4 - Care este scopul principal al omului - Partea 1
Autor: Paul Washer
Album: Catehism pentru copii
Categorie: Diverse

    Vom începe predica, un fel de predică pentru copii, iar motivul pentru care facem lucrul acesta este faptul că și copiii pot înțelege adevărul, chiar adevăruri adânci ale Scripturii, dar trebuie să lucrăm cu ei, trebuie să învățăm să definim termenii, trebuie să facem tot ceea ce e necesar, deoarece copiii noștri într-o zi vor trebui să facă față unei lumi care este ostilă față de Dumnezeu și ostilă față de adevărul lui Dumnezeu. Și dacă ei se bazează numai pe emoții sau pe clișee creștine, nu vor putea rezista. Trebuie să aibă adevărul. Deci studiem un mare adevăr din Scriptură și anume: care este scopul principal pentru om? Care este țelul pentru om?  De ce a fost creat omul? Copii, de ce ați fost creați? Biblia spune că ați fost creați pentru slava lui Dumnezeu. Ați fost creați pentru bucuria Lui și buna Lui plăcere, ați fost creați pentru a face voia Lui. Și veți găsi bucurie, copii, numai în descoperirea a cine este Dumnezeu, descoperirea voii Lui, iar apoi ascultarea voii Lui din toată inima voastră. Dar nu numai că am fost creați să-L glorificăm pe Dumnezeu, ci am fost creați și pentru a ne bucura de El. Iată ceva ce trebuie să înțelegeți: toate lucrurile frumoase pe care le-ați văzut vreodată în viața voastră, e ca și cum v-ați fi uitat într-un coș de gunoi în comparație cu a-L cunoaște pe Dumnezeu. Ne vedeți pe unii din noi care suntem mai în vârstă și suntem foarte pasionați de lucrurile lui Dumnezeu, și vă întrebați de ce: suntem doar oameni religioși, ne place doar să urmăm porunci? Nu! Motivul pentru care suntem atât de încântați de Dumnezeu este pentru că am văzut ceva din frumusețea Lui, ceva din slava Lui, ceva din bunătatea Lui. De aceea, copii, nevoia voastră cea mai mare este să cunoașteți cine este Dumnezeu, să cunoașteți atributele Lui, pentru că, cu cât cunoașteți mai mult despre Dumnezeu, cu atât mai mult vă va captiva inima, vă va prinde inima, veți vrea să vă predați inima voastră Lui.

    Am învățat până acum câteva moduri în care-L putem glorifica pe Dumnezeu. Vom rezuma câteva lucruri pe care le-am învățat deja. În primul rând Îl glorificăm pe Dumnezeu iubindu-L, iubindu-L pe Dumnezeu. Biblia spune în Marcu 12:30, "Să iubești pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu tot cugetul tău și cu toată puterea ta". Cu tot ceea ce ești trebuie să-L iubești pe Dumnezeu. Dacă citești o carte, o faci pentru că-L iubești pe Dumnezeu. Dacă asculți de părinți, o faci pentru că la urma urmei Îl iubești pe Dumnezeu. Dacă fugi din toate puterile pe un câmp, ar trebui s-o faci pentru că-L iubești pe Dumnezeu și spre slava Lui. Vedeți, noi nu avem o parte din viață aici care aparține lui Dumnezeu și altă parte a vieții în partea cealaltă care ne aparține nouă și tuturor celorlalți. Toate părțile vieții noastre aparțin lui Dumnezeu. Deci dacă mâncăm și bem, sau orice facem, o facem în întregime spre slava lui Dumnezeu și buna-plăcere a lui Dumnezeu.

