Isus stapanitorul si biruitorul - duhurilor
Autor: Raul Pescaru
Album: Atributele credintei
Categorie: Credință

Isus stapanitorul si Biruitorul

Marcu 5:1-20

Am vazut cum Isus este biruitorul pericolelor. Acum vom vedea cum Isus este biruitorul demonilor.

Atunci cand au ajuns pe partea cealalta au intalnit dou indraciti, sau despre acesti doi stim si ne este relatat in Scriptura.

Mat. 8:8

Intreaga scena pare aproape rupta dintr-un film de groaza, horor. Pentru lumea civilizata aceata scena este ireala, insa nu e ireala pentru aceia care sunt pe campul de misiune. Invatatorii Scripturii cred ca demonii sunt atat de prezenti si reali acum cum nu au fost niciodata in istorie.

Vedem in aceasta scena trei forte care lucreaza:Satan, Societatea si Salvatorul Isus. Aceste trei forte lucreaza si azi in lumea noastra, incercand sa controleze vietile oamenilor.

 

1. CE POATE FACE SATANA OMULUI.

Satana este un hot si scopul sau ultim este sa distruga.

Ioan 10:0 „Hotul nu vine decat sa fure sa junghie si sa prapadeasca (sa piarda).”

Apoc. 9:1 „ingerul adancului.” Care vrea sa prapadeasca oamenii in adanc.

Nu se spune cum acesti demoni au intrat si i-au luat in stapanire, posibil prin dorinta fierbinte pentru pacat, prin practici si obiceiuri pacatoase.

Demonii sunt duhuri necurate care pot foarte usor sa intre in vietile oamenilor prin practici pacatoase si sa i-a vietile acestora in stapanire.

            Biblia spune ca „toata lumea zace in cel rau” 1 Ioan 5:9

Pentru ca acestia s-au supus domniei diabolice, a hotului, au ajuns sa piarda totul, sa nu mai detina nimic.

Si-au pierdut casele, relatiile cu prietenii si familia.

Si-au pierdut decenta, traiau in morminte si erau dezbracati goi.

Si-au pierdut controlul de sine ajungand sa traiasca ca niste animale, urland, gemand, taindu-se cu pitre si luptandu-se cu oamenii.

Si-au pierdut pacea si scopul vietii. In ce hal poate sa distruga satana vietile oamenilor?   

Niciodata nu trebuie sa subestimam puterea distrugatoare a satanei. El este dusmanul nostru si este in stare sa ne prapadeasca intru totul daca ar putea. Ca un leu care racneste, cautand pe cine sa devoreze (1Petru 5:8-9).

Satana este acela care lucreaza in inimile celor necredinciosilor facand din ei „copii ai neascultarii” (Efes. 2:1-3).

Acei doi oamenii din Ghenezaret care traiau in morminte sunt exemple extreme a ceea ce face Satan  cu oamenii. Ceea ce vedem este indeajuns ca sa ne provoace sa rezistam atacurilor satanice si sa nu avem nimic de-a face cu el.

 

2.   CE FACE SOCIETATEA PENTRU OAMENI?

Sau ce pot face oamenii pentru ei? Nu pot face mare lucru. Tot ce poate face societatea pentru oamenii cu probleme este sa-i izoleze, sa-i inchida  si de ce nu  sa-i lege. (Luca 8:9)

Vedem aici doi oameni pe care societatea incearca sa-i ajute.

 I-a legat insa duhurile rele au rupt catusele. Oamenii s-au vazut neputinciosi sa-i mai ajute.

Omul cu atatea descoperiri stintifice tot nu are solutii pentru probleme provocate de duhuri rele. Este neputincios in fata acestora.

Ce pot face oamenii pentru oamenii? Ii leaga mai tare. In sisteme umane, in gandiri desarte, pareri si opinii carnale.

            Psihologii nu te pot ajuta, filosofii nu te pot ajuta, doctorii nu te pot ajuta, intr-un cuvant oamenii nu te pot ajuta.  (95, 95 doctorul Andrei – nu te poate ajuta.)

Numai Dumnezeu te poate ajuta. Numai Isus care l-a biruit pe Satan poate sa ridice problemele tale sa te elibereze.

