Convingerea Duhului Sfânt -2-
Autor: A. W. Tozer
Album: Viu în Duhul
Categorie: Adevărul

   Cu o generaţie în urmă se spunea că nu se mai pune problema păcatului, ci problema legată de Fiul lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, totul depinde dacă crezi că Isus este Fiul lui Dumnezeu sau nu. Păcatul nu contează. Dar problema nu este cea legată de Fiul lui Dumnezeu, pentru ca acest lucru s-a rezolvat atunci când a venit Duhul Sfânt. PROBLEMA ESTE PĂCATUL.

   'Dacă vrea cineva să facă voia Lui, va ajunge să cunoască dacă învăţătura este de la Dumnezeu, sau dacă Eu vorbesc de la Mine' Ioan 7.17

   Oricine crede în Isus Hristos şi vrea să facă voia Lui, va cunoaste acest lucru, deci problema legată de Fiul lui Dumnezeu este rezolvată. Duhul Sfânt a dat răspunsul la întrebarea dacă Isus e Fiul lui Dumnezeu în Ziua Cincizecimii. Aşadar problema care rămâne este problema păcatului.

   Crezi că Isus este Fiul lui Dumnezeu, şi când Duhul Sfânt îţi străpunge inima arătându-ţi păcatul tău, vei crede. Nu vei crede pentru că ai citit cinci cărţi care să ţi-o dovedească, ci vei crede pentru că aceasta este misiunea Duhului Sfânt, să mărturisească omului lucrările şi cuvintele lui Isus şi să confirme că El este Mesia, Fiul lui Dumnezeu. Păcatul nemărturisit face imposibilă o credinţă mântuitoare. Oamenii nu pot crede pentru că se ţin strâns de păcatul lor. O persoană care îşi iubeste păcatul nu poate crede. Nu poţi crede dacă ai păcat în inima ta.

   De asemenea, Mângâietorul a venit să străpungă inima, să convingă şi să declare lumea vinovată în ceea ce priveşte neprihănirea, pentru că Isus a zis: 'fiindcă Mă duc la Tatăl'.

   Dovada evidentă a stării morale a omenirii este că un singur Om neprihănit a venit în lume şi ei nu L-au primit. Isus Hristos a fost supremul Om neprihănit şi ei au spus: NU VREM CA OMUL ACESTA SA ÎMPĂRĂŢEASCĂ PESTE NOI -lUCA 19.14.

   Pe măsură ce Duhul Sfânt insistă, unul din două lucruri se va întâmpla. El va persevera până ce vei asculta vocea Lui, vei spune 'DA' şi vei crede în Fiul Său în mod acriv, sau până când vocea Sa nu va mai putea fi auzită. Când vocea Sa nu va mai putea fi auzită vei crede că vocea Sa nu mai vorbeşte. Dar aceasta, va fi, de fapt, împietrirea inimii tale. Când inima se împietreşte şi vocea cercetătoare a Duhului Sfânt nu mai poate fi auzită păcătoşii îşi imaginează că lucrurile sunt în regulă - probabil că au auzit greşit mai înainte şi lucrurile nu sunt aşa de grave pe cât s-au asteptat ei sau au crezut. Ei îşi lasă inima sa se împietrească conştiinţa lor nu mai poate fi străpunsă şi nu mai pot simţi nimic pentru că vocea pătrunzătoare, străpungătoare a Duhului Sfânt nu îi mai poate cerceta. Ei îşi imaginează că totul e bine acum şi simt o uşurare şi uneori chiar plăcere. Şi asta pentru că după ce inima în care a lucrat o perioadă mai lungă Duhul Sfânt, L-a respins, L-a înşelat, L-a minţit pe Dumnezeu, VOCEA DUHULUI SFÂNT NU MAI POATE FI AUZITĂ.

   Isus a trimis Duhul Sfânt şi cât timp Acesta este aici, va convinge lumea. El nu a spus că va convinge biserica ci lumea. El vorbeste despre necredincioşii din lume.

   Aceia care încă mai simt cercetarea Duhului Sfânt trebuie sa-I mulţumească lui Dumnezeu pe genu nchi pentru că multe alte inimi sunt pur si simplu moarte şi nu mai au parte de acest lucru. Ei nu sunt nici împotriva religiei, nici pentru ea. Ei sunt pur  şi simplu morţi. Ei au murit cu mult timp în urmă. Ei sunt acei morţi care umblă, ca şi acei oameni de pe vasul din Balada bătrânului marinar care s-au ridicat fără suflete în ei, doar trupurile lor făcând totul, trăgând sforile. Oameni morţi stând pe punte.

   Unii şi-au insensibilizat inimile prin neascultare, alţii prin pofte, alţii prin iubirea de bani, alţii prin iubirea de plăceri, alţii prin a avea resentimente faţă de cineva. Şi nu renunţă la ele. Alţii având un spirit neiertător, alţii având amărăciune, şoptind pe la spatele altora, alţii prin minciuni alţii nefiind cinstiţi în afacerile lor, alţii prin felul lor murdar de a se comporta.

   Puţin câte puţin, vocea ajunge să se audă tot mai încet până când nu se  mai aude deloc pentru că inima s-a împietrit.

   'Cine are urechi de auzit să audă' Matei 11.15

   Implicaţia clară din aceste cuvinte este că sunt unii care nu au urechi să audă dar se pare că oricine are urechi şi aude aceste lucruri, ar face bine să se trezească şi să asculte pentru că Duhul Sfânt îi vorbeşte.

   Nu am nici o îndoială că EL îi cheamă pe unii care cred că sunt mântuiţi şi pe unii care ar dori sa fie mântuiţi, pe unii a căror părtăşie nu mai e vie şi pe unii care sunt departe de Hristos.

   ŞI DUHUL ŞI MIREASA ZIC 'VINO! 'şi El a venit în lume ca să dovedească lumea vinovată în ce priveste păcatul, neprihănirea şi judecata şi sa-i cheme la Hristos. Această voce care cheamă încă se mai aude.

   Dacă poţi auzi această voce, eşti un om fericit!

   Duhule Sfinte, lasă ca vocea Ta să pătrundă în inima mea şi să o conducă pe calea ascultării de Cuvântul Tău. Amin

   PENTRU REFELECTARE: Încearcă să-ţi aminteşti care a fost cel mai recent moment în care te-ai simţit cercetat în inima ta. Cum a  schimbat acest lucru rugăciunea ta... pentru tine însuţi? Dar rugăciunea pentru alţii?

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/190255/convingerea-duhului-sfant-2