Un prieten si o calauza!
Autor: Raul Pescaru
Album: Valori Spirituale
Categorie: Consolidare spirituală

 

Tu intotdeauna ai un prieten si o calauza.

Rom. 8:5-17

Si voi nu ati primit un duh de robie ca sa mai aveti frica; ci ati primit un duh de infiere, care ne face sa strigam:Ava! Adica Tata!”

            Cand unui copil de 5 ani ii este frica stiti ce vrea el? El il vrea pe tati. Vrea prezenta tatalui in mod fizic acolo, asta il linisteste chiar in mijlocul noptii si a intunericului. Tot asa si Duhul Tatalui este viu si este in launtrul nostru, care ne incurajea si ne garanteaa prezenta tatalui. Asa suntem incurajati sa pasim prin credinta sa ne lasam calauziti de Duhul. Stiind ca Dumnezeu este cu noi primim curaj si putere de a intampina orice navaleste peste noi.

            Este o poveste despre o femeie din Anglia care atunci cand a aparut electricitatea a fost dintre primle care s-au racordat la electricitate. Toti ereau umiti de ceea ce facuse femeia.

            Omul care citea ceasul de curent cand a venit prima data la ea, a fost oarecum surprins sa descopere cata de putina electricitate a folosit aceasta. El a intrebat-o daca sunt ceva probleme acolo, ea raspundse ca nu este nici o problema. Se pare ca nu ati folosit aproape deloc electricitatea. Ce sa intamplat? Ea a raspuns:o, da, cand soarele apune aprind o veioza ca sa vad sa-mi aprind lumanarea, dupa care sting veioza.

            Sunt o multime de oameni care traiesc in Duhul exact atat de mult. Noi am primit puterea lui Dumnezeu in vietile noastre insa nu stim sa traim pe baza ei. Asa se face ca traim inca mizerabil de josnic. Dumnezeu ne-a binecuvantat din belsug cu tot felul de binecuvantari duhovnicesti, cu puterea necesara ca sa putem trai impliniti. Cum ar arata vietile nostre daca nu am mai trai pe baza lumanarii noastre, ci pe baza luminii minunate a lui Isus Hristos? Aici este frumusetea, ca Dumnezeu ne-a daruit Duhul Sau ca sa ne calauzeasca sa ne imputerniceasca ca sa nu mai traim in fire. Insa trebuie sa-L lasam sa traiasca in noi, si aceasta chiar de azi inainte.

            Auzi tu chemarea lui Dumnezeu – aceea este dulcea chemare a Duhului Sfant care vrea sa te stapaneasca pe deplin.

 

1.        Suntem Iluminati ca sa stim cum sa-l urmam pe Hristos

1Cor. 2:2-16

Iluminarea este procesul prin care Duhul Sfant face de cunoscut lucrurile adanci ale lui Dumnezeu credinciosului. 1 Cor. 2:0 Atunci cand Dumnezeu ne descopera ceva, El o face pentru aplicare.

“lucrurile adanci ale lui Dumnezeu” care sunt acestea? Sunt acele lucruri care apar in 2:9 “pe care Dumnezeu le-a pregatit pentru cei ce-L iubesc.” Dumnezeu vrea sa cunoastem azi toate binecuvantarile Harului Sau care au fost planificate pentru noi.

Un crestin cu succes este unul care invata vocabularul Duhului si il foloseste. Intelege teremeni ca justificare, sfintire, infiere, alegere, inspiratie, etc. Atunci cand intelegi vocabularul lui Dumnezeu, intelegi Cuvantul lui Dumnezeu si Voia Sa.

Nu poti intelege planurile lui Dumnezeu daca nu intelegi limbajul lui Dumnezeu. El ne conduce in adevar si cum sa aplicam adevarul.

Mat 13:2 “Duhul este ca un gospodar care scoate din comoara lui lucruri noi si lucruri vechi.” Noul vine pe fondul vechiului si ne ajuta sa intelegem vechiul. Duhul ofera variante infinite a aplicarii Cuvantului. Te ilumineaza cum sa aplici Adevarul.