    Un alt lucru pe care l-am învățat acum câteva săptămâni e că trebuie să-L respectăm pe Dumnezeu, să fim plini de reverență față de Dumnezeu, chiar să ne temem de Dumnezeu. Da, cuvântul "teamă" este potrivit, îl puteți folosi. Nu în felul în care te temi de o persoană care este foarte mânioasă, rea și periculoasă, ci a te teme de o persoană care e sfântă, neprihănită și plină de bunătate, care ține întreaga ta viață în mâna Lui și care poate face cu viața ta orice alege să facă. Ați știut asta? Deci unul din motivele pentru care-L respectăm și unul din motivele pentru care ne temem de El, este că El poate face cu noi orice dorește. Acest lucru ar fi terifiant, dacă n-ar exista următorul adevăr: Dumnezeu este bun, Dumnezeu este bun, și de aceea ne încredem în El și ne încredințăm viața în mâna Lui. Dar când vă spun, copii, că Dumnezeu este bun, nu vreau să vă gândiți că Dumnezeu este sigur. Ceea ce vreau să spun prin asta este că, deși Dumnezeu este bun, El îți ține viața în mâinile Lui, este Domn peste viața ta și poate face orice vrea El cu viața ta. Poți avea anumite dorințe, dar El le poate schimba și poate schimba complet direcția vieții tale. Multe biserici se adună și atunci când predicatorul se ridică să predice, vorbește despre tot ceea ce Dumnezeu vrea să facă pentru a-ți împlini toate visele. Nu veți auzi aceasta aici. Dumnezeu va face tot ceea ce El va face pentru a-Și împlini voia Lui în viața ta. S-ar putea să te ia și să te trimită în junglele cele mai sălbatice din Amazon, pentru a fi un misionar acolo. S-ar putea să te trimită în Siberia, s-ar putea să te pună în anumite locuri sau activități la care nici n-ai visat. Dar trebuie să mergem. De ce? Pentru că aparținem Lui.

    Un alt lucru care aș vrea să vă împărtășesc despre cum Îl glorificăm pe Dumnezeu, este că Îl glorificăm pe Dumnezeu separându-ne de orice Îi displace Lui. Dacă aveți Bibliile, vă rog să deschideți repede la 2 Corinteni capitolul 6, versetul 14. Copii, ascultați, acest lucru e foarte important.  Spune în versetul 14, "Nu vă înjugați la un jug nepotrivit cu cei necredincioși. Căci ce legătură este între neprihănire și fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul?" Unul din motivele, taților, pentru care trebuie să vă învățați copiii cartea Proverbelor, este pentru că această carte a Proverbelor vorbește despre relații. Orice relație în care copilul tău intră, va influența, va afecta, va stabili cursul vieții copilului tău. Deci, dacă acest copil al tău are părtășie cu oricine care vrea să-l ducă pe acest copil pe o cale care nu este după Cuvântul lui Dumnezeu, acest lucru e foarte periculos și trebuie făcut ceva. Dar, taților, serios, ceva ar fi trebuit făcut înainte ca acea relație să înceapă. Vedeți? Copii, eu sunt cu mult mai în vârstă decât voi. Sunt probabil cu mult mai puternic decât voi, dar aș vrea să înțelegeți ceva: nici măcar eu nu-mi voi face prieteni din oamenii care mă vor duce în rătăcire. Voi sluji oamenilor care nu-L iubesc pe Dumnezeu? Absolut da. Îi voi iubi? Absolut da. Voi încerca să fac orice stă în puterea mea pentru a-i ajuta și a-i binecuvânta? Absolut da. Dar voi intra oare într-o așa relație cu ei încât ei să înceapă să mă influențeze? Nu. Nu voi face aceasta. Ziceți poate că sunteți destul de tari.  Nu sunteți, Biblia spune că nu sunteți. Zice, "Nu vă înjugați la un jug nepotrivit cu cei necredincioși." Asta nu înseamnă că dacă cineva nu crede în Hristos îl respingem și-l tratăm rău, nu asta înseamnă. Ceea ce înseamnă e că nu vrei să intri într-o prietenie cu o persoană care va începe să te influențeze să faci lucruri rele, pentru că este foarte periculos. Haideți să vă dau un exemplu. Un copil vine la voi, unul din prietenii voștri și vă zice, "Hai să facem asta." Tu zici, "Tata zice că nu trebuie să facem asta." Iar el răspunde, "O, va fi în regulă, el nu va afla." Ce ar trebui să faci?  Imediat trebuie să te duci de-acolo și să mergi la tatăl sau mama ta. Imediat.  Și să le spui ce-a zis. Dumnezeu vă vrea pe voi și pe mine să știm ceea ce spune Cuvântul Său și vrea ca să-L împlinim și vrea să fim foarte atenți să nu ne implicăm în prietenii și relații cu oameni care ne vor influența să facem lucruri care sunt împotriva Cuvântului lui Dumnezeu.

