A rămâne căsătorit nu e același lucru cu a rămâne îndrăgostit - Partea 1
Autor: John Piper
Album: Căsătorie, Hristos, Legământ
Categorie: Familie

    Vreau să te slăvesc din nou, Doamne Isuse pentru noul legământ pe care l-ai pecetluit cu sângele Tău, câștigând o mireasă pentru Tine Însuți. Și te rog să mă ajuți acum când încerc să explic o parte a acestei realități minunate numită "căsnicie". Te rog să mă ajuți nu doar pentru ca căsniciile să fie puternice, solide, trainice, fericite, ci și pentru gloria lui Isus Hristos care este modelul pentru căsnicie. Deci, vino, și nu mă ajuta doar pe mine ci ajută pe cei ce sunt aici, cei care ascultă și privesc din Campusul de Nord și Campusul de Sud. Mă rog ca ei să creadă, să fie întăriți, ajutați; dă-le caracter ca să fie tari și o nouă zi de speranță. Deci, apropie-Te acum te rog și împlinește toate acestea și multe alte lucruri pe care nici nu m-am gândit să cer. În numele lui Isus, Amin.

    Între mai multe serii lungi de predici am introdus câteva subiecte care cred că sunt urgente. Căsnicia este mereu urgentă. Nu a existat nici o generație care să aibă o perspectivă îndeajuns de înaltă despre căsnicie. Prăpastia dintre perspectiva biblică și perspectiva umană față de căsnicie este acum și a fost din totdeauna imensă. Unele culturi din istorie au respectat importanța și statornicia căsniciei mai mult ca altele, unele ca și cea ca a noastră are o atitudine față de căsnicie așa de joasă, temporară și schimbătoare încât face perspectiva biblică aproape de neînțeles atunci când este pronunțată. Aceasta s-a întâmplat și în zilele lui Isus, nu este nimic nou în zilele noastre cu privire la aceste atitudini. Când Isus a dat o licărire despre căsnicie și ucenicii au văzut-o și au văzut și voia lui Dumnezeu pentru ea, au zis, "Dacă astfel stă lucrul cu bărbatul și nevasta lui, nu este de folos să se însoare." Iată cât de nedescrisă, de necrezut și irealizabilă este perspectiva lui Isus față de căsnicie. Cu alte cuvinte, perspectiva lui Hristos față de semnificația căsniciei a fost așa de diferită față de cea a ucenicilor Săi încât ei nici măcar nu au putut să-și imagineze că era un lucru bun. Și o astfel de perspectivă este o veste bună dar nu și dacă nu ai urechi ca să auzi.

    Dacă așa stăteau lucrurile atunci, în acea lume evreiască solidă și sobră în care ei au trăit, cu cât mai mult măreția căsniciei din mintea lui Dumnezeu va părea neînțeleasă în lumea în care trăim noi unde idolul principal este sinele și doctrina principală este autonomia și închinarea centrală este distracția, altarele cele mai importante fiind televiziunea și cinematogaful, iar lucrul cel mai sfânt înaintea căruia se închină este actul sexual fără inhibiții. Așa o cultură va găsi gloria căsniciei, în mintea lui Isus, cu adevărat de neînțeles. Isus, foarte probabil, ne-ar spune astazi, când am auzit și când El a terminat de deschis taina pentru noi, același lucru pe care l-a spus ucenicilor Săi în Matei 19:11, "Nu toți pot primi cuvântul acesta, ci numai aceia cărora le este dat. Cine poate să primească lucrul acesta, să-l primească." Deci, încep cu presupunerea că propriul nostru păcat, egoism și robie a culturii face aproape imposibil pentru noi astăzi, să simțim minunatul scop al căsniciei dintre un bărbat și o femeie. Încep cu presupunerea că în aceste încăperi noi suntem atât de legați de egoism, păcat și acomodare cultural încât gloria căsniciei este cu greu înțeleasă de inimile și mintea noastră astăzi. Am menționat toate acestea pentru că sper că acest mesaj și cele cu care am intenția să continuu săptămâna viitoare, să poată fi folosite de Dumnezeu, dacă va avea milă, pentru a ne schimba.

