Regulile oamenilor vs planul lui Dumnezeu
Autor: Florin Forgaci
Album: Slujitor
Categorie: Cărțile bibliei

 

MARCU 3:20-https://www.facebook.com/100067682591583/videos/57259673727149035

Regulile oamenilor vs planul lui Dumnezeu

-deseori am avut de –furca-cu anumite reguli și obiceiuri. La noi…. Așa se face…. la noi…asa se vine îmbrăcat…la noi… la noi

-este mult mai ușor să stabiliște reguli și regulamente decât să lucrezi la schimbarea inimii unui om… de fapt tu și cu mine nu putem schimba inima nimănui, aceasta este lucrarea lăuntrică și tainică a Duhului Sfânt.

-Dumnezeu a lăsat 10 porunci, simple, concise, directe…. oamenii au umplut lumea cu maculatură în ceea ce însemnă legi și sistemul de justitie din întreaga lume. Natura umană întodeauna va complica lucrurile, Dumnezeu le simplifică. Din păcate sunt îngrijorat când văd Biserici care au Regulamente, Hotărâri, Decrete că se încurcă și ei în articole și paragrafe. Am trăit într-o Biserică în pastorii stăpâneau mai bine articolele din statut ca versetele din Scriptură.

-Azi vom învăța că a fi slujitor trebuie să te concetrezi mai mult pe planul lui Dumnezeu decât pe regulile oamenilor. Isus a avut o confruntare directă cu regulile oamenilor și audiența a fost pur și simplu bulversată de modul în care Isus a pus problema.

OBIȘNUINȚA VS BUCURIA ÎN CRISTOS 18-22

Q Obișnuința postului vs vs 18

-vs 18- ucenicii lui Ioan erau desigur învățați de Ioan care era un ascet în esența lui. Fariseii  și ei obișnuiau să postească, interesant este că în lege nu era poruncit decât o singură dată pe an să postească, de Ziua Ispășirii Lev 16:29, dar după robia Babiloniană au mai apărut 4 posturi. Fariseii posteau de două ori pe săptămână, lunea și joia. Nu le-a cerut Dumnezeu să facă asta, ci era din religiozitatea lor.

-de fapt postul din obișnuință îl găsim la toate religii, islam, hinduism, budism etc. Postul din obisnuință nu are o acoperire Biblică foarte puternică. Sustin postul, credinciosul trebuie să postească, dar nu din obisnuință. Nu intrăm acum într-un studiu pe post, dar Biblia vorbeste clar care sunt momentele când un credincios trebuie să postească.

-dacă postești doar ca o obișnuință, nu ajută, Biblia nu iți cere să faci obișnuință din asta. Iar când faci lucruri pe care Biblia nu le cere, nu culegi nici beneficiile.

-deobicei postul conduce la smerenie, atunci când postești nu ești preocupat de celălalt ci doresti Dumnzeu să primească postul tău și să răspundă la nevoia ta urgentă. Dar in acest text ei se uitau cu condamnare că ucenicii lui Isus nu posteau. Interesant cum cele două grupuri ucenicii lui Ioan și ai fariselor se unesc la judecată.

-postul din obișnuință sau sportiv cu îl numesc eu, nu va duce la smerenie ci la mândrie. Eu postesc două zile pe săptămână…. . eu trei zile am postit…. . tu nu postești ca mine? ? Aceasta poate duce la o mândrie spirituală și nu este bine înaintea lui Dumnezeu

Q În prezența Mirelui nu se postește vs 19-20

 

 

 

Vs 19-20 –la nuntă nu se merge să postești, este nepotrivit, este jignitor, ofensă adusă chiar Mirelui. Isus spune că in prezenta Lui –nu pot să postească- este ceva lipsit de continut,

-da. . vor veni zile când vor avea nevoie de post, vor fi zile grele- Mirele va fi luat—sensul cu forta- aici avem prima profetie despre moartea Lui. Atunci când se va întâmpla asta va fi nevoie de post

-înțelegem că în viața de credință sunt anumite sezoane, sunt sezoane de bucurie, de împlinire, de vârfuri de munti, dar…. vin și sezoane de văi, de umbră, de jale, de cădere.

-Postul este pentru momentele când ești jos, când singura scăpare este la Dumnezeu. De fapt ce este postul? O activitate religioasă, nuuu…postul este o prăbușire înaintea lui Dumnezeu. Domne nu îmi trebuie mâncare, băutură, relații intime, Domane vreau ca tu să rezolvi problema. Atunci îți garantez că nu mai privești ceasul când trebuie să mănânci, ci preocuparea ta este ca Dumnezeu să se îndure de tine, de casa ta, de Biserica, etc.

