ABC-ul urmării chemării lui Dumnezeu
Autor: John Piper
Album: Diverse
Categorie: Diverse

Vreau să spun câteva cuvinte ca încurajare pentru deciziile pe care trebuie să le luați pentru a fi întăriți în lucrare și un ghid pentru cum să luați decizii. Mi se pare că pentru a începe o viață în lucrarea de misiune a lui Dumnezeu, și pentru a rămâne zeci de ani în lucrarea aceasta trebuie să gândiți într-un anumit mod cu privire la felul în care luați decizii, și alegerile pe care le faceți. Mă gândesc la sutele de decizii nu doar la deciziile mari din viață, precum profesia, soția, unde veți locui sau unde veți merge la școală. Mă refer la deciziile zilnice cu privire la ce cărți citiți și la ce cursuri vă înscrieți, vizitele pe care le faceți, telefoanele pe care le dați. Sunt mii de decizii pe care le luați și contează felul în care le abordați. Le-am pus într-un acronim A, B, C, D, E, F, G, H. Pentru fiecare literă va fi un concept și le vom parcurge în 15 minute. Aceasta este strategia mea pentru a vă ajuta să rămâneți în lucrare când aveți de luat sute de decizii care sunt atât de încurcate uneori încât nu știi ce să faci.

a) Ascultă chemarea lui Dumnezeu și răspunsul tău să fie: Da! Deja ne-am rugat spunând, Doamne, sunt al Tău, am auzit chemarea lui Dumnezeu de a fi ai Lui. Presupun că și voi ați auzit chemarea aceasta. Ați auzit chemarea de a fi ai Lui și ați răspuns: sunt al Tău! Am pe inimă chemarea de a-L urma într-un mod hotărât. În dimineața aceasta am auzit chemarea de a merge într-o altă cultură pentru un timp îndelungat. Am văzut răspunsul unei chemări și totul începe cu răspunsul nostru la chemarea lui Dumnezeu. Când sunteți pătrunși de chemarea lui Dumnezeu într-un anumit mod, răspunsul să fie “da!” Lucrul acesta creează probleme și nu este soluția dificultăților. Ridică întrebarea, cum distingi chemarea și cum rămâi în chemarea aceasta, cum poți lua decizii care să te păstreze pe aceeași cale?

b) Crede ce spune Biblia. Nu spun că trebuie să căutați în Biblie direcții concrete, pentru decizii specifice, ci mă refer la credința care se încrede în tot ce spune Biblia. Pentru ca atunci când nu găsiți în Biblie răspunsurile pe care le căutați, să puteți găsi multe alte lucruri bune care vă pot da stabilitate în momentul îndoielii și indeciziei. Pentru că Pavel spune că toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos pentru învățătură pentru mustrare, pentru îndreptare, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și pe deplin echipat pentru orice lucrare bună.” Cartea aceasta ne întărește, ne ghidează și ne transformă pentru orice decizie chiar și atunci când nu are nicio legătură cu deciziile de moment. Deci dacă vă confruntați cu vreo alegere, rămâneți în Cuvânt, credeți ce spune Biblia, pentru că lucrurile care nu au legătură directă vor avea în final relevanță, pentru că vă întăresc, vă dau stabilitate, sfințire și speranță inimii voastre. Credeți tot ce scrie în cartea aceasta. Indiferent ce decizie aveți de luat, fie mare, fie mică, mărturisiți-vă neputința și nevoia voastră de Cristos.

