„Alegând răul în locul binelui”
Autor: Puchea Dorel
Album: Predici personale
Categorie: Închinare
  1. Poporul a ales răul în locul binelui. În istoria poporului Israel lucrul acesta s-a întâmplat de foarte multe ori (ex. : Exod 15:24; 17:2-4; Ieremia 2:13; Osea 11:7; Matei 15:8 etc.). Într-un fel, putem spune că poporul lui Dumnezeu este „predispus” la a alege răul în locul binelui. La fel se întâmplă și cu creștinii. Însă, așa cum Dumnezeu a iertat poporul evreu de câte ori s-a întors la El, tot așa procedează și azi.

  2. Poporul nu a avut răbdare. Au văzut că Moise întârzie și probabil s-au gândit că nu se va mai întoarce. Creștinii așteaptă de multe ori răspuns pe loc la rugăciuni. De cele mai multe ori timpul lui Dumnezeu nu se potrivește cu timpul nostru.

  3. Poporul a dorit întoarcerea la politeism, adică la credința în mai mulți dumnezei, deoarece în alte traduceri expresia „fă-ne un dumnezeu” este tradusă prin „fă-ne dumnezei”. Oricine se întoarce de la pocăință la viața dinainte se întoarce la curvia cu dumnezei străini: distracțiile lumești, desfrânarea, bețiile, îmbuibările, închinarea la idoli etc.

  4. „Să meargă înaintea noastră” – Prin respingerea lui Dumnezeu, oamenii permit lui Satan să meargă înaintea lor, adică să-i călăuzească. De aceea ei nu mai pot vedea Calea Domnului pentru că sunt orbiți de marama pe care le-o pune Satan pe ochi. Dumnezeu călăuzește oamenii în lumină (Exod 13:21), Satan îi călăuzește în întuneric, orbește. Pe lumină Dumnezeu urcă oamenii pe stâncă, Satan îi aruncă pe întuneric în prăpastie.

  5. Aaron i-a încurajat la idolatrie. Un preot are datoria să îi călăuzească pe oameni către Dumnezeu, iar dacă vede că ei deturnează adevărul sau se rătăcesc de la adevăr trebuie să-i îndrepte. În zilele noastre preoții îndrumă oamenii să se închine la idoli. Mai mult, sunt unii preoți care confecționează idoli (icoane) pe care încasează bani frumoși. Măcar Aaron nu a luat bani de la popor!

  6. Aaron a încălcat porunca Domnului (Exod 20:23). Preoții de azi încalcă poruncile Domnului cu bună știință, iar oamenii care îi urmează, din neștiință sau din naivitate, pentru că nu citesc Biblia sau chiar dacă o citesc nu o înțeleg ori înțeleg ce vor preoții să înțeleagă, practică o credință împotriva poruncilor lui Dumnezeu (Matei 15:7-9).

  7. Aaron a stăruit în păcat (v. 7). De cele mai multe ori oamenii care Îl părăsesc pe Dumnezeu nu se opresc doar la un păcat. Cineva spunea odată: „Primul pahar deschide calea pentru celelalte, așa că mai bine renunț la primul pahar.”

  8. Aaron a „decretat”: „Mâine va fi o sărbătoare în cinstea Domnului”. Care Dumnezeu? Dumnezeu zice de astfel de sărbători idolatre că- îi este scârbă de ele (Isaia 1:10-16)

  9. Poporul sărbătorește pe dumnezeul-vițel. În zilele noastre oamenii au multe sărbători care sunt contrare lui Dumnezeu care spune că numai Lui să ne închinăm.

 

CONCLUZIE: Dumnezeu ne cheamă astăzi să facem câteva lucruri: a) să alegem binele (Deut. 30:15,16; Iosua 24:15); b) să avem răbdare până când Dumnezeu va împlini făgăduințele Sale (2 Petru 3:9,15); c) să respingem o închinare idolatră (Apoc. 19:10; 22:9); d) să fim preoți cu adevărat și în tot timpul evitând să dăm învățături false (1 Petru 2:5,9); e) să sărbătorim după voia Domnului (Evrei 12:22).

 

AMIN!

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/204829/alegand-raul-in-locul-binelui