Iael
Autor: Carmen Iene
Album: Libertate creştină pentru femei
Categorie: Diverse

Neftali

, , Un cuvânt spune Domnul și femeile aducătoare de vești bune sunt o mare oștire"

Iael

IAEL-ce faci când împrejurările te forțeaza să iei o decizie?

(JUDECATORI 4:17-24)

 

Înainte de a intra în contextul acestei întâmplări, vreau să reamintesc despre AUTORITATEA CUVANTULUI LUI DUMNEZEU(2 TIM 3:16). Dumnezeu este autorul bibliei, autoritatea din spatele cuvintelor este Duhul Sfant iar firul roșu care parcuge toata biblia este Isus Hristos. Toate sunt din El, prin EL si pentru EL. Duhul Sfant întotdeauna ne va duce la Isus, va lua din ce este a Lui și ne va duce nouă. El intotdeauna va proslăvi pe Isus, iar ascultarea noastră de EL va face ca Tatăl din ceruri să fie proslăvit. Trebuie să meditam la Cuvânt să-l studiem și să-l aplicăm. Atunci vom creste din putere in putere și vom fi echipați pentru slujire. Domnul Isus a spus ca EL împlinește legea si proorocii și nu va trece nici o iotă sau o frântura din slovă înainte ca sa se fi întâmplat toate lucrurile.

Dumnezeu ne vorbeste prin tot Cuvântul Său, atât scris cat și revelat. Noi trebuie doar să ascultăm și să întrebăm ce vrea sa ne trasmită prin Duhul Său.

Când am citit acest pasaj din Judecători am rămas întâi uimită de cruzimea evenimentelor, însă după ce am intrebat pe Domnul ce vrea să-mi spuna prin acest text, am început sa primesc tot mai multe răspunsuri pe parcursul următoarelor zile. Doresc sa împărtășesc din gândurile pe care le-am primit. Am fost îndemnată pentru început să citesc tot capitolul 4, ca să înțeleg mai bine contextul și să cunosc personajele implicate.

Pe vremea aceea judecător în Israel era Debora, care stătea sub finicul ei și locuitorii țării veneau la ea să fie judecați. Plângerile lor erau îndeosebi despre asuprirea de mai bine de 20 de ani a canaaniților a cărui împarat era Iabin, acesta fiind un militar bine echipat. Căpetenia oștirilor lui Iabin era Sisera. Era un timp al unei noi generații care au uitat de Dumnezeul părinților lor și de minunile pe care Acesta le săvârșise pentru ei, și s-au dedat la idolatrie si la alte lucruri rele. Din cauza aceasta si Domnul și-a întors fața de la ei și i-a dat în mâna asupritorilor. Debora a fost o femeie a lui Dumnezeu într-o vreme când barbatii erau delăsători si au uitat de îndatoriile  lor de bărbati, și a acționat în înțelepciunea primită de la Dumnezeu, aplicând ordinea divină. A chemat pe Barac, și Debora i-a transmis mesajul lui Dumnezeu(judecatori 4:6-9)

, , Du-te, îndreaptă-te spre muntele Taborului, și ia cu tine 10000 de oameni din copiii lui Neftali și din copiii lui Zabulon; voi trage spre tine la pârâul Chison pe Sisera, căpetenia oștirii lui Iabin, împreuna cu carele si oștile lui, și-l voi da în mâinile tale.”Barac a chemat-o și pe Debora cu el, aceasta a acceptat nu înainte de a-i mai trasmite un mesaj de la Domnul: , , Voi merge cu tine; dar nu vei avea slava in calea pe care mergi, căci Domnul va da pe Sisera pe mâinile unei femei.”

Domnul a dat pe mâna lui Israel oștirea canaanita trecând prin ascuțișul sabiei toată tabăra lui Sisera, apoi Barac i-a urmărit și i-a omorat pe toți. Sisera a reusit să fugă pe jos pâna in cortul Iaelei, nevasta lui Heber chenitul cu care a avut o înțelegere de pace. Aceasta l-a primit în cort, l-a acoperit cu o învelitoare și i-a dat sa bea lapte, fiindu-i sete și fiind foarte obosit a adormit tun. Iael a luat un țărus de cort și un ciocan și l-a înfipt în tâmpla lui Sisera omorându-l. Când a ajuns Barac, Iael i-a aratat cadavrul lui Sisera, împlinindu-se proorocia Deborei . Să mori omorât de o femeie era o dezonoare  și astfel Domnul a smerit pe Iabin, înaintea copiilor lui Israel.

Cuvântul lui Dumnezeu este de folos sa învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune. Și din acest pasaj sunt foarte  multe lucruri de învățat:

– Dumnezeu  pedepseste neascultarea și răzvrătirea.

-Nici un Cuvânt care iese din gura Lui Dumnezeu, nu se întoarce fără rod. Tot ce vestește Dumnezeu se împlinește.

