Împăratul înălțat pe cruce
Autor: Remus Ruptasu
Album: Din Luca
Categorie: Evanghelizare

 

ÎMPĂRATUL ÎNĂLȚAT PE CRUCE

 

LUCA 23:32 - 43

Crucea este probabil cel mai întâlnit simbol în țara noastră, și a ajuns să fie cel mai popular blazon al creștinismului, însă, nu a fost întotdeauna așa. S-a ajuns până acolo încât  este confundată cu creștinismul.

Totuși, nu întotdeauna crucea a indus o stare de reverență (cum este astăzi pentru unii), care cred că se pot pune sub protecție.

Răstignirea pe cruce, căci aceasta face crucea populară,  a fost un obicei barbar, pe care romanii l-au împrumutat de la parți. era o modalitate de execuție pentru condamnații la moarte.

 Legile romane interziceau o astfel de execuție pentru cetățenii romani. La evrei era considerat un blestem.

Gal. 3: 13. “Hristos ne-a răscumparat din blestemul Legii, făcându-Se blestem pentru noi - fiindcă este scris: "Blestemat e oricine este atârnat pe lemn"

 Din blestemul Legii înseamnă de amenințarea permanentă a pedepsei, de judecata pentru fărădelege, care nu a fost anulată ci  ispășită! Omul a primit sentința pentru păcatele lui: condamnat la moarte! Iar Domnul a plătit în locul lui!

Răscumpărat înseamnă eliberat pe un preț. Cristos a plătit cu propriul Său sânge datoria păcatelor omului.

Astăzi, noi îl lăudăm pe Dumnezeu, nu pentru cruce, ci pentru persoana de pe cruce, Domnul nostru Cristos, Împăratul Slavei. Noi îl lăudăm pe Dumnezeu pentru Cristos cel viu, care a fost omorât pe cruce, care a fost îngropat dar care a înviat a treia zi conform profețiilor!

             Totuși, dacă pentru unii, crucea este importantă ce ne învață ea astăzi? Învățăm de la furnică, de la ape, etc

 

I. Împăratul înălțat pe cruce a trebuit să  moară, pentru a împlini profețiile.   v. 32-34  Necesitatea morții

Acolo a fost o moarte necesară!

Scriptura ne spune că fără vărsare de sânge nu este iertare de păcate(Evrei 9:22). Pe cruce, a fost osândit păcatul, fărădelegea.

El a cerut iertare pentru oameni Rom. 3:23. (Căci toți au păcătuit…)

Acolo a făcut ultima Sa mijlocire de pe pământ  v. 33,

De ce și-a încheiat misiunea pe pământ printr-o mijlocire? El a spus că nimeni nu cunoaște deplin pe Tatăl afară de Fiul. Prin urmare, știa cine este Dumnezeu, știa cu ce Dumnezeu va avea omul de a face! Vine ziua când ușa harului se va închide!

Gândiți-vă! Un Dumnezeu bun (dar și drept),  pentru o singură neascultare în Eden, a blestemat întreg pământul.

Acest Dumnezeu bun a permis crucea pentru Fiul Său. Ce va face în ziua răzbunării cu cei care au respins și resping jertfa de pe cruce?   

Împăratul, pe cruce a plătit datoria. Crucea ne vorbește de  o datorie plătită.    Sângele Lui a fost vărsat.

Amintiți-vă de sângele de pe ușiorii ușii, în Egipt(Exod 12:13,22, 23) 13 Sângele vă va sluji ca semn pe casele unde veţi fi. Eu voi vedea sângele şi voi trece pe lângă voi, aşa că nu vă va nimici nicio urgie, atunci când voi lovi ţara Egiptului. . 22. Să luaţi apoi un mănunchi de isop, să-l înmuiaţi în sângele din strachină şi să ungeţi pragul de sus şi cei doi stâlpi ai uşii cu sângele din strachină. Nimeni din voi să nu iasă din casă până dimineaţa. 23. Când va trece Domnul ca să lovească Egiptul, şi va vedea sângele pe pragul de sus şi pe cei doi stâlpi ai uşii, Domnul va trece pe lângă uşă şi nu va îngădui Nimicitorului să intre în casele voastre ca să vă lovească.

Sângele primului Paște a fost necesar pentru că a făcut diferența dintre viață și moarte, dintre salvare și pierzare.

II.                 Împăratul înălțat pe cruce a întâmpinat nepăsarea    v. 35a 

      Vrei să te gândești la cruce?

Crucea ne vorbește despre refuz și nepăsare.     

