Isus vindeca !
Autor: Marcel Dumitru
Album: fara album
Categorie: Diverse

 

                                  ISUS VINDECA!

Matei 8

1. Cand S-a coborat Isus de pe munte, multe noroade au mers dupa El.

2. Si un lepros s-a apropiat de El, I s-a inchinat si I-a zis: "Doamne, daca vrei, poti sa ma cureti."

3. Isus a intins mana, S-a atins de el si a zis: "Da, vreau, fii curatat!" Indata a fost curatata lepra lui.

4. Apoi Isus i-a zis: "Vezi sa nu spui la nimeni; ci du-te de te arata preotului si adu darul pe care l-a randuit Moise, ca marturie pentru ei."

 

“Vindecarea unui lepros” este una din minunile Domnului Isus consemnata in trei Evanghelii: Evanghelia dupa Matei (8:1-4), in cea dupa Marcu (1:40-45) si in cea dupa Luca (5:12-16)

 

Lepra este  o boala contagioasa ingrozitoare, impotriva careia nici pana astazi nu s-a gasit leac. Bolnavului de lepra ii putrezeste carnea pe el de viu si incepe sa-i cada, omul murind in chinuri groaznice. Daca ii sunt afectate degetele de la maini sau de la picioare, degetele ii cad, daca ii este afectata mana, mana ii cade, daca ii este afectat nasul, nasul ii cade si raman numai gaurile de la nas. Lepra este o boala groaznica.

In V. T. evreii bolnavi de lepra,   erau obligati de Lege sa stea departe de comunitatea oamenilor sanatosi.   Iar daca se intampla sa se apropie cineva, Legea il obliga pe cel lepros  sa strige: “Necurat! Necurat!”,   pentru a nu contamina si pe altii cu boala sa. .

In acest tablou, din Matei cap. 8, vedem un lucru absolut nemaipomenit. Un lepros calca Legea, de fata cu o foarte mare multime de oameni; nu striga nimic, si se apropie cu indrazneala de Isus.

De buna seama leprosul acesta cunostea Legea si cunostea cand trebuia sa se prezinte la preot care tinea loc si de medic. Stia ca preotul nu putea decat sa constate lepra, nicidecum sa o vindece. De aceea, bolnavul acesta de lepra vine cu incredere la Isus si, dupa ce I se inchina, zice: “Doamne, daca vrei, poti sa ma curatesti” (8:2). Cata ceredinta! Leprosul stia ca nu vine la un om, ci la Dumnezeu, caci numai Dumnezeu da vindecare. Vindecarea este in exclusivitate opera lui Dumnezeu.

-El zice: “Doamne”, Stapane. Tu esti Domnul vieti si ai putere asupra bolii si asupra mortii;

-El zice: “Daca vrei”. Adica, Doamne, apelez la mila Ta, la indurarea Ta, sa ma scapi de aceasta boala incurabila;

-El zice: “poti sa ma curatesti”. Tu esti Domn, Tu esti Dumnezeu si la Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putinta. Tu poti sa ma curatesti.

 Ascultati raspunsul Domnului Isus:

3. Isus a intins mana, S-a atins de el si a zis: "Da, vreau, fii curatat!" Indata a fost curatata lepra lui.

Fara teama de a contacta lepra, Domnul Isus pune mana pe lepros, ceea ce nu mai facuse nimeni pana atunci, si zice: "Da, vreau, fii curatat!".

Autoritatea la superlativ!

Autoritatea lui Dumnezeu, care are mila: "Da, vreau, fii curatat!".

Bun este Domnul! Glorie Lui!

In Exod cap. 15, Dumnezeu se prezinta poporului ales, condus de robul Sau, Moise in pustie, si spune: “Eu sunt Domnul, care te vindeca!”

23. “Au ajuns la Mara; dar n-au putut sa bea apa din Mara, pentru ca era amara. De aceea locul acela a fost numit Mara.

