Să învețe să rostească cuvinte aducătoare de viață
Autor: Stormie Omartian
Album: Puterea rugăciunii unui părinte
Categorie: Educatia copiilor & tinerilor

   Într-o după-amiază, după ce se întorsese de la școală, l-am auzit pe fiul meu înjurând.

   -Să nu te mai aud că vorbești așa! i-am spus. De ce rostești astfel de cuvinte? Știi că nu ai voie!

   -Dar și copiii vorbesc așa la școală! veni răspunsul.

   -Dacă oamenii vorbesc urât, atunci și tu trebuie să vorbești urât?

(Apoi am rostit niște cuvinte pe care obișnuiam eu să le spun înainte să-L cunosc pe Domnul și să fiu curățată de Duhul Sfânt... )

   Îngrozit și șocat, fiul meu a exclamat:

   - Mami! De ce vorbești așa?

   - Și alți oameni vorbesc așa! Cum te simți când mă auzi vorbind așa?

   - Mă simt groaznic!

   - Pot vorbi așa ori de câte ori doresc eu dar aleg SĂ NU VORBESC AȘA! Când spun astfel de cuvinte te simți rău pentru că duhul tău suferă. Când tu spui astfel de cuvinte, duhul meu suferă. Închipuie-ți cum suferă atunci Duhul lui Dumnezeu. Poți alege: fie să-L întristezi pe Duhul Sfânt cu cuvintele pe care le rostești, fie să-L glorifici. El însă te iubește oricum, și la fel și eu. Numai că  o alegere înseamnă binecuvântare, iar cealaltă, întristare.

   Din ziua în care am avut această discuție cu Christopher, nu l-am mai auzit rostind cuvinte urâte până a devenit adolescent. Și atunci am discutat din nou cu el. Chiar și azi mă rog ca el să nu uite discuția aceea.

   Știu că metoda mea de a-i învăța pe copii să nu vorbească urât poate părea șocantă. Și pe mine m-a șocat atunci când am folosit-o, și L-am rugat pe Dumnezeu să mă decontamineze după ce am rostit acele cuvinte. Ele însă nu au ieșit din inima mea. Le-am rostit doar ca să demonstrez puterea lor distrugătoare. Nu îți recomand să adopți metodele mele de învățare, dar cred că experiența mea îți poate servi drept un bun exemplu despre puterea cuvintelor pe care le rostim.

   Prin cuvintele pe care le folosim, noi ne creăm o lume. Cuvintele au putere, și putem rosti prin ele viață sau moarte. Biblia spune că ceea ce rostim ne poate crea probleme sau ne poate ține departe de ele. Ne poate chiar salva viața:

   Cine-și păzește gura, își păzește sufletul; cine-și deschide buzele mari aleargă spre pieirea lui. Proverbe 13.3

   Trebuie să Îi cerem lui Dumnezeu să pună o pază atât la gura noastră cât și la gura copilului nostru.

   Cuvintele care nu sunt plăcute lui Dumnezeu sau nu vin de la El, ca de pildă: NU SUNT BUN - BUNĂ DE NIMIC! MAI BINE AȘ MURI! VIAȚA ESTE GROAZNICĂ! OAMENII SUNT ÎNGROZITORI! - nu reflectă o inimă plină de Duhul Sfânt. Reflectă lucrarea întunericului și exact o astfel de lucrare se va vedea în viața copilului tău dacă nu-l ajuți să-și controleze felul în care vorbește.

   Biblia spune că atunci când vom sta în fața Domnului la judecată, VA TREBUI SĂ DĂM SOCOTEALĂ PENTRU FIECARE CUVÂNT NEFOLOSITOR PE CARE ÎL VOM FI ROSTIT ÎN VIAȚĂ. Și cred că plătim un preț mult prea mare pentru ceva ce putem controla cu ușurință. În lumea aceasta putem vorbi dintr-un duh de dragoste, bucurie, pace sau dintr-un duh de ceartă, ură, minciună sau orice alte manifestări ale răului.

   Noi vrem ca fiii și fiicele noastre să vorbească dintr-un DUH DE VIAȚĂ. Asta nu înseamnă să nu recunoască când au sentimente negative. Acestea însă trebuie recunoscute în fața lui Dumnezeu prin mărturisire cerând de la El înțelegere și vindecare, și nu trebuie folosite drept unelte distrugătoare.

   Când cuvintele copiilor noștri se reflectă negativ asupra lor, a altora, a situației lor sau asupra lumii în care trăiesc, trebuie să-i încurajăm să vadă în Cuvântul lui Dumnezeu lucrurile mai bune pe care le-ar putea spune:

   Căci din prisosul inimii vorbește gura - Matei 12.34

   Dintr-o inimă plină de Duhul Sfânt și de adevărul Cuvântului lui Dumnezeu ies cuvinte plăcute Lui, care aduc viață atât celui care le rostește cât și celui care le ascultă. Cu aceasta trebuie să înceapă rugăciunile noastre!

RUGĂCIUNE:

   Domnul meu, mă rog ca (numele copilului) să aleagă să rostească numai acele cuvinte care Îți aduc Ție glorie. Umple-i inima cu Duhul Tău și cu adevărul Tău astfel încât cuvintele ce vor ieși din gura lui - a ei- să fie aducătoare de viață și nu de moarte. Pune în el - ea- o conștiință trează astfel încât ori de câte ori s-ar întâmpla să rostească cuvinte lumești, negative, care să producă răni sau lipsite de dragoste și compasiune, să regrete profund. Mă rog să nu folosească niciodată un limbaj obscen și murdar dar dacă, vreodată astfel de cuvinte vor ajunge pe buzele lui - ale ei- mă rog ca ele să fie în gura lui - a ei - amare ca pelinul și să simtă o aversiune totală față de ele. Ajută-l, ajut-o, să se autocenzureze atunci când vorbește astfel încât să se gândească de două ori înainte să rostească ceva.

   Ajută-l, ajut-o să nu cadă în capcana cuvintelot pe care le rostește. Tu ai spus că CINE ÎȘI PĂZEȘTE GURA ȘI LIMBA, ÎȘI SCUTEȘTE SUFLETUL DE MULTE NECAZURI. Ajută-l, ajut-o să își păzească gura pentru că astfel nu va cunoaște nenorocirea. Cuvântul Tău spune: MOARTEA ȘI VIAȚA SUNT ÎN PUTEREA LIMBII; ORICINE O IUBEȘTE, ÎI VA MÂNCA ROADELE~&,"&~.

ARME DE LUPTĂ:

   Vă spun că, în ziua judecății, oamenii vor da socoteală de orice cuvânt nefolositor pe care-l vor fi rostit. Căci din cuvintele tale vei fi scos fără vină, și din cuvintele tale vei fi osândit. Matei 12.36-37

   Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet și sănătoase pentru oase. Proverbe 16.24

   Cine vorbește în chip ușuratic, rănește ca străpungerea unei săbii, dar limba înțelepților, aduce vindecare. Proverbele 12.18


Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/212000/sa-invete-sa-rosteasca-cuvinte-aducatoare-de-viata