    Trăim într-o lume care poate concepe într-un mod extraordinar și (minunea minunilor!), apăra doi bărbați sau două femei care intră într-o relație și apoi cu o neînțelegere sălbatică să o numească cu numele sfânt de căsnicie. Dat fiind că trăim într-o cultură atât de neînțeleasă, poate trece puțin timp până când ne vom prăbuși într-o anarhie sălbatică și depravare. Am puține speranțe pentru cultura americană, dar am mari speranțe pentru biserica lui Isus Hristos. Măreția și gloria căsniciei întrece toate capacitățile noastre de a gândi și simți fără de iluminarea divină și trezirea făcută de Duhul Sfânt. Lumea nu poate ști ce este căsnicia fără a învăța asta de la Dumnezeu. Omul natural nu are capacitățile de a vedea sau a primi sau simți minunea a ceea ce a plănuit Dumnezeu ca să fie căsnicia. Și mă rog ca acest mesaj să fie folosit de Dumnezeu ca să vă ajute să fiți eliberați de o viziune mică, lumească, contaminată de cultură, centrată pe sine, care îl ignoră pe Hristos și îl neglijează pe Dumnezeu, amețită de romantism, nebiblică despre căsnicie.

    Deci, ce vom spune în baza acestor versete din Geneza 2? Două lucruri. Cel mai fundamental lucru care poate fi spus despre căsnicie, bazându-ne pe acest text și lucrul cel mai fundamental care poate fi spus despre căsnicie bazat chiar pe întreaga Biblie este că e lucrarea lui Dumnezeu. Și cel mai final lucru care îl putem spune despre căsnicie din Biblie este că este pentru gloria lui Dumnezeu. Aceste două lucruri sunt punctele principale ale mesajului. Cel mai fundamental - căsnicia este lucrarea lui Dumnezeu. Cel mai final scop - căsnicia este prezentarea lui Dumnezeu. Asta este căsnicia, lucrarea și prezentarea lui Dumnezeu Însuși. Asta este căsnicia, lumea nu știe asta și o batjocoresc. Iată de ce este tratată atât de ușuratic și la știri în fiecare zi este promovat cu multă fală divorțul cel mai recent a unei persoane celebre, care își încheie a doua, a treia, sau a patra așa zisă căsnicie.

    Punctul numărul unu este - cel mai fundamental lucru care poate fi spus despre căsnicie este că e lucrarea lui Dumnezeu. Și sunt patru căi în acest text prin care vedem asta. Numărul 1: Căsnicia este lucrarea lui Dumnezeu pentru că El a plănuit crearea omului ca bărbat și femeie. Cel mai evident argument pentru asta nu este din text, îl voi citi și apoi ne vom întoarce în text. Geneza 1, versetul 27 și 28: "Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a facut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească și parte femeiască i-a făcut. Dumnezeu i-a binecuvântat și le-a zis: "Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți pământul!" Deci, încă de la început planul lui Dumnezeu în crearea omului ca bărbat și femeie a fost o unire care produce o lume umplută cu ucenici radicali care reflectă pe Dumnezeu în Vechiul Testament și pe Isus în Noul Testament. Așa a fost plănuită ființa umană. În textul nostru, rezultă din cursul ideilor din versetul 18 și următoarele, (versetul 18 din Geneza 2) că Dumnezeu, nu omul, hotărăște că singurătatea este un lucru rău pentru om. Dumnezeu Însuși atunci decide să completeze lucrarea planului de creare descoperit înapoi în capitolul 1 prin crearea femeii, ceea ce înseamnă crearea căsniciei. "Nu este bine ca omul sa fie singur; am sa-i fac un ajutor potrivit pentru el." Deci, nu scăpați punctul central a acelui verset și adică, Dumnezeu Însuși intenționează să o facă și Dumnezeu o face. Plănuirea salvării de singurătate este ideea lui Dumnezeu. El aduce toate animalele înaintea lui Adam pe care l-a creat, cu scopul de a-i arăta lui Adam că aceste creaturi nu sunt cele potrivite. "Aceste creaturi nu sunt ajutorul pe care-L am în minte, aceste creaturi nu sunt completarea pe care am pregătit-o, oricât de mult ai iubi câinii, nu despre ei este vorba." Versetul 21, "Atunci Domnul Dumnezeu a trimis un somn adânc peste om, și omul a adormit; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui și a închis carnea la locul ei." Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a făcut o femeie. Dumnezeu a creat-o pentru a spune, "Despre asta este vorba, nu despre animale." Dumnezeu a trebuit să înșire animalele pentru a arăta că nu sunt esența corectă, natura corectă. Ele nu au natura ta, nu sunt ca tine în asemănarea cu Dumnezeu.