24. Poporul a cartit impotriva lui Moise, zicand: "Ce avem sa bem?"

25. Moise a strigat catre Domnul; si Domnul i-a aratat un lemn, pe care l-a aruncat in apa. Si apa s-a facut dulce. Acolo a dat Domnul poporului legi si porunci, si acolo l-a pus la incercare.

26. El a zis: "Daca vei asculta cu luare aminte glasul Domnului Dumnezeului tau, daca vei face ce este bine inaintea Lui, daca vei asculta de poruncile Lui si daca vei pazi toate legile Lui, nu te voi lovi cu niciuna din bolile cu care am lovit pe egipteni; caci Eu sunt Domnul care te vindeca."

 

Vindecarea este in exclusivitate opera lui Dumnezeu. El este Marele Vindecator al sufletelor si al trupurilor noastre! Glorie Lui!

El face rana cui vrea si cand vrea, si  El tamaduieste rana cui vrea si cand vrea El.

In Deuteronom 32:39, stau scrise urmatoarele cuvinte ale lui Dumnezeu:

“Sa stiti, dar, ca Eu sunt Dumnezeu si ca nu este alt dumnezeu afara de Mine; Eu dau viata si Eu omor, Eu ranesc si Eu tamaduiesc, si nimeni nu poate scoate pe cineva din mana Mea”.

Mare este Dumnezeu! Traiasca Domnul Cel Atotputernic!

Randuiala lui Moise pentru cazul vindecarii de lepra o gasim in Levitic cap. 14, unde sta scris ca cel bolnav de lepra trebuia sa aduca Domnului, ca dar de jertfa doua pasari: una era omorata si celeilalte i se dadea drumul.

Leviticul 14

1. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

2."Iata care va fi legea cu privire la cel lepros, in ziua curatarii lui. Sa-l aduca inaintea preotului.

3. Preotul sa iasa afara din tabara si sa cerceteze pe cel lepros. Daca leprosul este tamaduit de rana leprei,

4. preotul sa porunceasca sa se ia, pentru cel ce trebuie curatat, doua pasari vii si curate, lemn de cedru, carmaz si isop.

5. Preotul sa porunceasca sa se injunghie una din aceste pasari intr-un vas de pamant, in apa curgatoare.

6. Sa ia pasarea cea vie, lemnul de cedru, carmazul si isopul, si sa le inmoaie impreuna cu pasarea cea vie in sangele pasarii injunghiate in apa curgatoare.

7. Sa stropeasca de sapte ori pe cel ce trebuie curatat de lepra. Apoi sa-l declare curat si sa dea drumul pasarii celei vii pe camp”.

 

Aici, in Matei 8, Domnul Isus se arata ca un implinitor al Legii si-i spune leprosului vindecat la clipeala ochiului:

4."Vezi sa nu spui la nimeni; ci du-te de te arata preotului si adu darul pe care l-a randuit Moise, ca marturie pentru ei”.

Preotul si tot poporul stiau ca  numai  Dumnezeu da vindecare. Cu siguranta ca leprosul avea sa marturiseasca preotului   miracolul vindecarii de catre Isus, confirmand inca odata identitatea si divinitatea lui Isus/ dumnezeirea lui Isus. Preotul si tot poporul, lua act de faptul ca Insusi Dumnezeu a intervenit in vindecarea acestui om. Vindecarea aceasta miraculoasa, “ca marturie ei” - spune Domnul Isus, trebuia sa arate dumnezeirea lui Isus inaintea preotului si inaintea oamenilor. O marturie pentru ei ca Mesia, Marele Vindecator, Dumnezeu, S-a intrupat,   a venit si a vizitat poporul Sau.  Glorie Lui!

Tot aici mai vedem ca leprosul vindecat a devenit un misionar, un trimis al Domnului Isus, care sa marturiseasca despre vindecarea lui, spre slava lui Dumnezeu.