Cei ce nu inteleg vocea lui Dumnezeu inca nu sunt intr-o relatie cu Dumnezeu sau inca nu au invatat limbajul lui Dumnezeu. Este impozibil sa traiesti o viata placuta lui Dumnezeu daca nu intelegi vorbirea lui Dumnezeu. Este ca si cand ai vrea sa te intelegi cu un chinez fara sa stii o boaba de chineza. Este ca atunci cand un ghid iti vorbeste intr-o limba neinteleasa. Esti paralel. Invata sa asculti Duhul!

 

2.       Suntem Imputerniciti ca sa traim o viata noua

Rom. 8:2-14

Nu e deajuns sa avem Duhul, Duhul trebuie sa ne aiba pe noi. Doar atunci poate sa impartaseasca in noi si prin noi viata abundenta, biruitoare si noua pe care o avem in Cristos. Noi nu mai avem nici o datorie carnii, oricum ea a adus numai necazuri in viata noastra.

Noi avem o obligatie Duhului, pentru ca El este Acela care a lucrat in noi si ne-a convins, ne-a descoperit pe Cristos in noi si ne-a dat viata vesnica atunci cand ne-am increzut in Cristos ca mantuitor.

Pentru ca El este Duhul Viatii – El ne imputerniceste sa-l ascultam pe Cristos, el ne transfosrma in asemanarea lui Cristos.

            Noi ca acea femeie din pilda nu stim sa folosim resursele. Noi aprindem veioza ca sa vedem cum sa aprindem lumanarea si apoi stingem oprim puterea. Ca sa traim din nou in umbra si intuneric. Fara putere si fara resurse. Cu toate ca avem la dispozitie toate resursele. Omul duhovnicesc este cel ce intelege vorbirea lui Dumnezeu pentru ca detine vocabularul lui Dumnezeu si apoi intelege ca poate trai o vita noua si victorioasa doar prin imputernicirea Duhului lui Dumnezeu.

            Cat de des ai descoperit imputernicirea oferita de Duhul? Cat traiesti prin puterea Lui si cat prin lumanarea ta? Daca inca traiesti la lumanre – traiesti prin puterea si resursele tale si nu se vede eficienta si puterea lui Dumnezeu in tine. Ai nevoie de ghid, doar ghidul poate sa-ti arate viata noua. Esti intr-o realitate straina. El stie ce este acolo si vrea sa-ti arate, sa-ti descopere.

 

3.   Suntem Incurajati ca sa traim prin credinta mai degraba decat prin frica

Romani 8:5

Nu avem un duh de robie – nu am fost facuti robi. Desi noi am cerut:“fa-ma ca pe unul din argatii tai.” Noi nu trebuie sa traim cu frica unui rob. Un rob nu intelege dragostea, ci doar datoria. Robul nu are drepturi, ci doar responsabilitati. Robul nu stie ce face stapanul. Robul este supus prin frica. Prin tirania LEGII.

Noi am primit un duh de infiere – prin care strigam Ava! TATA! Desi ne-am intors acasa cu dorinta de a fi Robi, El a adus un inel si ni l-a pus in deget, o haina imparateasca si ne-a acoperit cu ea, a pus incaltaminte in picioare si ne-a numit fii. Fiule, Fiul meu. Nu te  teme.

Am fost adusi in familia lui Dumnezeu si infiati. Noi avem libertatea Duhului si nu tirania Legii.

Cand ai credinta ca esti copilul lui Dumnezeu traiesti prin Duhul si nu prin Lege.

Curajul unui copil care se arunca in bratele tatalui ori cat de mare ar fi distanta. Care se lasa in bratul tatalui oricat de dureroasa ar fi operatia. Care se urca in roaba tatalui sau ori cat de mare ar fi prapastia peste care trece. Pentru ca se increde in El. Asta face credinta. Ne elibereaza de frica.

 

Ce Dumnezeu minunat.

El vrea sa te ilumineze sa te invete limbajul sau, apoi sa te faca sa intelegi resursele Sale si in cele din urma sa te cucereasca asa incat sa te increzi total in El.

Cant 225

“El m-a condus ce Glorie! Cuvinte de mangaiere, oriunde-as fi orice-as face, Mana Domnului ma conduce.

 

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/schite/174368/un-prieten-si-o-calauza