Spre care direcție “să ne întindem cortul”
Autor: Igor Opincă
Album: fara album
Categorie: Atenționări și sfaturi

“Lot şi-a ales toată Câmpia Iordanului şi a mers spre răsărit. Astfel s-au despărţit ei unul de altul. Avram a locuit în ţara Canaan, iar Lot a locuit în cetăţile din Câmpie şi şi-a întins corturile până la Sodoma. Oamenii din Sodoma erau răi şi afară din cale de păcătoşi împotriva Domnului.” (Geneza 13:11-13)

 

La fel ca în trecut, astăzi, fiecare oraș din lume este binecunoscut prin ceva. Ce reputație a avut Sodoma? Sodoma a avut un aspect exterior atractiv (ceea ce a făcut ca inima lui Lot să bată mai des): “era ca o grădină a Domnului, ca ţara Egiptului.” (Geneza 13:10) Aceasta a influențat alegerea lui Lot. Lot s-a lăsat sedus de aspectul exterior al câmpiei Iordanului, care se afla lângă Sodoma și acolo și-a întins corturile. Și a făcut aceasta, chiar dacă toți locuitorii din Sodoma “erau foarte răi şi foarte păcătoşi împotriva Domnului.” (Geneza 13:13) Dar unchiul lui Lot, Avram, “şi-a ridicat corturile şi a venit de a locuit lângă stejarii lui Mamre, care sunt lângă Hebron. Şi acolo a zidit un altar Domnului.” (Geneza 13:18)

 

La fel și fiecare dintre noi “își întinde cortul” spre o direcție. Unii “își întind cortul său lângă altarul Lui Dumnezeu”, la fel ca Avram. Ei Îl cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată, cu scopul ca să caute fața Lui, și binecuvântarea Lui. Marginea “corturilor lor” sunt precum “zidurile”, care îi păzesc de ispitele lumii. Ei nu dau prilej diavolului. Dacă vreo revistă, sau programă tv, le provoacă gânduri rele, sau fac le fac inima mai rea, atunci fără să zăbovească mult, ei renunță la aceste lucruri. Curăția în gândire și credincioșia din inimă este ceea, ce arată o legătură duhovnicească strânsă dintre “cortul lor” și “altarul Domnului.”

 

Unii “își întind cortul lângă altarul Domnului”, iar alții precum Lot, lângă Sodoma. Niciodată Lot nu a dorit să se întoarcă cu spatele spre Dumnezeu. El știa, la fel ca noi, că nu este corect să practici lucruri imorale. Niciodată Lot nu a planificat căi rele, dar în același timp nu a planificat căi înalte. La prima vedere părea că el trăia o viață morală și supusă Domnului, dar în inimă îi plăcea viața în Sodoma. Se observă aceasta și în zilele noastre, când cineva analizează puțin vreo revistă, sau privește puțin vreun film, care sunt imorale, și sunt socotite de lume ca lucruri prielnice, dar toate acestea sunt niște urâciuni înaintea Lui Dumnezeu. Sau cineva citește vreo istorie rea cu o doză de imoralitate, pentru ca să-și aprindă imaginația, și nu crede că aceasta este o batjocoră la adresa Duhului Sfânt, care locuiește în cei Credincioși. Foarte mulți oameni consumă aceste lucruri rele, în cantități suficiente, încât își întipăresc în minte aceste imagini foarte rele, și în tot același timp, ei sunt deacord cu prietenii noștri creștini, că sunt niște lucruri foarte rele. Aceasta înseamnă “să-ți întinzi cortul spre Sodoma”. Dumnezeu numește aceasta fățărnicie. O astfel de stare era greșeala cea mai mare a lui Lot. În același timp, Avram i-a rămas credincios Domnului, iar Lot era credincios plăcerilor din lumea aceasta (dar în același timp nu a renunțat la Dumnezeu). El credea, că aceasta nu-i va distruge viața, și umblarea lui cu Dumnezeu. Probabil îți pui întrebarea: I-a distrus? Nu doar i-a distrus, dar încă i-a dus viața la faliment. Măcar gândește-te, el trebuia să lase toate lucrurile în Sodoma, soția lui a decedat, iar fiicele lui au curvit cu el, după ce ele l-au îmbătat.

 

De aceea dacă “te trage la Sodoma”, să nu crezi că toate celelalte sunt mărunțișuri. Poți din nou să te îndrepți spre Dumnezeu, lăsând lumea în spate. Probabil a venit vremea să muți „cortul” tău, indiferent de prețul, pe care îl vei plăti, pentru ca cineva să nu-și aducă aminte de tine, la fel ca de Lot. Dumnezeu dorește ca să-I dăruim viețile noastre, iar noi trebuie să-I “aducem” aceste daruri.

 

Spre care direcție “îți vei întinde cortul”?

 

 “Feriţi-vă de orice se pare rău. Dumnezeul păcii să vă sfinţească El Însuşi pe deplin.” (1 Tesaloniceni 5:22-23)

 

Fie ca rugăciunea fiecărui dintre noi să fie: Doamne, ajută-mă să țin minte despre viața lui Lot, și să nu merg la compromisuri cu plăcerele lumii acesteia. Ajută-mă “să-mi întind cortul” în așa fel, ca niciodată să „nu mai privesc spre Sodoma.” Îți aduc viața ca o jertfă vie, pe altarul Tău, pentru ca să Te slujesc chibzuit! Mă închin Ție, în numele Lui Iisus Hristos, Domnul și Salvatorul meu. Amin.

 

Traducere: Repalov Veaceslav

Autor: Pastorul Igor Opincă

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/187084/spre-care-directie-sa-ne-intindem-cortul