Nesocotirea avertismentelor divine...
Autor: Adrian Timișag
Album: Predică
Categorie: Diverse

   Suntem în „călătorie”. Nu știm cât durează ea deoarece unii călătoresc mai mult, iar alții mai puțin.   Aceasta nu depinde de noi.
Drumul este necunoscut și deosebit de primejdios așa că trebuie să fim foarte bine informați.
Apostolul Petru scrie: „Prea iubiților, vă sfătuiesc ca pe niște străini și călători, să vă feriți de poftele firii pământești”.  
Pe „traseu” întâlnim diferite „indicatoare” care ne spun ce trebuie să facem și ce nu.  
Cele mai multe indicatoare sunt legate de anumite „restricții și interdicții”

Primul indicator a fost pus pe un pom din grădina Edenului: „CONSUMUL INTERZIS- Pericol de moarte”
Însă diavolul a distorsionat interdicția și le-a indicat celor doi oameni să nu țină cont de aceasta deoarece nu există moarte, ci doar viață, libertate și democrație. Și inevitabilul s-a produs.  

Pe vremea lui Noe oamenii au auzit de avertizările, „cod roșu” de ploi torențiale pe termen lung care urmau să cadă pe pământ dar au nesocotit aceste „atenționări ” și au refuzat să se adăpostească în corabia pe care o pregătise Noe pentru cei ce doreau să-și salveze viața. Sfârșitul a fost tragic, dar se putea foarte ușor evita.
Totul a fost scris pentru învățătura noastră.
Indiferența și ignoranța au condus la pierderea de mii de vieți omenești, însă, precauția, vigilența, atenția sporită, cât și punerea în practică a recomandărilor au cruțat viața a altor mii de oameni.

Pe străzile cetății Ninive mergea un crainic cu numele de Iona „împuternicit” să informeze locuitorii de un pericol iminent care urma să se abată asupra orașului. A doua zi, toate „canalele de știri” transmiteau „decretul împărătesc„ în acest sens: „Post, rugăciune și întoarcere către Dumnezeu valabil pentru toată suflarea”
A fost cea mai mare „revoluție” spirituală din istoria omenirii. A fost folosit cel mai scurt avertisment (și cea mai scurtă predică) ce a reușit să salveze viața la peste 120.000 de oameni.
Nenorocirea a fost evitată deoarece avertismentul a fost luat în serios.
Ce s-ar fi întâmplat însă dacă în zilele de astăzi aceeași strigare ar fi pe străzile unui oraș? Sigur crainicul ar fi pedepsit pentru „tulburarea liniștii publice” cât și pentru răspândirea de informații false.  

Metodele prin care Dumnezeu îi atenționează pe oameni sunt multiple:  
Iov 33/14- „Dumnezeu vorbește însă când într-un fel, când în altul.   El vorbește prin visuri, prin vedenii de noapte, când oamenii sunt cufundați într-un somn adânc. Atunci le dă înștiințări și le întipărește învățăturile Lui”.
Dar care este scopul acestor înștiințări?
Vers. 17- „Ca să abată pe om de la rău și să-l ferească de mândrie, ca să îi păzească sufletul de groapă și viața de loviturile sabiei”.
Rezultatul? (Vers. 14b) Dar omul nu i-a seama - indiferent și ignorant...


(Părinţii mei, s-au rugat ani de zile pentru fratele cel mare, ca Dumnezeu să-i îndrepte paşii pe „drumul vieţii”. Într-una din zile într-un mod neaşteptat şi neprevăzut, a ajuns pe masa de operaţie la Târgu-Mureş deoarece inima dădea semnale că nu mai poate continua să mai bată.   Așa că a fost nevoie de operaţie de inimă foarte complicată. În această împrejurare ajuns la „granița” dintre viață și moarte”, a trimis răspuns să i se aducă la căpătâi o Biblie şi s-a angajat că-L va sluji pe Dumnezeu dacă îi va prelungi firul vieţii.   Juruinţe făcute la strâmtorare. Operaţia a fost reuşită 100% dar angajamentul nu a mai fost respectat... Sunt așa de mulți oameni, care aleargă la cabinetul de cadiologie pentru consultații, la cel mai mic „semnal” al inimii, dar sunt așa de puțini, care apelează la „Marele Cardiolg” pentru ai spune ca și psalmistul:  „Cercetează-mi inima și cunoaște-mi gândurile, vezi dacă sunt pe „o cale rea” și du-mă pe „CALEA VEȘNICIEI”.

 Rezultatul: „Ei ispitesc pe Dumnezeu şi scapă”.   (Maleahi 3/15)

Călătoria însă este dificilă, iar drumul este anevoios și pentru credincioși, mai ales dacă nu țin nici ei cont de „reguli și indicatoare”
În Numeri 20/17 citim că evreii în călătoria lor spre țara Canaan s-au angajat că vor merge doar „pe drumul împărătesc” fără să se abată la stânga sau la dreapta și fără să se „înfrupte” din lucrurile de pe marginea drumului care erau ale „străinului”, dar nu le-au respectat, iar trupurile lor moarte au căzut în pustie.  

Cel mai des indicator pe care îl întâlnim este cu privire la „drum lunecos” 
Acesta se datorează, „ploilor reci” căzute, cumulate cu „răceala inimii” care a favorizat producerea „poleiului.”
Însă și în aceste condiții Petru spune că de vom avea cu noi toate „accesoriile recomandate” nu vom aluneca niciodată. (2 Petru 1/10)
Este absolut necesar să avem cu noi credința unită cu fapta și cu cunoștința. (2 Petru 1/5)
De obicei traficul este foarte aglomerat și deseori îngreunat și de „bagajele” voluminoase și inutile pe care oamenii le poartă în mod nejustificat după ei.   Este bine să respectăm în primul rând instrucțiunile „ghidului care ne călăuzește” apoi trebuie respectate cu strictețe toate indicatoarele deoarece ele îți vor cruța cu siguranță „viața”.
„Viața” ta are prioritate!  Așa că: „Nu trece pe interzis”, „Oprește la stop”, „Mergi doar pe verde”.  
Atenție, „drumul vieții” este cu sens unic și nu este posibilitate de întoarcere!  
„Viteza să fie cumpătată, privește doar înainte”. „Nu-ți abate privirile în stânga sau în dreapta”. „Fii totdeauna treaz”.

Și vei avea parte de o „destinație” sigură, după o călătorie binecuvântată...

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/158384/nesocotirea-avertismentelor-divine