 

3. CE FACE ISUS PENTRU OAMENI?

Trei mari forte ne sunt prezentate aici. Putere satanei, puterea societatii si puterea Salvatorului Isus.            

            Vedem cat de tare pote sa lege satan prin puterea sa. Si in cate modalitati ii leaga si ii domina pe oameni. Prin gaduri rele, prin manie, nemultumire, lacomie, betie, curvie, tigra, droguri, bani, mandrie, etc.

            Societatea se vede neputincioasa sa dezlege oamenii din asa curse. In loc de aceasta ei ii leaga si mai mult.

Singurul care poate sa dezlege sa elibereze este Isus.

Ce a putut face Isus pentru acesti oameni? El a venit la ei pe mare prin furtuna. Unii sustin ca aceasta furtuna avea origine demonica. Pentru ca ata in potolirea ei cat si in exorcizare Isus foloseste aceiasi expresie.

(Marcu 1:5 „Isus i-a zis:Taci si iesi afara din omul acesta!”  

Marcu 4:9 „Taci fara gura!”)

            Strategia satanei era sa-L distruga pe Isus inaite ca acesta sa ajunga pe mal, sa vina in ajutorul acelor oamenii stapaniti. Nimic nu poate sta impotriva lui Isus, nimic nu-l poate opri – El a venit si din mormant pentru a Salva. Pentru ca El are puterea in cer si pe pamant.

            Isus nu doar ca a venit la ei – dar le-a si vorbit, si ei au vorbit cu El. oamenii din locurile acelea evitau sa treaca pe acolo sa intalneasca acei oameni. Se temeau – acestia erau violenti. Isus insa ii trateaza cu dragoste si mila. Pentru ca El a venit sa caute si sa mantuiasca ce era pierdut (Luca 19:0)

Este interesant de observat ca atunci cand duhurile rele vorbesc prin acei oameni posedati – ei marturisesc ceea ce cred.

Biblia spune ca si dracii cred si se infioara (Iac. 2:9) au teama de Dumnezeu insa aceasta teama nu-i poate mantui.

# Dracii cred ca Isus este Fiul lui Dumnezeu si ca El are autoritate asupra lor.

# Ei cred in realitatea judecatii cand vor fi aruncati in iad. (Mat 8:9 „Ce legatura este intre noi si Tine, Isuse Fiul lui Dumnezeu? Ai venit sa ne chinuiesti inainte de vreme?”)

            Acestia cred mai mult decat cred multi oameni religiosi astazi.

Sunt oameni atat de inselati incat nu mai cred in iad si rai, in judecata viitore, nu mai cred in Dumnezeu si nu cred ca Isus este Fiul lui Dumnezeu. Sunt un soi de draci rafinati care lucreaza azi in lume peste fii neascultarii. O ce robii profunde?

Biblia spune ca omul care a vorbit cu Isus era sub o stapanire foarte mare. O „Legiune” de draci il dominau. Legiune romana era formata din 6000 de oamei! E groaznic numai sa te gadesti ca acesti oameni erau stapaniti si purtati de mii de demoni zi si noapte.

Satana dorea sa distruga acesti oameni, Isus a venit sa-i mantuiasca. Prin puterea Cuvantului Sau, a mustrat demonii si a eliberat oamenii.

Demonii cred pana si in rugaciune – daca ajung sa se roage de Isus sa nu-i trimita in iad, locul durerii si suferintei „unde focul nu se stinge si viermele nu doarme. Vedem de aici ca satan  nu cunoste planurile lui Dumnezeu. Nu poate citi gandurile lui Dumnezeu si nici ale oamenilor lui Dumnezeu.

Marcu 5 vorbeste de trei cereri:

# Duhurile rele i-au cerut lui Isus sa-i trimita intr-o turma de porci(5:2)

# Oamenii din locurile acelea i-au cerut lui Isus sa plece din tinutul lor(5:7)

# Unul din cei eliberati de duhuri i-a cerut lui Isus sa-i dea voie sa-l urmeze (5:8)

Isus putea sa trimita demonii ori unde dorea El, in iad in abis sau ori unde dorea El. De ce i-a trimis in porci? Pentru un singur lucru – ca oamenii sa vada dovada minunii eliberarii si a puterii sale asupra duhurilor rele. Era dovada ca acei doi erau sub stapanire si ca au fost eliberati.