-Biblia vorbeste de necesitatea postului când este vorba de legături demonice, de începerea unei lucrari, de trimiterea unor oameni în slujire, de situatii cataclismice, război etc. Niciodată nu trebuie să postesti fără un motiv, acesta trebuie să fie clar, măsurabil să știi când și cum ți-a răspuns Dumnezeu. Posteste dragul meu dar nu după regulile oamenilor ci după învățătura Bibliei

Q Haina veche-petic nou  vs21

 

Vs 21- Isus vine cu un alt exemplu și prezintă imaginea noului cu vechiului. Haină veche…. petec nou. Ceea ce a adus Isus nu este doar peticirea vechiului. Rânduiala veche, Legea, nu putea fi peticite, va produce probleme mai mari dacă se încearcă asta.

-Pavel le scria corintenilor- cele vechi s-au dus- iată că toate lucrurile s-au făcut noi. Crestinii din Galatia au încercat să coase petice la mântuirea lor prin Cristos, o amestecătură între cerințele legii și harul venit prin Isus.

-Tot deauna când oamenii fac amestcuri din acestea se nasc monștrii, se fac otrăvuri și se pierde de fapt ce este bun.

-Când îl primesti pe Cristos ca Domn al tău îți iei haină nouă, nu peticești pe la haina ta veche. Stii …eu tot asa trăiesc dar…mai merg la Biserică, mai citesc câteodată de Biblie…nu prea mult că doar nu sunt pastor. Nu cauți o schimbare totală. . ci pe ici pe colo

-Nu va produce nici un rezultat, viata cu Isus este frumoasă, plină de semnificație și împlinire, nu doar ca o haină peticită. . peticul oricum se vede că e petic…. caută haina nouă a înnoirii produsă de nașterea din nou.

 

Q Vinul și burdufurile vs 22

 

            Vs22- un alt exemplu a lui Isus este cel cu vinul și burdufurile, nu mă pricep la vinuri dar vă spun din ceea ce am citit despre ele.

-În vremea lui Isus vinul se ținea în burdufuri de piele de animal, iar El afirmă că vinul nou nu se toarnă în burdufuri vechi. Asta era regula cramelor vremii, asa ceva nu se făcea, de ce? ... . deoarece era pagubă…. vinul nou în urma fermentării va sparge burduful vechi

-pagubă totală și la burdufuri dar și la vine. Concluzia…vinul nou se pune ân burdufuri noi

-Cu alte cuvinte fariseilor, nu pot pune învățătura mea în burdufurile voastre vechi, inguste, rigide, uscate. Evanghelia este prea puternică, nu puteti duce, trebuie o schimbare radicală. Noi stim că acesta este nasterea din nou

- Duhul Sfânt nu poate locui decât într-o viață schimbata prin nașterea din nou, El nu face compromisiuri. Viata nouă nu poate sta sub legătura vechiului.

-mă rog azi ca Duhul Sfânt să transforme azi orice colțișor din burduful vieții tale, în așa fel încât El să locuiască pe deplin în viața ta. Nu vrei asta? Lasă combinațiile, vino cu dedicare deplină înaintea lui Isus.

 

 

k LEGEA VS LIBERTATEA ÎN CRISTOS VS 23-28

 

Q Îngăduit? Vs 23-24

Vs 23-24-zi de sabat. Dumnezeu a dat poporului sabatul ca o binecuvantare, ei au transformat sabatul într-o povară. Tendita omului este să transforme în legalism. Legalismul este cel care răpește binecuvântarea și o transformă în povară.

De exemplu timpul devoțional cu Dumnezeu este o binecuvântare dar dacă tu faci din timpul acesta o activitate mec anică, searbădă, legalistă îți devine o povară

-Cititul Bibliei este o binecuvântare, acolo este hrana pentru sufeltul nostru dar dacă cititul este mecanic, să fie citit, să îți speli conștiința, devine o chestiune legalistă care nu mai este binecuvântare ci povară.

-ce făceau ucenicii, erau plecati la muncă, la secerat? La treierat? Nuuu- ei doar își făceau loc prin lanuri ca să treacă, și trecând prinde spice au smuls spice.