-Când un nenorocit strigă către Domnul acesta Il asculta și îl scapă din toate necazurile lui.

-Oricât de coruptă ar fi o națiune Dumnezeu are oamenii lui care nu-și apleacă genunchiul în fața lui Baal

-Când îl ai de partea ta pe Dumnezeu oricât de mari ar fi obstacolele, vei avea izbandă.

-, , Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii să le faca de rușine pe cele înțelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de rușine pe cele tari.”(1 cor. 1:28)

În vechime Dumnezeu a ridicat mai multi izbăvitori poporului Israel însă izbăvirea a fost de scurta durată, deoarece poporul a uitat repede binefacerea Domnului și s-a întors la căile lui rele. Însă Dumnezeu a avut pregătit un plan perfect, de a oferi intregi lumii un Mântuitor perfect si izbăvirea sa dăinuie în eternitate, pe Isus Hristos, Mielul fără cusur a lui  Dumnezeu, dat lumii ca jertfă pentru păcatele lui.

Ce vrea Dumnezeu să transmită femeilor din acest pasaj?

Dumnezeu  vrea să știi că ești valoroasă în ochii Lui, să nu te temi, nu ești singură. El este cu tine in orice situație, oricât de dificilă ar fi ea. Iael a fost singură acasă când a venit Sisera la ea și a trebuit să facă fată situației create. El are pentru tine fapte bune pregătite în care tu doar sa pășești dacă decizi pentru EL. Dumnezeu are pregătit un destin minunat pentru fiecare dintre noi. Înainte ca noi să-L cunoaștem, El ne-a cunoscut. Iael nu a făcut parte din poporul lui Dumnezeu, asa cum eram și noi odinioară pâna in ziua in care am răspuns chemarii cerești si l-am acceptat pe Domnul Isus ca Mântuitor personal, ca Domn și Stăpân al viețîi noastre.

De decizia ta tine totul, să intri sau nu chemare, în destin. O decizie înteleaptă schimbă totul.

Iael a cunoscut înțelegerea pe care a avut-o soțul ei cu Imparatul Hatorului și l-a primit pe Sisera în casa, l-a adăpostit, i-a dat sa bea, l-a acoperit și i-a oferit protecție.

Dumnezeu mi-a atras atenția la versetul 14 din judecatori capitolul 4: AtunciDebora a zis lui Barac: , , Scoală-te, căci iata ziua cand dă Domnul pe Sisera in mainile tale. INTR-ADEVĂR, DOMNUL MERGE INAINTEA TA”

Domnul a mers înainte și a pregatit calea, lupta fusese câștigată, poporul  trebuind doar să rămână  în ascultare, dușmanul a fost înfrânt. El a pregatit totul, a pus vrăjmasul pe fugă. Dumnezeu tot ce incepe duce la bun sfârsit. El nu s-a oprit doar acolo, unde a fost castigată lupta ci a mers înainte, în casa Iaelei și a pregătit mântuirea ei, Domnul a fost acolo cu Iael.

Cine credeți că i-a adus aminte că familia soțului ei a fost înrudită cu Moise(versetul 11 –heber chenitul, se despărțise de cheniti, fiii lui Hobab, socrul lui Moise)?

Cine credeți că i-a adus aminte de toate minunile pe care le-a facut Dumnezeu poporului Său prin mâna lui Moise?

Dumnezeul lui Israel este mai mare decat Imparatul canaanitilor! Domnul a mers înainte și a pregătit toate faptele ei, a fost cu ea.

Iael a ales să fie de partea lui Dumnezeu, a rupt alianța cu păcatul, a actionat dur și  vehement împotriva lui, ucigându-l. La prima vedere, fapta Iaelei pare de o cruzime de neimaginat, însă actiunea ei simbolizează atitudinea noastră împotriva păcatului, cum trebuie să acționăm  atunci când in inima noastră s-a cuibărit vrăjmasul.

La inceput Iael a acționat firește și l-a primit pe Sisera în casa ei datorită înțelegerii pe care o aveau, dar apoi s-a lăsat călăuzita de Duhul lui Dumnezeu.

Fiindcă umblarea după lucrurile firii aduce moarte, pe când umblarea dupa lucrurile Duhului aduce viată. Iael a ales viața. Mantuirea a venit în casa ei.

Sunt momente în viața noastră când trebuie să decidem prompt, și să întreprindem acțiuni care în ochii lumii  par o nebunie însă în ochii lui Dumnezeu este un act de credintă care nu ramane nerăsplătit.

Iael a prins firul de legătura cu Dumnezeu și a mers pe el, restul venind de la sine. Căile lui Dumnezeu sunt neînțelese omului, Domnul are metode infinite de a lucra. Acțiunea lui Iael pare o nebunie omului firesc, acțiunea ei a fost riscantă crudă, salbatică, insă eu cred că tot ce s-a întâmplat în casa aceea, în ziua aceea a fost doar harul nespus de mare a lui Dumnezeu care s-a descoperit și a actionat contrar gândirii omenești. Glorie  lui Dumnezeu pentru intelepciunea fără margini pe care o descoperă acelora care îsi deschid inima Lui si aleg prin credintă să-L urmeze cu prețul vieții.