    Este spus deja în capitolul 1, versetul 27, "Parte bărbătească și parte femeiască i-a făcut". Și acum El vorbește pentru a împlini aceste lucruri. El nu transformă un animal într-o femeie. El ia bărbatul și face femeia din el. El ia din esența acestui om și face femeia la fel ca el dar în același timp diferiți într-un mod așa de glorios. Acest text sfârșește cu cuvintele, "Se vor face un singur trup. Omul și nevasta lui erau amândoi goi și nu le era rușine."Cu alte cuvinte, totul în acest text se îndreaptă înspre căsnicie. Un singur trup, goi, nu le era rușine. Asta este căsnicia. Nu este cultură generală. Deci, tot ceea ce găsim aici, începând cu versetul 18 sfârșește cu crearea căsniciei. Deci, punctul numărul 1 este că căsnicia este lucrarea lui Dumnezeu pentru că El a plănuit să ne creeze bărbat și femeie.

    Numărul 2. Căsnicia este lucrarea lui Dumnezeu pentru că El a luat personal onoarea de a fi primul tată care dă mireasa. Versetul 22, "Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a făcut o femeie și a adus-o la om." El nu a ascuns-o și i-a zis s-o găsească. El a luat-o, poate chiar în mâinile Sale. Nu știu cum Dumnezeu a făcut asta. El este Dumnezeu. Și El a adus-o bărbatului. El i-a fost Tată în modul cel mai profund. El a fost ca Tată acestei femei. Fiica Sa este dată unui bărbat. Și El este acela care o dă. El nu o lasă acolo și așteaptă să se întâmple ceva. Astfel, maiestatea și frumusețea căsniciei strălucește prin faptul că Dumnezeu ia onoarea El însuși în a-Și prezenta fiica pe care El a făcut-o în mod special pentru acest bărbat. Acesta este punctul numărul 2.

    Numărul 3. Căsnicia este lucrarea lui Dumnezeu nu doar pentru că Dumnezeu i-a creat cu acest plan și Dumnezeu a adus femeia bărbatului ci și pentru că Dumnezeu a vorbit despre planul căsniciei în existență. Accentul cade aici peste faptul că Dumnezeu vorbește despre planul căsniciei mai complet decât o arată faptele Sale. Versetul 24, "De aceea, va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa, și se va lipi de nevasta sa și se vor face un singur trup." Cine vorbește în versetul 24? Scriitorul Genezei vorbește în versetul 24. Și cine este acesta? Isus crede că a fost Moise. Am 3 texte scrise aici. Ce crede Isus despre modul cum a scris Moise Scripturile? Isus crede că atunci când Moise a scris Scripturile, Dumnezeu a vorbit. Lăsați-mă să vă arăt asta așa încât să mă pot întoarce la punctul meu și anume că versetul 24 este vocea lui Dumnezeu care plănuiește căsnicia. Matei 19, versetul 4 și 5 vorbește astfel, "Drept raspuns, El le-a zis: "Oare n-ați citit că Ziditorul, de la început i-a făcut parte bărbătească și parte femeiască și a zis: "De aceea, va lăsa omul pe tătal său și pe mama sa și se va lipi de nevasta sa, și cei doi vor fi un singur trup?" Nu ar putea fi mai clar. Isus a spus că Dumnezeu a spus versetul 24. Este unul dintre cele mai puternice argumente pentru inspirația Bibliei, pentru mine. Dar, tot ceea ce vreau să vedeți acum este că atunci când versetul 24 dictează planul "lasă pe tata și pe mama, alipește-te de o femeie și formează o nouă casă și devino una cu ea", aceasta devine vocea lui Dumnezeu, care deschide planul căsniciei. Deci, al treilea punct este că căsnicia este lucrarea lui Dumnezeu pentru că a vorbit planul ei, aducându-l la existență: "Va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevasta sa, și cei doi vor fi un singur trup."

