Cât de sănătos este sistemul tău inhibător
Autor: Kay Kuzma
Album: Devoțional și Cugetări
Categorie: Meditație

    Cunoașteți povestea. Tânărul bogat L-a întrebat pe Isus: „Ce trebuie să fac pentru viața veșnică?” Isus i-a spus să păzească poruncile. „Am făcut asta de când eram copil”, a spus tânărul. Răspunsul lui Isus le-a dat de gândit oamenilor, de-a lungul secolelor. Ce a vrut El să spună cu: „Dacă vrei să fii desăvârșit, du-te de vinde tot ce ai și dă la săraci”?

  Ar trebui ca fiecare creștin să vândă tot și să doneze banii celor săraci? Dacă ar face asta, cine ar susține atunci misiunile, cine ar clădi biserici și ar finanța radioul creștin?

  În loc să luăm aceasta literal, cred că principiul este lepădarea de sine. Primul lucru pe care l-a spus Isus, când i-a chemat pe ucenicii Săi, a fost: „Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să Mă urmeze” (Matei 16,24).

Într-o vreme când mulți psihologi spun: „Fii bun cu tine însuți. Nu te marginaliza; asta e legalism”, Hristos ne îndeamnă să ne crucificăm eul și să-L urmăm.

  După numeroase studii făcute pe creierele criminalilor, după moarte, dr. Richard Restak, un neurolog din Washington D.C., a spus: „Aceste studii și multe altele m-au convins că marca unei minți sănătoase este un sistem inhibitor sănătos.”

  Dr. Elden Chalmers, un psiholog specializat în dezvoltarea creierului, spune: „Este o practică bună să nu-ți dai voie să ai cel puțin un lucru plăcut în fiecare zi, doar ca să-ți exersezi sistemul inhibitor și să-l păstrezi la lucru, la performanța de vârf. Nu știi niciodată când vei avea nevoie de el, într-o urgență, ca să-ți controleze emoțiile și comportamentul, să te ferească de necaz sau să te rețină de la a-i răni pe alții.  Ce este un sistem inhibitor? Este sistemul din creierul nostru, care pune frânele. EI spune nu dorințelor ispititoare și ne permite să practicăm lepădarea de sine.

  Pentru propriul tău bine, Isus poate că vrea să vinzi tot ce ai, sau poate să-ți ceară să spui nu la o a doua porție la o masă sau la mâncatul între mese. Sau poate să nu îți dea voie să mănânci o mâncare ispititoare, care nu e chiar așa de sănătoasă.

  Secretul unei bune sănătăți mintale și al vieții veșnice este un sistem inhibitor sănătos.

  Ce plăcere simplă îți poți interzice astăzi, doar ca să-ți menții sistemul inhibitor într-o bună condiție?

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/devotionale/166904/cat-de-sanatos-este-sistemul-tau-inhibator