SIDA invadează o căsătorie
Autor: Contra Curentului
Album: Contra Curentului
Categorie: Homosexualitate

La şase luni după căsătorie, un cuplu tânăr – Mark şi Shireen – au descoperit că soţul (fost homosexual) era purtător de HIV, virusul care provoacă SIDA. Mark şi Shireen erau căsătoriţi de mai puţin de trei ani, dar oamenii spuneau că parcă erau împreună de treizeci de ani. „Am depus multe eforturi în căsătoria noastră”, explică Shireen, „mai ales în domeniul comunicării. Făceam totul împreună – spălatul rufelor, curăţenia în casă, cumpărăturile, chiar lucrul la proiecte de design în textile şi flori. ”

Dar credinţa lor comună în Isus Cristos a fost temelia solidă care i-a purtat prin vremurile de încercare care le stăteau înainte. Mark a fost diagnosticat cu SIDA şi o intensă luptă spirituală şi fizică a început.

Negare

Iniţial numai o pată superficială pe piele şi oboseala generală au trădat prezenţa virusului. „Mark şi cu mine am trecut amândoi printr-un stadiu de negare”, spune soţia lui. „Părea atât de sănătos. Mă gândeam că va fi bine. ”

În acel timp, Mark şi-a „înăbuşit” şi el mânia. După câteva luni, toate au izbucnit dintr-odată. „Era furios pe mine, pe Dumnezeu, pe el însuşi, pe biserică – era furios pe toată lumea”, îşi aminteşte Shireen. „Dar am rămas curajoasă şi hotărâtă lângă el. Cunosc mulţi oameni care nu ar fi făcut-o. ” De fapt, după moartea lui Mark, un membru de familie i-a spus că numai datorită prezenţei ei a fost în stare să menţină o relaţie aşa de bună cu Mark până la sfârşit.

Vindecare emoţională profundă

Dar a fost un timp dificil. „Aveam şi eu propria mea mânie cu care să mă confrunt”, recunoaşte Shireen. Domnul a folosit aceasta pentru a face o vindecare emoţională profundă în viaţa lor, iar relaţia pe care o aveau unul cu celălalt a fost întărită.

Mai târziu, Mark a făcut pneumonie, un simptom tipic legat de SIDA. A pierdut o parte din pasiunea lui pentru viaţă. Înainte vroia într-adevăr să trăiască, dar acum se gândea că ar fi minunat şi să fie cu Domnul. Voinţa lui de a lupta s-a diminuat şi mai mult când a avut leziuni în gât. Apoi a făcut gripă şi nu credea că va supravieţui.

În acea perioadă, Mark era descurajat, dar pentru un timp Shireen nu a ştiut. „Când eram plecată în timpul zilei, se simţea foarte deprimat”, explică ea. „Dar când ajungeam acasă, dispoziţia i se schimba şi era în ordine. ” În cele din urmă, o infirmieră a avertizat-o. După aceea, îl suna pe Mark în timpul pauzei de prânz, ca să-l ajute în timpul zilei.

Lecţii în rugăciune

Shireen şi soţul ei au învăţat să se roage cu putere. Războiul spiritual care avea loc a devenit foarte evident. O carte de Mark Bubeck, cu titlul Adversarul (Moody Press) le-a dat ajutor practic şi chiar modele de rugăciune, pentru a îmbrăca armura lui Dumnezeu şi a purta lupta împotriva duşmanului. Era tot timpul o luptă. „Uneori era greu şi să ne rugăm împreună şi să petrecem timp cu Cuvântul”, mărturiseşte Shireen. „Ceea ce ne‑a făcut să continuăm a fost cântarea laudelor şi citirea Psalmilor. Am făcut şi din acele versete rugăciunea noastră. ”

Sprijinul bisericii

Propria biserică a lui Shireen, First Covenant din San Francisco, a jucat un rol activ în sprijinirea lor, în timpul ultimelor luni din viaţa lui Mark. Oamenii de la biserică se rugau pe rând pentru ei. Shireen avea un grafic cu cei care se rugau şi când anume o făceau. Când ceva mergea dintr-odată rău cu Mark, le putea face cunoscut ce se întâmpla, astfel încât să se roage în mod specific pentru nevoia din momentul respectiv. Au văzut răspunsuri clare la rugăciune în acea perioadă.

Pe lângă rugăciune, nevoile practice, precum munca în gospodărie, erau împlinite de prietenii ei creştini. „Nu a trebuit să gătesc, să fac curat, să fac niciunul dintre aceste lucruri în ultima lună a lui Mark”, spune Shireen. „Sunt aşa de mulţumitoare că Mark şi cu mine am putut petrece acel timp împreună. ” O altă prietenă, care este infirmieră, a coordonat programul, astfel încât în ultimele săptămâni Shireen a avut întotdeauna în apropiere o persoană care să o sprijine.

