Cum să scapi de coșmaruri? (5 pași)
Autor: Vasile Filat
Album: fara album
Categorie: Diverse

Întrebare:

De un an am început să am coșmaruri. Visez fețe de draci tare hidoase și mă sperii și apoi, când pomenesc de Dumnezeu, mă trezesc din coșmar și simt o pace interioară. Cred că am aceste coșmaruri deoarece acum ceva timp am făcut glume proaste pe seama diavolului și de fiecare dată când am un astfel de vis, câteva zile la rând nu-mi merge bine, ca o premoniție. Dumneavoastră ce părere aveți? Cum pot scăpa definitiv de aceste coșmaruri?  

Dacă de un an ați început să aveți coșmaruri, înseamnă că tot de atunci s-a schimbat ceva în viața sau activitățile dumneavoastră și trebuie să vă gândiți bine ce ați făcut sau faceți și vă poate provoca astfel de vise. Nu știu ce glume ați făcut pe seama diavolului, dar Cuvântul lui Dumnezeu spune că:

Arhanghelul Mihail, când se împotrivea diavolului şi se certa cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să rostească împotriva lui o judecată de ocară, ci doar a zis: „Domnul să te mustre!” (Iuda 1:9)

Presupun că întrețineți discuții cu cineva despre draci și diavolul sau poate citiți cărți ori priviți filme despre spiritism, diavolul și duhuri rele. Azi multora le place să privească astfel de filme. Scriptura spune că visele se nasc din mulțimea grijilor (Ecleziastul 5:3) și dacă ziua vă alimentați mintea cu imagini sau mesaje despre draci și puterile întunericului, să nu vă mirați dacă noaptea aveți astfel de coșmaruri.

Cât privește faptul că, după astfel de vise, câteva zile nu vă merge bine este încercarea  diavolului să vă terorizeze prin frică, așa ca să fiți total sub controlul lui. Iată ce vă sfătuiesc să faceți ca să scăpați de aceste vise și să dormiți în liniște.

1. Păziți-vă mintea

Încetați să mai ascultați mesaje sau să priviți imagini cu draci și spiritism, indiferent dacă vin din cărți, reviste, televizor, internet, telefon, prieteni, colegi, etc. Iar dacă cuiva din familie îi place să discute despre acesta, rugați-i să schimbe subiectul, sau, dacă ei totuși insistă, retrageți-vă pentru timpul cât persoana respectivă spune ce nu trebuie vorbit. Dumnezeu zice:

Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii.  (Proverbe 4:23)

Ceea ce Biblia numește inimă este mintea noastră. Nu acceptați să vă intre în ea lucruri care vă vor otrăvi apoi izvoarele vieții așa ca să nu mai aveți somn liniștit și pace în inimă. Urmați sfatul Apostolului Pavel prin care Dumnezeu a spus:

Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.  (Filipeni 4:8)

2. Fiți o adevărată ucenică a Domnului Isus Hristos

 

Aceasta va rezolva nu doar problema viselor, ci una mult mai importantă – cea a locului unde sufletul dumneavoastră își va petrece veșnicia. Dacă nu ați intrat încă în acest legământ și nu ați fost încă născută din nou,  sunteți condamnată la pierzare veșnică. De aceea, grăbiți-vă să vă împăcați cu Dumnezeu prin credință în Domnul Isus Hristos și pocăință. Apoi, după porunca Domnului Isus Hristos, trebuie să vă botezați prin credință și să vă alipiți de Biserica celor care trăiesc după învățătura sănătoasă lăsată de Mântuitorul și scrisă de apostoli pe paginile Noului Testament și care nu a fost poluată de porunci și învățături date de oamenii care se depărtează de adevăr.

3. Studiați sistematic Biblia

Dumnezeu a spus prin gura înțeleptului Solomon următoarele cuvinte despre importanța studierii Sfintelor Scripturi:

Fiule, să nu se depărteze învăţăturile acestea de ochii tăi: păstrează înţelepciunea şi chibzuinţa! Căci ele vor fi viaţa sufletului tău şi podoaba gâtului tău. Atunci vei merge cu încredere pe drumul tău, şi piciorul nu ţi se va poticni.  Când te vei culca, vei fi fără teamă, şi când vei dormi, somnul îţi va fi dulce.  Nu te teme nici de spaimă năprasnică, nici de o năvălire din partea celor răi; căci Domnul va fi nădejdea ta, şi El îţi va păzi piciorul de cădere.  (Proverbe 3:21-26)

Urmați sfatul lui Dumnezeu și faceți din studierea Bibliei o disciplină zilnică și o desfătare a sufletului.

4. Rugați-vă personal

Dacă coșmarurile și frica că vi se va întâmpla ceva rău încă mai persistă, rugați-vă zilnic ca să vă dea Dumnezeu liniște în inimă și somn liniștit. Apostolul Pavel ne învață în acest sens:

Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus.  (Filipeni 4:6-7)

Apostolul Petru a experimentat această pace și un somn dulce și atunci când se afla închis în temniță, iar a doua zi potrivnicii făceau planuri să-i taie capul. În mod normal, dacă cineva ar ști că a doua zi îi va fi tăiat capul, nu cred că va avea somn dulce, iar dacă totuși va reuși să adoarmă, coșmarurile îi sunt garantate. Totuși, Biblia spune că…

În noaptea zilei când avea de gând Irod să-l înfăţişeze la judecată, Petru dormea între doi ostaşi, legat de mâini cu două lanţuri; şi nişte păzitori păzeau temniţa la uşă. Şi iată, un înger al Domnului a stat lângă el pe neaşteptate, şi o lumină a strălucit în temniţă. Îngerul a deşteptat pe Petru, lovindu-l în coastă, şi i-a zis: „Scoală-te iute!” Lanţurile i-au căzut jos de pe mâini.  (Fapte 12:6-7)

Chiar dacă Petru era între doi ostaşi, legat de mâini cu două lanţuriu, chiar dacă știa că a doua zi urma să fie decapitat, el dormea cu un somn dulce și îngerul a reușit să-l trezească doar lovindu-l în coastă.  Cine nu dorește să aibă în inimă pacea pe care o scoate la iveală acest somn al lui Petru? Urmați sfatul din Sfintele Scripturi și încetați să vă îngrijorați, aducând cererile la cunoștința lui Dumnezeu cu rugăciuni și mulțumiri.

 

5. Cereți altora suport în rugăciune

Dumnezeu ne învață în Sfintele Scripturi să ne rugăm unii pentru alții. Apostolul Pavel se ruga pentru toți ucenicii săi și apela la suportul lor în rugăciune. Iată un exemplu în acest sens:

Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta, cu toată stăruinţa, şi rugăciune pentru toţi sfinţii şi pentru mine, ca ori de câte ori îmi deschid gura să mi se dea cuvânt, ca să fac cunoscut cu îndrăzneală taina Evangheliei, al cărei sol în lanţuri sunt; pentru ca, zic, să vorbesc cu îndrăzneală, cum trebuie să vorbesc.  (Efeseni 6:18-20)

Eu m-am rugat să vă elibereze Dumnzeu de acește coșmaruri și temerile pe care le aveți să nu vi se întâmple ceva rău. Dacă va dura această problemă a coșmarurilor mai mult timp, spuneți la mai mulți credincioși din biserica în care veți merge să vă susțină în rugăciune și rugați-vă și dumneavoastră pentru alții și pentru mine ca să-mi dea Dumnezeu har și putere în lucrarea pe care o fac în Evanghelie, căci mare putere are rugăciunea celui neprihănit.

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/188400/cum-sa-scapi-de-cosmaruri-5-pasi