Tratat asupra diferendelor bisericii: România
Autor: Bulzan Marian Gigel
Album: Tratatele Bisericii
Categorie: Diverse

Trăim într-o ţară binecuvântată de Dumnezeu.Avem toate formele de relief, aproape toate, populaţie, bogăţii naturale şi ieşire la mare.Avem o clasă politică îngăduită de Dumnezeu, în funcţie de rugăciunile noastre!De rugăciunile naţiunii şi de starea ei spirituală depinde bunăstarea naţională a unei ţări.Avem biserici aurite, clădiri frumoase, adevărate capodopere arhitectonice dar şi cerşetori, boschetari şi discriminare socială...Suntem binecuvântaţi cu bune şi cu rele...

Situaţia ţării mele în care Dumnezeu a hotărât să mă nasc depinde de mine.Nu cred într-o democraţie perfectă.Ea există doar la spital şi la groapă.În faţa Lui toţi suntem egali.În faţa oamenilor încă se mai merge pe relaţii, pile, cunoştinţe, mită şi mulţi bani.Apropo, zice un verset că mita nenoroceşte ţara...Dacă mergi la doctor cu mâna goală s-ar putea să rămâi netratat.

Democraţia este "puterea poporului".Eu întreb:a cărui popor???Asemenea contractului social, poporul are dreptul de a alege la 4 ani soluţia socială, ca apoi să tragă un jug care este prea greu...Problema este că nu avem de unde alege.Din 2 rele, ce să alegi?În ţara noastră democraţia aparţine doar unei clase sociale;ei reprezintă democraţia.Ce legătură are biserica cu situaţia politică?eu sunt un galican, adică susţin separarea bisericii de statul laic.Aici observ o problemă: că în partea orientală a europei Biesrica este cenuşăreasa sau cerşetoarea într-un stat; tot timpul cu mâna întinsă, să primească salarii şi fonduri.Dacă o instituţie poate reforma democraţia, într-un stat, aceasta este biserica...cum?

Societatea este formată din oameni...Societatea este un element de bază component într-un stat.Dacă nu ar exista oameni, nu ar exista organizare socială.În procesul de organizare socială s-au cunoscut mai multe modele, cum ar fi: cetatea stat, statul aristocrat, regatul, imperiul, republica etc...mai recent am avut de a face cu nazismul, hitlerismul, fascismul, iar la urmă a venit şi o nouă formă de stat şi anume democraţia.

În ultima sută de ani a început să avem un rezultat în urma efortului de a despărţi statul de biserică...Democraţia a reuşit însă cu deficienţe.

După cum observ, ca cetăţean al patriei mele pământeşti, statul nu prea are rezultate în modul economic, social şi politc...Lipseşte ceva...Lipseşte autoritatea bisericii! Revoluţia franceză a rupt ordinea socială pe orizontală, adică relaţia om-biserică-stat, dar şi relaţia pe verticală, adică societate-stat-rege-Dumnezeu.

Biserica este instituţia care a schimbat soarta Europei! Dumnezeu prin ea a modelat lumea Europeană, a adus bunăstare, cunoştinţe în toate domeniile, cel mai important domeniu fiind educaţia.

Prin Biserică se poate transforma România!nu mă refer nici la cea ortodoxă, nici la cea protestantă sau neo-protestantă sau catolică...Mă refer la biserica lui Christos...la cea spirituală universală! Este instituţia care locuieşte în inimile şi intelectele oamenilor! Dacă populaţia ar avea în cuget , de la opincă la vlădică, principii, morală, relaţie cu Dumnezeu, alta ar fi starea naţiunii! Democraţia, actuală, neânţeleasă, din păcate, a scos din oameni conţinutul şi i-a transformat în peturi! Democraţia, ca sens, este bună, este hotărâtă şi îngăduită de Dumnezeu. Şi orice dar care vine de la Tatăl luminilor este bun! Problema că termenul de democraţie îl inerpretăm în folosul nostru, ceea ce ne îndeamnă la acţiune singulară!

Democraţia înseamnă libertate în detrimentul aproapelui meu! Nu îmi voi face de cap pentru ca ceilalţi din jur să sufere! Nu mă împrumut la F.M.I ca să îndatorez populaţia, când avem pe tavă fonduri europene etc...

Dacă biserica ar fi in mintea noastră şi în inima noastră, alta ar fi ţara! Capul Bisericii este Hristos!

Biserica trebuie nu integrată în democraţie; ci trebuie implicată în procesul democratic! Nu poţi să fi creştin favorizând corupţia şi frauda.Nu poţi să fi creştin şi să închizi ochii la îmbogăţirea clericală, gen catedrala neamului, când căminele culturale din ţară sunt în paragină. Nu poţi să fi pocăit dar să nu vorbeşti de Hristos vecinilor, sau să nu te rogi pentru România...nu mai vorbesc de alte lucruri ca înşelăciune fiscală în afaceri, mită, etc...

Biserica poate schimba! Biserica  înseamnă populaţie! Biserica este Hristos! Biserica este adevărata democraţie ce influenţează deciziile statului!

Îmi doresc şi vreau o Românie prosperă, curată, cu oameni de cea mai înaltă calitate spirituală şi de cea mai înaltă ţinută morală şi culturală! Vreau o Românie recunoscută internaţional, cu un cuvânt de spus pe scena politică a lumii.

Lucrurile acestea se pot întâmpla! Nu sunt utopii, de nerealizat! Fiecare să se cerceteze pe sine însuşi şi aşa să înţeleagă democraţia în România! Că tot ce facem să aducă binele, dreptatea şi pacea în jurul nostru...Vă îndemn să urâm păcatul, să fim mulţumitori şi să schimbăm ţara prin comportamentul fiecăruia, exemplar!

Încă nu e prea târziu! Cât încă se mai cheamă numele lui Dumnezeu, se pot face lucruri mari în România!

Termenul de "Dumnezeu" inspiră teamă, respect, cinste, curăţie, sfinţenie..la asta mă gândesc că aşa trebuie să fiu în relaţia cu el! 

Dacă creştinii români sunt o biserică spirituală şi capul ei este Hristos, când spun România, spun Dumnezeu! O, dacă ne-am comporta în sensul acesta...ce schimbări ar fi în ţară!

Relaţia Bisericii cu moravurile societăţii ar trebui să împingă la democraţie, demosul! Să fie atunci democraţie după voinţa lui Dumnezeu, în folosul ţării!

Demosul, poporul, dacă este o biserică, atunci ar putea influenţa schimbarea....

Până atunci...ne rămâne să ne trăim viaţa în ţara aceasta...De felul în care vom trăi, de aceasta depinde viitorul României!

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/117306/tratat-asupra-diferendelor-bisericii-romania