-fariseii abordează pe Isus, de ce fac ceea ce nu este îngăduit în sabat? Cine a stabilit asta? Cele mai multe lucruri ce este ingăduit sau nu, erau din invățăturile rabinilor, fariseilor nu din porunca lui Dumnezeu. Talmudul are 24 de capitole despre regulile din ziua de sabat, le-a dat Dumnezeu. Nuuuu. De exemplu o femeie să nu se uite în oglindă în zi de sabat să nu fie ispitită dacă vede un fir alb să îl rupă. Când omul pune reguli este chiar comic.

-asta este absurditatea legalismului să crezi că dacă ingreunezi o poruncă a lui Dumnezeu, El este impresionat de atitudinea ta. Nu din contră, dai dovada de mai mare neascultare decât cel care ignoră porunca deorece pretinzi că stii ce gândește Dumnezeu

-nu stiu regulile cu care ai crescut tu, dar eu am crescut cu legalism, Biblia spune să ne îmbrăcăm cuviincios, frații au decis că trebuie să hotărască ei ce este cuviincios, de cele mai multe ori au deveni ridiculi.

-câte bătălii fără rost au fost pe haine, par, podoabe, baticuri chiar Cina Domnului. In loc să ne bucurăm au devenit povară pentru multi.

Noi la Vertical nu dorim să ducem astfel de bătălii.

 

Q Exemplul lui David vs 25-26

 

Vs 25-26-Isus apelează la cunoașterea Scripturii. Ei cunoșteau Scriptura. Deasemnea David era o persoanlitate de necontestat. E bine să știi Scriptura când ești băgat la colț. De multe ori legaliștii o ignoră sau unii nu o știu cum trebuie.

-David când era flămând cu oamenii lui, au mâncat pâinile care nu era permis să se atingă de ele. L-a omorât Dumnezeu nu, pentru că Dumnezeu se uită la motivație. Dacă David ar fi făcut aceasta ca o sfidare, probabil că Dumnezeu nu tăcea, dar pentru el a fost o urgență, o  necesitate.

-Sunt convins că acest exemplu le-a pus un nod în gât fariseilor. Ce bine era să nu fie în Scripturi, dar era acolo. Dragilor nu avem un Dumnezeu absurd, avem un Dumnezeu care îți cunoaste inima și motivațiile.

- Noi suntem chemati la libertate, libertatea aceasta este pe două paliere- suntem liberi față de păcat, nu este păcatul stăpânul nostru. Apoi suntem liberi față de legalism, nu putem să fim plăcuți lui Dumnezeu ținând un cod etic făcut de oameni, si budistii au, si masonii au, asta nu înseamnă că sunt plăcuți lui Dumnezeu.

- Esti într-o comunitate care caută să nu judece după îmbrăcăminte, după freză, după obiectele pe care le ai ci preocuparea nostră este ca să devii un ucenic care cu adevărat se închină, umblă și lucrează pentru Isus.

 

Q Scopul Sabatului vs 27-28

 

               Vs 27-28- Isus le predică adevărul, adevăr care nu întodeauna este plăcut. Sabatul este pentru om, nu omul pentru sabat. Cu alte cuvinte nu idolatrizăm sabatul ci ne folosim de sabat.

-Folosim sabatul pentru odihnă trupească, pentru citirea Cuvântului, pentru rugăciune, pentru un timp de calitate cu familia. Acestea sunt binecuvântări, noi sustinem ca fiecare să avem ziua aceea dedicată Domnului. E trist când unii nu se pot opri, muncă 24/24 sapte zile din săptămână, asta sigur nu place Domnului

-Problema este când ziua în sine devine obiect de închinare, nu este în regula, când ziua respectivă devine povară este o mare problemă. Noi folosim ziua de odihnă să ne apropiem de Domnul nu pentru a cinsti o zi.

- Isus este Domn al Sabatului, El nu este supus lui ci este Domn al Sabatului. Nu a fost un mesaj plăcut lor, dar acesta era adevărul.

-Isus este Domnul Domnilor, de aceea noi cântăm despre El, îl Glorificăm pe El, tot ceea ce facem este pentru El și despre EL

-Dacă ești aici și încă ești prin de lanțurile legalismului, cere-i lui Isus să te elibereze. Dacă esti prins de judecată, prejudecată Isus te poate ierta, totul este mărturisești Lui.

In concluzie noi nu facem lucrurile spirituale din obișnuință ci din bucuria trăirii cu EL. Noi nu mai suntem prinsi de legalism ci vrem să trăim libertatea frumoasă în Isus

 

 

 

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/303960/regulile-oamenilor-vs-planul-lui-dumnezeu