr visează las-l să viseze…tu intră în visul lui și fii înțelept, fi actorul din umbră care doar îi îndreaptă pașii. . nu-i tăia picioarele. . Poate ești ca părinte și vezi că ești un eșec aici…ai făcut multe din ceea ce am spus. . hai în față să ne rugăm pentru tine. . încă poți repara multe…vino ca El să-ți dea vindecare și înțelepciune. Dar mergem si la a treia realție… -

 

III. RELAȚIA DE MUNCĂ… -VS 22. Robilor, ascultați în toate lucrurile pe stăpânii voștri pământești, nu numai când sunteți sub ochii lor, ca cei ce caută să placă oamenilor, ci cu curăție de inimă, ca unii care vă temeți de Domnul. -Robilor. . Pavel vorbește robilor…deoarece în societatea primului secol jumătate din populație erau robi…robii aceștia erau credincioși. . s-au întors la Domnul. . erau membrii Bisericii. . repet Pavel nu schimbă ordinea socială. . nu le spune să-și caute libertatea. . din păcate foarte multe Biserici si credincioși s-au implicat în politică nu ca să ajute semenii ci să schimbe ordinea socială…nu merge. . nu suntem chemați la așa ceva. Ce spune de fapt apostolul. . robilor. . care nu aveau drepturi, concediu, al 13 lea salariu, bonuri de masa, program de 8 ore, vouchere de vancanța, concediu medical, etc. ci aveau doar de muncit, altfel mureau. . ce spune Pavel…asculțati în toate lucrurile pe stăpânii voștrii pământești… da. . voi aveți acum un stăpân Ceresc. . dar încă aveți stăpâni pământești. . ascultați…este acelașii cuvânt folosit ca în cazul copiilor și ascultarea lor. .

 

. -Da. Azi voi nu mai lucrați ca robi. . ci ca a. angajați…dar principiul rămâne. . ascultarea…dacă în firma aceea te-ai dus să faci un lucru si seful îl cere să-l faci mai bine poate. . ascultă. . respectă autoritatea lui de peste tine. . Cuvântul este specific…nu doar fățarnic când el este acolo. . ci sincer…în frică de Domnul… clar că sclavii căutau să păcălească munca. . de multe ori și la locurile de muncă… hai că vine șeful…dar când pleacă șeful. . cafele, povești. . de 10 ori la toaletă…etc. Se scapă din vedere că chiar dacă șeful nu este. . nu te vede. . Domnul este și te vede. . oare este încântat de atitudinea ta? Niciodată…Dumnezeu nu poate încuraja și accepta falsitatea…în istorie s-a observat că tările creștine practicante au avut o etică a muncii. . este vizibil cu ochiul liber. . cum arată tările vestice în general protestante si cele estice, ce să vrobim de Africa, Asia si mare parte din America de sud. Oamenii în țările protestante au lucrat și cu frică de Domnul. . Aceași atitudine trebuie să o ai tu. . fii responsabil de ceea ce faci…fă-o ca pentru El…Domnul apreciază și binecuvântează o astfel de atitudine. -Vs. 23. Orice faceți să faceți din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni…exact ceea ce am vorbit…ești rob. . dar nu te mai gândi la asta…fă-o ca pentru Domnul. . în momentul acela te vei elibera. . nu vei mai fi frustrat. . ci tu îți vei impune în minte că slujești Domnului. . tu angajatule…când îți faci sarcina nu te gândi la patron, la director, la șeful de tură ci gândește-te că faci pentru Domnul și atunci vei putea avea o atitudine de bucurie în muncă. . -Vs. 24 Ca unii care știți că veți primi de la Domnul răsplata moștenirii. Voi slujiți Domnului. --De aici deduc, ca robii erau credincioși…ei știau…că vor primi răsplătire de la Domnul…dar nu e neaparat aici, în lucruri materiale ci în veșnicie. . unii nu mai au răbdare. . ca fiul risipitor. . vor aici si acum…Tu la locul de muncă, ai un contract. . ai o treabă de făcut…dar gândește-te. . tu slujești Domnului…

 