A doua cerere cea a oamenilor din acele locuri a fost ca El sa plece. Cu toate ca au vazut ca cei doi stateau jos linistiti si ca au fost vindecati, eliberati prin puterea lui Isus. De ce nu i-au cerut lui Isus sa continue sa aduca vindecare si in altii? Ce de acolo nu erau perocupati de cat de afacerile lor. Se temeau ca daca Isus va ramane pe acolo va suferii economia locala.

Nu mai e piata pentru alcool, tigari, droguri, prostituate, evaziuni si altele. Se temeau ca vor avea de suferit. Asa ca Isus nu ramane unde nu este acceptat. Ce oportunitate au ratat acesti oameni.

(Un pastor din Brazilia a fost impuscat de o retea mafiota pentru ca le strica afacerile cu droguri – tot mai multi oameni se pocaiau si renuntau la droguri. Dupa moartea lui cel care l-a impuscat s-a pocait = ceea ce a urmat a fost o mare trezire spirituala.) 

Apoi de ce Isus nu i-a permis celui eliberat sa-L urmeze? Cu siguranta motivatia acelui om a fost una curata, din dragoste. Sa-L urmeze ca ucenic. Isus stia ca locul sau era in familia lui, in casa lui sa aduca acolo marturie pentru Salvatorul. Atunci cand marturia noastra este puternica in casa nostra, atunci putem sa lucram pentru Isus oriunde.

Dragul meu Isus vrea sa te elibereze si pe tine, vrea sa-ti ofere un viitor si o nadejde. Isus vrea sa te iubeasca si sa schimbe viata ta si familia ta.

Biblia spune in Rom. 10 ca „prin credinta din inima se capata indreptatirea si prin marturisirea cu gura se ajunge la mantuire. „

„Ori cine va chema Numele Domnului va fi mantuit.”

Ilustatie:La o intrunire a capeteniilor iadului sa-u prezentat tot soiul de draci specializati in minciuna si necredinta, in robii si robii. Insa toti s-au sfatuit cum sa-i tina pe oameni pe mai departe in inselaciune si departe de Dumnezeu. Trei dintre capetenii s-au adunat si au zis:

            #Primul a zis:sa mergem la oameni si sa le spunem ca BIBLIA nu-i adevarata. (ei vor spune ca e adevarata pentru ca s-a implinit)

            #Al doilea a spus:sa le zicem ca Isus nu a inviat, ca a fost o farsa a ucenicilor Sai. (ei vor zice ca l-au vazut pentru ca s-a aratat nu doar ucenicilor ci la peste 500 de oameni)

            #Al treilea a venit si a zis:Sa-i indemnam sa creada in BIBLIE, sa creada in Isus ca a inviat, dar sa le zicem sa nu se intoarca azi la Dumnezeu. Sa amane, sa o lase pe alta data, pe maine, pe data viitoare.

La care tot iadul a zis:Aceasta este singura arma care ne-a ramas pentru ai tine pe oameni legati. AMANAREA!

Dumnezeu spune in Cuvantul Sau „ Azi daca auzi Cuvantul nu-ti impietri inima”

In Ev 4:1  Sã luãm, deci, bine seama, ca, atâta vreme cât rãmâne în picioare fãgãduinta intrãrii în odihna Lui, nici unul din voi sã nu se pomeneascã venit prea tîrziu.

Si in alt loc El zice:„La vremea potrivitã, te-am ascultat, în ziua mântuirii, te-am ajutat. Iatã cã acum este vremea potrivitã; iatã cã acum este ziua mântuirii.”

Azi te sfatuiesc sa te intorci la Dumnezeu sa accepti oferta Lui prin Isus Hristos. Primeste-L pe Isus in inima ta! Ioan1:1-12.

            Ai mila Isuse de cei ce traiesc fara de Evanghelia pacii.

 

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/schite/174227/isus-stapanitorul-si-biruitorul-duhurilor