    Acum aș vrea rapid să privim la versetul 16.  În a doua parte a versetului 16, Dumnezeu face o promisiune, "Eu voi locui și voi umbla în mijlocul lor; Eu voi fi Dumnezeul lor și ei vor fi poporul Meu." Dumnezeu face o mare promisiune că, dacă vom crede în Isus Hristos, El va avea părtășie cu noi, dacă ne încredem în Isus Hristos ca Domn și Mântuitor, El va avea părtășie cu noi. Dar, dacă ne-am încrezut cu adevărat în Hristos, atunci cu adevărat dorim ca Tatăl, Dumnezeu, să aibă părtășie cu noi, să fie prietenul nostru, să umble împreună cu noi, atunci ce spune că trebuie noi să facem? Versetul 17. De aceea: "Ieșiți din mijlocul lor și despărțiți-vă de ei, zice Domnul; nu vă atingeți de ce este necurat și vă voi primi." Vedeți asta? Prieteniile, televizorul, muzica, filmele, tot felul de lucruri care poartă un mesaj, care ne pot îndepărta de Dumnezeu, trebuie să le respingem, să le respingem. Deci, copii, trebuie să vă dați seama de aceasta: dacă vreți cu adevărat să-I fiți plăcuți lui Dumnezeu, există unele lucruri pe care nu le puteți face. Vedeți asta?

    Unul din lucrurile, părinților, pe care vrem să le facem ca și creștini, este în primul rând să-i direcționăm pe copiii noștri înspre Hristos, înspre Hristos. Separarea nu te va mântui, trebuie să fie Hristos. Dar, pe măsură ce vin la Hristos, trebuie să-i învățăm că există lucruri în Biblie care-I plac lui Dumnezeu și că trebuie să ne dedicăm lucrurilor care sunt plăcute lui Dumnezeu și trebuie să le arătăm copiilor noștri din Scriptură, nu numai verbal, să le arătăm în Scriptură că sunt unele lucruri care nu sunt plăcute lui Dumnezeu. Și trebuie să fugim de ele cu toată puterea. Să fugim de ele. Cu ani în urmă mă luptam cu anumite lucruri, eram tânăr în credință și Leonard Ravenhill mi-a trimis un tractat, a aflat că mă luptam cu anumite lucruri și mi-a trimis un tractat care zicea, "alții pot, dar tu nu poți." Ceea ce înseamnă este următorul lucru: dacă Îl iubești cu adevărat pe Dumnezeu, atunci nu poți face multe lucruri pe care alți oameni au libertatea să le facă. Nu poți. Dacă vrei cu adevărat să vezi miraculosul, dacă vrei să vezi puterea lui Dumnezeu, va trebui să iei unele decizii. Este foarte important. Știu că acest mesaj nu este foarte popular, aproapte că nu se mai aude în ziua de azi. Îmi pare rău, dar asta este Scriptura. Și copii, dacă vreți cu adevărat să fiți plăcuți lui Dumnezeu, atunci când descoperiți că ceva nu este în conformiate cu Biblia, fugiți de acel lucru. Fugiți. Haideți să ne rugăm.

   Tată, mă rog ca să folosești acest mesaj pentru a-i ajuta pe copii și pe noi, părinții, pentru a ne da seama de seriozitatea a tot ceea ce facem, mai ales cu privire la oamenii, la cei tineri care ne-au fost încredințați. Tată, te rugăm să ne ajuți, în Numele Domnului Isus. Amin

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/146842/4-care-este-scopul-principal-al-omului-partea-1