      Unii oameni îl vor refuza pe Christos:   norodul stătea și privea (gură cască).  Se împlinea textul profetic din Isaia 53: v. 3„…disprețuit și părăsit”; v. 6 „…fiecare își vedea de drumul lui. .”.

La rev. franceză când foarte mulți și-au pierdut viața ghilotinați, femeile  își aduceau scaune aproape de eșafod și croșetau. Stăteau gură cască să vadă violența.

Care sunt știrile de la TV cu cea mai multă violență? Nu degeaba știrile de la ora 17.00 au audiență așa de mare. (multă violență).

Christos, Împăratul Slavei murea pe cruce iar ei  priveau curioși dar nepăsători.

Priviți la fiecare Paște, serbat în țara noastră.  Mâncare și băutură! Comemorarea suferințelor s-a transformat în pregătirea festinurilor.

Am urmărit la știri  cum s-au pregătit  românii (mai bine decât anul trecut! !). Totul pentru trup! Pentru pântece. Nici un pic de interes pentru suflet. Dacă începi să vorbești despre suflet, se frământă, se tulbură că le strici mersul. Crucea ne vorbește de nepăsare! Nepăsarea de care a avut parte Christos.

III.              Împăratul înălțat pe cruce a fost batjocorit  V. 35b-39 

 Crucea ne vorbește de batjocură.

Din nou, textul din Isaia 53:3 este izbitor: „…disprețuit și părăsit…”Când Împăratul le-a vorbit despre o altă împărăție unde accentul cade nu pe trup, ci pe suflet, s-au simțit ofensați. Și Pilat, și soldații și soborul, iar prin intermediul soborului, noroadele. (Marcu 15:11): „Noi nu avem alt împărat decât pe Cezar. Împărăția de aici este importantă!”

Crucea l-a înălțat pe Adevăratul Împărat deasupra tuturor, în semn de batjocoră. De data aceasta nu s-a mai urcat pe munte ca să le vorbească, nu s-a mai urcat nici într-o barcă pentru a le predica despre lucrurile Împărăției veșnice. De data aceasta, a fost ridicat pe o cruce în semn de batajocură, de blestem. Totuși, El era Împăratul! Crucea nu i-a putut lua statutul de Împărat!

IV.              Împăratul înălțat pe cruce a acordat ultima șansă  v. 40-43

Crucea ne vorbește de ultima șansă. Ne vorbește despre o garanție care nu trebuie compensată de activitate religioasă(dacă aduce jertfele stabilite, dacă merge de trei ori pe an la Templu…) Acest context a avut o soluție pe măsură(“astăzi vei fi”)

În timpul vieții, după ce făcea vreo vindecare sau oferea iertare, Domnul Cristos avea o cerință foarte clară: “Du-te și să nu mai păcătuiești.”  

De data aceasta, a spus simplu: „Astăzi vei fi cu Mine…”     

Imaginează-ți o moarte inevitabilă pe care nu mai poți s-o ocolești, s-o amâni. Ce faci? Ești dispus să faci orice?

Aveți cunoștințe, prieteni, rude care să fi spus: „Dacă scap de asta, mă pocăiesc”?

Exemplu: un tânăr american a fost prins comițând o infracțiune pentru care  urma, să fie condamnat.  În timp ce era dus în fața judecătorului, a fost cuprins de o așa frică, încât tremura foarte tare. Polițistul care-l escorta l-a bătut pe umăr și i-a spus: Tinere, nu te teme, justiția americană o să facă dreptate! El a răspuns: „Nu de justiție am eu nevoie, ci de milă!”

Împăratul înălțat pe cruce a făcut diferența dintre viața veșnică și moartea veșnică pentru acest tâlhar. Peste el venea moartea fizică dar îl aștepta viața veșnică. Pe cruce și-a încheiat cea mai sigură poliță de asigurare. Nu crucea este garanția ci Cristos.

            Este locul unde Domnul Christos a trebuit să moară(1), să întâmpine nepăsarea(2), batjocura(3) dar mai ales, locul unde oferă  ultima șansă(4). Este locul unde poți demonstra că ești un om înțelept!

             Concluzie:

Prin urmare, ce vei face?

Ioan 3:16  Apreciază-L pe Împăratul Împăraților – dragostea lui Dumnezeu!

                Acceptă jertfa Lui.

                Așteaptă promisiunea eternității în Împărăția Lui!

                                   AMIN!                  

 

O te privesc Isuse… Nr. 17  PDC

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/185217/imparatul-inaltat-pe-cruce