-Tu ești o lumină și acolo. . prin munca ta. . Cum poți fi lumină dacă toată ziua tragi mâța de coadă. . sau vorbești la telefon, sau bârfești colega, sau murmuri, sau toată ziua imbufnat, sau întodeauna întârzii. . Slujirea Domnului se face cu excelență. . la fel trebuie să slujești la muncă dragul meu…pentru că dacă nu faci așa vei suferi mult. . și nu da vina pe Domnul că ți se întâmplă. . este răspunderea ta…ascultă următorul verset. . -Vs 25. Caci cine umblă cu strâmbătate își ca primi plata după strâmbătatea pe care a făcut-o, și nu se are în vedere fața omului. . --Ce văd eu de aici, este cauză …efect…alegi în relația cu stăpânul să umbli cu incorectitudine, rezultatul va fi o răsplată pe măsură, pâmântește…centextul este pământește…nu te mira cu alte cuvinte că stăpânul va fi aspru cu tine. . tu robule ai umblat cum nu trebuie… -Astăzi revenim la angajați…lucrează ceea ce te-ai angajat să lucrezi. . dacă fentezi. . dacă tragi de timp. . dacă poate mai grav pleci acasă cu lucruri din firmă… nu fi mirat dacă nu-ți crește salariul, nu te mira că nu progresezi în firmă și nu te mira dacă ți se spune că nu mai este nevoie de tine…cauză. . efect…ce faci ți se va face... ascultă ce zice Pavel. . și nu se are în vedere fața omului… -Dar Pavele noi suntem în Biserică…noi suntem creștini…dacă ai umblat cu nereguli primești cum ai umblat. . Dumnezeu nu intervine pentru tine…nu te aștepta ca Dumnezeu să te scape dacă ai furat din firma. . dacă ai furat din timpul firmei când ai venit târziu…Dumnezeu este drept si El permite dreptatea pămâtească…poate este spre pocăință…Asta înseamnă în acest context. . a nu se avea în vedere fața omului. . indiferent că te numești creștin…dacă nu ești corect plata va fi pe măsură. . Dar să nu stea nici angajatorii prea relaxați hai să vedem ce are Pavel pentru b. Angajatori … -Vs 4:1. . Stăpânilor, dați robilor voștri ce le datorați și ce li se cuvine, căci știți că și voi aveți un Stăpân în cer…

 

. -Stăpânilor…da…in Biserica din Colose erau stăpâni de sclavi…Pavel nu spune nimic despre asta. . nu înseamnă că era bine să fie sclavi... dar nu era misiunea lui să reglementeze asta…la fel cum nu este misiunea Bisericii să schimbe sistemele politice. . Dați. . ce le datorați și ce li se cuvine… și față de sclavi erau anumite datorii…. trebuia să le oferă acoperiș. . să le ofere hrana, să le ofere îmbrăcăminte. . și uneori recompense dacă slujeau bine. Erau cutumele vremii… așa se practica…este de datoria voastră să respectati asta… Sefilor. . angajatorilor. . dar și simpli oameni care punem cu plată pe cineva la lucru…dăi ce se cuvine. . nu când vine plata. . stai să vezi. . că nu am. . să mă aștepti… bine că ai găsit de lucru. . cu plata mai vedem…Astea sunt urâciuni înaintea Domnului. . nu intrăm în detalii. . dar studiați Scriptura Dumnezeu nu poate accepta oprirea plății omului care a muncit…Dacă are dreptul al concediu. . dă-i concediu. . orice prevede legea dă-i. . are dreptul și i se cuvine. . este îndreptățit să strige la Domnul. . și știi ceva…Dumnezeu îl ascultă. . pentru că tu angajator te-ai situat înafara voii Lui. . -De ce? ... Căci știți că și voi aveți un Stăpân în cer…deci e clar că este vorba despre proprietari de sclavi crestini…care e mesajul…care e motivația? ... nu la voi se termină autoritatea…este ceva peste voi. . unii așa se vedeau. . ei erau peste tot și toate. . nimeni nu putea să le conteste nimic…da. . așa era în sclavagism. . ei aveau toate drepturile…dar nu uitați …aveți și voi un stăpân. . cauză. . efect…cum faci ți se va face. . -Mulți patroni au uitat că ei un stăpân…. atitudine foarte urîtă față de angajați…nu plătesc. . nu plătesc în ziua de plata. . nu respectă drepturile. . liberele. . etc. . nu uitați că aveți un stăpân… Aceasta ultimă parte sună diferit. . în funcție de atitudinea ta…Dacă ești corect…îți platesti muncitorii…. sună că ai un Stăpân care controlează tot, , care veghează, care protejează…dacă nu ești corect. . sună a amenințare…un Stăpân care va impune dreptatea Sa. Așa că ai grijă…

 

. Hai să ne rugăm …cum sunt relațiile. . ești în revizie…realțiile cu soția…cu soțul… reușesti să fii supusă…dragostea ta soțule este arătată faptic? Copii si adolescenti…cum sunteti cu ascultarea. . Dar cu seful tau? Esti ascultator la munca. . sau murmuri. . esti nemultumit. . daca ai angajati. . cum te comporti fata de ei? Esti corect? Daca ai probleme in oricare din lucrurile enumarate. . hai sa ne rugam. . Dumnezeu poate schimba inima ta. . vino. - REVIZIA RELAȚIILOR 14

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/306830/revizia-relatiilor