Să trăiască în libertatea iertării
Autor: Stormie Omartian
Album: Puterea rugăciunii unui părinte
Categorie: Educatia copiilor & tinerilor

   Ori de câte ori trebuie să le cer iertare copiilor mei pentru ceva, le spun că vreau să-i aud că-mi spun: TE IERT! Nu le cer asta pentru că țin neapărat să aud așa ceva de la ei, le-o cer pentru că e nevoie ca ei să o spună și să fie pe deplin eliberați. De asemeni, când se cearta între ei, le cer să își spună unul altuia IARTĂ-MĂ! și TE IERT! Chiar dacă în acel moment nu o spun din inimă știu că în cele din urmă cuvintele pe care le spun vor ajunge la inimile lor. Desigur, ar fi mai bine dacă ar spune aceste cuvinte, și să le spună din inimă, fără să li se ceară să o facă, dar până așa ceva va deveni realitate, e mai bine să fac așa decât să nu spună nimic și să aștepte ca iertarea să vină de la sine.

   I-am învățat că iertarea este ceva CE EI ALEG SĂ FACĂ. Le-am spus că prin neiertare aduc moarte în viața lor, într-un fel sau altul. Cea mai bună metodă pentru a deveni o persoană iertătoarre este să te rogi pentru persoana pe care trebuie să o ierți. Chiar dacă la început va fi mai greu, o dată ce ai început să o faci, și găsești tot mai multe lucruri pentru care să te rogi, vei observa că inima ți se va înmuia pentru acea persoană.

   Personal am cunoscut, cum sunt sigură că și tu ai cunoscut, familii în care membrii acestora așteaptă ca iertarea să vină de la sine. Ei nu iartă până nu simt că pot ierta. Ca urmare, adeseori se produc rupturi serioase a relațiilor dintre membrii unor astfel de familii. În astfel de situații oamenii aceștia vorbesc urât între ei sau unii despre alții sau poate ani buni nu o fac deloc. Lipsa de bunăvoință și apreciere caracterizează fiecare cuvânt și faptă a lor, deoarece duhul neiertării și-a făcut deja loc în inimile lor. O familie întreagă suferă atunci când unul sau mai mulți membri ai ei au o atitudine de neiertare unul față de celălalt.

   Ca parte a ascultării de porunca de a cinsti pe tatăl și pe mama sa - pentru că atunci se va bucura de o viață lungă și de multe binecuvântări - orice copil trebuie să-și ierte părinții pentru imperfecțiunile lor și pentru orice lucru pe care l-au făcut și care i-a produs poate durere. Pe lângă aceasta, ei trebuie să își ierte surorile, frații, mătușile, unchii, verișorii, bunicii, cunoștințele, dușmanii, prietenii și uneori chiar pe ei înșiși iar noi, trebuie să îi încurajăm să facă aceasta. Dacă nu-i învățăm pe copiii noștri să ierte, le facem un deserviciu care poate avea consecințe serioase asupra lor.

   Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru a-i ajuta pe copiii noștri să trăiască în libertatea iertării, pe lângă acela de a-i învăța să ierte și de a ne ruga să o poată face, este să iertăm noi înșine. Neiertarea poate ușor să devină parte a vieții noastre, și astfel să o luăm cu noi oriunde ne ducem, fără ca nici măcar să ne dăm seama că ducem după noi acest bagaj împovărător.

   A trebuit să treacă mult timp până am înțeles că iertarea nu face ca persoana care este iertată să fie în regulă, ci mă eliberează pe mine. Pentru mine să iert pe cineva era ca și cum i-aș fi spus: Nu mă deranjează ceea ce ai făcut! . Ceea ce nu era deloc cazul. IERTAREA înseamnă să crezi că Dumnezeu este Dumnezeul drept care spune El că este și să spui TATĂ, NU VREAU SĂ MAI RĂMÂN O CLIPĂ ÎN NEIERTARE FAȚĂ DE PERSOANA ACEASTA! Înseamnă să recunoști că Dumnezeu cunoaște adevărul și să-L lași pe El să judece pentru că numai El cunoaște întreaga situație.

   Biblia spune:

   Domnu este un Dumnezeu drept: ferice de toți cei ce nădăjduiesc în El. Isaia 30.18

   Noi suntem binecuvântați dacă Îi mărturisim lui Dumnezeu acest păcat al neiertării, dacă ne rugăm să nu-l mai facem, după care așteptăm ca Dumnezeu să facă ceea ce știe El că este bine în timp ce ne bucurăm de binecuvântările Sale. Nu e mai bună alternativă aceasta decât să trăim în închisoarea neiertării și să suferim de boala pe care aceasta o aduce în sufletele, trupurile, relațiile și viețile noastre?

   Cum poate fiul să își ierte tatăl care îl bate mereu? Cum poate o tânără să ierte unchiul ce a molestat-o? Cum poate arăta cineva milă cuiva care este nemilos?

   Poate să facă asta doar dacă vine în prezența Domnului și înțelege IERTAREA SA TOTALĂ.

   Nimic nu se compară cu lacrimile de bucurie și eliberare pe care le simțim în momentul în care iertăm deplin cum a făcut Domnul nostru. Iertarea ne dă viață și ne înnoiește ființa. Biblia spune:

   Fac un singur lucru: uitând ce este în urma mea, și aruncându-mă spre ce este înainte, alerg spre țintă, pentru premiul chemării cerești a lui Dumnezeu, în Hristos Isus. Filipeni 3.13-14

   

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/210990/sa-traiasca-in-libertatea-iertarii