Minte sanatoasa in corp sanatos
Autor: Pastor Ioan COCIRTEU -BCB2
Album: Diverse
Categorie: Diverse

MINTE SĂNĂTOASĂ ÎN CORP SĂNĂTOS


"... caut sa vă trezesc mintea sănătoasă, prin înștiințări... " 2 Petru 3:1
Cu siguranță ați auzit acest dicton aparținând latinilor. El atrage atenția asupra sănătății mentale si fizice. Fără dar și poate, o minte sănătoasă are un cuvânt de spus asupra sănătății unui corp, a unui organism.
Mintea înseamnă rațiune, intelect, facultatea de a gândi, de a judeca, de a înțelege. Omul fără minte e în pericol și e un pericol! Nu degeaba ar trebui să remarcăm mintea, să o valorizăm, chiar mai mult decât frumusețea, mai mult decât acel „ce bine arăți". Cineva cu minte știe să se facă și frumos... . !
E un mare pericol ca mintea să intre într-un proces de a-și pierde funcțiile pentru care a fost planificată. Spunea cineva că una dintre cele mai frecvente cereri ale rugăciunilor lui este să-i țină Dumnezeu mintea sănătoasă. Să știți că e o cerere bună. La fel de bine, mintea poate intra într-o stare de adormire, de lipsă de reacție, starea aceea în care nu mai dă semnale organismului pentru pericolele care îl pasc. E grav când se întâmplă asta chiar si pentru trup, dar este și mai grav când se întâmplă pentru suflet. Știți cum s-ar explica acest fenomen? Sufletește să-ți permiți orice, fără să mai existe cenzura minții! Scriptura vorbește despre o minte necredincioasă care a fost orbită de dumnezeul acestui veac.
Dragi prieteni, frați în credință, se impune trezirea minții. Apostolul Petru își exprima dorința de a trezi mintea sănătoasă prin înștiințări, înștiințări care nu sunt altceva decât adevărurile Cuvântului lui Dumnezeu.
- să se trezească mintea la grozăvia păcatului de a fi necinstit Numelui lui Dumnezeu. Cum să fie dezonorat Dumnezeu în atâtea forme și în atâtea locuri?
-să se trezească mintea la drama umană dată de miile de avorturi. Are omul libertatea de a lua viața?
-să se trezească mintea la înclinația multor copii de a-și necinstii părinții. Știți că lucrul acesta înseamnă pierderea fericirii?
-să se trezească mintea la semnele sfârșitului istoriei. Nu vorbesc ele foarte clar ca vine Domnul?
-să se trezească mintea la nenorocirea morală, socială si spirituală în care ne găsim. Nu cumva suntem foarte aproape de a fi abandonați de Dumnezeu?
-să se trezească mintea la oportunitatea reală de a ne asigura veșnicia sufletului în bucurie și fericire eternă. Putem să ne mulțumim doar cu bucurii efemere și chiar iluzorii uneori?
Sfântul Vasile cel Mare a spus: „Am fost înzestrați cu puterea de judecată a minții ca să cunoaștem adevărul, iar adevărul întreg se cuprinde numai în Dumnezeu.” Așadar, cu o minte capabilă să cuprindă adevărul, să ne hrănim și să ne desfătăm în acele lucruri care dau sănătate trupului si sufletului nostru.
Pastor Ioan Cocîrțeu 
Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/203637/minte-sanatoasa-in-corp-sanatos