10 LUCRURI, PE CARE TREBUIE SĂ LE EVITE UN PRIETEN BUN
Autor: Elena Stoler
Album: fara album
Categorie: Atenționări și sfaturi

Fiecare om din lumea aceasta dorește să aibă prieteni buni și credincioși, care întotdeauna îl vor înțelege și îl vor susține în clipele grele. Dar, înainte de a avea prieteni buni, trebuie să ne învățăm să fim astfel de prieteni. Cum trebuie să se comporte și ce trebuie să evite un prieten bun?

 

La o întrunire de tineret, am notat câteva gânduri interesante despre acest subiect, pe care doresc să vi-l împărtășesc aici. Este vorba despre 10 lucruri, pe care trebuie să le eviți, pentru a deveni un prieten bun:

 

1.      Un prieten bun nu strigă

Nu trebuie să strigi, și să încerci să obții ceva, prin faptul că vorbești, mărind tonul. Făcând aceasta, și exprimând prin aceasta mânia, poți să îndepărtezi oamenii de la tine. Biblia ne învață:

 

“Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea, închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide, pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu” (Galateni 5:19-21)

 

Mânia, certurile și neînțelegirile sunt păcate și pofte ale firii pământești. Astfel de lucruri nu trebuie să fie prezente în viețile noastre, dacă dorim să avem relații sănătoase cu cei din jur.

 

2.      Nu trebuie să crezi că toți îți sunt datori

Nimeni, și niciun prieten nu este obligat să-ți dea ceva. Nu te stărui prin comportamentul tău, și prin relația ta să-i arăți omului, că el îți este dator. În Cuvântul Lui Dumnezeu este scris:

 

“Să nu datoraţi nimănui nimic, decât să vă iubiţi unii pe alţii, căci cine iubeşte pe alţii a împlinit Legea” (Romani 13:8)

 

Tot astfel, un prieten bun trebuie să-și iubească prietenii, ci nu să zică, că ei îi sunt datori cu ceva, doar din cauza că prietenesc cu el.

 

3.      Ferește-te de sarcasm

Glumele proaste și sarcasmul poate să supere o persoană, chiar dacă nu ai dorit să faci aceasta. Dacă dorești să ai o relație de prietenie bună, atunci nu trebuie nici să te gândești la aceasta:

“Cine vorbeşte în chip uşuratic răneşte ca străpungerea unei săbii,
dar limba înţelepţilor aduce vindecare” (Proverbe 12:18)

 

4.      Nu manipula

Nu lăuda exagerat vreo persoană, pentru a obține ceva, sau nu dărui multe cadouri, care zic de la sine: “Îți dăruiesc cutare lucru, iar acum îmi ești dator (datoare),” și alte lucruri asemănătoare. Biblia ne zice să trăim…

 

“Lepădaţi dar orice răutate, orice vicleşug, orice fel de prefăcătorie, de pizmă şi de clevetire” (1 Petru 2:1)

 

Prietenia cu un om, trebuie să aibă temelia, pe o intenție sinceră a inimii, de a face bine celuilalt, ci nu doar pe aceea, că te simți dator (datoare), sau obligat(ă). În afară de aceasta, nu poți să obligi o persoană, ca inima ei să se lege de tine, sau ca cineva să te ajute cu ceva. Trebuie să aleagă liber ce dorește să facă. Fă binele din toată inima, cu o inimă sinceră, fără gânduri și planuri rele.

 

5.      Nu căuta ca cineva să te jelească

Nu te stărui să găsești pe cineva, care te va jeli, nu te plânge foarte mult pe problemele tale, pentru ca cineva să te poată înțelege. În schimb, fii un om, care se interesează de problemele altora, și îi ajută cum poate. Sfânta Scriptură  ne învață:

“Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta sunt cuprinse Legea şi Prorocii” (Matei 7:12)

 

Când simțim cu alții, obținem acel sprijin, de care avem nevoie, deoarece Dumnezeu nu ne va părăsi în necaz.

 

6.      Nu ignora

 

Chiar dacă te-ai certat cu cineva, nu umbla cu fața supărată, nu tăcea și nu ignora, ci cât mai rapid stăruiește-te să găsești și să rezolvi problema voastră:

 

 

“Un răspuns blând potoleşte mânia, dar o vorbă aspră aţâţă mânia” (Proverbe 15:1)

 

Nu tăcerea, ci un răspuns blând te va ajuta să rezolvi neînțelegerea și să-ți restabilești relația de prietenie. Anume așa procedează un prieten bun.