Când vă confruntați cu o decizie grea în care nu știți care este voia absolută și perfectă a lui Dumnezeu, în momentul acela ar trebui să fiți sinceri înaintea lui Dumnezeu spunând: nu știu ce să fac, nu-mi pot da seama ce am de făcut, nu am resursele necesare, am comparat consecințele pozitive și cele negative dar n-am ajuns la un răspuns clar. M-am sfătuit și cu alții și n-am primit un cuvânt clar, am nevoie de Tine. Isus spune în Ioan 15:5 “Despărțiți de Mine nu puteți face nimic.” Trebuie să-I spunem lucrul acesta. Nu pot lua decizia aceasta, nu mă descurc, am nevoie de Tine. Mă confrunt cu lucruri de genul acesta tot timpul. Chiar acum am o decizie de luat cu privire la unul dintre copiii mei care m-a sunat ieri, nu trebuie să știți detaliile, dar este o decizie pe care o avem de luat dar sunt foarte nedumerit în momentul acesta. Sunt foarte încurcat și nu știu cum pot fii un tată bun în toată situația aceasta. Și totuși trebuie să luăm o decizie. Chiar și când alegi să nu faci nimic, tot iei o decizie. Veți avea de confruntat sute de momente de genul acesta în viață. Sute de situații în care trebuie să iei o decizie, dar nu știi care este soluția ideală. Spuneți-I lucrul acesta. Nu am resursele intelectuale, emoționale, sau materiale, am nevoie de Tine.

c) Mărturisește că nu ai capabilitatea personală și ai nevoie de El.

d) Decide, fă o alegere, fă un pas, deschide o ușă, citește o carte, înscrie-te la un curs, începe o discuție! Nu puteți rămâne în repaus, trebuie să înaintați cu o decizie. Dimineața, în timp ce conduceam, meditam, umplându-mi mintea cu ceea ce spune Biblia, “Pentru că, dacă trăiți potrivit firii, veți muri, dar dacă, prin Duhul, dați morții faptele trupului, veți trăi. Căci toți cei ce sunt călăuziți de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu.” Dacă prin Duhul, dau morții o oarecare ispită sau păcat, dacă mă supun Duhului devenind instrumentul Său prin care omor faptele trupului. Înțelegeți că noi prin Duhul omorâm faptele trupului? Deci înseamnă că eu aleg, eu acționez, dar mă bazez în mod conștient pe Duhul. Dacă prin Duhul, dați morții păcatele trupului. “Căci toți cei ce sunt călăuziți de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu.” Totdeauna am trecut peste versetul acesta crezând că se referă la călăuzirea înspre misiune, călăuzirea înspre deciziile pe care trebuie să le iau, unde să merg și ce să fac. Dar în context se referă la lupta cu păcatul, luptând prin Duhul. Prin Duhul dau morții faptele trupului, pentru că toți care sunt călăuziți de Duhul sunt copiii lui Dumnezeu. Să fii condus de Duhul înseamnă să te încrezi în puterea Duhului, în timp ce decizi să te lupți cu păcatul, sau orice altă decizie s-ar ivi. Orice decizie în care mă bazez pe Duhul. Trebuie să decideți, trebuie să faceți o alegere în momentul în care nu sunteți siguri. Da, Duhule Sfânt, pune stăpânire pe mine. Mă bazez să-mi dai înțelepciune și sfat, să mă protejezi de orice greșeală stupidă pe care aș putea să o fac.