Si pe noi ne-a vindecat Insusi Dumnezeu Isus Hristos de lepra aceasta, care este pacatul.   Cu totii am pacatuit si nu este om care sa traiasca si sa nu pacatuiasca. Dar Isus ne-a curatat de lepra pacatelor noastre. Isus, Marele Medic al sufletelor si al trupurilor noastre nu s-a ocupat de bolnavi in felul medicilor, care te consulta, iti pun un diagnostic, iti dau o reteta, iti iau banii si pleaca.

Dumnezeu Domnul Isus, ne spune prorocul Isaia 53:4,   nu numai ca a vindecat,

4. “Totusi El suferintele noastre le-a purtat, si durerile noastre le-a luat asupra Lui, si noi am crezut ca este pedepsit, lovit de Dumnezeu si smerit”.

Dar, iata ce spune

Isaia 53

1. Cine a crezut in ceea ce ni se vestise? Cine a cunoscut bratul Domnului?

2. El a crescut inaintea Lui ca o odrasla slaba, ca un lastar care iese dintr-un pamant uscat. N-avea nici frumusete, nici stralucire ca sa ne atraga privirile, si infatisarea Lui n-avea nimic care sa ne placa.

3. Dispretuit si parasit de oameni, Om al durerii si obisnuit cu suferinta, era asa de dispretuit, ca iti intorceai fata de la El, si noi nu L-am bagat in seama.

4. Totusi El suferintele noastre le-a purtat, si durerile noastre le-a luat asupra Lui, si noi am crezut ca este pedepsit, lovit de Dumnezeu si smerit.

5. Dar El era strapuns pentru pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre. Pedeapsa care ne da pacea a cazut peste El, si prin ranile Lui suntem tamaduiti.

6. Noi rataceam cu totii ca niste oi, fiecare isi vedea de drumul lui, dar Domnul a facut sa cada asupra Lui nelegiuirea noastra a tuturor.

7. Cand a fost chinuit si asuprit, n-a deschis gura deloc, ca un miel pe care-l duci la macelarie si ca o oaie muta inaintea celor ce o tund: n-a deschis gura.

8. El a fost luat prin apasare si judecata. Dar cine din cei de pe vremea Lui a crezut ca El fusese sters de pe pamantul celor vii si lovit de moarte pentru pacatele poporului meu?

9. Groapa Lui a fost pusa intre cei rai, si mormantul Lui, la un loc cu cel bogat, macar ca nu savarsise nicio nelegiuire si nu se gasise niciun viclesug in gura Lui.

10. Domnul a gasit cu cale sa-L zdrobeasca prin suferinta… Dar, dupa ce Isi va da viata ca jertfa pentru pacat, va vedea o samanta de urmasi, va trai multe zile, si lucrarea Domnului va propasi in mainile Lui.

11. Va vedea rodul muncii sufletului Lui si Se va inviora. Prin cunostinta Lui, Robul Meu cel neprihanit va pune pe multi oameni intr-o stare dupa voia lui Dumnezeu si va lua asupra Lui povara nelegiuirilor lor.

12. De aceea, Ii voi da partea Lui la un loc cu cei mari, si va imparti prada cu cei puternici, pentru ca S-a dat pe Sine insusi la moarte si a fost pus in numarul celor faradelege, pentru ca a purtat pacatele multora si S-a rugat pentru cei vinovati”.

 

Isus a simtit toate poverile si toate amaraciunile noastre.

In Ioan 11:35 scrie ca: “Isus plangea!”.

Isus a plans la mormantul lui Lazar; a plans in inima Lui si pentru acest nenorocit de lepros, si plange si pentru noi.

Cata compasiune are El pentru noi!

Cata mila are El pentru noi!

El este milos!

Nici un pacat   nu este atat de mare, pe care  Sangele lui Hristos sa nu-l poata curatii.