    Al patrulea și ultimul punct din această enumerare. Dumnezeu este creatorul căsniciei pentru că în devenirea unui singur trup, un bărbat și o femeie experimentează unirea pe care Însuși Dumnezeu o face. Și acesta este cel mai important și probabil cel mai decisiv argument din toate. Versetul 24, cuvintele lui Dumnezeu de instituire a căsniciei. Textul spune că pentru a crea femeia Dumnezeu a luat o coastă și apoi a închis carnea, apoi a făcut această femeie și acest bărbat un singur trup. Din trup spre un singur trup. Pentru a vedea importanța a ceea ce se întâmplă aici și a aduce asta în căsniciile noastre astăzi, trebuie să vedem legătura dintre Geneza 2:24 și Marcu 10:8,9. În Marcu 10:8,9 Isus citează Geneza 2:24, pentru Isus acest verset era cel mai fundamental verset despre căsnicie din întreaga Biblie. A fost piatra de fundament a lui Isus pentru începutul tuturor învățăturilor Sale despre căsnicie. Versetul 8: "Și cei doi vor fi un singur trup. Așa că nu mai sunt doi, ci sunt un singur trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă." Asta este ceva enorm. Simțiți greutatea acestor lucruri, cuplurilor logodite, cuplurilor căsătorite? Când o pereche își spune jurământul și împlinește acest jurământ prin unirea sexuală, nu este bărbatul, femeia, pastorul, părinții actorii principali. Dumnezeu este! Dumnezeu unește un soț și o soție într-un singur trup. Dumnezeu face asta! Dumnezeu face asta! De aici Isus aduce minunata concluzie: ce a unit Dumnezeu omul să nu despartă! Lumea nu știe asta. Și acesta este unul dintre motivele pentru care căsnicia este tratată cu atâta obișnuință. Creștinii deseori se comportă ca și cum nici ei nu știu asta. Și acesta este unul dintre motivele pentru care în biserici căsnicia nu este privită ca fiind minunea care este. Căsnicia este lucrarea lui Dumnezeu pentru că este o unire într-un singur trup pe care Dumnezeu Însuși o face. "Cei doi vor fi un singur trup." Deci, ce a împreunat Dumnezeu (într-un singur trup), omul sa nu despartă."

    Lăsați-mă să rezum cele 4 argumente pentru prima mea afirmație. Gloria căsniciei doar începe să fie văzută, luând aminte la adevărul biblic, cel mai fundamental adevăr, și anume că căsnicia este lucrarea lui Dumnezeu. În plănuirea creării omului ca bărbat și femeie, lucrarea lui Dumnezeu prin faptul că El personal aduce fiica Sa primului om, lucrarea lui Dumnezeu prin declararea planului căsniciei mai deplin în versetul 24 și lucrarea lui Dumnezeu prin faptul că El face unirea într-un singur trup pe pământ și în cer. Deci, avem o sclipire din măreția căsniciei văzând că este lucrarea lui Dumnezeu. Căsnicia este de la El, prin El, și acum ne îndreptăm spre cel mai final lucru pe care-l putem spune despre căsnicie: este pentru El, pentru gloria Lui. Căsnicia există ca fiind lucrarea lui Dumnezeu și manifestarea lui Dumnezeu. Nu este nici o altă instituție ca ea, nimic nici măcar nu se apropie de această creație în manifestarea lui Dumnezeu. Dragostea Lui, Fiul Lui, legământul Lui, nimic nu este așa de aproape.

    Geneza 2:24, "De aceea, va lăsa omul pe tatăl sau și pe mama sa, și se va lipi de nevasta sa și se vor face un singur trup." Ce fel de relație este aceasta? Ce este? Cum stau împreună acești doi oameni? Pot să plece din asta? Pot să meargă din partener în partener? Își are această relație rădăcinile în romantism? Este această relație bazată pe dorința sexuală? Se bazează ea pe nevoia de tovărășie? Se bazează ea pe avantajul cultural? Ce este acest lucru numit "un singur trup" pe care l-a creat Dumnezeu? În versetul 24 cuvintele "se va lipi de nevasta sa" și cuvintele "vor deveni un singur trup" arată spre ceva mult mai profund și stabil decât adulterul ocazional sau căsniciile în serii. Aceste cuvinte arată căsnicia ca fiind un legământ sfânt, bazată pe promisiunile legământului care rezistă împotriva oricărei furtuni, "până când moartea ne va despărți". Asta este implicit aici, dar este explicit în Efeseni 5. Și a vedea legătura dintre Geneza 2:24 și Efeseni 5:31,32 este cel mai revelator lucru despre căsnicie în Biblie. Vă invit să mergeți cu mine ca să facem legătura dintre aceste texte.

