Toamna mea cu haine - aur
Autor: Alexandrina Tulics
Album: Anotimpuri
Categorie: Minunile creatiei

   Toamna mea cu haine -aur

   A început dansul frunzelor cu fețe arămii, transformate în broșe de aur pe care le țin în mâini și nu sunt hotărâtă cum să-mi împodobesc cu ele părul, să le port ca brățări de aur ceresc  sau pe umeri unde au ales să se odihnească.

   Cred că vântul e supărat când nu le poate dansa pe toate și atunci, le suflă adunându-le, răsfirându-le, formând nori de aur și aramă, dantele ce se țes singure în dansul atât de frumos...

   Privesc absorbită de splendoarea acestui ritual al dansului colorat, cărora în fiecare toamnă, vântul și ploaia le dau fețe strălucitoare ce mă fascinează.

   Lângă mine, se aud note de Brahms, tânguiri lente, ce parcă ajută vântul să le ridice, danseze în vârtej... O trecere- primenire a sufletului ieșit din vară nostalgic de abundența culorilor și parfumului floral?

   În acest ritual, în dansul păsărilor călătoare se frâng linii sau se curbează scoțând țipete tânguitoare în stropii răciți de temperatura vremii. Îmi impun în fiecare toamnă să mă împrietenesc cu doamna valsurilor colorate în piruete, polci sau lenevirile căderilor frunzelor arborilor ce au capitulat...

   Două păsări îmbrăcate în negru, gri, cu piept galben stau atât de aproape una de alta încât privite dintr-un anumit unghi crezi că-s siameze. Privesc intens fără să clipească încât tind să cred că adoră partitura vântului ca într-o sală de spectacol.

   De dimineață, norii își arată dantelele în culori cenușii, alergând, formând modele noi pe care mâini pricepute le-ar putea croșeta. Câțiva stropi de ploaie se înghesuie pe fața-mi, unindu-se cu o lacrimă a mulțumirii în fața Creatorului atât de inventiv.

   Toamna mea cu haine-aur

   și cu vântul, glas balaur,

   cu nopți reci și frunze plânse,

   unde-i vara, und' se-ascunse?

   Unde-s păsările verii, florile cu gustul mierii,

   nopțile ''reginei nopții'' parfumată-n fața porții?

   Unde-s macii și bujorii, cu miresmi spre trecătorii

   ce se-ntorc să le miroase?

   Unde-s nopțile albastre,

   florile cu fețe-n soare, diminețile-n răcoare?

   Unde-s fructele de vară, joaca micilor afară?

   Unde le-ai ascuns? hai, spune,

   să le strig acum pe nume.


   23 septembrie 2021- Delafield

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/219717/toamna-mea-cu-haine-aur