De cine ne este frica?
Autor: Ciprian Dobocan
Album: Cuvinte pentru cei ce asculta
Categorie: Teamă

Iov 1

6. Fiii lui Dumnezeu au venit intr-o zi de s-au infatisat inaintea Domnului. Si a venit si Satana in mijlocul lor.

7. Domnul a zis Satanei: "De unde vii?" Si Satana a raspuns Domnului: "De la cutreierarea pamantului si de la plimbarea pe care am facut-o pe el."

8. Domnul a zis Satanei: "Ai vazut pe robul Meu Iov? Nu este nimeni ca el pe pamant. Este un om fara prihana si curat la suflet, care se teme de Dumnezeu si se abate de la rau."

9. Si Satana a raspuns Domnului: "Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu?

10. Nu l-ai ocrotit Tu pe el, casa lui si tot ce este al lui? Ai binecuvantat lucrul mainilor lui, si turmele lui acopera tara.

11. Dar ia intinde-Ti mana si atinge-Te de tot ce are, si sunt incredintat ca Te va blestema in fata."

12. Domnul a zis Satanei: "Iata, iti dau pe mana tot ce are, numai asupra lui sa nu intinzi mana." Si Satana a plecat dinaintea Domnului.

 

Iov 2

1. Fiii lui Dumnezeu au venit intr-o zi de s-au infatisat inaintea Domnului. Si a venit si Satana in mijlocul lor si s-a infatisat inaintea Domnului.

2. Domnul a zis Satanei: "De unde vii?" Si Satana a raspuns Domnului: "De la cutreierarea pamantului si de la plimbarea pe care am facut-o pe el."

3. Domnul a zis Satanei: "Ai vazut pe robul Meu Iov? Nu este nimeni ca el pe pamant. Este un om fara prihana si curat la suflet. El se teme de Dumnezeu si se abate de la rau. El se tine tare in neprihanirea lui, si tu Ma indemni sa-l pierd fara pricina."

4. Si Satana a raspuns Domnului: "Piele pentru piele! Omul da tot ce are pentru viata lui.

5. Dar ia intinde-Ti mana si atinge-Te de oasele si de carnea lui, si sunt incredintat ca Te va blestema in fata."

6. Domnul a zis Satanei: "Iata, ti-l dau pe mana: numai cruta-i viata."

7. Si Satana a plecat dinaintea Domnului. Apoi a lovit pe Iov cu o buba rea, din talpa piciorului pana in crestetul capului.

 

Daca intrebi  oamenii de ce anume le este frica majoritatea iti vor spune ca de intuneric sau lucruri legate de intuneric cum este moartea.

Nesiguranta oamenilor este data de lucrurile pe care nu le pot controla si din aceasta cauza foarte multi clacheaza sau isi rezolva problema in stilul propriu, afundandu-se in bautura pt a uita ca nu pot sa controleze lucrurile .

 

Din aceste pasaje cu care incepe cartea Iov trebuie sa desprindem cateva invataturi importante pentru viata noastra de credinta:

1. Satan are acces neindradit pe pamant

2. Dumnezeu vrea sa aiba in noi un prilej de lauda

3. Dumnezeu este cel care detine controlul asupra noastra, Satan nu se poate atinge de noi, trebuie sa ceara voie sa o poata face.

Haideti sa le analizam pe rand.