 

7.      Nu trânti ușa

 

Nu te stărui să arăți, cât ești de mâniat(ă), prin faptul că trântești ușa, sau că arunci ceva, pentru a face gălăgie. Nu permite ca mânia să izbucnească în așa fel. Aceasta nu duce la nimic bun, ci doar agravează problema și îți strică numele.

 

“Cine răspunde fără să fi ascultat face o prostie şi îşi trage ruşinea” (Proverbe 18:14)

 

Izbucnirile de mânie, doar distrug relația. Merită să asculți liniștit(ă), ce are de spus cealaltă persoană, și să găsești o modalitate pașnică de a rezolva problemele.

 

 

8.      Nu expira greu

 

Nu face aceasta, și de asemenea nu privi spre o altă direcție, arătând prin aceasta, cum este atitudinea ta față de cutare persoană. Aceasta nu duce la nimic bun, și nu îmbunătățește relația ta cu cei din jur.

 

  “Ştiţi bine lucrul acesta, preaiubiţii mei fraţi! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie, căci mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu” (Iacov 1:19-20)

 

În loc să arăți nerăbdarea ta, sau chiar atitudinea de dispreț față de cealaltă persoană, învață-te să asculți și să înțelegi. Atunci, chiar dacă a apărut o situație stresantă, poți s-o rezolvi, fără să superi pe cineva, și fără să te cerți.

 

9.      Nu te întoarce cu spatele

 

Nu înceta să-ți sprijini prietenul (prietena), sau persoana cu care vorbești. Nu înceta să vorbești cu cineva, doar din cauza, că el, sau ea nu dorește să gândească și să facă la fel ca tine. Nu fii egoist(ă), ci fii sincer(ă) în relația ta de prietenie. Toți suntem diferiți, și fiecare dintre noi este unic. Chiar dacă nu ești deacord cu prietenul, sau prietenii (prietena) tăi, atunci încearcă să-i respecți și să-i înțelegi opinia. Nu trebuie să fie un motiv de a rupe relația. Dumnezeu în Cuvântul Său ne spune:

 

“Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească. În cinste, fiecare să dea întâietate altuia” (Romani 12:10)

 

Un prieten(ă) bun(ă), va încerca să vorbească blând, cu respect, fără să oblige, despre ce îl (o) deranjează în comportamentul celuilalt (celeilalte)! Doar așa poți să-ți păstrezi relația de prietenie, și să înțelegi care este problema.

 

 

10.                        Nu făcea ceva cu intenție rea

 

Nu făcea ceva încet, nu întârzia, pentru a arăta celuilalt (celeilalte) nemulțumirea ta cu privire la ceva. Un astfel de comportament poate să distrugă orice relație.

 

“Nu întoarceţi rău pentru rău, nici ocară pentru ocară; dimpotrivă, binecuvântaţi, căci la aceasta aţi fost chemaţi: să moşteniţi binecuvântarea” (1 Petru 3:9)

 

Dumnezeu ne învață să răspundem cu bine, celor care ne fac rău, și cu atât mai mult să nu facem ceva cu intenție rea. Încă o dată, unica rezolvare bună într-o astfel de situație va fi, să vorbești blând cu prietenul (prietena) ta, și să-i explici, ce te îngrijorează.

 

Deci, mai întâi de toate o prietenie bună depinde, de atitudinea pe care o ai față de prietenul (prietena) ta, și cât ești gata să jertfești pentru zidirea relației. În afară de aceasta, este bine de menționat, că relațiile bune și puternice se zidesc, în primul rând pe ascultarea față de Dumnezeu, ci nu pe dorința de a plăcea oamenilor. Trăind după voia Lui Dumnezeu, întotdeauna vei căuta, să faci bine celor, care te înconjoară, și te vei învăța să fii un prieten bun. Fie ca Dumnezeu să ajute toți cititorii să fie prieteni buni, și să-și zidească relațiile cu oamenii, având temelia pusă în dragostea față de Dumnezeu și pe principiile Cuvântului Lui Dumnezeu!

 

Traducere: Repalov Veaceslav

Autor: Elena Stoler

 

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/studii/184763/10-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-evite-un-prieten-bun