    Aceasta este scrisoarea lui Pavel către Efeseni din Noul Testament, el citează Geneza 2:24 și apoi zice lucrul cel mai glorios, minunat, uimitor care se poate spune despre căsnicie. Versetul 31, "De aceea, va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevasta sa, și cei doi vor fi un singur trup." Și apoi în versetul 32 el dă interpretarea importantă a acestor lucruri. El spune, "Taina aceasta este mare - vorbesc despre Hristos și despre Biserică." Cu alte cuvinte, când Dumnezeu a plănuit omul ca bărbat și femeie, mișcându-se de la familie către familie, către o nouă unire într-un singur trup, a făcut-o după modelul lui Hristos, Fiul Său și mireasa Sa, Biserica. El nu s-a dus nicăieri altundeva. Dumnezeu nu a creat bărbatul și femeia, a plănuit căsnicia și apoi s-a gândit, "Ar fi cu adevărat clar pentru înțelegerea bisericii dacă aș plănui relația Fiului Meu cu poporul Său răscumpărat bazându-mă pe căsnicie." Ar fi absolut greșit! Dumnezeu l-a văzut pe Fiul Său zdrobit înainte de întemeierea lumii, har curgând prin El în cei aleși deja, înainte de a fi Adam și Eva și pe când plănuia această umanitate uimitoare, El a plănuit căsnicia după Fiul Său și relația lui cu soția Sa, Biserica."Vorbesc despre Hristos și despre Biserică". Aceasta este semnificația Genezei 2:24.

    Cel mai final lucru care poate fi spus despre căsnicie este că există pentru gloria lui Dumnezeu, că există pentru a-L arăta pe Dumnezeu și acum vedem că căsnicia este modelată după relația de legământ a lui Hristos cu Biserica și de aceea, cea mai înaltă semnificație și cel mai final scop al căsniciei este să arate pe pământ, relația de legământ dintre Hristos și Biserica Sa. Nu este oare tragic cât de puțini oameni știu asta? Motivul pentru care toate căsniciile există, creștine sau nu, este ca să arate pe Fiul lui Dumnezeu în dragostea Sa jertfitoare pentru păcătoși ca noi, plătind zestrea, cu prețul vieții Lui, pentru o soție răzvrătită, pe care nu o părăsește niciodată, spălând-o întreaga ei viață cu Cuvântul și sângele, aducând-o în final perfectă la cina Mielului. Pare că nimeni nu știe asta. Mărețul privilegiu al soțului și soției este de a zice - Asta este adevărat! Asta este adevărat! Și este ca asta! Dumnezeu să ne ajute. Hristos a știut că va trebui să plătească zestrea cu propriul sânge pentru mireasa Sa răscumpărată. El a numit această nouă relație - noul legământ. Luca 22:20, "Acest pahar este legământul cel nou, făcut în sângele Meu care se varsă pentru voi." Deci, când își câștigă mireasa, El spune, "Eu stabilesc un nou legământ. Un nou legământ."Vă amintiți versetul de luptă din săptămâna trecută, era o descriere a noului legământ. "Voi incheia cu ei un legământ veșnic că nu Mă voi mai întoarce de la ei, ci le voi face bine și le voi pune în inimă frica de Mine, ca să nu se depărteze de Mine." Știi că faci parte din noul legământ dacă nu te întorci de la dragostea ta pentru Domnul. Cel mai final lucru care poate fi spus despre căsnicie este că există pentru gloria lui Dumnezeu. Hristos a obținut Biserica prin sângele Său, a stabilit noul legământ - o căsnicie de neclintit. Asta este ceea ce arătăm lumii. Nu vedeți dar, cât de tragic este atunci când nu spunem adevărul despre căsnicie lumii? Este bazată pe legământul lui Hristos, deci, scopul ei este ca să arate acest legământ și dragostea și credincioșia Lui în legământ.

