Psalmul 66
Autor: Ciprian Dobocan
Album: Cuvinte pentru cei ce asculta
Categorie: Diverse

 

Psalmul 66

 

1. Înălţaţi lui Dumnezeu strigăte de bucurie, toţi locuitorii pământului.

2. Cântaţi slavă Numelui Său, măriţi slava Lui prin laudele voastre.

3. Ziceţi lui Dumnezeu: "Cât de înfricoşate sunt lucrările Tale! Din pricina mărimii puterii Tale, vrăjmaşii Tăi Te linguşesc.

4. Tot pământul se închină înaintea Ta şi cântă în cinstea Ta, cântă Numele Tău.

5. Veniţi şi priviţi lucrările lui Dumnezeu! Ce înfricoşat este El când lucrează asupra fiilor oamenilor!

6. El a prefăcut marea în pământ uscat, şi râul a fost trecut cu piciorul: atunci ne-am bucurat în El.

7. El stăpâneşte pe vecie, prin puterea Lui. Ochii Lui urmăresc pe neamuri, ca cei răzvrătiţi să nu se mai scoale împotriva Lui!

 

Acest psalm este o chemare la a da laudă lui Dumnezeu care a lucrat cu putere, prin minuni, spre salvarea poporului său din robie. Evenimentul istoric la care se face referire este eliberarea din Egipt, și mai precis trecerea Mării Roșii. A fost un moment marcant pentru poporul Israel în care Dumnezeu și-a arătat puterea. Minunea de la Marea Roșie, despărțirea apelor, a fost un eveniment care pe cei credincioși îi întărește prin conștientizarea faptului că te închini înaintea unui Dumnezeu puternic, iar pe cei sceptici i-a intrigat în asemenea măsură încât au încercat să găsească explicații plauzibile pentru acest eveniment spunând că de fapt poporul nu a trecut prin mijlocul mării, ci pe la marginea ei pentru că atunci a fost marea în reflux, și apa a fost mică – cei care nu vor să creadă vor căuta totdeauna motive să nu creadă; Isus ne avertizează cu privire la acest tip de oameni: nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morți." (Luc. 16:31)

Dar oare mai este valabil și azi versetul 7? El stăpâneşte pe vecie, prin puterea Lui. Ochii Lui urmăresc pe neamuri, ca cei răzvrătiţi să nu se mai scoale împotriva Lui! Noi ne închinăm înaintea unui Dumnezeu neschimbător, care este același azi ieri și în veci, iar această caracteristică a lui Dumnezeu de a fi neschimbător ne dă siguranță. Dar pentru cei necredincioși tot ceea ce se întâmplă este un rezultat al hazardului. Mulți pun la îndoială existența lui Dumnezeu tocmai din cauza dezastrelor de toate felurile care se întâmplă în lume, dacă Dumnezeu există și El este bun de ce se întâmplă atâtea lucruri urâte, chiar stăpânește El peste pământ, chiar are el putere? Recent am văzut filmul inspirat din catastrofa nucleară de la Cernobil. In fața unui asemenea dezastru mulți se întreabă unde a fost Dumnezeu? De ce a permis să se întâmple ceea ce s-a întâmplat? Nu iubește El oamenii? Greșeala pe care o facem mulți dintre noi este să luăm din Dumnezeu doar caracteristicile care ne plac, cum ar fi dragostea sau bunătatea și să le trecem cu vederea pe cele care nu ne plac, cum ar fi dreptatea. Din pricina faptului că Dumnezeu este și drept putem vedea multe situații în Biblie în care El pedepsește neascultarea. Bineînțeles filmul încearcă să scoată în evidență suferința gererată de eroarea umană cumulată cu minciuna, însă la un moment dat se afirmă că orașul Cernobil a fost un oraș în care trăiau doar evrei, iar aceștia au fost exterminați în lagărele de concentrare din Siberia unde au murit. Conform unor cercetări se pare că în lagărele de concentrare sovietice, Stalin a omorît mai mulți oameni decât a omorât Hitler în lagărele naziste. Ceea ce s-a întâmplat la Cernobil poate fi judecata lui Dumnezeu asupra celor care i-au omorât pe cei din poporul ales de El; s-ar putea să nu fie în totalitate aceasta explicația dar este cert faptul că avem înaintea noastră un Dumnezeu drept care are și azi aceeși putere care a avut-o în vechime.

Dar un alt lucru și mai important este că uitându-ne la astfel de tragedii, nu trebuie să ne punem întrebarea unde a fost Dumnezeu când s-au întâmplat toate acestea (pt. că acolo a fost), ci trebuie să mulțumim că astfel de catastrofe nu au loc în fiecare săptămînă. Interesanți suntem noi oamenii, avem așteptări doar de la Dumnezeu (asta în eventualitatea în care cel puțin omul crede în divinitate), dar de la noi nu avem nici o așteptare, putem trăi oricum. Dacă ne uităm la om, și la cât de ușor poate greși omul, astfel de catastrofe se pot întâmpla mult mai des, în lume la ora actuală sunt 439 de reactoare nucleare. Așadar rugăciunea noastră trebuie să fie Doamne îți mulțumim că ne păzești de catastrofe, îți mulțumim că încă conduci lumea prin puterea ta, și nu ai lăsat-o pradă minții blestemate a omului.      

 

Veniţi şi priviţi lucrările lui Dumnezeu! Ce înfricoşat este El când lucrează asupra fiilor oamenilor!

Unul din obiceiurile pe care le aveau evreii era acela de a privi înapoi în istoria lor și a-și aduce aminte cum Dumnezeu a fost alături de ei în momente cruciale, iar lucrul acesta este menit să întărească credința. Ar trebui să ne formăm și noi acest obicei de a privi modul în care Dumnezeu a lucrat în viețile noastre; făcând așa vom realiza două lucruri importante pentru viața noastră de credință:

1.      Ne vom învăța inima să fie mulțumitoare

2.      Ne vom întări credința

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/studii/193164/psalmul-66