Pacea
Autor: Pastor Ioan COCIRTEU -BCB2
Album: Roada Duhului...
Categorie: Diverse

Pacea

“Roada Duhului, dimpotriva, este: …pacea…”
Galateni 5: 22

Nevoia de pace este strigatul disperat al multor inimi. Nici bogatia, nici educatia, nici placerile nu pot compensa lipsa pacii din viata unui om. Ea poate fi pierduta foarte usor, iar redobandirea ei, de cele mai multe ori, implica zdrobirea personala si recunoasterea falimentului in care te gasesti. Altfel spus, pacea produce confort in interiorul unui suflet care experimenteaza cele mai adanci forme de tulburare.
In mod cert, se poate vorbi despre mai multe domenii ale pacii: pacea mondiala, pacea sociala, pacea familiala, etc. Ceea ce mentioneaza apostolul Pavel aici ca roada a Duhului Sfant este pacea produsa, pastrata si promovata de omul nascut din nou.
Ce este pacea ?
Ea este suma tuturor sentimentelor, trairilor si gandurilor pe care le poate avea cineva. Ele pot fi de o durata mai mica sau mai mare, de o intensitatea mai mica sau mai mare si de un efect mai mic sau mai mare. Domnul Isus clarifica diferenta de calitate intre pacea pe care o da El si pacea care se gaseste in lume: “Va las pacea, va dau pacea Mea. Nu v- o dau cum o da lumea. Sa nu vi se tulbure inima, nici sa nu vi se inspaimante.” (Ioan 14: 27) Pacea care vine de la Domnul nu se rezuma la o anumita intelegere de moment, la o anumita cadere la invoiala, poate chiar la un compromis, ci ea are de- a face cu acea stare launtrica produsa de asemanarea cu Hristos. Asezat in teritoriul pacii lui Dumnezeu voi fi pazit de tot ceea ce poate periclita propria mea siguranta.
Cui ii este data pacea ?
Aceasta parte a roadei Duhului vine din exterior spre interior. Ea ne este data de Dumnezeu prin lucrarea Domnului Isus si prin regenerarea produsa de Duhul Sfant. Toti oamenii care inteleg sursa pacii, mijlocul de dobandire si cerintele acesteia, au pace ! Ea nu este rezervata unei elite, nu este exclusivista, ci inclusivista. Citim in Romani 5: 1 urmatoarele cuvinte: “…avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Hristos.” Pavel spune ca eram in vrajmasie cu Dumnezeu, dar Mantuitorul a venit sa surpe zidul de la mijloc si prin cruce vrajmasia sa fie nimicita. Omului ii ramane sa accepte lucrarea de impacare cu Dumnezeu prin credinta in Domnul Hristos.
Care sunt efectele pacii ?
Cine rezolva problema impacarii cu Dumnezeu, va reusi sa aibe pacea pentru sine si sa traiasca in pace cu toti oamenii. Daca este sa extindem dimensiunea efectelor, putem sa ne referim si la acea liniste atat de importanta pentru minte si trup. Avand pace observatiile noastre sunt lucide, planurile noastre au continut, obiectivele fixate pot fi urmarite. Pacea asigura frumusetea timpului petrecut cu Dumnezeu, pacea produce armonie in anturajele mele, pacea imi da puterea necesara sa iert, sa iubesc, sa nadajduiesc, sa cred si chiar sa mor. Profetul Isaia spune ca “lucrarea neprihanirii va fi pacea.” (Isaia 32: 17) Asadar, nimeni nu poate pune la indoiala ceea ce poate fi obtinut prin pace !
Dragi credinciosi, intr- o lume care isi traieste drama conflictelor, fiti iubitori si facatori de pace. Dumnezeul nostru este Domnul pacii, iar aceia care sunt copiii Lui trebuie sa fie fii ai pacii.
 

Pastor Ioan Cocirteu

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/141234/pacea