Cum i-a învins Isus pe teologii iudeilor
Autor: David Bercot
Album: Teologilor, luaţi loc, vă rog!
Categorie: Adevărul

   Atunci când Isus a intrat pe scena istoriei, El nu a irosit timpul răzuind scoicile. De fapt, chiar înainte ca Isus să-şi înceapă lucrarea, Duhul l-a trimis pe Ioan Botezătorul pentru a-I pregăti calea. Ioan a lansat primul atac împotriva teologilor iudei vorbind despre ROADELE lor. El le-a spus: "Dar când a văzut pe mulţi din Farisei şi din Saduchei că vin să primească botezul lui, le-a zis: "Pui de napârci, cine v-a învăţat să fugiţi de mânia viitoare? Faceţi dar roade vrednice de pocăinţa voastră. Şi să nu credeţi că puteţi zice în voi înşivă: "Avem ca tată pe Avraam!" Căci vă spun că Dumnezeu din pietrele acestea poate să ridice fii lui Avram."

   Am văzut de ce meritau teologii iudei să fie denunţaţi în termeni atât de duri. Ei încercau să creeze o cale către Dumnezeu care sa nu necesite roade evlavioase. După cum a explicat Isus: "Vai de voi, învăţători ai Legii! Pentru că voi aţi pus mâna pe cheia cunoştinţei: nici voi n-aţi intrat, iar pe cei ce voiau să intre, i-aţi împiedicat să intre". Învăţătorii Legii despre care vorbea Isus, erau teologii iudei, aşa-numiţii experţi ai Legii.

  Ei se vedeau pe ei înşişi ca protectori şi apărători ai Legii. Dar în realitate, erau exact opusul. Ei deformaseră Legea şi luaseră de la oamenii obişnuiţi "cheia cunostinţei". Teologii îi făcuseră pe oameni să depindă în totalitate de ei pentru a avea acces la Scriptură şi la cunoaşterea lui Dumnezeu. Dar ei de fapt, au blocat accesul la Împărăţie. Ei înşişi nu au produs roadele Împărăţiei, împiedicând şi pe alţii să le producă.

   De-a lungul lucrării Lui, Isus a distrus cele două metode prin care teologii îi ţinuseră pe oameni în robie. Aşa cum am văzut, una din aceste metode era excelenta cunoaştere a limbii ebraice. A susţinut Isus că limba ebraică era sfântă şi că este singura limbă potrivită pentru transmiterea mesajului lui Dumnezeu pentru omenire? Nicidecum! În schimb, singura marturie a învăţăturilor lui Isus pe care o avem este în limba greacă. (Prin aceasta nu vreau sa spun că Isus a învăţat limba greacă. Cei mai mulţi lingvişti presupun că El învăţa în aramaică. Totuşi, prin Noul Testament, învăţăturile au fost date lumii în limba greacă, nu în ebraică şi nici în aramaică.)

   Isus a ocolit în totalitate limba ebraică. Spre deosebire de teologi, El nu şi-a instruit ucenicii să citeasca în ebraică, ca în felul acesta să aiba acces la Scripturi în "limba originală". De fapt, atunci când apostolii lui Isus au citat din Vechiul Testament, aproape întotdeauna au citat din Septuaginta, nu din originalul ebraic, folosit de iudei.

   În mod similiar, în loc să-i recunoască pe cărturari şi pe farisei ca "intrepreţii oficiali ai Legii", Isus i-a numit "călăuze oarbe", care au pierdut din vedere scopul întregii Legi. Teologii au fost, în mod constant, tulburaţi că Isus le contrazicea învăţăturile.

   Demascarea teologilor

   Aşa cum am discutat deja, Isus a etichetat întregul sistem teologic iudaic ca un aluat de care copiii Împarăţiei trebuie să se păzească. Datorită intrepretărilor pretenţioase ale Legii date de către conducatorii religioşi, Isus i-a denunţat că leagă poveri grele în spatele oamenilor, care sunt "anevoie de purtat".

   De asemenea, Isus a respins pretenţiile referitoare la păstrarea tradiţiei orale lăsate moştenire de la Moise. În mod deliberat, El le-a ignorat tradiţiile deoarece erau făcute de oameni.

(Observaţi ce s-a întâmplat atunci când Isus a acceptat o invitaţie să cineze la un fariseu" Luca 11, 37-41).

   Cu o altă ocazie, Isus a abordat acelaşi subiect al spălarilor rituale ale teologilor: "Voi lăsaţi porunca lui Dumnezeu şi ţineţi datina aşezată de oameni ... ..." Toate poruncile extrabiblice ale teologilor nu erau cu adevărat parte a Legii orale lăsate de Moise. Ele erau doar tradiţii omeneşti.

   Mai mult, folosind cel mai puternic limbaj posibil, Isus le-a atras atenţia TEOLOGILOR ASUPRA FAPTULUI CĂ EI ANULEAZĂ PORUNCILE LUI DUMNEZEU. El le-a spus:

   "Şi aşa, aţi desfiinţat Cuvântul lui Dumnezeu prin datina voastră. Şi faceţi multe alte lucruri de felul acesta!"

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/137438/cum-i-a-invins-isus-pe-teologii-iudeilor