Când viața se prezintă nedreaptă
Autor: Igor Opincă
Album: fara album
Categorie: Diverse

 

În anumite cazuri, ceea ce se întâmplă în viață nu este logic, este imprevizibil și nu este drept. Cartea Eclesiastul din Biblie – Cartea cugetărilor, inclusiv și despre așa contradicții ale vieții. Să analizăm câteva dintre ele.

 

Autorul Cărții Eclesiastul, a fost împărat în Israel. El a scris: „Mi-am pus inima să cercetez şi să adâncesc cu înţelepciune tot ce se întâmplă sub ceruri: iată o îndeletnicire plină de trudă, la care supune Dumnezeu pe fiii oamenilor” (Eclesiastul 1:13). Și cum este viața, pe care acest împărat a văzut-o sub cer?

 

'Înţeleptul îşi are ochii în cap, iar nebunul umblă în întuneric. Dar am băgat de seamă că şi unul, şi altul au aceeaşi soartă. Şi am zis în inima mea: „Dacă şi eu voi avea aceeaşi soartă ca nebunul, atunci pentru ce am fost mai înţelept?”' (Eclesiastul 2:14,15)

“Am mai văzut sub soare că, în locul rânduit pentru judecată, domneşte nelegiuirea şi că, în locul rânduit pentru dreptate, este răutate.” (Eclesiastul 3:16)

“Este un mare rău pe care l-am văzut sub soare: avuţii păstrate spre nefericirea stăpânului lor. Dacă se pierd aceste bogăţii prin vreo întâmplare nenorocită, şi el are un fiu, fiului nu-i rămâne nimic în mâini.” (Eclesiastul 5:13,14)

“Este, de pildă, un om căruia i-a dat Dumnezeu avere, bogăţii şi slavă, aşa că nu-i lipseşte nimic din ce-i doreşte sufletul, dar Dumnezeu nu-l lasă să se bucure de ele, ci un străin se bucură de ele: aceasta este o deşertăciune şi un rău mare.” (Eclesiastul 6:2)

“Tot felul de lucruri am văzut în zilele deşertăciunii mele. Este câte un om fără prihană care piere în neprihănirea lui, şi este câte un nelegiuit care o duce mult în răutatea lui.” (Eclesiastul 7:15)

“Este o deşertăciune care se petrece pe pământ: şi anume sunt oameni neprihăniţi cărora le merge ca şi celor răi, care fac fapte rele, şi sunt răi cărora le merge ca şi celor neprihăniţi, care fac fapte bune. Eu zic că şi aceasta este o deşertăciune.” (Eclesiastul 8:14)

“Am mai văzut apoi sub soare că nu cei iuţi aleargă, că nu cei viteji câştigă războiul, că nu cei înţelepţi câştigă pâinea, nici cei pricepuţi bogăţia, nici cei învăţaţi bunăvoinţa, ci toate atârnă de vreme şi de împrejurări.” (Eclesiastul 9:11)

 

La ce concluzii a ajuns acest împărat, după ce a cercetat tot ce se face sub soare, privind la toate aceste contradicții ale vieții?

„... omul nu poate cuprinde, de la început până la sfârşit, lucrarea pe care a făcut-o Dumnezeu.” (Eclesiastul 3:11)

“Totuşi, măcar că păcătosul face de o sută de ori răul şi stăruieşte multă vreme în el, eu ştiu că fericirea este pentru cei ce se tem de Dumnezeu şi au frică de El. Dar cel rău nu este fericit şi nu-şi va lungi zilele, întocmai ca umbra, pentru că n-are un respect deosebit față de Dumnezeu.” (Eclesiastul 8:12,13)

„Să ascultăm dar încheierea tuturor învăţăturilor: Respectă-L într-un mod deosebit pe Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om. Căci Dumnezeu va aduce orice faptă la judecată, şi judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rău.” (Eclesiastul 12:13,14)

 

Ce anume din experiența acestui împărat, care a fost cel mai bogat, și cel mai înțelept dintre oameni, te poate ajuta? Ce trebuie să faci atunci, când te întâlnești cu contradicțiile vieții?

 

Observăm, că indiferent de aceea, că nu putem pătrunde până la sfârșit căile Domnului, ele sunt misterioase, indiferent de soarta felurită a oamenilor, totuși cel mai important lucru este responsabilitatea noastră înaintea Lui Dumnezeu, Care va răsplăti cu bine, pe cei, care au un respect deosebit față de El.

 

De aceea, „să ai un respect deosebit față de Dumnezeu, și să păzești poruncile Lui, căci aceasta este datoria oricărui om!” Sens vieții nu dă plăcerea și împrejurările din viață, ci răsplata din viitor din partea Lui Dumnezeu, Care va judeca fiecare faptă, pe care a făcut-o omul. Iar faptul, că răsplătirea din partea Lui Dumnezeu este inevitabilă – este o motivație pentru noi, ca să avem un respect deosebit față de El! Domnul să ne binecuvânteze la aceasta!

 

Doamne! Căile Tale nu pot fi pătrunse! Cât de mulți oameni trăiesc, fără să vadă sensul adevărat al vieții, și care n-au un respect deosebit față de Tine! Binecuvântează-mă, să am un respect deosebit față de Tine, să nu mă plâng pe soarta mea, și să nu cad în depresie din cauza contradicților vieții! Tu ești de-asupra tuturor, și Tu vei răsplăti la vremea Ta, pe fiecare după faptele lui. Ajută-mă să trăiesc cu un respect deosebit față de Tine și să ascult de poruncile Tale! În numele Lui Iisus Hristos. Amin.

 

 

Traducere: Repalov Veaceslav

Autor: Igor Opinca

 

“Să ascultăm dar încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om.” (Eclesiastul 12:13)

 

 

 

 

 

 

 

 

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/192964/cand-viata-se-prezinta-nedreapta