Nici o boala nu  este atat de puternica, pe care Sangele lui Isus sa nu o poata vindeca.

Nici un om nu este atat de stricat, incat sangele lui Isus sa nu-l poata salva.

Avem har de la Dumnezeu!

El nu este dator sa ne salveze, de aceea,

     - Sa apelam la mila Lui!

     - Sa apelam la indurarea Lui!

Isus are vindecarea noastra in mainile Sale!

Cei care prin credinta apeleaza la mila si harul lui Hristos, pot fi siguri ca le va primi.

 Chiar si necazurile noastre sunt binecuvantate, pentru ca ele ne determina sa apelam la Cel care ne poate scapa din ele, la Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. El ne ofera harul Sau!

Curatirea de lepra pacatului  este semnul indurarii si iertarii lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a iertat prin credinta noastra in Jertfa mantuitoare a Domnului Isus. Glorie Lui!

 

Suntem noi gata, ca si leprosul vindecat, sa mergem si sa marturisim lumii lucrarea lui Dumnezeu in vietile noastre?

Aceasta este misiunea pe care ne-a dat-o Domnul Isus:

Marcu 16:

15. “Apoi le-a zis: "Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura.

16. Cine va crede si se va boteza va fi mantuit; dar cine nu va crede va fi osandit”.

 

Marcu 16

1. Dupa ce a trecut ziua Sabatului, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, si Salome au cumparat miresme ca sa se duca sa unga trupul lui Isus.

2. In ziua dintai a saptamanii, s-au dus la mormant dis-de-dimineata, pe cand rasarea soarele.

3. Femeile ziceau una catre alta: "Cine ne va pravali piatra de la usa mormantului?"

4. Si, cand si-au ridicat ochii, au vazut ca piatra, care era foarte mare, fusese pravalita.

5. Au intrat in mormant, au vazut pe un tinerel sezand la dreapta, imbracat intr-un vesmant alb, si s-au inspaimantat.

6. El le-a zis: "Nu va inspaimantati! Cautati pe Isus din Nazaret care a fost rastignit: a inviat, nu este aici; iata locul unde Il pusesera.

7. Dar duceti-va de spuneti ucenicilor Lui si lui Petru, ca merge inaintea voastra in Galileea: acolo Il veti vedea, cum v-a spus."

8. Ele au iesit afara din mormant si au luat-o la fuga, pentru ca erau cuprinse de cutremur si de spaima. Si n-au spus nimanui nimic, caci se temeau.

9. (Isus, dupa ce a inviat, in dimineata zilei dintai a saptamanii, S-a aratat mai intai Mariei Magdalena, din care scosese sapte draci.

10. Ea s-a dus si a dat de stire celor ce fusesera impreuna cu El, care plangeau si se tanguiau.

11. Cand au auzit ei ca este viu si ca a fost vazut de ea, n-au crezut-o.

12. Dupa aceea S-a aratat, in alt chip, la doi dintre ei, pe drum, cand se duceau la tara.

13. Acestia s-au dus de au spus lucrul acesta celorlalti, dar nici pe ei nu i-au crezut.

14. In sfarsit, S-a aratat celor unsprezece, cand sedeau la masa; si i-a mustrat pentru necredinta si impietrirea inimii lor, pentru ca nu crezusera pe cei ce-L vazusera inviat.

15. Apoi le-a zis: "Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura.

16. Cine va crede si se va boteza va fi mantuit; dar cine nu va crede va fi osandit”.

 

Domnul Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, S-a coborat pe pamant ca sa ne inalte pe noi la cer.

In coborarea Lui este inaltarea noastra.

El S-a coborat ca sa ne inalte.

El S-a facut Om, ca pe noi sa ne indumnezeiasca.

DUMNEZEU SA NE AJUTE SA VESTIM SI ALTORA MANTUIREA PRIN  DOMNUL ISUS HRISTOS! AMIN!

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/studii/193701/isus-vindeca