Îmi place una dintre istorisirile din Vechiul Testament. Dacă vi se va părea ciudată, aveți puțină răbdare un mine, un om care se confruntă cu probleme de nerezolvat tot timpul. David se întoarce din acea experiență oribilă în care fiul său Absalom s-a ridicat împotriva lui, în care l-a alungat pe propriul lui tată din orașul său, iar David îi spune lui Ioab: Ai milă de fiul meu Absalom! Ioab îl omoară cu prima ocazie! Nu-mi pot imagina relația dintre David și Ioab! Dar Absalom este mort, David este victorios și vă aduceți aminte de Țiba și Mefiboșet? Mefiboșet este fiul lui Saul, olog de picioare și David l-a iubit și l-a așezat la masa lui pentru că îl iubea pe Ionatan și de dragul lui și al lui Saul, îl pune pe Mefiboșet la masa lui pentru tot restul vieții lui. Țiba era servitorul lui Mefiboșet care l-a mințit pe David spunând că Mefiboșet a trecut de partea lui Absalom crezând că va avea împărăția înapoi. Nu era adevărat! Mefiboșet era loial lui David. Dar David se întoarce înapoi în cetate și îl întâlnește pe Mefiboșet nebărbierit, cu hainele murdare, înălțând rugăciuni neîncetat pentru David. Iar David spune: De ce nu ai venit cu mine? Servitorul meu a mințit, și n-am putut pleca, și a conspirat împotriva mea. Ce ați fi făcut voi dacă erați în locul lui David? Nu știa care spune adevărul! Nu avea cum să știe! Avea de condus un popor și nu avea la dispoziție două săptămâni să găsească soluția problemei. Vă aduceți aminte ce a spus: 2 Samuel 19:29 “Am spus: tu și Țiba veți împărți pământul.” 50/50. A fost o decizie proastă, cred eu. Jumătate dintr-o moștenire a fost dată unui mincinos. Pentru că David a trebuit să ia o decizie. Simțiți și voi lucrul acesta? Simt lucrul acesta tot timpul. Trebuie să decizi! Nu cred că Dumnezeu s-a uitat la David să-l certe că nu a luat trei săptămâni să cerceteze lucrurile. Știa că nu putea face lucrul acesta. Împărăția se destrăma în mâna lui și trebuia să ia decizii importante în fiecare zi, toată ziua! Trebuie să avem răbdare cu președinții. Fiți blânzi, aveți răbdare. Am putea spune că au toată lumea în mâna lor, și din punctul nostru de vedere totul pare simplu.

d) Trebuie să decideți, nu rămâneți blocați, faceți alegeri în viețile voastre.

e) Așteptați critică din partea celorlalți și critică personală. Fiți pregătiți să primiți critici din partea altora pentru că nu ați luat niciodată o decizie perfectă! Și chiar și deciziile perfecte sunt criticate. Chiar și voi înșivă vă veți îndoi de ceea ce ați făcut. Ați ales un partener de cameră, dar e foarte dezorganizat. V-ați înscris la un curs și profesorul nu e un profesor bun. Luați tot felul de decizii care se dovedesc a nu fii decizii bune în final. Fiți pregătiți pentru că lucrurile acestea se întâmplă tot timpul. Când încerci cât poți tu mai bine, tot poți ajunge în situații care sunt atât de enervante, imperfecte și compromițătoare, și te simți blocat. Așteptați-vă la așa ceva.

e) Luptați împotriva paraliziei în momentele acelea. Luptați în momentele acelea de stagnare cauzate de vină. S-ar putea ca Dumnezeu să nu aprobe tot ce ați făcut și Satan are alte scopuri decât Dumnezeu. Dumnezeu nu vrea să fiți paralizați și să fiți ruinați, dar aceasta este exact de dorește Satan. El vrea să fiți plini de învinovățire, paralizați în așa fel încât să nu puteți înainta în viață, din cauza unei decizii care pare acum a nu fi fost cea mai bună alegere. Luptați cu paralizia adusă de vină.

Din nou, vă povestesc despre meditația mea de dimineață, am observat ceva ce n-am mai văzut până acum. Citeam 1 Timotei capitolul 1 și am observat. Vă amintiți cum în Galateni Pavel spune că a fost pus deoparte pentru lucrare din pântecul mamei, vă aduceți aminte? Pavel spune că a fost pus deoparte pentru a fi apostol. Gândiți-vă că probabil era la vârsta de treizeci de ani când a fost mântuit pe drumul Damascului. E doar o estimare, avea cel puțin douăzeci de ani, mai probabil treizeci de ani de la naștere la convertire. Ce a făcut în tot timpul acesta? A omorât creștini, spune asta în Faptele Apostolilor 9, l-a blasfemiat pe Domnul Isus, a păzit hainele celor ce l-au omorât cu pietre pe cel mai sfânt om de pe pământ la timpul respectiv, se războia cu cei ce credeau în Hristos, și omul acesta a fost ales ca cel mai mare misionar care a existat vreodată. Isus îl vedea făcând toate lucrurile acestea. Trebuie să vă întrebați, de ce? Dacă l-ai ales din pântecul mamei, mântuiește-l cât mai repede posibil, pentru a evita dezastrul. Aruncă-l de pe cal mai devreme! Dacă până la urmă tot acolo ajungea, în lumina supranaturală... Convertirea lui s-ar fi putut produce la orice vârstă. De ce nu? El ne spune exact de ce, prin cea mai clară propoziție din Biblie. 1 Timotei 1:16 “De aceea mi s-a arătat mie, pentru ca în mine, cel dintâi, Hristos Isus să-Și poată arăta toată îndelunga Lui răbdare, făcând din mine un exemplu pentru cei ce urmează să creadă în El ca să primească viața veșnică.”

