Având parte de binecuvântarea lui Dumnezeu (Ieremia 17:7-14)
Autor: Simion Ioanas
Album: fara album
Categorie: Diverse

Având parte de binecuvântarea lui Dumnezeu (Ieremia 17:7-14)

Cartea Ieremia este un strigăt al profetului lacrimilor în legătură cu starea lui Iuda, a evreilor în general. Ieremia proclamă judecata pe care Dumnezeu o aduce asupra poporului Său și chemarea pe care i-o face de a se pocăi de păcate. Avertismentul dat de Dumnezeu a fost foarte clar: Timpul de aşteptare pentru pocăinţa împărăţiei lui Iuda se apropie curînd de sfîrşit. Din cauza împietririi inimii lor, robia Babiloniană a devenit inevitabilă. Ieremia enumeră cauzele morale şi spirituale care atrag asupra naţiunii catastrofa care urmează.
Binecuvântarea lui Dumnezeu este o caracteristică dorită de orice copil al lui Dumnezeu, totuși aceasta binecuvântare nu-și exercită prezența în viața noastră de foarte multe ori, aceasta datorita alegerilor greșite care le facem în viață. Binecuvântarea noastră este condiționată de trăirea în legământul făcut de Dumnezeu cu noi, legământ parafat cu însuși Sângele Domnului.
Important este să înțelegem că trebuie asigurat contextul în care Dumnezeu poate să ne binecuvinteze.

 Haideți să privim împreună la câteva atitudini care trebuie să ne caracterizeze pentru a avea parte de binecuvântarea lui Dumnezeu:

1. Trebuie  să ne încredem în Dumnezeu în orice moment al vieții noastre
Vers 7 Binecuvântat să fie omul care se încrede în Domnul și a cărui nădejde este Domnul!
Psalmii 28:7 Domnul este tăria mea şi scutul meu; în El mi se încrede inima, şi sunt ajutat. De aceea îmi este plină de veselie inima şi-L laud prin cântările mele.

2.  Trebuie să avem nădejdea în ceea ce Dumnezeu ne-a promis
Vers 7 Binecuvântat să fie omul care se încrede în Domnul și a cărui nădejde este Domnul!
Psalmii 119:74 Cei ce se tem de Tine ma vad și se bucura, căci nădăjduiesc în făgăduințele Tale.

3. Trebuie ca în orice moment al vieții noastre desfătarea noastră să fie Domnul.
Vers 8 Caci el este ca un pom sădit lângă ape care-și întinde rădăcinile spre rău; nu se teme de căldura când vine, și frunzișul lui rămâne verde; în anul secetei nu se teme și nu încetează să aducă rod.
Asta înseamnă că noi suntem înrădăcinați în Domnul, înseamnă că în fiecare zi trăim datorită Lui, îl căutăm și ne desfătăm în răcoarea Cuvântului Său, aducem rod indiferent de circumstanțe, datorită prezenței Lui în noi, prin Duhul Sfânt.

4. Trebuie ca faptele noastre să fie vrednice de un copil al lui Dumnezeu
vers 10 Eu, Domnul, cercetez inima și încerc rinichii, ca sa răsplătesc fiecăruia după purtarea lui, după rodul faptelor lui
Galateni 6:4-9 Fiecare să-şi cerceteze fapta lui, şi atunci va avea cu ce să se laude numai în ce-l priveşte pe el, şi nu cu privire la alţii; . căci fiecare îşi va purta sarcina lui însuşi. Cine primeşte învăţătura în Cuvânt să facă parte din toate bunurile lui şi celui ce-l învaţă. Nu vă înşelaţi: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va şi secera. Cine seamănă în firea lui pământească va secera din firea pământească putrezirea; dar cine seamănă în Duhul va secera din Duhul viaţa veşnică. Să nu obosim în facerea binelui; căci, la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală.

5. Trebuie că prioritatea noastră să fie Împărăția lui Dumnezeu
Vers 11 Ca o potârniche care clocește niște ouă pe care nu le-a ouat ea, așa este cel ce agonisește bogății pe nedrept; trebuie să le părăsească în mijlocul zilelor sale, și la urmă nu este decât un nebun.”
Când iubirea de bani, averea ocupa cel mai important rol în viața noastră, atenționarea lui Dumnezeu este tranșantă, atenționându-ne ca lucrurile materiale rămân aici și la urmă nebunia va ieși la iveală.

6. Trebuie ca Domnul să fie izvor de vindecare în fiecare moment al vieții noastre
14 Vindecă-mă Tu, Doamne, și voi fi vindecat; mântuiește-mă Tu, și voi fi mântuit; căci Tu ești slava mea!

Simion Ioanăș

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/200839/avand-parte-de-binecuvantarea-lui-dumnezeu-ieremia-177-14