Foșnet de lumină -3-
Autor: Gianina Floricel
Album: Poteci de suflet
Categorie: Minunile creatiei

   Cu mulți ani în urmă am citit o cugetare a lui Nicolae Iorga:

   Știi să deosebești diamantul de cărbune? Nu faptul că primește mai multă lumină, ci că trimite mai multă înapoi.

   M-a intrigat. Cum adică?

   Să-ți spun eu ce deosebește diamantul de cărbune: Unul este transparent, rezistent, strălucitor și prețios, pe când celălalt este cenușiu, unsuros, casant... În timp ce diamantul poate atinge nivelul maxim pe scara durității materialelor, cărbunele este urât și întunecat. În timp ce diamantul împodobește curțile împărătești, cărbunele nu este bun decât pentru foc. Până și numele DIAMANT înseamnă DE NEÎNVINS. Eu chiar nu vedeam nicio asemănare, ci numai deosebiri.

   O chestiune de șansă - așa i-a fost dat fiecăruia.

   Dar... judecăm după aparențe. Ori, dacă vrei să cunoști lucrurile, privește-le mai în profunzime!

   În realitate, diamantul și cărbunele sunt unul și același lucru: Carbon 100 %.

   Și unul, și celălalt s-au format în adâncimile pământului, în întuneric, și, pentru a junge la suprafaâă, la lumină, au nevoie în aceeași măsură de o intervenție din afară.

   Și atunci, de unde atâtea deosebiri?

   Dacă nu este materia de bază moștenirea genetică, atunci ce? Și aici este frumusețea lecției primite din lumea naturală: În structura diamantului, fiecare atom de carbon stabilește cu vecinii lui legături atât pe orizontală, cât și pe verticală, realizând o rețea cristalină cubică, ceea ce îi oferă duritate, transparență și strălucire.

   Cărbunele, în schimb, se limitează la legături pe plan orizontal. Atomii de carbon formează o rețea stratificată, asemănătoare unor pelicule care alunecă ușor una pe cealaltă. De aceea nu are rezistență. Primind la fel de multă lumină, nu trimite deloc înapoi. De aceea arde ușor și nu este bun decât pentru foc.

   MORALA?

   Atâta timp cât te vei raporta doar la cei de lângă tine, nu vei avea rezistență morală nu vei răspândi în jurul tău lumină, ci îți vei purta întunericul și fragilitatea emoțională din loc în loc, plângându-te că nu ai avut aceeași șansă cu cei care s-au născut diamante, revoltată că nu primești și tu la fel de multă lumină, că lumea din jurul tău nu are culori frumoase și strălucire.

   Legătura pe verticală, cu Cel care te-a creat, este cea care face diferența, iar aceasta depinde de alegerea ta.

   Nu te mai raporta doar la cei din jur, plângându-ți de milă!

   Tu ești fiica Stăpânului universului și poți reflecta lumina Lui către ceilalți. Relația cu El îți va vindeca și relațiile pe orinzontală și îți va da valoare.

   A fi diamant sau a fi cărbune este o chestiune de alegere, nu de soartă!

   Hai, ieși între oameni și strălucește! Este privilegiul tău și azi, și în fiecare zi!

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/191574/fosnet-de-lumina-3