Dimensionarea credintei
Autor: Cioban Florin
Album: fara album
Categorie: Consolidare spirituală

Cel mai mare în Împărăţia Cerurilor.

Matei 18:1-5

1 În clipa aceea, ucenicii s-au apropiat de Isus şi L-au întrebat: „Cine este mai mare în Împărăţia cerurilor?”

2 Isus a chemat la El un copilaş, l-a pus în mijlocul lor

3 şi le-a zis: „Adevărat vă spun că, dacă nu vă veţi întoarce la Dumnezeu şi nu vă veţi face ca nişte copilaşi, cu niciun chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor.

4 De aceea, oricine se va smeri ca acest copilaş va fi cel mai mare în Împărăţia cerurilor.

5 Şi oricine va primi un copilaş ca acesta în Numele Meu Mă primeşte pe Mine.

 

DORINTA ucenicilor de a avea un control asupra altora, de a cunoaste care dintre ei poate da anumite directive, de a stapani chiar peste altii, peste fratii lor.

 

ACOLO - Curiozitatea ii duce cu gandul la Imparatia Cerurilor si la cine va fi mai mare acolo (sau si acolo daca nu neaparat aici), ei pun aceasta intrebare pentru ca se simt oarecum favorizati, fiind in prezenta Domnului Isus Cristos.

 

o   Exista sau nu in Imparatia Cerurilor favoruri ?

 

IERARHIA BISERICII – factor uman – prezent ca dorinta in mintea umana, persista de-a lungul istoriei in randul Bisericii, mai ales in diviziunile catolice si ortodoxe, dar nu este exclusa nici in cele protestante.

Textul din Matei 19 vorbeste despre tanarul bogat (prezentare episod) -> Dar uncenicii pentru ca au lasat totul, prin Petru pun o intrebare Domnului Isus cu privire la rasplata viiroare. Raspunsul e ceva deosebit – 12 scaune de judecata in Imparatia Cerurilor. (se pot face conexiuni cu ceea ce se naste in inima ucenicilor)

 

o   Ce gasim in Imparatia Cerurilor ?

1 Tatal, Fiul, Duhul Sfant > trinitatea

2 Ingerii > slujitori ai Domnului, duhuri slujitoare

3 Copii Domnului --- copii – cei mai mari din Imparatia Cerurilor (avem in realitatea palpabila un element echivalent cu unul din Imparatia Cerurilor)

 

o   Peste cine sau peste ce stapaneste un copil ?

> Un copil nu stapaneste peste nimic de pe pamant, poate peste lucrurile pe care le-a primit in dar. Poate stapani deasemenea peste o bunurile personale cum sunt mostenirile, dar si atunci are nevoie de incuviintarea ocrotitorului legal pentru anumite acte de administrare sau de dispozitie mai insemnate.

> Totusi un copil va intra in Imparatia lui Dumnezeu –

 

COPIL - Ce inseamna a te smeri ca un copil  in termenii Domnului Isus Cristos?

-         semnificatia termenului vine de la ideea de caracter al omului, renuntarea la o suma de factori intelectuali si volitivi, pentru a dobandi in cele din urma un ideal reflectat intr-o simplitate naturala.

-         Omul complex nu poate cunoaste reducerea activitatilor pana la stadiul unui copil.

-         Este pus in centrul atentiei un copil, pentru ca inocenta si purtitatea specifice copilariei sunt asemenea unor chei pentru a intra in Imparatia Cerurilor.

Copilul Domnului este faptura cea mai lipsita de pozitie sociala, fara nici o apare, fara nici o garantie a succesului (va trimit ca pe niste miei in mijlocul lupilor). Daca accept asa ceva, Dumnezeu e cu mine. Daca nu accept asa ceva, nu am binecuvantarea Lui.

 

Domnul Isus Cristos pune in centrul atentiei un element cunoscut in deplinatate de ucenici pentru a putea exemplifica aproape fara cuvinte sau alte explicatii ceea ce pentru ei era o adevarata ecuatie a ierarhiei.

NU II CEARTA - El nu ii cearta pe ucenici pentru curiozitatea lor, le da un exempu ca raspuns la nelamuriri, le da un raspuns foarte simplu la care ei nici nu se gandeau. El spune pana la urma care va fi cel mai mare. Raspunsul vine prim imaginea copilului.

Ø Aceasta ne vrea El sa fim, si nu e ceva ce dorim noi sa fim.

 

PRIN OCHII UNUI COPIL - Copilul din mijlocul lor, in necunostiinta de cauza asupra ceea ce insemneaza importanta functiilor sau ierarhiile, ii vede pe cei din jurul lui la fiind mai mari decat el si nu doar ca accepta o astfel de realitate, dar vede in ei un sprijin, un ajutor, cineva de care trebuie sa asculte etc. Ceea ce se vede prin ochii unui copil, ar fi necesar sa fie prezent in mintea si inima crestinilor.

Ø El pune intre ei un copil, intre niste oameni mari, cu intrebari mari , pune ceva ce ei nu erau.

 

Ø Ei cauta o dimensiune ascendenta a subordonarii --- Domnul Cristos le ofera o dimensiune dscendenta a supunerii. Aici se reflecta diferenta dintre natura fireasca si cea duhovniceasca.

 

Pentru a fi mare in Imparatia lui Dumnezeu, in ochii Lui.

-         nu ni se spune ca nu putem fi mari acolo, doar ca este necesar ca omul sa se califice pentru aceasta.

-         Nu e rau sa imi doresc asa ceva, dar trebuie sa nu fiu nedemn.

 

Recapitulare :

1.     CUM SE INTRA - Cine se smereste. Dar ce inseamna in fapt smerenia ? Inseamna supunere fata de Dumnezeu (El s-a smerit si a fost ascultator pana la moarte de cruce) – propria decizie. Filipeni 2:8.

2.     Luca 22 – cel care doreste sa serveasca tuturor, acela e mai mare.

Matei 21 :28  Fiul omului nu a venit sa I se slujeasca, ci sa slujeasca.

3.     Matei 19, tanarul bogat, - uncenicii au lasat totul si de aceea vor sta pe 12 tronuri si vor judeca pe semintiile lui Israel.

 

 

Cel care e smerit, supus, slujeste pe altii, cel care isi pune viata pe altar, acela va fi chemat Mare. Cu cat Ii suntem mai supusi si mai ascultatori, cu atat va fi rasplata mai mare. 

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/142377/dimensionarea-credintei