Prieteni care au ajutat

Pentru alţii care se confruntă cu această situaţie, Shireen recomandă cu tărie formarea unei echipe de sprijin. „Va fi un ajutor imens”, spune ea. „Domnul nu ne-a creat ca să facem lucrurile independent. Ne-a făcut ca să lucrăm cu alţii, iar Trupul Bisericii este pentru aceasta. ”

Susţinerea din partea bisericii ei este încă puternică. „Unii din biserică, apropiaţi de Mark, trec şi ei prin procesul de jelire”, spune ea. „Trecem prin el împreună şi îi încurajez să nu le fie teamă să vorbească despre Mark cu mine. Unii dintre ei au încă multe întrebări la care caută răspuns. ”

În prima lună după moartea soţului ei, mai mulţi prieteni au stat pe rând cu ea când avea nevoie de companie. Prietenii şi familia încă verifică, pentru a se asigura că Shireen nu este singură la aniversările datelor importante din relaţia ei cu Mark.

Ajustări neîntrerupte

În ciuda sprijinului iubitor, Shireen tot trece prin ajustări enorme. „În ultimele două luni m-am luptat mult cu depresia”, explică ea. „Nu m-am confruntat niciodată cu ea înainte. Am încercat să mă disciplinez să fac anumite lucruri, chiar când simt că nu pot să le fac. ”

„De exemplu, nu-mi place să gătesc pentru mine, deci am o grijă deosebită să invit pe cineva cel puţin o dată pe săptămână. Aceasta îmi îngăduie să continui să-mi deschid casa, aşa cum Mark şi cu mine făceam împreună. Acest lucru le permite oamenilor să vadă unde mă aflu. Şi dacă erau apropiaţi de Mark, îi ajută, de asemenea, să se confrunte cu durerea lor. ”

Este deschisă faţă de prieteni cu privire la nevoia ei continuă de a primi sprijin. „Cu două săptămâni în urmă, îmi lipsea mult Mark. Am venit acasă de la lucru şi plângeam. M-am gândit, chiar nu pot sta singură acasă în seara asta. Am sunat o prietenă şi i-am spus: «Ştiu că înveţi, dar trebuie să vin la tine. Nu este nevoie să-ţi fac o vizită. Doar voi citi şi voi scrie ceva. » A spus că ar fi minunat şi mi-a fost de mare ajutor să petrec câtva timp cu cineva în acea seară. ”

Shireen crede că este un administrator al experienţelor ei şi a avut multe oportunităţi de a împărtăşi altora ce a învăţat. La numai trei săptămâni după înmormântarea lui Mark, a dat un interviu despre SIDA la o emisiune a unei televiziuni creştine locale. Vara trecută a avut un angajament de a vorbi la o biserică locală şi a fost intervievată de un membru în conducerea InterVarsity, pentru una dintre publicaţiile lor. „Unii oameni mi‑au spus că este încă prea devreme pentru mine să fac cunoscută povestea noastră”, spune Shireen. „Dar cred că Dumnezeu foloseşte aceste oportunităţi pentru a continua vindecarea în mine. ”

Oportunităţi de slujire

Interviurile ei au adus oportunităţi pentru slujirea personală. „Recent am primit o scrisoare de la o femeie din Midwest, al cărei soţ tocmai fusese diagnosticat cu SIDA”, spune ea. „Ne-a văzut pe Mark şi pe mine la The 700 Club şi ei mi-au trimis scurtul ei comentariu. Era disperată să-mi vorbească; avea cu adevărat nevoie de cineva în care să aibă încredere. Am fost bucuroasă să o încurajez şi i-am împărtăşit cât de important este să ai un grup de sprijin. Acest fel de ajutor, împreună cu puterea şi harul Domnului, este ceea ce ne-a ajutat pe Mark şi pe mine. ”

Shireen crede că există un scop special în cele prin care Domnul le-a îngăduit să treacă ei şi lui Mark. „Sunt şi alţi creştini care se confruntă cu această luptă. Cred că felul în care a fost tratată situaţia lui Mark poate fi un model pentru creştini şi pentru biserici. ”

Mai presus de toate, Shireen depune mărturie despre credincioşia lui Dumnezeu. „Încă am întrebări la care caut răspuns. Dar ştiu că Dumnezeu este suveran. Nu poţi să-L pui într-o cutie. ”

„Dumnezeu a făcut o vindecare fizică reală în Mark. I-a îngăduit să trăiască mult mai mult decât cele şase luni pe care le‑a prezis medicul. Până la sfârşit a fost afectuos, amuzant, iubitor… A fost cu adevărat special. ”

„În multe feluri, este ca şi cum aş lua-o de la început. Dar Domnul tot este cu mine. Are grijă bine de mine, oferindu-mi tot ce am nevoie. ” Pentru o femeie în situaţia lui Shireen, aceasta spune multe.

[AIDS Invades a Marriage. Copyright © 1986 Bob Davies. Tradus şi publicat cu permisiune. Povestea completă a lui Shireen este disponibilă în cartea In Sickness and in Health. Pentru mărturia soţului lui Shireen clic aici. ]

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/marturii/11130/sida-invadeaza-o-casatorie