    De aici titlul mesajului, "A rămâne căsătorit nu este vorba de a rămâne îndrăgostit ci este despre ținerea legământului." Nu mă aștept ca acest mesaj să rezolve repede multe lucruri în această biserică sau în cultura noastră. Am mici speranțe pentru predici. Motivul pentru care stau 27 de ani într-un loc este pentru că sper că clădirea cărămizilor poate avea un efect. Sper că săptămână cu săptămână, Cuvântul lui Dumnezeu schimbă oamenii. Uneori asta are loc într-un mod rapid în viața unui om, într-o noapte, într-o clipă. Mai des însă, câte puțin aici, câte puțin acolo, așa încât oamenii se trezesc 3 ani mai târziu persoane noi. Au o nouă perspectivă asupra căsniciei lor, asupra muncii lor. Deci, nu am mari așteptări de la acest mesaj în niciunul din aceste 7 servicii, sper doar că această sămânță va aduce în inimi de 6, 9, 11, 16, 22, 33, 44, 61, 80 de ani o înțelegere nouă și profundă - este vorba despre ținerea legământului! Nu sunt un câine legat, sunt un om care ține legământul! Sper doar că fibra va fi făcută mai puternică în copiii noștri, în adolescenți, soții, soți, așa încât să nu fim purtați încolo și încoace de panouri, internet, filme, televiziune. Noi avem rădăcini în realitate, în Geneză, în creație. Noi nu suntem luați de vânt, noi rezistăm, chiar dacă iadul se ridică împotriva acestei căsnici, noi rezistăm! Iată ce sper, ca încetul cu încetul să devenim așa fel de oameni. Sunt mulți fricoși în lume, bărbați și femei. Eu lucrez ca să pun tărie în oasele acestor fricoși. Să reziste în fața dorințelor lor, în fața pasiunilor lor și să spună, "Tu nu ești Dumnezeul meu!" Dumnezeu este Dumnezeu meu, legământul este viața mea! Dumnezeu niciodată nu-și va părăsi soția. Au existat despărțiri în Vechiul Testament, mă pot aștepta la asta în biserică. Dar poți deveni oricât de rău că El nu va divorța de tine niciodată. El se va întoarce la tine de fiecare dată. El a ținut legământul. Căsnicia este arătată aici, aceasta este semnificația finală a ei, Dumnezeu este arătat în căsnicie.

    Aici, în pregătirea mea, am avut o mare precizare de făcut despre: "Erau amândoi goi și nu le era rușine."Dar am terminat, așa că ne vom întoarce, cu voia Domnului, săptămâna viitoare, pentru că văd în versetul 25 implicații uimitoare. Unii din voi veți pleca de la aceste servicii zicând - am nevoie de mai mult ajutor în asta, am nevoie de mai mult de sfaturi practice decât atât - ne vom întoarce. "Erau amândoi goi și nu le era rușine."Despre ce este vorba aici? De ce întreaga istorie a creației se sfârșește cu asta? Pun pariu că vă veți întoarce. Pentru că suntem ademeniți de cuvinte ca "goi", ceea ce este una dintre problemele noastre imense. Este în text, ne vedem săptămâna viitoare. Să ne rugăm.

    Tată din ceruri, am râs la sfârșit și asta este bine, a fost un mesaj greu și serios. Și vreau doar să pun un fundament de acestă dată și anume că nu este vorba de a rămâne îndrăgostit în primul rând, ci este vorba de a ține legământul. Înalță gloriile căsniciei, în biserica noastră și în această cultură și fă ca să arătăm bine lucrarea Ta, și în special pe Isus Hristos, sângele căruia este motivul pentru care oamenii care au divorțat și sunt la aceste servicii chiar acum pot avea conștiințe curate. Îți prezint, Dumnezeule, pe toți noi, în păcatele noastre, în fața harului Tău. Nu avem nici o altă speranță decât sângele lui Hristos, care acopere tot păcatul nostru, păcatul sexual, din căsnicie și orice alt fel de păcat. Asta este unica noastră speranță. În Numele lui Isus mă rog, Amin.

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/145784/a-ramane-casatorit-nu-e-acelasi-lucru-cu-a-ramane-indragostit-partea-1