1. Satan spune ca se intoarce de la cutreierarea pamantului si de la plimbarea pe care a facut-o pe el acest verset fiind intarit si de versetele din Luca cap. 4 cand Isus este ispitit: Diavolul L-a suit pe un munte inalt, I-a aratat intr-o clipa toate imparatiile pamantului  si I-a zis: "Tie Iti voi da toata stapanirea si slava acestor imparatii; caci mie imi este data si o dau oricui voiesc. Daca, dar, Te vei inchina inaintea mea, toata va fi a Ta. Intradevar Satan este stapanitorul lumii acesteia fizice insa de la inceput nu a fost asa, pentru ca omul este stapanitorul de drept al pamantului, ascultati-l pe Dumnezeu in Geneza cap. 1: Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau, l-a facut dupa chipul lui Dumnezeu; parte barbateasca si parte femeiasca i-a facut. Dumnezeu i-a binecuvantat si Dumnezeu le-a zis: "Cresteti, inmultiti-va, umpleti pamantul si supuneti-l; si stapaniti peste pestii marii, peste pasarile cerului si peste orice vietuitoare care se misca pe pamant."

Omul a pierdut statutul de stapanitor al pamantului in momentul in care a deschis usa pacatului prin neascultarea de porunca lui Dumnezeu in gradina Edenului.

 

Dumnezeu este facatorul si proprietarul acestui pamant, (1 Corinteni 10:28 al Domnului este pamantul si tot ce cuprinde el.) pe care l-a dat omului spre stapanire si folosinta, dar omul a pierdut acest statut in detrimentul Satanei. Noi am fost nascuti cu o mostenire fizica pe care am pierdut-o pentru ca inima noastra a tanjit dupa mai mult, am vrut sa fim asemeni lui Dumnezeu si puteam sa pierdem totul daca Dumnezeu nu se indura de noi si nu ne oferea calea pt. restaurarea noastra.

 

2. In aceste versete il vedem pe Dumnezeu laudandu-se cu robul sau Iov, dandu-l drept pilda de ascultare.  Este unul din cele mai mari castiguri ale noastre pe care le putem avea din partea lui Dumnezeu ca El sa se laude cu noi in ceruri.

Dumnezeu il numeste pe Iov robul Meu, insa o data cu intruparea Fiului pe pamant am fost ridicati la statutul de fii ai lui Dumnezeu cu cateva conditii:

Caci toti sunteti fii ai lui Dumnezeu, prin credinta in Hristos Isus. (Galateni 3:26); prima conditie pentru a te numara printre fii lui Dumnezeu este sa crezi in cel care este Fiul lui Dumnezeu si prin jertfa caruia putem beneficia si noi de acest statut;

Caci toti cei ce sunt calauziti de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai luiDumnezeu. (Romani 8:14); cea de a doua conditie este sa te lasi calauzit de Duhul Sfant care vrea sa lucreze in viata ta si prin viata ta, trebuie doar sa te lasi condus de El pe caile pe care te duce. Si cum faci asta? Pastrand canalul de comunicare cu Dumnezeu deschis prin rugaciune si meditatie, El iti va deschide ochii sa vezi care este voia Lui cu privire la viata ta.

In calitate de copil a lui Dumnezeu trebuie sa am un comportament vrednic de statutul pe care il am si anume in mine trebuie sa se vada: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blandetea, infranarea poftelor. (Galateni 5:22-23)

Avand acestea in mine voi putea sa fiu sare si lumina iar Dumnezeu se va mandri cu mine in ceruri.

 

3. Una din cele mai mari greseli pe care le fac multi dintre oamenii este faptul ca in mintea lor Dumnezeu si Satan sunt de puteri egale, iar balata din viata fiecarui om inclina cand intr-o parte cand in alta.

Este cea mai mare minciuna cu care diavolul poate cuceri inimile oamenilor, si anume ca el are aceeasi putere ca si Dumnezeu. Insa din aceste versete din Iov descoperim cu totul altceva, si anume ca Satan a trebuit sa ceara voie lui Dumnezeu pentru a se atinge de Iov. Satan nu se poate atinge de noi fara ca Dumnezeu sa il lase, ceea ce inseamna ca Dumnezeu are o putere mai mare decat el. Asa si este cum sa aiba o creatura a lui Dumnezeu puteri mai mari decat Dumnezeu insusi? Satan este doar un inger cazut cu puteri limitate in timp ce Dumnezeu este creatorul a tot puternic.

