Sare si lumina
Autor: Rudisteanu Alexandru
Album: fara album
Categorie: Diverse

 

14 Voi sunteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte nu poate să rămână ascunsă. 15 Şi nimeni nu aprinde un felinar ca să-l pună sub un oboroc, ci îl pune pe un suport şi astfel el luminează tuturor celor din casă. 16 Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să-L slăvească pe Tatăl vostru, Care este în ceruri. (Matei 5:14-16)

 

 

Sarea inseamna ca noi trebuie sa fim oameni cu influenta. Sarea e pura, spuneau romanii, pentur ca vine din dragostea marii cu soarele. Sarea ramane importanta, in vechime, oamenii erau platiti cu sare. Sarea vine de la latinul salum (salarium-> salariu; ostasii Romei erau platiti in sare.

Nu este un lucru nesemnificativ, noi trebuie sa dam gust acestei lumi amare, unei lumi care nu are niciun gust, niciun Dumnezeu.

Trebuie sa fim sfinti sarati, nu sfinti acri. Coloseni 4:6 “vorbirea voastra cu har, dreasa cu sare”; in vorbire si in traire sa dam har acestei lumi (P. Ispirescu, “sarea in bucate”-> eu te iubesc ca mierea, eu te iubesc ca zaharul, a treia fata a declarat ca l-a iubit ca sarea in bucate; imparatul e chemat la nunta fetei izgonite de acasa, imparatul gusta mancare si se intristeaza ca nu are sare)

 

Apoi sarea conserva; batranii nostrii pe vremuri cand nu aveau frigider, puneau carnea cu sare, muraturi cu sare, slanina cu sarea, pentru ca sarea opresete germinatia, oamenii faceau gargare cu sare, fiindva obora bacteriile, stricaciunea

 

Trebuie sa dam gust lumii si sa oprim stricaciunea asta din jur; Lot a ajuns in Sodoma, dar el nu a fost sare, nevasta a devenit sare, dar ei nu au fost sare, nu au putut influenta stricaciunea si spurcaciunea pacatului de acolo

 

“Cand vad oameni pacatosi in jurul meu, nu imi e scarba de ei, ci de mine, fiindca nu am resuit sa ii influentez”(C. S. Lewis)

Daca este ceva rau in tara asta, in bierica aceasta, in familia noastra, este si vina noastra, fiindca nu am fost o influenta, nu am fost lumina. Suntem atatia pusi in functii importante, in atentia reflectoarelor, dar nu am facut nimic. Oamenii se uita la noi.

 

Noi trebuie sa influentam, incepeti cu locul de munca, cu blocul in care stati, cu strada, cu cartierul, ;

In al doilea rand trebuie sa fim  lumina, adica marturia frumoasa, curate, a lui Hristos; Sa luminam in lumea asta intunecata de pacat

 

Lumina nu vine de la Rasarit, lumina nu este intr-o candela, lumanare; noi suntem lumina transmisa de la Isus (ca o oglinda, ca reflectia acelei lumini); noi nu avem lumina de la noi insine, noi avem lumina de la Dumnezeu (nu noi suntem lumina, ci El este Lumina), ; Dumnezeu ne-a transmis aceasta lumina, ca noi sa reflectam mai departe (cum luna ia caldura de la soare)

 

Noi am fost creati in Lumina, Adam si Eva umblau in lumina sic and au pacatuit, lumina s-a stins; si noi zacem in intuneric de mii de ani si a venit Isus sa aprinda lumina din nou, ca noi sa avem din nou lumina, cum a fost la inceput 

 

Lumina trebuie sa distruga intunericul si trebuie sa le spunem celor din jur: ”voi sunteti in bezna, cata vreme nu cunoasteti pe Hristos"

 

Lumina dezvaluie starea de fapt (cata vreme e intuneric, nu iti dai seama ca e casa neingrijita; daca umbli pe o strada intunecata, nu vezi ca e groapa cu mocirla, cu noroi pe strada, ca e zapada murdara iarna )

 

Nimeni nu isi da seama ca e pacatos, pana cand nu te lumineaza Duhul lui Dumnezeu, crezi ca esti bine; cand citesti Biblia si te lumineaza Duhul lui Dumnezeu, iti dai seama ce pacatos sta in fata lui Dumnezeu

 

Cata vreme e in intuneric, hotii cum actioneaza? ziua in amiaza mare? Nu, de obicei noaptea

Luminea orienteaza, da directie, ne ghideaza, Lumina lui Dumnezeu nu face altceva decat sa ne ghideze. Cuvantul lui Dumnezeu este o calauza, stii ce sa faci si ce sa nu faci

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/204143/sare-si-lumina