EL TREBUIE SĂ CREASCĂ, IAR EU SĂ MĂ MICȘOREZ
Autor: Igor Opincă
Album: fara album
Categorie: Atenționări și sfaturi

(Matei 11:2-3) ‚Ioan a auzit din temniţă despre lucrările lui Hristos şi a trimis să-L întrebe prin ucenicii săi: „Tu eşti Acela care are să vină sau să aşteptăm pe altul?”’

 

Ioan Botezătorul știa, că Iisus Hristos este Mesia, el a fost convins cu privire la aceasta, datorită Duhului Sfânt, și datorită semnului din cer (Ioan 1:33). El s-a bucurat de aceasta, precum „prietenul mirelui” (Ioan 3:29). Prin aceasta, el a încercat să rezolve ignoranța ucenicilor săi, care mai mult îl cinsteau pe el, decât pe Hristos, în timp ce câțiva ucenici ai săi, îl urmau pe Iisus (Ioan 1:36,37).

 

La versetul 4 și 5 din capitolul 11, al Evangheliei după Matei, este scris răspunsul lui Hristos, la întrebarea ucenicilor trimiși de Ioan: ‚Drept răspuns, Isus le-a zis: „Duceţi-vă de spuneţi lui Ioan ce auziţi şi ce vedeţi: Orbii îşi capătă vederea, şchiopii umblă, leproşii sunt curăţiţi, surzii aud, morţii înviază, şi săracilor li se propovăduieşte Evanghelia.’ (Matei 11:4). Iisus Hristos le arată, că El este într-adevăr Mesia, referindu-se la minunile Sale, care fără îndoială erau o dovadă, că Hristos este Dumnezeu.

 

Când ucenicii lui Ioan au plecat, Iisus l-a lăudat pe Ioan Botezătorul și a zis, cine a fost el: “... Ce aţi ieşit să vedeţi în pustie? O trestie clătinată de vânt?” (Matei 11:7) După cum a zis Iisus Hristos, Ioan Botezătorul nu a fost o trestie, care era clătinată de vânt, nu a fost un om, care nu era credincios, nu era un om, care nu este statornic în toate căile lui, precum trestia, el nu-și schimba părerea; el nu se asemăna cu Ruben, care nu era statornic în toate căile lui, precum apa (Geneza 49:4), ci a fost statornic și tare în speranța lui – chiar și temnița nu l-a schimbat.

 

“Dacă nu, atunci ce aţi ieşit să vedeţi? Un om îmbrăcat în haine moi? Iată că cei ce poartă haine moi sunt în casele împăraţilor.” (Matei 11:8) – întreabă Hristos. Ioan nu și-a răsfățat sentimentele, el nu a purtat haine moi, ci haină, care era făcută din păr de cămilă; el a dorit să trăiască nu într-o casă de împărat, ci într-o pustie (Matei 3:3,4).

 

Hristos l-a prezentat pe Ioan Botezătorul, ca pe un deschizător de drumuri, care a pregătit calea înaintea Lui (Matei 11:10). El a fost steaua de dimineață, care a fost predecesorul Soarelui Neprihănirii.

 

Și încă ceva, pentru ca să-l cinstim suficient pe acest om sfânt, Hristos nu doar l-a comparat cu alți prooroci, ci l-a pus mai sus decât pe alți prooroci, numindu-l cel mai mare dintre toți proorocii, zicând: Atunci ce aţi ieşit să vedeţi? Un proroc? Da, vă spun, şi mai mult decât un proroc; căci el este acela despre care s-a scris: Adevărat vă spun că, dintre cei născuţi din femei, nu s-a sculat niciunul mai mare decât Ioan Botezătorul” (Matei 11:9,11).

 

Ioan Botezătorul a fost preamărit de Hristos, dar însuși Ioan a zis despre El: “Trebuie ca El să crească, iar eu să mă micşorez!” (Ioan 3:30)

 

Doamne, ajută-mă să cinstesc autoritatea Ta la fel de mult precum Ioan, să Te preamăresc, iar eu să mă micșorez, la fel ca Ioan! Păzește-mă, să nu-i ademenesc pe oameni, pentru ca să mă urmeze pe mine, ci ajută-mă să-I îndrept spre cunoașterea Ta, și să-i învăț să Te respecte, ca pe Acela, Care a venit din cer, și este mai presus decât toți! (Ioan 3:31) În numele Tău mă rog, amin.

 

Traducere: Repalov Veaceslav

Autor: Igor Opincă

 

 

 

 

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/studii/185973/el-trebuie-sa-creasca-iar-eu-sa-ma-micsorez