Mă rugam ieri seară după biserică împreună cu câțiva oameni, și era un cuplu acolo care era atât de deznădăjduit încât credeau că viața e atât de distrusă pentru ei încât nu mai există nici un viitor. Iar textul acesta este extrem de prețios pentru asemenea oameni. Ținta luptei împotriva paraliziei provocate de vină este ca “Isus să-Și poată arăta toată îndelunga Lui răbdare.” Este o afirmație incredibilă. De ce a așteptat atât de mult să-l mântuiască pe apostolul Pavel? Pentru ca Pavel să poată povesti experiența lui criminalilor, violatorilor, hulitorilor, să le spună că nu au păcătuit atât de mult încât să poate fi îndepărtați din har. Pentru că el însuși a omorât oameni, i-a pus în închisoare, a hulit Numele sfânt, și Isus, cu răbdare a îngăduit lucrurile acestea pentru scopuri pe care nu trebuie să le înțelegem deplin. Dar acesta este unul dintre ele. El e răbdător cu voi. Gândiți-vă, în timp ce sunteți paralizați de decizia pe care ați luat-o, gândiți-vă că El nu v-a îndepărtat de la El, nu Și-a încheiat lucrarea cu voi și are răbdare, o răbdare perfectă, ca și cu Pavel, timp de treizeci de ani. El vă v-a ajuta din nou dacă îi cereți sprijinul.

f) Luptați împotriva paraliziei cauzate de o decizie care nu era ideală.

 g) Glorifica-ți-L pe Hristos în starea imperfectă în care vă aflați. S-ar putea ca acesta să fie cel mai important lucru, și din punctul acesta a început meditația mea. Pentru că în rânduri repetate, m-am găsit în situații, sau am ales o soluție dar mai apoi privind în urmă, realizez că am ajuns acolo din cauza vreunui păcat. Haideți să spunem că acum un an am acceptat să scriu un articol pentru o revistă. Articolul trebuie terminat final de săptămâna, dar nu mai vreau să scriu articolul, nu am chef să îl scriu. Privind în urmă realizez că poate am acceptat să scriu articolul din orgoliu. Poate mă gândeam ce minunat ar fi să am un articol publicat în revistă, iar acum sunt blocat. Acesta este doar un exemplu, din sutele de exemple în care v-ați putea afla. Știi că ai ajuns într-o situația în care 70% ai avut o motivație corectă, 30% a fost înfumurare. Sau ar putea fi proporțiile diferite, 30%/70%. Ce poți face? Suni editorul și îi spui că nu poți scrie articolul pentru că ești un păcătos, un om imperfect? Eu spun să iei 30% sau 70% cât a reprezentat intenția bună, de obicei avem intenții bune, și spune, Doamne îmi pare rău de motivele proaste care m-au adus aici. Ai putea să iei intenția mea bună, și să binecuvântezi lucrarea aceasta? Dă-mi harul să scriu ceva în articolul acesta, în ciuda motivelor mele greșite, să scriu ceva ce să fie folosit pentru Numele Tău Sfânt. Mă gândesc că lui Dumnezeu îi place să lucreze în felul acesta tot timpul.

