Legea Duhului...si celalate legi
Autor: Nica Ionel
Album: Gânduri pentru sufletul meu
Categorie: Diverse

 (această resursă poate fi citită si pe http://tineridelanganoi.wordpress.com/)

 

ROMANI CAPITOLUL 7 – FRAGMENT.    

 Legea. Un cuvant larg care e numai bun de pus pe coperțile unui volum legislativ. Multe coloane, multe articole și multe aliniate și mai els multă bătaie de cap. În alte situații vorbim despre o altă lege: legea junglei, legea cartierului, legea banilor sau într-un mod mai post-modern legea mea.

    În cartea Romani ne întâlnim cu acest cuvânt suficient de des la fel cum te întâlnești cu un vecin care stă pe aceiași scară de bloc. Acest cuvânt nu apare ca un titlu pentru un volum ci mai degrabă ca un titlu pentru coperta fiecărui suflet. Sigur legalist. Nu sunt așa, și mai ales nu judeca înainte de a citi.

ROM.7:14. „ȘTIM ÎN ADEVĂR CĂ LEGEA ESTE DUHOVNICEASCĂ DAR EU SUNT VÂNDUT ROB PĂCATULUI”.

-          ceea ce știm trebuie să fie în conformitate cu adevărul. Adevărul cui? Al lui Dumnezeu evident. Ce știm din acest Adevăr? R: că există o Lege care e duhovnicească și prin urmare te îndemnă la cele duhovnicești.

Dar asta nu e tot pentru că mai există o Lege. Cum așa? Există două Legi? Da există și nu doar două ci trei, ba chiar patru. Să le luăm pe rând:

1.      Legea lui Dumnezeu, despre care tocmai am amintit.

 

2.      Legea firii pământești

 Rom 7:22-23. „DAR VĂD ÎN MĂDULARELE MELE O ALTĂ LEGE CARE SE LUPTĂ...”. Legea firii e o lege instalată în mădularele noastre. Cu alte cuvinte firea are pentru noi legile ei. O viață trăită după legea firii. După ce îți dictează trupul. O lege care luptă în noi pentru supremație. Această lege nu operează singură, ci are un aliat – pentru a fi mai puternică - cu care de acum s-a contopit și-a devenit una. Să-i cunoaștem așadar aliatul.

 

3.      Legea păcatului

ROM. 7:23: „DAR VĂD ÎN MĂDULARELE MELE O ALTĂ LEGE CARE SE LUPTĂ...ȘI MĂ ȚINE ROB LEGII PĂCATULUI CARE ESTE ÎN MĂDULARELE MELE”.

Ce știm despre a treia  lege? R: că a intrat în noi (mădulare) adică s-a aliat cu firea pământească și ne ține sub robie. E adevrat că după omul lăuntric îmi place Legea lui Dumnezeu dar există în mine o altă lege – legea păcatului. Situația e precum atunci când există doi candidați pentru alegerile locale. Întrebarea este cine câștigă? Apostolul Pavel ne spune tranșant: ROM 7:18 „ȘTIU ÎN ADEVĂR CĂ NIMIC BUN NU LOCUIEȘTE ÎN MINE ADICĂ ÎN FIREA MEA PĂMÂNTEASCĂ...”. Cu alte cuvinte firea pământească  a fost coruptă. Vorbim adesea de cancer și uneori spunem: „a făcut metastază”, lucru care înseamnă că microbul a invadat tot organismul și tot trupul e plin de cancer, nu mai există nici o scăpare. Cam asta spune apostolul Pavel: toată firea noastră a intrat în metastază și e plină de cancerul păcatului. În ea nu mai locuiește nimic bun. Nici măcar o celulă. Nici măcar o atitudine. Absolut nimic. Dintre cei doi candidați câștigă Legea Păcatului vs.21.

Păcatul și-a făcut în viața noastră nu accident ci lege. Domnește și emite legi: mie îmi faci asta și asta și asta... 

Vreau să fac binele dar nu pot și e ca și atunci când te afli legat de un elastic. Dacă celălalt capăt de elastic de care ești prins e legat în partea de jos, chiar dacă te ridici pentru moment prin aspirație spre cele înalte, elasticul te trage jos. Vs.19. Dar dacă elasticul e legat în partea de sus, chiar dacă ajungi jos, acesta întotdeauna te trage sus. Problema noastră e legătura. Firea noastră nu e legată de Legea de sus ci de legea de jos. Ce este de făcut? Aici apare legea numărul 4 și anume:

 

4.      Legea Duhului de viață.

Legea Duhului este cea care taie elasticul care ne ține și ne oferă libertatea de a ne alipi de Legea de sus. ROM.8:2 „ÎN ADEVĂR LEGEA DUHULUI DE VIAȚĂ ÎN HRISTOS ISUS M-A IZBĂVIT DE LEGEA PĂCATULUI ȘI A MORȚII”.

Ce știm despre această Lege? R: este eliberatoare și operează în Hristos. Să vă traduc: cine îl are pe Hristos se întâlnește cu lucrarea Duhului Sfânt iar această Persoană a Dumnezeirii care lucrează pentru cei care sunt în Hristos, emite Legi nu propuneri. Tocmai de aceea se numește Legea Duhului de viață.

Așadar, biblic și onest, pe coperta de viață spirituală nu poate sta scris altceva decât: „LEGEA DUHULUI”. Este așa și în cazul tău?

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/studii/124844/legea-duhului-si-celalate-legi