Oameni ai lucrului bine făcut (I)
Autor: Puchea Dorel
Album: Predici personale
Categorie: Credință

Studiu biblic despre cei mai cunoscuți oameni din Sfânta Scriptură

INTRODUCERE: Cineva vorbea în România în campania electorală despre „România lucrului bine făcut”. În Biblie sunt multe exemple de oameni ai lucrului bine făcut. În studiul biblic de față vom încerca să cuprindem pe toți oamenii lui Dumnezeu care au avut vreun rol important în viața și istoria Israelului ori în desfășurarea evenimentelor descrise în Biblie.

1. ADAM

Despre Adam sunt destul de puține referințe concrete în Biblie.

1.      A FOST TATĂL STĂMOȘILOR RASEI UMANE:

-         Gen. 3:20: Adam a dat numele primei femei. Dar numele lui Adam a fost pus de Dumnezeu. Un nume e doar un nume. Însă nouă Dumnezeu ne-a dat o CALITATE: aceea de COPIL AL SĂU. N-ai vrea să dovedești chiar tu că ești un om al lucrului bine făcut reprezentându-L pe Dumnezeu oriunde?

-          Gen. 4:1,2, 25: La nașterea lui Isus nu au fost lucrătorii pământului (plugarii), ci păstorii. Te-ai întrebat vreodată de ce? Nu știu, dar pot să presupun că plugarul nu se prea uită la cer, ci mai mult la pământ, pe când păstorii când stau noaptea cu oile pe câmp privesc la cer.

-          Gen. 5:3,4.

2.      A FOST „PROTOTIPUL” LUI ISUS:

-         Rom. 5:14: Adam Îl preînchipuia pe Isus. În multe sensuri a semănat cu Isus. Tu prin ce te asemenei cu Isus?

3.      A FOST PRIMUL OM DE PE PĂMÂNT:

-         1 Tim. 2:13: Putem spune că Adam a fost prioritatea lui Dumnezeu. Noi ce priorități avem? Este Domnul Isus prioritatea noastră?

 

2. EVA

Despre Eva găsim și mai puține referințe concrete în Biblie decât despre Adam și nu toate pozitive.

1.      A FOST MAMA STRĂMOȘILOR RASEI UMANE:

-         Gen. 3:20: De multe ori noi minimalizăm rolul femeii. Dar în ochii lui Dumnezeu femeia a fost extrem de importantă pentru înmulțirea rasei umane.

2.      A FOST PRIMA FEMEIE DE PE PĂMÂNT – 1 Tim. 2:13.

 

3. ABEL

1. A FOST PRIMUL OM DE PE PĂMÂNT CARE A ADUS ÎNAINTEA DOMNULUI O JERTFĂ PLĂCUTĂ:

- Gen. 4:4: Mi-am pus de multe ori întrebarea: de ce a privit Dumnezeu cu plăcere la jertfa lui Abel și cu dezgust la cea a lui Cain? Iar răspunsul pe care l-am găsit este că Abel era un om bun, dedicat lui Dumnezeu, care a adus jertfa cu curăție de inimă, dar Cain era un om rău, nu găsea plăcere în Dumnezeu, iar jertfa a adus-o fie dintr-un fel de obligație, fie de ochii lumii, fie din mândrie. Dumnezeu urăște astfel de lucruri. Când tu faci o jertfă, CUM O FACI?

- Evr. 11:4: Jertfa lui Cain încă vorbește (e o mărturie), deși el e mort de mii de ani. Tu ce poți spune de jerfta ta?

2. A DEVENIT PRIMA VICTIMĂ A UNUI OMOR FRATRICID DIN ISTORIE, LUCRU DATORAT NEPRIHĂNIRII SALE:

- Gen. 4:8; Mat. 23:35: Ce s-a întâmplat pe vremea lui Cain și Abel se întâmplă și azi: cei neprihăniți mor pentru credința în Hristos. Venirea Domnului este foarte aproape și sângele sfinților strigă din mormânt către Dumnezeu (Apoc. 6:9-11). Nu mai este mult! E vremea să ne pocăim! E vremea să fim și noi oameni ai lucrului cu adevărat bine făcut!

CONCLUZIE: De ce nu am pomenit nimic despre Cain? Deoarece nicăieri în Biblie nu se pomenește despre vreun lucru bun făcut de el. Vrei să fii pomenit de Dumnezeu în Împărăția Sa? Fă totdeauna bine și niciodată rău, adică fii un om al lucrului bine făcut!

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/schite/186504/oameni-ai-lucrului-bine-facut-i