Prorocul
Autor: Ion Puiu
Album: Meditații
Categorie: Diverse

   „Isus străbătea toate cetățile și satele, învățînd pe norod în sinagogi, propovăduind Evanghelia Împărăției și vindecînd orice fel de boală și orice fel de neputință, care era în norod” (Matei 9:35)

   Cuvîntul „proroc” în zilele noastre a început să însemne, în primul rînd, „omul, care prevestește evenimente viitoare”. Dar rolul unui proroc în vechime era mult mai cuprinzătoare. Prorocul trebuia „să vorbească dinaite”, și să fie acela, care prorocește din numele altuia, de regula, al Domnului. Practica noastră de astăzi a propovăduirii s-a dezvoltat din darul prorociei din vechime. Prorocul/predicatorul, ceea ce este mai important, a fost și va rămîne om, autorizat să mențină standardele morale și să condamne păcatele națiunii. Cei mai mulți proroci, atît adevărați, cît și falși, au mai nulte lucruri în comun. Ei cădeau în transă, vedeau viziuni, preziceau viitorul și aveau o influență politică considerabilă.  Prorocii păgîni la fel cereau daruri. Comportomentul lor era de multe ori ambiguă și erau emiși după cereri (după plata serviciului).

   Adevărații proroci - predicatorii Scripturii, din contra, adesea prorocea să se efectueze ceva urgent și nedorit, și uneori - publicul era în confuzie. Dumnezeu le-a încredințat unora dintre ei, cum ar fi Ezechiel, Osea și Ieremia, în public să efectuezeu anumite acțiuni simbolice, pentru a vizualiza veștile lor.

   Astfel de acțiuni adesea arătau ciudate și erau incomod pentru proroc. Din cauza dificultăților materiale și a unui venit mic, adevăratul proroc de multe ori lua acest rol fără tragere de inimă.

   Ca proroc și predicator Isus folosea numai două metode în slujirea Lui pe pămînt. În primul rînd, El predica, adică vorbea public. Oricare om în orice loc putea să-L audă. În al doilea rînd, El predominat îinea în centru „Evanghelia Împărăției”. Adică, vestea bună despre salvare - unica temă, asupra căreia se merita a predica. Toți cei care propovăduiesc, fie în fața unui public mare sau mic, bine face, atunci cînd descoperă vestea rapid și răspicat, așa cum a făcut Învățătorul Însuși.

   Rugăciune:

   Doamne, te rog, ajutămă mereu să descopăr adevăruri veșnice a Evangheliei Tale. Ajutămă să nu mă distrag la efecte dramatice fără sens.

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/devotionale/137238/prorocul