O nuntă pe care o așteptăm: nunta din cer
Autor: Puchea Dorel
Album: Predici personale
Categorie: Revenirea Domnului Isus

O nuntă pe care o așteptăm: nunta din cer 

Matei 22: 1-14

INTRODUCERE

Scriitorul danez Hans Christian Andersen a scris, printre multele sale povești pentru copii, o poveste care se numește "Hainele cele noi ale împăratului". În această poveste se vorbește despre faptul că împăratul a cumpărat de la un negustor niște material invizibil din care și-a croit niște haine pentru nunta fiicei sale. De fapt, practic el nu cumpărase nimic de la negustor, așa că și-a croit hainele cele noi pentru nuntă din... nimic, adică atunci când s-a „îmbrăcat” cu ele era, practic, dezbrăcat. Nouă Domnul Isus ne-a dat o haină nouă, haină cu care trebuie să fim îmbrăcați la nunta Mielului. Din păcate, însă, mulți dintre noi au dezbrăcat de mult timp această haină, însă ei tot se cred îmbrăcați.  Adică sunt unii care încă se mai cred pocăiți, dar sunt departe de Calea Domnului.

1. CINE SUNT CEI POFTIȚI LA NUNTĂ?

a) Oamenii din vremea lui Noe – v. 3.

b) Evreii – v. 4-7.

c) Neamurile – v. 8-10.

2. CINE ESTE CEL CARE NU AVEA HAINA DE NUNTĂ?

Ca să înțelegem asta, să vedem câteva aspecte legate de această nuntă.

·  Isus Hristos este Mirele – Matei 9:15.

· Mireasa este Biserica lui Hristos, indiferent de denominațiune2 Cor. 11:2; Efes. 5:30-32; Apoc. 21:2, 9, 10. Aici Ioan nu se referă la zidurile cetății, ci la faptul că poporul din Noul Ierusalim este Biserica sau Mireasa.

· Haina de nuntă sunt faptele neprihănite – Apoc. 19:7, 8. Așadar, cel care nu avea haina de nuntă nu era îmbrăcat în neprihănirea lui Hristos, ci în propriile sale haine, care sunt faptele firii pământești: lăcomia (1 Tes. 2:5), răutatea (1 Pet. 2:16), viclenia (Mat. 7:15) și altele ca acestea. Despre un astfel de om Biblia spune: 1 Cor. 6:10; Apoc. 21:8; Apoc. 22:15. Hainele proprii ale unui astfel de om pot reprezenta, însă, și faptele bune. Mulți cred că ajung în cer doar făcând fapte bune, dar fără să aibă vreo legătură cu Hristos. Biblia ne învață că faptele trebuiesc împletite cu credința.

· Biserica trebuie să fie sfântă și fără prihanăEfes. 5:27. Noi nu trebuie să mergem la Nunta Mielului în hainele noastre, ci în haina SA de nuntă, o haină pe care am primit-o în dar când ne-am botezat – Gal. 3:27; Apoc. 19:7; Apoc. 3:4, 5.

· Oamenii refuză chemarea lui Isus pe niște motive neîntemeiateLuca 14:16-24.

v. 18 – „am cumpărat un ogor”. Oare l-a cumpărat chiar în ziua aceea și n-a avut timp să-l vadă? Oare nu avea timp a doua zi să îl vadă?

v. 19 – „am cumpărat cinci perechi de boi”. Oare i-a cumpărat chiar în ziua aceea și n-a avut timp să-i încerce? Oare nu avea timp a doua zi să îi încerce?

v. 20 – „m-am însurat”. Oare s-a însurat chiar în ziua aceea și n-a avut timp să-și cunoască nevasta? Oare nu avea timp după aceea să stea toată viața cu ea și să o cunoască?

· Cel îmbrăcat în neprihănire nu mai poate păcătuiCol. 3:8-12; Rom. 13:11-14; Efes. 4:20-24.

 ÎNTREBARE: Cum ne-am păstrat haina de nuntă?

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/schite/113208/o-nunta-pe-care-o-asteptam-nunta-din-cer