Egoist sau ALTRUIST
Autor: Rodica Pele
Album: Margaritare
Categorie: Diverse

Egoist sau ALTRUIST

Într-o zi eram în magazin și uitându-mă pe rafturi am văzut o ramă de poze pe care scria ,,SELFIE ”. Am zâmbit. Ce mesaj?!  Este adevărat că în acea ramă nu ai putea pune o poză cu mai multe persoane, nu ar merge cu mesajul pe care-l transmite rama.

După ce am văzut rama m-am dus cu gândul la cât adevăr transmite. Tot mai mult ne place singurătatea, cam asta-i lumea de azi, o lume de singuratici. Să devii un singuratic nu e prea greu și m-am gândit unde duce singurătatea? Ea duce la egoism sau unii psihologi spun că ar proveni din egoism, o persoană care se concentrează foarte mult pe sine. Să spui la cineva ,,ești egoist” cred că ar fi foarte dureros și ar fi greu să recunoască adevărul despre el, dar comportamentul lui asta spune. Egoismul se practică începând de la copii, de când încep să vorbească. Totul e a lor și unul dintre primele cuvinte învățate de ei este ,,al meu”. Cel mai grav este că se practică și în familie unde nu ar trebui să existe, acolo unde altruismul ar trebui să fie pe primul loc între membrii  familiei. Unii spun că trăiesc singurătate în doi, soțul cu soția. Parcă mai mult ca oricând fiecare este concentrat pe el însuși, pe persoana lui, nu contează că ești copil, tânăr, căsătorit sau necăsătorit. Până te căsătorești  se mai  acceptă să te concentrezi doar pe tine, dar după ce te-ai căsătorit trebuie să fii altruist, să te găndești mai mult la cei de lângă tine: soție, soț, copii. Îmi spunea o soție creștină după ce a divorțat că soțul se comporta în familie ca și cum numai el ar fi fost, copiii și ea parcă nu existau.

Biblia ne spune: ,,Să ne iubim unii pe alții”… Când îți dai silința să iubești pe cei din jur, nu te mai concentrezi așa de mult pe tine. Concentrarea noastră nu trebuie să rămână pe noi ca să ne ducă la egoism. Mas-media, reclamele, dicuțiile unii cu alții, sunt lucruri de care satan se folosește să ne ajute să devenim egoiști. Unii ne străduim să ținem diete, mergem la sală să ne formăm un trup perfect, cheltuim să cumpărăm tot ce este la modă… atâta oboseală și cheltuială pentru a obține aceste lucruri și totuși care este adevărata motivație? Pentru a ne simți  importanți și a primi cât mai multe ,,LIKE-uri”, pentru a ne hrăni eul nostru? Bunăstarea, dacă nu ești atent, poate fi o cale către egoism și este pentru mulți oameni. Egoismul e prieten bun cu răutatea și astea două fac “casă bună” împreună. Nu am întâlnit oameni egoiști și foarte darnici. Egoismul se stabilește subtil în viața noastră și nici nu realizăm că am devenit egoiști. ,,Casa mea, mașina mea, viața mea, lucrurile mele, munca mea, realizarea mea…” În multe familii, treptat cuvântul ,,al nostru” se înlocuiește cu ,,al meu” și aceasta tot din motive egoiste.

Uitându-ne puțin în urmă la generația bunicilor noștri, oamenii  fiind mai săraci, erau mult mai buni și altruiști unii cu alții. Împărțeau puținul care-l aveau, se ajutau unii pe alții… exact ceea ce făcea biserica primară. Primii creștini împărțeau unii cu alții, se ajutau unii pe alții. Când sărăcia e mare, inima este mai mare și altruisă. Bogăție mare, inimă mică și egoistă.  Aceste lucruri au fost din vremuri străvechi și vor fi cît vor exista oamenii pe pământ. Isus spunea în Luca 18:25: ,,Fiindcă mai lesne este să treacă o cămilă prin urechea acului decât să intre un om bogat în Împărăția lui Dumnezeu.”  La Dumnezeu nu  bogăția e problema  în vreun fel, ci felul în care o administrăm trebuie să avem mare grijă să nu ne domine și să ne transforme în egoiști și răi. În inima noastră  să nu mai aibe loc Isus și altruismul pentru că e plină de egoism, ceea ce Lui nu îi place.

Egoismul vine de la satan. El este inventatorul lui și el vrea să ne concentrăm doar pe noi înșine, să fim singuri, egoiști. În momentul în care fiecare se concentrează pe el  însuși, tot mai puțin îi pasă de cei din jur, tot mai puțin se poate unii cu cei din jur și scopul lui satan este să distrugă unitatea dintre oameni. El dorește să fim separați unii de alții, o lume de singuratici. Lui nu-i place unitatea pentru că acolo unde este unitate este putere de a birui răul. În familie satan vrea să facă soțul, soția, copiii să fie cât mai egoiști ca să distrugă unitatea familiei și distrugând cât mai multe familii știe că distruge unitatea bisericii. Nu asta este chemarea noastră ca și copii de Dumnezeu  NU acest exemplu ne-a lăsat Isus. El avea toate motivele să NU  vină pe pământ, să lase cerul și să lase slava. Nu-I lipsea nimic acolo dar totuși din MAREA DRAGOSTE ce o avea pentru noi oamenii, a venit să moară pentru noi. Din ceea ce EL a făcut,  noi putem învăța renunțarea de sine, ALTRUISMUL, lipsa de egoism în favoarea celor din jur.

Când stai și te gândești ce rezultate sau ce efecte are egoismul, este înfricoșător. Singurătate, neascultare de părinți, de soț, de soție, de șeful de la muncă, divorțuri, sinucideri, homosexualitate, …  Nici un rezultat bun. Dacă nimic bun nu rezultă din a fi egoist, atunci ar trebui să fim cât mai altruiști pentru ca să putem moșteni cerul.

Fii un om  ALTRUIST!

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/devotionale/154848/egoist-sau-altruist