Copiii mici, nou născuți, sunt demonizați sau nu? Ce spune ortodoxia și ce spune Biblia?
Autor: Simion Ioanas
Album: Ortodoxia in lumina Scripturii
Categorie: Diverse

Copiii mici, nou născuți, sunt demonizați sau nu? Ce spune ortodoxia și ce spune Biblia?

Te minunezi atunci când vezi conceptul ortodox, prin care unui copilaș mic dus la botez i se face slujba de exorcizare, cu direcții precise de-a scoate demonii din el.
Mai jos vă redau ce spune preot Matei Vulcanescu într-un articol pe apologeticum. ro:

"Lumea din afară Bisericii Ortodoxe este în puterea celui rău, a diavolului, iar acest lucru se vede cel mai bine chiar prin rugăciunile de exorcizare care se fac catehumenului sau copilaşului la Botez."
"Doar prin exorcizările de la botez, apoi prin lepădare şi prin Taina Botezului este gonit diavolul din inima copilului sau catehumenului. (Molitfelnic, măn. Petru Vodă – Şi suflă preotul de trei ori asupra inimii lui în chipul Sfintei Cruci, şi îl însemnează de trei ori, la frunte, la gura şi la inimă, zicând: GONEŞTE DE LA DÂNSUL PE VICLEANUL ŞI NECURATUL DUH CARE SE ASCUNDE ŞI SE ÎNCUIBEAZĂ ÎN INIMA LUI; aceasta se zice de trei ori. Înainte de acestea sunt exorcismele – care încep cu cuvintele: Să te certe pe tine diavole… exact ca la molitfele Sfântului Vasile cel Mare, iar la sfârşit de tot, exact înainte de Crez se fac lepădările.)"
( preluat de la: apologeticum. ro/2012/06/exista-mantuire-inafara-bisericii-ortodoxe-sunt-martirii-eterodocsilor-martiri-adevarati-pentru-hristos/)

Învățătura aceasta nu are nimic cu Sfânta Scriptură, prin care cu adevărat S-a revelat Dumnezeu. De aceea vreau să privim la câteva adevăruri legate de acest subiect în Sfânta Scriptură și să vedem cât de departe de Dumnezeu pot ajunge oamenii, când părăsesc Scriptura în folosul personal sau al tradițiilor unei religii.

1. Copiii nu se nasc demonizați, ci cu o natură coruptă, predispuși spre păcat.
"Iată că sunt născut în nelegiuire, și în păcat m-a zămislit mama mea." (Ps. 51:5)
Ce înseamnă asta?
Înseamnă că acel copil născut nu are capacitatea de-a face deosebire dintre bine și rau. Pe de altă parte, datorită căderii omului în păcat, natura copilului născut este coruptă, în sensul că acel copil nu are discernământ să facă diferența între Adevărul lui Dumnezeu și falsul satanei, de aceea are nevoie de educație spirituală și un sistem de valori, în funcție de vârstă, astfel ca la momentul oportun când devine responsabil, să poată crede în Evanghelie și să trăiască după valorile celui care l-a creat, adică Dumnezeu.

Asta nu înseamnă că acel copil este posedat de demoni, așa cum greșit arată învățătura și practica ortodoxă. Înseamnă în schimb că acel copil are fire pământească și acea fire nu poate să fie biruită decat în momentul când acel copil devine responsabil, are capacitatea de a crede în Evanghelie, se pocăiește, realizând că-i păcatos și că Hristos a murit pentru păcatele lui. Atunci, Duhul Sfânt, ajută o asemenea persoană să creadă și să trăiască conform Scripturii și să nu traiască dupa îndemnurile firii pământești.

"Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea, închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide, pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu. Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege. Cei ce sunt ai lui Hristos Isus şi-au răstignit firea pământească împreună cu patimile şi poftele ei. (Galateni 5:19-24)
2. Copiii mici nu sunt responsabili înaintea lui Dumnezeu pentru nici un pacat
Chiar Domnul Hristos îi dădea ca exemplu pe copii, exemplu de nevinovăție și sinceritate. |Biblia ne spune următoarele, cu privire la perioada când un copil nu este responsabil și Dumnezeu nu ține cont de perioada aceasta din viață ca s-o impună și să-i ceară socoteală copilului:
"Dumnezeu nu ține seama de vremurile de neștiință și poruncește acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască;" (Fapt. 17:30)
Mai mult, copiii nu sunt responsabili de pacatele parintilor, asa cum gresit cred unii ierarhi ortodocsi. In Noul Legamant copiii nu raspund de pacatele parintilor.
”In zilele acelea nu se va mai zice: "Parintii au mancat agurida, si copiilor li s-au strepezit dintii", ci fiecare va muri pentru nelegiuirea lui; oricarui om care va manca agurida i se vor strepezi dintii!” (Ieremia 31:29-30)
3. Copiii mici au asigurată de Dumnezeu, Împărăția, promisiunea este făcută de Domnul Hristos
Dacă copiii erau considerați demonizați de Dumnezeu, atunci cu siguranță că Hristos Domnul nu spunea că Împărăția lui Dumnezeu este a celor ca ei!
"Cand a văzut Isus acest lucru, S-a mâniat și le-a zis: "Lăsați copilașii să vină la Mine și nu-i opriți; căci Împărăția lui Dumnezeu este a celor ca ei." (Marc. 10:14)
4. Copiii mici în Noul Legământ al Domnului, au fost luați în brațe și binecuvântați
Niciodată în Noul Testament nu ne este prezentată o altă lucrare practicată de Domnul Isus legată de copii, decât binecuvântarea lor. Ei au fost luați în brațe de Domnul și binecuvântați, nu întâlnim niciunde un botez al vreunui copil sau vreo acuzație că ei ar fi demonizați și pe acest motiv ar trebui exorcizați. Botezul se făcea doar oamenilor responsabili, care puteau întelege mesajul Evangheliei și să răspundă afirmativ, prin credință și pocaință.
”Când a văzut Isus acest lucru, S-a mâniat şi le-a zis: "Lăsaţi copilaşii să vină la Mine şi nu-i opriţi; căci Împărăţia lui Dumnezeu este a celor ca ei. Adevărat vă spun că oricine nu va primi Împărăţia lui Dumnezeu ca un copilaş, cu niciun chip nu va intra în ea!" Apoi i-a luat în braţe şi i-a binecuvântat, punându-Şi mâinile peste ei.” (Marcu 10:14-16)

Nu există motivații ale botezului copiilor mici în Scriptură, nici faptul că copiii mici ar fi demonizați. Toate aceste practici sunt o acoperire a încreștinării în masă a oamenilor, fără credința în Evanghelie și pocaință. Când spui că un copil e demonizat și responsabil de păcate, automat poți înșela pe oameni că dacă moare ajunge în iad. Astfel îi înveți că dacă nu-l duci la botez pe copil și moare, iadul e destinația lui. Așa ai omis ce vrea Dumnezeu, adică credința în Evanghelie și pocăința celui care intră în Biserică, așa ai născut o religie formală, prin care aduci adepți în masă, fara voia lor și-i declari încreștinați prin harul preotului și credința nașului. Biblia însă declară cu totul altceva, omul devine creștin prin nasterea din nou, prin credința în Evanghelie și pocăință, după aceea mărturisește în apa botezului schimbarea făcută de Dumnezeu în viața lui și faptul că acel om aparține lui Dumnezeu, prin Isus Hristos și Duhul Sfânt.
Prin aceste concepte ortodoxe, planul lui Dumnezeu a fost denaturat și oamenii sunt induși în eroare, fiind lipsiți de posibilitatea de-a avea parte de Adevărata Mântuire oferită de Dumnezeu în Hristos Isus, prin credință și pocaință, prin Jertfa Domnului Hristos.
Simion Ioanăș
Articolul poate să fie citit si aici.

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/176920/copiii-mici-nou-nascuti-sunt-demonizati-sau-nu-ce-spune-ortodoxia-si-ce-spune-biblia