Proorocia Deborei s-a împlinit, Barac a văzut cu ochii lui împlinindu-se ceea ce Dumnezeu a spus. Împreună  cu Debora au lăudat minunile lui Dumnezeu în cântarea Deborei, o cântare insuflata de duhul lui Dumnezeu, asemenea cântarii Anei, lui Simeon sau a Mariei.

Iaela fost pusă în cântecele israeliților și actul ei de curaj a fost pomenit de generațiile următoare, la fel ca Maria care a spart vasul de albastru si  a uns trupul lui Isus. Acolo unde se vesteste Evanghelia, ea  este amintită.

, , Binecuvantată să fie intre femei Iael, nevasta lui Heber, chenitul! Binecuvantată să fie ea între femeile care locuiesc in corturi!”(judecatori 5:24)

Cortul reprezintă, așa cum era cortul intalnirii sau cortul lui David, Împărăția lui Dumnezeu. Binecuvântate sunt doar cele ce pășesc prin credintă în Impărăția lui Dumnezeu. Isus a spus că Impărăția lui Dumnezeu se ia cu năvala, și cei ce dau năvala pun mana pe  ea(Matei 11:12). Impărăția lui Dumnezeu este prezent acolo, în acea inimă în care Isus este întronat ca Rege, acolo unde se face voia Regelui.

Ca să intri in Impărăția lui Dumnezeu trebuie să dai năvala(luca 16:16), de aceea când auzi Cuvântul lui Dumnezeu nu-ți împietri inima și acționează  prompt, decide în favoarea Lui, fiindcă  nu ști ce aduce ziua de maine și cel mai intelept lucru este să fi împacat cu Dumnezeu. Ce multe lucruri am avut de invătat de la  lael și Debora, două personaje feminine deosebite.

Debora  a dat dovadă de smerenie, ea și-ar fi putut lua slava însă a stat in umbră, punându-l in fața pe Barac, fiindca Dumnezeu  a creat întâi barbatul si apoi a creat femeia.

, , Pe vremea lui Samgar, fiul lui Anat, pe vremea Iaelei, drumurile erau părăsite si călătorii apucau pe căi strâmbe. Capeteniile erau făra putere in Israel, făra putere, până cand m-am sculat eu, Debora, pâna când m-am ridicat eu ca o mamă in Israel.”

, , Trezește-te, trezește-te Debora! Trezește-te, trezește-te și zi o cântare! Scoală-te Barac și adu-ți robii de război, fiul lui Abinoam.”(jud 5:12)

Dumnezeu ne cheamă la trezire, și trezirea trebuie să înceapă din casa lui Dumnezeu. Cât mai vrei să stai în nesiguranța ta, în comfortul tău, în păcatul tău. Vrei să te ridici, să fii ca o mamă, chiar dacă totul îți stă împotrivă?

Vrei să lași o moștenire sfântă generațiilor după tine?

Ori  ești indiferentă și lași să treacă pe lânga tine binecuvantarea, valul de trezire ori alegi să umbli pe ape.

Vrei să lași în urmă o generație de răzvrătiți care nu cunosc frica de Dumnezeu, care trăiesc în beznă spirituală și în păcat?

De fiecare din noi depinde ce lăsăm în urma noastră, drumuri părăsite și căi strâmbe sau decidem să umblăm, cârmuiți de Duhul lui Dumnezeu, să fim vitejii lui Isus, fără frică, fără nesiguranță, fără compromis, dedicați sută la sută Domnului, să fim mame care să nască copii spirituali crescuți și educați să ducă mai departe vestea buna a Împărăției.

Evrei 12:13 ne arată atât de clar că trebuie sa fim un exemplu de biruitori pentru ca alții care se luptă cu anumite probleme să poata fi vindecați, restaurați și aduși  înapoi pe cale:

, , …croiți cărări drepte cu picioarele voastre. ca cel ce șchiopătează  să nu se abată din cale, ci mai degrabă să fie vindecat.”

Numele Iael înseamnă căprioară, capră sălbatică sau mai înseamnă, , cea care urcă.”

Asemenea lui Iael suntem și noi femeile, firave ca căprioarele însă prin Duhul  Domnului suntem învrednicite să urcăm din treaptă de cunoștință în treaptă de cunostință , din slavă in slavă, din putere în putere, în cunoașterea și mărturisirea Iubitului inimii noastre Isus Hristos. Suntem chemate să devenim biruitoare, așa cum a zis Isus:

, , V-am spus aceste lucruri ca să aveți pace în Mine. În lume ve-ți avea necazuri, dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea.”(Ioan 16:33)

 

 

 

 

 

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/studii/180833/iael