g) Glorifică-L pe Hristos cu frântura bună din tine, în situația în care te afli. Ai ajuns într-o situație, te-ai alăturat unei lucrări de misiune din motive greșite, pentru că ai crezut că vei câștiga notorietate, vei avea beneficii financiare, iar când ajungi acolo realizezi că ești printre oameni imaturi, liberali, nespirituali. Te gândești că situația nu are nici o speranță. Vrei să mergi acasă a doua zi. Poate că acum că ai realizat că vrei să-L slujești pe Hristos, îl iubești pe Isus, vrei să vezi oameni mântuiți. Deși te-ai îngrijorat de pensia ta, asigurarea de sănătate, și ai fost atras de numele instituției. Nici nu mai știi ce procentaj a fost intenția bună. Dar Doamne, îmi pare rău, chiar și în situația aceasta vreau să măresc Numele Tău, ai putea să mă ajuți? Isus ne ridică de multe ori din asemenea situații. Ne binecuvântează și ne face o binecuvântare din momentul acela, în ciuda situației în care suntem. Glorifica-ți-L pe Cristos în starea imperfectă a vieții.

h) Aveți speranța totdeauna că viitorul va aduce lucruri bune. Pentru creștini așa stau lucrurile. La orice vârstă, 16 ani, 66 de ani, mai este încă speranță pentru viitor. Chiar și când ești pe patul de moarte, urmează ceva mai bun. Este un gând care aduce multă eliberare. Aceasta este ultima mea predică la întâlnirea bărbaților, poate voi mai fi invitat din nou. Acum câteva zile citeam în 2 Împărați și mă rugam, citeam despre Ilie la Elisei. Ilie urma să fie ridicat la cer într-un car de foc și Elisei vroia să meargă cu el. Ilie îi spune să aștepte lângă râu. Nu vreau să aștept lângă râu, voi merge cu tine până la capăt! Cere ce vrei: “aș vrea să-mi revină o dublă măsură din duhul tău.” Aș vrea o măsură dublă din binecuvântarea ta. Și vede carul de foc ducându-l pe Ilie în rai și merge înapoi cu haina în mână, lovește râul și întreabă; Unde este Dumnezeul lui Ilie? Și râul se desparte în două. Felul în care aplic lucrul acesta în viața mea este următorul: Doamne, la vârsta de 66 de ani, acum când închei rolul acesta la Betleem, te rog să îmi dai o măsură dublă din cât mi-ai dat în ultimii treizeci de ani până acum. Pentru că cred că este speranță pentru viitor deși nu știu detaliile. Dacă Dumnezeu vrea, El poate veni să mă atingă, să atingă o situație anume, să atingă o carte, să atingă un seminar, o predică, un moment care să fie cel mai măreț lucru pe care l-am făcut vreodată! Cel mai mare moment din viața mea, cu cel mai mare impact în lume. Nu știu cum vrea să lucreze. Sau, s-ar putea să dispar!

Conduceam de la celălalt campus în mașina mea. Ați văzut mașina mea galbenă? Soția mea a ales-o. Conduceam și m-am aplecat să iau ceva și mașina a virat brusc. Până am ajuns acasă mă tot gândeam că m-aș fi putu răsturna cu mașina. Și mă gândeam cum ar fi fost să merg acasă la Domnul după un weekend de misiune. Articol de ziar: Un pastor a murit în drum spre casă după ce a predicat la o conferință de misiune. Într-un fel sau altul, mă îndrept spre lucruri mai bune. În orice situație ați ajuns și în toate deciziile pe care trebuie să le luați, aveți speranță pentru viitor.

Tată, mă rog ca sugestiile acestea să ne ajute să mergem înainte, să nu fim paralizați, să nu obosim, să nu fim copleșiți de complexitatea hotărârilor pe care trebuie să le luăm în viață. Nu ne lăsa să fim blocați, să ne ținem de plug și să mergem înainte în continuare, dincolo de situațiile perplexe, luând decizie după decizie, bazați pe Duhul Sfânt, mărturisindu-ne păcatele și recunoscând toate neputințele. Ajută-ne să fructificăm momentul prezent pentru gloria Ta. Mă rog în Numele lui Isus. Amin.

 

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/224265/abc-ul-urmarii-chemarii-lui-dumnezeu