 Cheia protectiei de care beneficiaza Iov sta in ceea ce afirma Dumnezeu despre el si il numeste robul meu. Asadar diavolul nu ne poate face nimic atata timp cat suntem al lui Dumenzeu; cand suntem ai Lui ne aflam sub protectia Lui care este cea mai mare putere din universul vazut si nevazut.

Intelegand lucrul acesta, cand ceva rau ni se intampla trebuie in mod imperativ sa facem acelasi lucru ca si Iov, sa ne analizam viata si putem sa ajungem la doar doua concluzii:

prima - ca Dumnezeu vrea sa lucreze in noi mai multa sfintenie si sa corecteze anumite deficiente din caracterul nostru pentru a fi tot mai asemanatori Fiului Sau; este si concluzia lui Iov care si-a dat seama ca-i lipsea ceva: ascultati-l in finalul cartii cu o destainuire sincera Urechea mea auzise vorbindu-se de Tine; dar acum ochiul meu Te-a vazut. Iov a constientizat ca ceea ce a trait pana atunci a fost doar o religiozitate concretizata in ritualuri pe care obisnuia sa le faca dar acum si-a dat seama ca are nevoie de o relatie cu Dumnezeu si nu o religie.

ce-a de a doua concluzie poate fi ca nu mai avem statutul de fii ai lui Dumnezeu pentru ca nu se mai vad in noi faptele Duhului, astfel incat nici nu mai beneficiem de protectia pe care o are un fiu din partea Tatalui sau. In acest caz atitudinea noastra trebuie sa fie ca cea a fiului risipitor: te uiti la mocirla in care esti si te ridici in graba ca sa alergi acasa in bratele Tatalui cerandu-ti iertare.    

 

Problema oamenilor este asa cum am mai spus, ca le este mai frica de diavolul decat de Dumnezeu, pe cand ar trebui sa fie invers pentru ca in Proverbe ni se spune: Frica de Domnul este un izvor de viata, ea ne fereste de cursele mortii. - (Prov.14:27). Aceasta frica de Domnul nu trebuie sa insemne ca imi este frica de El ca nu cumva sa ma pedepseasca sau sa ma blesteme pentru ca am facut ceva rau ci trebuie sa am acea frica sfanta ca nu trebuie sa imi stric relatia cu Tatal, intristandu-i fata prin comportamentul meu, prin gandurile si vorbirea mea.

 

Cand intelegem pe deplin afirmatia lui Isus Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamant. (Matei 28:18) atunci reusim sa nu ne mai fie frica pentru ca suntem sub protectia celui care are toata puterea; cand insa ne tremura genunchii, practic afirmam prin frica noastra ca nu Dumnezeu detine toata puterea si astfel il dezonoram si decadem de la statutul de fiu.

Nimeni si nimic nu ne va putea face rau atata timp cat vom fi luptatori in lupta sfanta de castigare a sufletelor noastre si a celor de langa noi fiind adevarati cavaleri ai luminii:

(Efeseni 6:10 – 17) Incolo, fratilor, intariti-va in Domnul si in puterea tariei Lui. Imbracati-va cu toata armura lui Dumnezeu, ca sa puteti tine piept impotriva uneltirilor diavolului. Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui, ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti. De aceea, luati toata armura lui Dumnezeu, ca sa va puteti impotrivi in ziua cea rea si sa ramaneti in picioare, dupa ce veti fi biruit totul. Stati gata, dar, avand mijlocul incins cu adevarul, imbracati cu platosa neprihanirii, avand picioarele incaltate cu ravna Evangheliei pacii. Pe deasupra tuturor acestora, luati scutul credintei, cu care veti putea stinge toate sagetile arzatoare ale celui rau. Luati si coiful mantuirii si sabia Duhului, care este Cuvantul lui Dumnezeu.

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/studii/115904/de-cine-ne-este-frica